Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Съгласен съм, че не е същото (то едва ли има такова), но аз имах предвид този тип монети на Хиерон II, където на лицето е Посейдон, а на гърба са два делфина с тризъбец: http://wildwinds.com/coins/greece/sicily/syracuse/hieron_II/Calciati_194.jpg

Редактирано от nikey_vv
  • Потребител
Публикува

да разбрах те ;).. за съжаление обаче с това се отдалечаваме още повече.

Факта че е менте или компилация е неуспорим (почти). Единственото което не ми дава мира е както казах: на какво е менте или какво са компилирали :hmmm::doh:

• Потребител
Публикува

всеки има право да се сьмнява , както и аз като я видях за пьрви пьт тая монета. Наистина е намерена там и не казвам да .....истинска е или менте е . В интерес на истината много я тьрсих - да открия някьде нещо за нея но уви. За това я пуснах тук и се надявам да разбера пове4е за нея., всеки има право да се сьмнява в нея - аз сьщо ,но знам от кьде е и не си пиша тук глупости за да се намирам в приказки. Нямам това време за безмислени неща. За Грьцката азбука..........сложих линковете заради надписа по нея......!!!! Благодаря за мнението на всеки един от вас но повярваите - не искам да льжа никой за нея и да говоря глупости.

• Потребител
Публикува

Какъв е надписа по нея..за съжаление аз надпис не виждам ;)

<ою -------- това се вижда само.....пьрвата буква е наше- л -но все едно завартяно на ляво единпьт - < втората е -0 а третата е - ю но на ю е удьлжено 0> ако се 4ете от горе на долу е това надписа

л

о

ю> като ю завьршва с >остьр врьх .....ако кликнете на снимката с главата пред погледа на тоя образ се виждат буквите......мащабираите снимката и се вижда добре

• Потребител
Публикува

не съм убеден че това са букви, а и не приличат на такива...

Но пък мяза на имитация на зрънчест кръг. Не мога да приема за надпис: /\O|O\

• Потребител
Публикува

то това е номера уж намерена там та евентуалния рибок да клъвне м-би Б.Б са го измамили

Да споделя само,не са ме измамили но наистина е от там.,мои приятел я донесе и аз просто се 4удя като вас каква е тая монета. Само ще споделя 4е когато я е придобил там са му давали колкото поиска за нея - няма защто да ме льже - все пак ми е най добрия приятел. За маслиновата клонка........там кьдето са рибите мои приятел историк я разгледа и каза 4е било маслиново дарво....на това прили4ало . Другото което ми каза е 4е може да има нещо общо с тетадрахмата.....така беше май. Но 4е е много стара и до сега не е срещал подобна никьде,бронзова е и 4е била отливана на камьк. Това е инфото до тук за нея което знам.Не искам да обиждам никои но спрете да казвате 4е тарся балЬци или мен са ме измамили........няма такова нещо. Просто искам да разбера каква е и от кьде е .

• Потребител
Публикува

Това менте на нещо ли е или авторско произведение :)

post-7061-041953400 1301238102_thumb.jpg

post-7061-031355200 1301238131_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

По скоро ментета на нещо.

1. на колониална римска бронзова монета на Гордиан 3-ти, като не виждам нищо от надписа (той вече може да е свободно съчинение)

2. на тетрадрахма на Лизимах, ако виждам правилно

• Потребител
Публикува

Б.Б. за съжаление половината неща звучат като свободни съчинения на първокласник и не прилягат на историк. Винаги съм казвал че не е добре историк да разсъждава на тема нумизматика, просто те го изучават само като предмет със доста семпли наченки на бележки. Същото като педиатър да разсъждава върху Херургия. Най-малкото нещата стават 3 пъти по объркани. Защо:

1. Възможно е да е маслиново дръвче, това е лесно за различаване ако монетата се вижда на живо, а не на снимка с 2 пръста патина (фалшива или истинска без значение)

2. Разбира се че има нещо общо с тетрадрахма.....Нейн подноминал, но само толкова. То по тази логика и златният статер има нещо общо с тетрадрахмата! Бронзовите номинали сподразделения на Обола, и неговите подноминали спрямо теглото.

3. Това че Тошо от Бусманци много иска да си купи Лада, защото не харесва Опел и дава 4000 лв за Лада, не означава че Лада струва толкова, а че Тошо няма идея какво иска и за какво ще си даде парите. В Италия нашо Или чуждо менте може да се продаде изкл. лесно. Мен ме интересува изключително много как приятелят ти е намерил нещо в Помпей и още повече как го е изнесъл. Това е археологически резерват в който всичко е изчистено до толкова че НЯМА КАК да намериш римска прашинка, камо ли монета. И Второ, ако е оригинал, и е намерена където казваш искам да ги гарантирам че тя не би изглеждала така..защото първо би имала следи от пепелта и второ оцветяването и патина биха били различни... Най-вероятно ако е от Помпей, е от някой сувенирен магазин и е авторска сглобка

4. "4е била отливана на камьк"...това нямам намерение да го коментирам. но знам ли може да е праизторическа и да е служела за закупуване на мамути???

Ако и ти използваш нещо което звучи близко до познатите на човечеството исторически факти и твърдения би било супер ;)

• Потребител
Публикува

Вижте този материал и дадената монета: http://inright.ru/news/science/20100905/id_3800/

В статията е съобщена като арабска. Според мен това е чиста ефталитска монета. Открита е в Грайфсвалд (Германия, Мекленбург). Вероятно е донесена от аварите ?

• Потребител
Публикува

Да споделя само,не са ме измамили но наистина е от там.,мои приятел я донесе и аз просто се 4удя като вас каква е тая монета. Само ще споделя 4е когато я е придобил там са му давали колкото поиска за нея - няма защто да ме льже - все пак ми е най добрия приятел. За маслиновата клонка........там кьдето са рибите мои приятел историк я разгледа и каза 4е било маслиново дарво....на това прили4ало . Другото което ми каза е 4е може да има нещо общо с тетадрахмата.....така беше май. Но 4е е много стара и до сега не е срещал подобна никьде,бронзова е и 4е била отливана на камьк. Това е инфото до тук за нея което знам.Не искам да обиждам никои но спрете да казвате 4е тарся балЬци или мен са ме измамили........няма такова нещо. Просто искам да разбера каква е и от кьде е .

твоя историк се лъже жестоко тая монета е менте

• Потребител
Публикува

Вижте този материал и дадената монета: http://inright.ru/news/science/20100905/id_3800/

В статията е съобщена като арабска. Според мен това е чиста ефталитска монета. Открита е в Грайфсвалд (Германия, Мекленбург). Вероятно е донесена от аварите ?

Има голяма доза вероятност деиствително да е арабска. Сложна конкретика. Арабските монети (като изключим до болка познатите отомански) са невероятно много видове. Аз си признавам ( за да не лъжа ), че съм лайк в тази област, тъй като за да ги разчиташ, е нужно да познаваш арабско писмо, и почти всички негови подформи и вариации.

Дали е аварска?..по-скоро не

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Все пак нека поясня, за хората който не се интересуват толкова подробно от нумизматика, че форумът: http://www.forumancientcoins.com, към който marrk е дал линк е световен нумизматичен форум с листнати над 9 600 съвременни ментета на нумизматични монети. Един от членовете му е Д-р. Иля Прокопов:

Моята връзка

Така че най-вероятно сме успели да дадем сравнително точна иноформация за тази съвременна туристическа имитация :post-70473-1124971712:

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Привет,

Имам известно количество монети, предимно български (и няколко сребърни от края на 19в и началото на 20в.).

Как мога да разбера кои са с колекционерска стойност (каталози)?

Само този каталог ще ми свърши ли работа?

http://treasurefree.forumotion.com/t238-topic

Къде мога да намеря купувач за тях?

• Потребител
Публикува

Да, ако ползваш този каталог 101 % всички ще са със колекционерска стойност :doh: мега галфонски..без да умаловажавам труда на човека, но не е работа това. не може да дадеш цените като за нови колекционерски, a хората ги сравняват с некви изтъркани неща...

традиционната цена е малко над цената на среброто (10%) и то в случай че няма дупки, припой подбитости, и т.н. и са в по-добро от средно (Нумизматично0 качество.

Ако искаш снимай няколко постави ги и ще ти кажа дали са над средно или под сребно качество и от там цената.. но цени от 160, 260, 560, 1750 лв трудно ще видиш :crazy_pilot::good:

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Здравейте!Моля някой да ми помогне за тази монета-от коя година е и на кой император е

post-10626-011510000 1311492181_thumb.jp

post-10626-035457500 1311492193_thumb.jp

post-10626-021604000 1311492202_thumb.jp

post-10626-003311700 1311492211_thumb.jp

Редактирано от baba4a
  • Потребител
Публикува

При малко по-добри и видими снимки бихме опитали, но при тази мъгла...

Единственото което мога да ти кажа е че е около ср. на 4 век, че е Римска, че е Бронзова с номинал Бронз 3/4 (между 21-17 мм) най-вероятно.

Всичко друго е мъгла :whistling:

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

За съжаление доста лошо състояние на всечките...не биха стрували повече от материала в тях, като 1930 са проба 0.500 :post-70473-1124971712:

• Потребител
Публикува

Чак пък толкова много каталози....закакво ти е било да обръщаш :whistling:

Римска империя, провинциална монета, император Каракала 198-211, за града не мога да бъда сигурен тъй като има някакви премътни следи от букви. Номинал, Бронз първи, около 17 мм

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!