Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Заради пълната разпуснатост в началото образование. Тя пък идва от:

1/ ниското заплащане на учителите;

2/ престъпната либерализация на дисциплинарния режим в училището;

3/ неадекватността на родителите, настроени свръхкритично към институциите и свръхбезкритично към себе си и към проявите на децата си (всяко дете има желание за бели и прояви, въпросът, както е известно, е да не се "изпусне");

4/ пълното пренебрежение към грамотността, образоваността и елитарността, което цари в страната сред мнозинството.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Т.е. - приоритетите в обществото за зле подредени, начело са крадците, образованието се управлява зле, либерализмът служи не за освобождаване, а за унищожение на духа.

Това си е тенденция на целия вече 23 годишен период.

ПП

Преди 1944 г. една учителка, с 20 годишен стаж, е могла да си купи 2 етажна къща в покрайнините на София.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

Прелюбопитен съм да науча и мнението на автора на темата - какво мисли по този проблем и Mr. Shades.

• Потребител
Публикува

Интересното е, че толкова много хора имат изключително грешна самопреценка. Все пак не става дума за общ тест или случайно избрани ученици, а такива които са решили да кандидатстват с литература.

Също ми е интересно какви са критериите за тройка. Има ли къде да се видят примери на тези получили 2 и тези получили повече от 2?

Има ли сравнение с другите предмети? Все пак не би било корекнто да се правят такива обощения за образованието и учениците, като горните, ако това се случва само с този предмет. Може проблема да специфичен за литературата.

• Глобален Модератор
Публикува

То я има и другата страна на медала - при оценките се проявява ужасяващ формализъм понякога. Знам случаи, които са много, много укорими и неприятни в това отношение.

• Потребител
Публикува

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/12/1806913_nad_50_ot_ocenkite_na_predvaritelniia_izpit_po/?ref=rss

Защо се е стигнало до тук според вас? Моля коментирайте!

много чудно ...

докато в другата тема се разправят дали да има или няма пълен член, а преди имаше една да има или няма религиозна обучение ... половината завършили училище са неграмотни ... евалата ...

• Потребител
Публикува

Заради пълната разпуснатост в началото образование. Тя пък идва от:

1/ ниското заплащане на учителите;

2/ престъпната либерализация на дисциплинарния режим в училището;

3/ неадекватността на родителите, настроени свръхкритично към институциите и свръхбезкритично към себе си и към проявите на децата си (всяко дете има желание за бели и прояви, въпросът, както е известно, е да не се "изпусне");

4/ пълното пренебрежение към грамотността, образоваността и елитарността, което цари в страната сред мнозинството.

С гореизброеното съм съгласна,което вероятно води и до пълна загуба на авторитета на учителя и невъзможността му въобще да защитава каквито и да било принципи.Според мен обаче има и една съвсем конкретна причина и тя е във все по-натоварената програма в началното образование и невъзможността от всички ученици да затвърдят някакви първоначални умения.Освен това наскоро решиха ученици да не остават ,ако не са усвоили материала и въобще ми е чудно как биха усвоили нов материал.

• Потребител
Публикува

Не виждам как може да се правят генерални изводи за неграмотност, когато става въпрос за 1 579 ученици и изпита е по литература, а не по граматика например. Ако аз се явя на такъв изпит ще внимавам (не като тук за съжаление), и ще успея да напиша няколко страници (две три максимум де) спазвайки всички правила (даже за пълния член). Но баз ловя че ще бъда скъсан. Ще получа една голяма кръгла дубара! Ще значи ли обаче, че съм неграмотен? Не, просто въпреки, че тетралогията на Талев ми е сред любимите произведения няма да се справя с развиването на темата. И то сега няма да се справя след доста години писане по форуми и доста книжки прочетени. Чесно си го признавам. А готато завършвах и през ум не ми минаваше да кандидатствам нещо хуманитарно. Въпреки голямата си любов към историята. Защото знаех, че не мога да пиша теми. Тогава пък въобще, даже по въпроси които ме интересуваха. Неграмотен ли съм бил? Щом смятате (голяма част от) кандидатите с изпит по литература (повтарям по литература) за неграмотници, какви биха били тези дето кандидатстват с изпити по точни науки? Може би пълни неграмотници? Защото по мое време голяма част от випуска ми (профилиране в точните науки) и през ум не им минаваше за изпит по литература. А и доколкото си спомням нямаше да го издържат. Но неграмотни ли бяха? Не не бяхме неграмотни, както не са неграмотни тези деца. Още повече (повечето) знаем какво е да се явяваваш на изпит (а и той е предварителен). Аз честно си заявявам, че голяма част от изпитите съм взимал без да знам целия конспект, а бях един от малкото дето се явявах само когато съм чел по всичките въпроси (иначе не се явявах), но да си чел не значи да си ги научил, да ги знаеш.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!