Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Съгласни един с друг? :tooth:

Времето и пространството се създават /загръщат/ по време на големия взрив. Как можем да говорим за нещо случило се преди него, след като не е съществувало времето.

Просто няма преди!

...

Това Просто няма преди! е изключително удобно , но безкрайно неубедително.

То по тая логика да започнем с В началото бе словото...

• Мнения 392
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Това Просто няма преди! е изключително удобно , но безкрайно неубедително.

Какъв отговор би би убедителен за теб?

Въпроса "Какво се е случвало преди големия взирв?" е същия като въпроса "Какво се намира по на юг от южния полюс?", и отговора е просто няма по на юг от полюса. Така по-ясно и убедително ли е?

• Потребител
Публикува

Странна логика....след като не можеш да отговориш на един въпрос, заявяваш, че такъв въпрос няма, и не може да се задава. Много научно да.....

• Потребител
Публикува

Странна логика....след като не можеш да отговориш на един въпрос, заявяваш, че такъв въпрос няма, и не може да се задава. Много научно да.....

Това към мен ли е? Ако да, отговори ми на моя въпрос. Кое място на повърхноста на земята се намира по-южно от южния полюс? Не всеки граматически коректен въпрос е логически смислен.

• Потребител
Публикува

Повърхността на Земята е крайна и измерима , каквато и система за отчитане на координати да се въведе , винаги ще има начало и край - във вашия случай - екватор , северен и южен полюс.

Всичко това е безкрайно далече от нормалния въпрос-какво е било преди Големия взрив.

По същата логика аз мога да кажа-В началото беше словото Му , Той създаде и върза пространството и времето и всички закони , по които те ще се развиват... и остави всичко това да се развива , както дойде.

Ако преди Големия взрив не е съществувало нищо , шанса да докажете научно това е равен на шанса аз да докажа , намесата Му.

Ще бъде въпрос на вяра - или аз трябва да приема на доверие вашата идея за нищото или вие моята за съзнателната намеса.

Мисля си обаче , че има и физици , които си задават въпроса какво е било преди Големия взрив и даже имат хипотези по въпроса.

• Потребител
Публикува

Приемам, че сте съгласени с това, че въпроса за мястото по-наюг от южния полюс не е смислен. Тогава, преди да протестирате за отговори свързани с големия взирв се запознайте с теорията.

• Потребител
Публикува (edited)

Пустияг му Южен полюс , стана като оная история с краставицата :biggrin:

Хайде за начало един по-лесен въпрос - има ли все пак физици , които мислят различно по въпроса и имат идеи , какво е било преди Големия взрив.

Редактирано от ДеДо Либен
  • Потребител
Публикува (edited)

Това към мен ли е? Ако да, отговори ми на моя въпрос. Кое място на повърхноста на земята се намира по-южно от южния полюс? Не всеки граматически коректен въпрос е логически смислен.

хаха и каква е връзката между южния полюс и причините за големия взрив.....

виж сега Гравити... Упоритият отказ на физическото съсловие да даде отговор на този въпрос, понеже не е в състояние, отваря широко вратата за онези, които имат отговор - теолозите.

та те вместо да се занимават с южния полюс, отдавна имат отговор на въпроса какво е причината за големия взрив.

въпросът ми е много смислен. Ясно е, че за всяко нещо има причина. Ти сега искаш да ме убедиш, че за едно, което ти не знаеш, няма....айде бе..

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Мисля си обаче , че има и физици , които си задават въпроса какво е било преди Големия взрив и даже имат хипотези по въпроса.

Има такива хипотези, но те са изградени на база философски заключения, а не на база експеримент.* А физиката все още е експериментална наука.

Според една от тях, преди Големия взрив нищо не е имало и не е необходимо да има каквото и да е. Една виртуална частица се появила от нищото и след това тя се разгънала на пространство - време. Тази хипотеза изключва намесата и необходимостта от Създател. Широко е популяризирана от Хокинг през последните 2-3 години.

-----------

* експеримент - В астрофизиката под експеримент се разбира наблюдение. В конкретния случай, за доказателство се приема наблюдението на реликтовото лъчение.

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува

А колегата Гравити има право. Може ли да се достигне точка по-на юг от съществуващата най-южната точка?

• Потребител
Публикува (edited)

Има хипотеза, че "нашите" черни дупки са бели дупки/свръхнови от "другия" свят. Както и обратното. В този ред на мисли, възникването на нашата вселена, може да е от дупчицата на спукания балон на някоя друга вселена - там се е пукнало , тука е гръмнало и от там е почнал да се надува нашия балон, със съответното му време, пространство и т.н, и тъй като ние сме вътре в балона, не можем да погледнем отвън. Някой ден и нашата вселена ще се спука и ще се пръкне друга вселена. Демек, така се "размножават" вселените. Някой може да ме предложи за Нобелова награда :bigwink:

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

за причините за големия взрив теолозите имат отговор - това е Творецът. Ако ги запитаме обаче а какви са причините за него, те отговарятя че причини няма. Абсолютно същият отговор дават и физиците за големия взрив. когато физика и теология стигнат до едно заключение, значи, че и двете грешат.

• Потребител
Публикува (edited)

Обременеността на хипотезите пречи да се търси отговор. Става като парадокса на Зенон за Ахил и костенурката, където не се разглежда дали може да я изпревари, а дали и кога ще я настигне.

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

... виж сега Гравити... Упоритият отказ на физическото съсловие да даде отговор на този въпрос, понеже не е в състояние, отваря широко вратата за онези, които имат отговор - теолозите...

Алва,

и теолозите не могат да дадат логически смислен отговор, защото парадоксът е принципен. Дали Създателят е някакво специално "топче" материя, дали е някакъв "Бог", въпросът все си остава - щом ги има (стават, съществуват на някакво ниво, което ни въздейства и го отразяваме), те как са се появили? А този въпрос от гледище на човешката логика вече предпоставя време щом има сега и преди.

Ако Бог винаги го е имало, значи съществува безпричинно от само себе си (каквото и да значи това) и задължително извън времето. Тогава за какъв чеп му е трябвало да създава свят във времето, който е крачна назад в това отношение? Ако пък е имало нещо преди Бог, значи той не е никакъв (монотеистичен) бог, а също е продукт.

• Потребител
Публикува (edited)

Има такива хипотези, но те са изградени на база философски заключения, а не на база експеримент.* А физиката все още е експериментална наука.

Според една от тях, преди Големия взрив нищо не е имало и не е необходимо да има каквото и да е. Една виртуална частица се появила от нищото и след това тя се разгънала на пространство - време. Тази хипотеза изключва намесата и необходимостта от Създател. Широко е популяризирана от Хокинг през последните 2-3 години.

-----------

* експеримент - В астрофизиката под експеримент се разбира наблюдение. В конкретния случай, за доказателство се приема наблюдението на реликтовото лъчение.

И аз това имам предвид-приемайки подчертаното по-горе за своя работна хипотеза , няма начин да го докажете , като експеримент.

Ше трябва да го приемам на вяра като факт(защото вие и Хокинг го твърдите)

С което тутакси за мен тази ваша хипотеза се изравнява с В началото бе Словото...

Редактирано от ДеДо Либен
  • Потребител
Публикува

Алва,

и теолозите не могат да дадат логически смислен отговор, защото парадоксът е принципен. Дали Създателят е някакво специално "топче" материя, дали е някакъв "Бог", въпросът все си остава - щом ги има (стават, съществуват на някакво ниво, което ни въздейства и го отразяваме), те как са се появили? А този въпрос от гледище на човешката логика вече предпоставя време щом има сега и преди.

Ако Бог винаги го е имало, значи съществува безпричинно от само себе си (каквото и да значи това) и задължително извън времето. Тогава за какъв чеп му е трябвало да създава свят във времето, който е крачна назад в това отношение? Ако пък е имало нещо преди Бог, значи той не е никакъв (монотеистичен) бог, а също е продукт.

правото не е никаква наука!

• Потребител
Публикува

правото не е никаква наука!

Ти пък, къде видя право в постинга ми, бре? Ей, много си се наплашил от това право и само ти се привижда навсякъде като някакъв страшен торбалан! :biggrin:

ПП - Алва, няма се плашиш! Неизвестното е винаги... плашещо! ;)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ше трябва да го приемам на вяра като факт(защото вие и Хокинг го твърдите)

С което тутакси за мен тази ваша хипотеза се изравнява с В началото бе Словото...

Тези твърдения на Хокинг мен лично /като модерен, но не ляв "креационист" / малко ме разочароваха. Преди няколко десетилетия той като че ли имаше доста по-различно мнение, което е довело до "заяждания" с папата при една от срещите им.. . .

----------------

каква е тая костенурка и защо ахил я гони?

Алвата е задавал този въпрос в друга тема.

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребител
Публикува

Въпроса е: Може ли да се достигне до точка, където времето изчезва(или губи смисъла си)?

А и ние дефакто не ходим никъде - изследваме теоретично.

Гледам, заиграли сте се с времето.

Времето във физиката (физическо време) е интервал между 2 повтарящи се събития.

Разграничаваме някакви изменения на фона в този промеждутък.

Сравняваме.

Исторически, подреждаме "хронологически" събитията. Общоприето време.

Ако събитията са не разграничими, казваме, че са се "случили" едновременно..., а не, че липсват събития в локалната област за наглед.

...

• Потребител
Публикува

Хайде за начало един по-лесен въпрос - има ли все пак физици , които мислят различно по въпроса и имат идеи , какво е било преди Големия взрив.

Ето например тук -- http://www.dailymail...l#ixzz1xYapde9B

Или тук -- http://www.rnd.cnews...11/05/16/440215

Значително по-смислено изглежда от твърдението, че Вселената е "произлязла" от нищото...

• Потребител
Публикува

Ето например тук -- http://www.dailymail...l#ixzz1xYapde9B

Или тук -- http://www.rnd.cnews...11/05/16/440215

Значително по-смислено изглежда от твърдението, че Вселената е "произлязла" от нищото...

Модела на Пенроуз е доста интересен, но има някои кусури.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!