Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Че то това изглежда доста икономично! Освен, че е керамична печката, което дава най-добрата и трайна топлина. Не знаех, че е имало такива неща.

• Потребители
Публикува

Все още ги има. Но не знам дали има майстори, които умеят да ги правят. В  бащината къща на моят баща има и от двата вида - турски и немски. Тази зима ги използвахме. Добре топлят.  

• Потребители
Публикува

Повечето от джамалите са от моя Еленски край. Това са снимки № 1,3, 4 и 6. За съжаление в тази тема не успях да прикача този от дядовата ми къща. Но пък него го има в друга тема. Тук за пръв път качих снимка на джамал от къща, която наскоро продадохме.

Ето и линк:

http://nauka.bg/foru...opic=3936&st=20

Повечето от джамалите са от моя Еленски край. Това са снимки № 1,3, 4 и 6. За съжаление в тази тема не успях да прикача този от дядовата ми къща. Но пък него го има в друга тема. Тук за пръв път качих снимка на джамал от къща, която наскоро продадохме.

Ето и линк:

Ето и линк:

Това е пещ на действащ джамала.

post-591-0-53270400-1356812050_thumb.jpg

• 8 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Ето и линк:

Това е пещ на турски джамал

post-591-0-03848700-1357218369_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Два вида има, има които само с дърва и има които и с въглища работят. Вторите се познават от това, че отделно имат вратичка долу за пепелта....

:grin:

• Потребители
Публикува

Тъй като джамалът може да се пали в едната стая, но да топли другата, то това има и едно друго голямо предимство - избягва се опушването на помещението. По тази причина джамалът е бил в гостните стаи за да не се опушват резбованите тавани и мебелите. Иначе помещенията, в които се ползват другите печки на дърва и въглища трябва често да се пребоядисват.

Темата е много интересна. За съжаление нямам снимки примерно от Арбанаси, където джамалите са не само старинни, но и са с хубав дизайн.

• Потребители
Публикува

Темата за зиданите стайни печки не е изчерпана. Има какво още да се добави. Но аз сметнах за редно да приложа снимки на пещите на самите джамали. Ето още няколко снимки на споменатите пещи:

post-591-0-40355800-1357305424_thumb.jpg

post-591-0-12770300-1357305777_thumb.jpg

• Потребители
Публикува

На първата снимка е една от двете вратички на самия джамал. Не съм сигурна дали са за декорация или имат друго предназначение, но ние никога не сме ги отваряли. Те се намират на самото отоплително тяло. А на втората снимка са вратичките на пещта на декоративния джамал. Пещта се намира в другата стая.

post-591-0-14915200-1357307954_thumb.jpg

post-591-0-83777500-1357308354_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Чакай малко...

Да уточня, да ми е ясно.

Има обикновенните пещи които са по размер и изготвяне груби, предимно за готвене, печене направени обикновенно от глина лепени "печки".

Има тези изящно с красиво разработване направени предимно за отопление...

http://www.google.hu/search?q=cserepkalyhak&hl=hu&tbo=u&rls=com.microsoft:hu:IE-SearchBox&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=4OfmULzxEsTTtQaDyYHQDw&ved=0CFAQsAQ&biw=1024&bih=511

Джамала е нещо между двете, нали?

От едната страна на стената се пали и има секции за гонвене печене а от другата страна е изящно зидана за отопление на помещението....Доколкото ми е ясно?

Соба иначе означава стая- поне на унгарски. Тиста соба- чиста стая.

:groupwave2:

• Потребители
Публикува

Кахлената печка е нещо средно между плита и джамал. Но облицовачните външни плочи им придава много добър естетически вид.

Скоро ще кача и снимка на печка плита.

post-591-0-09916600-1358755502_thumb.jpg

post-591-0-26651400-1358755827_thumb.jpg

• 3 седмици по-късно...
  • 5 years later...
  • Потребител
Публикува

имам проблем точно в момента с този вид джамал,и търся спешно помощ...някъде е запушен  и не знам как да го почистя..всичкия дим се връща обратно в стаята

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!