Отиди на
Форум "Наука"

Какви да бъдат новите изтребители за нашите ВВС  

32 потребители са гласували

1. 1. Какви да бъдат новите изтребители за нашите ВВС?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Отговорът на този въпрос го знае всяко дете - налага го факта, че сме членове на НАТО. Щом сме приели да сме членове на Алианса, се задължаваме да водим и определена политика.

Това не е правилния отговор. Нима няма в други държави членки на НАТО съветски/руски самолети? Значи ние си унищожаваме ударно изградения ресурс и припадаме като жърналистка пред ББ, само че пред НАТО. Само докато ни погледнат ние си изулваме гащите, подмокряме се и си забиваме колчето, като примерни пионерчета.

Аз не съм приемал да бъда член на алианса, някой друг реши вместо мен, все пак съм част от лош материал и никой не ме пита.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Несъвместими са с руската техника просто, така че най-евтиния и най-удачния засега варянт с удължаването на ресурса на МиГ-29 с още 10-ина години най-вероятно ще отпадне. До колкото знам софтуера на американските изтребители все още го идентифицира като вражески. Затова и ако сте обърнали внимание Бг никога не е участвала в Натовско авио учение.

От горните варянти ще е добре ако се докопаме до италианските тайфуни. Всъщност не беше ли офертата да ни ги дадат германците за по 1 евро бройката :) само че после да плащаме на тях за оборудване, части и подръжка?

Както и да е и тези два по-изгодни варянта ще отпаднат мигновено след като американците кажат изувайте гащите и го поемайте Фалкъна

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

Хм, не ги разпознава софта, а как разпознава израелските и индийските самолети от руски произход?

• Потребител
Публикува

Не са, но са съюзници на лидера в НАТО, САЩ. Даже Израел произвежда електроника за руските военни самолети. Дори може и да греша за Израелския авиопарк дали все още ползват трофейните си самолети.

• Глобален Модератор
Публикува

Абе с Ф-16-ки са и израелците, трофейни самолети отдавна не ползват. Трофейни танкове мисля, че имат още на въоръжение.

• Потребител
Публикува

Отговарям аз, откакто комуникационното оборудване на израелските самолети е натовско. Същото става и с руските машини, има вариант в Израел да им монтират комуникационно оборудване напълно съвместимо с НАТО. Защо нашите самолети още са разпознавани от натовските като враждебни? Тайната е, че нашите МиГ-29 са застинали в 1990 и оттогава не им е извършвана НИКАКВА модернизация. Тъй наречената "малка" модернизация включва само подмяна на комуникационното оборудване (примерно от евреите), а "голямата" част от електрониката. Както е казал класика "пари нема-действайте".

Обаче, американците скръцнаха със зъби и казаха-никакви руски самолети. Това напъване да ни продадът Ф-16 е най вече, за да удължат живота на поточните линии за производство на Ф-16. Те все още произвеждат резервни части и някой и друг самолет за попълване на бройката (загубени самолети по разни причини, примерно катастрофи).

• Потребител
Публикува

.....................

Както и да е и тези два по-изгодни варянта ще отпаднат мигновено след като американците кажат изувайте гащите и го поемайте Фалкъна

..............

Обаче, американците скръцнаха със зъби и казаха-никакви руски самолети. Това напъване да ни продадът Ф-16 е най вече, за да удължат живота на поточните линии за производство на Ф-16. Те все още произвеждат резервни части и някой и друг самолет за попълване на бройката (загубени самолети по разни причини, примерно катастрофи).

Абе нали политиката бе забранена? Или това не се отнася за проруска и антиамериканска ориентация ;)?

За какво са ни новите изтребители? С кого ще воюваме? На този етап единствения конфликт е този в Украина. Мислите ли, че руснаците ще ни дадат изтребители 5-то поколение, за да ги използваме евентуално с/у тях? Че те спъваха до сега модернизацията именно по политически причини. Толкоз правителства се смениха, някои доста проруски но доникъде не се стигна.

За българските пилоти сега е най-важно да летят, на какво е по-маловажно. Важна и кооптирането на нашите пилоти в НАТО, с наши авиони. Освен това не само авионите са важни, а и обучение, въоръжение и поддръжка. Тайфуните мисля, юе ни ги оферират голи като пушки, а въоръжението не е евтино!

• Потребител
Публикува

Това не е правилния отговор. Нима няма в други държави членки на НАТО съветски/руски самолети? Значи ние си унищожаваме ударно изградения ресурс и припадаме като жърналистка пред ББ, само че пред НАТО. Само докато ни погледнат ние си изулваме гащите, подмокряме се и си забиваме колчето, като примерни пионерчета.

Аз не съм приемал да бъда член на алианса, някой друг реши вместо мен, все пак съм част от лош материал и никой не ме пита.

Това е правилния отговор, а това, че не можеш да го проумееш, си е лично твой проблем. Ти може и да не си приемал, аз също може да не съм приемал, но правителство, излъчено от избран от гражданите на страната парламент, е приело. И толкоз!

Приеми и че членството в един съюз задължава с обща политика, няма как да продължим да използваме руско оръжие. Това е все едно, едно време във Варшавския договор да искаме да ползваме американско оръжие. Ами няма как да стане. Затова съветското въоръжение в армията ще бъде постепенно заменено от западно чак до последния Калашник. Но понеже няма пари, процесът ще е бавен, много бавен.

Иначе ние не сме някакво изключение в НАТО. В момента МиГ-29 се експлоатира само в България, Полша и Словакия. Германия, Чехия, Унгария и Румъния вече ги извадиха от въоръжение.

• Потребител
Публикува

Според мен, не ни са нужни никакви фърчила.........Самолетите са лукс за такива бедняци като ние.

Бих подписал договор с турците, да окажат помощ при нужда, защото реално казано заплаха иде единсвено от към исток през морето.....И ние натовци нали имаме общи врагове и приятели....НАЛИ?

Другото бих решил с израелски ракетни системи които вече многократно са доказали своята ефективност.....

:plane: :plane: :plane:

• Потребител
Публикува

Германия подари своите МиГ-29 на Полша. Румъния получи последна МиГ-29, без въоражение, без нищо. Доколкото знам, румънците са експлоатирали МиГ-29 само с ракети Р-60 взети от МиГ-21, имали са огромни проблеми с експлоатацията му. След неуспешна модернизация от евреите решават да го свалят от въоражение.

Унгария и Чехия си купиха нови Грипени. Само да допълня за неразбралите, офертата е да купим Ф-16 от първите модификации на възрастта на нашите МиГ-29 в количество 7-9 бройки. Тоест, ще вземем самолети на 30 години, вече използвани. Идеята е те да заменят МиГ-21 и да се експлоатират съвместно с МиГ-29. Според нашите генерали всяка бройка под 20 машини превръща новия изстребител в бутикува машина, защото трябва да се има предвид, че от да кажем 9 самолета 2-3 ще са учебно бойни, 2-3 ще са в перманентен ремонт на земята (това е нормално), 2-3 ще са еър полисинг.

Ако (както най вероятно ще стане) освен МиГ-21 от въоражение снемат и МиГ-29 това ще остави България реално без авиация. Хубаво ще е, нашите да си направят устата освен покупката на тези 9 самолета да искат в подарък поне още толкова. Само за информация-когато рязохме ракетите нашите са поискали ескадрила апачи да ни подарят-е не ни подариха.

• Потребител
Публикува

Ама прав е Митака, що ни са изтребители? При една евентуална война с Турция, Гърция или Румъния НАТО няма да се намеси щото всички сме членки. Ще имаме обаче проблем с Македония, що ли им подарихме ония танкове.

Явно има как, Михов щом Полша удължава срока на използване на нейните машини, значи има как. Проблема при нас е че ни се казва не цялата истина. Все някъде някое малко детайлче остава скрито за публиката.

И от кой ни пази НАТО? От тероризма ли?

• Потребител
Публикува

Ама ние не сме съизмерими с Полша, запомнете го добре. В международната политика си има тежести и правила. Ние с Полша не можем да се мерим - нито като история (за Европа), нито като население, нито като икономика. Полша има своите бонуси и в ЕС, и в НАТО, каквито ние нямаме. Няма лошо - нито хората са равни, нито държавите.

А има и още нещо - Полша също ще се откаже в един момент от Миг-овете и ще приеме западно въоръжение. Въпрос на време и въпрос на отлагане. Но, колкото и да отлагат, неизбежното ще дойде.

А иначе жалко, че сме твърде бедни и твърде сервилни, защото вместо старите Еф-ки, можехме да се напънем и да купим нови Юрофайтъри. А сега евтиното винаги излиза скъпо, но ние сме слугинаж по душа. Това е...

Що се отнася до НАТО, в тази ситуация на вакуум на държавност и мъжество, това е единствения гарант за националната сигурност, колкото и да звучи изтъркано. А и само от тероризма да ни пази (а това не е така) - не е малко... ;)

• Потребител
Публикува

Ама прав е Митака, що ни са изтребители? При една евентуална война с Турция, Гърция или Румъния НАТО няма да се намеси щото всички сме членки. Ще имаме обаче проблем с Македония, що ли им подарихме ония танкове.

Явно има как, Михов щом Полша удължава срока на използване на нейните машини, значи има как. Проблема при нас е че ни се казва не цялата истина. Все някъде някое малко детайлче остава скрито за публиката.

И от кой ни пази НАТО? От тероризма ли?

Тц, Скуби не ще хвърчила, аз съм за най-тънката сделка, но обеспечена с въоръжение и продължителен ресурс.

НАТО е и за това, да няма войни между членки на НАТО, като оставин това, че Гърция и Румъния са в ЕС. Ако ще ми даваш за пример Кипър, примера не пее в хора, реалностите сега са много, много по-ралични, а и тогава до война не се стигна. Гърция искаше да 'приватиира' Кипър и затова стана така.

С Македония ние проблем нямаме, но тя може да има с нас по отношение на ЕС. Вече и Албания е одобрена за кандидат член на ЕС, така че нещата може да се поуталожат.

Ако трябва има кой да ни пази от НАТО ;). Братушките за к'во са :). Ама май не ги щеме братушките. С риск да нагазя в забранена зона (политиката), България ясно показа, че гандо, тежко и тегаво, ама по-добре с ЕС. Теи дето заложиха на русофилството се провалиха с гръм и трясък на евроизборите!

• Потребител
Публикува

По отношение на авионите (абе Скуби, а на к'во 'фърчите в Мадьарско ;)?). Чехите като си поръчаха Грипени, какво стана? Поискаха или да ги връщат или и Словакия да се включи. Поне докато бях там, така стояха нещата, сега не знам. А Чехия е с много. много по-богта от нас.

Отдавна не съм се виждал с моя информатор ;) от ВМ и не зная какви са у-вията по сделките, но за мен идеалния вариант е 9 хвърчила с боекомплект и още 9 голи като пушки, ама да могат да летят. И ресурс (с удължаванията поне 10, а по-добре 20 години). Даже за еФ-ките май няма да стане :(.

За какво ни са изтребители, хайде не последно, а предпоследно поколение? Както писах няма с кого да воюваме, освен ако не стане някаква патаклама с Рашата (да не дава Господ), но тогава и 10 ескадрили няма да ни стигнат, а и няма да имаме време за обучение, камо ли за 'усвояване' на бойната техника. Трябват ни сигурни изтребители, които не се нуждаят от скъпа поддръжка, а да се лети на тях. И да летим заедно с колегите от НАТО на учения и да си не пазим, а следим и покраваме границите.

По принцип, аз съм за европейска армия или федерализиране по отношение на Армията на Европа. Накратко казано, корпус или два в Бългрия (в зависимост от Турция), под БГ командване, но подчинено на единно европейско (не НАТО-вско), ПВО-то обаче отделно. А в ПВО-то влизат итребителите. Т.е. поне една (пак заради Турция и Русия, по-добре повече) боеспособна и напълно въоръжна ескадрила освен ПВО ракетни комплекси. Флота пак по усмотрение на възможностите и значението на д-вите (в смисъл геополитическо). В Черно море сме ние и румънците.

Чудя се дали да пусна тема по въпроса, ама може да се политизира излишно, особено на фона на евроизборите (про и анти федерализъм), така че за сега не.

• Потребител
Публикува

Мен това с федерализацията ми се вижда нереално. Къде България, къде Германия, къде Албания. Каква обща армия? Все едно с циганите да направим сборна. Не, нямам нищо против хората, просто сме много различни. Но някакъв вид респект и взаимно сътрудничество някак по ми се връзва.

За авионите няма какво да говорим като нямаме пари за тях.

• Потребител
Публикува

Михов, не бъди пораженец. Как не можем да се мерим с Полша и то по история?!? Я си припомни на кой наш владетел му викаха "Спасителя на Европа" сега НАТО нито е гарант нито ни пази. Просто нуждата да има враг и отпадането на най-големия през 90-те години на миналия век.............и се измисли враг "тероризъм" и как се бори тероризъм със самолети? Той(терориста)с бомба в чантата, те(натовците) му пускат ракета въздух земя..........стига смешки

На Митака на въдичките, не ще се фана, щото ще изпаднем в някакви ислиамизации, римове,пролети, цветове, революции, диктатори,бежанци,огради и какво ли още не

• Потребител
Публикува (edited)

Живеем на балканите, където всичко се променя много бързо. Ние хубаво ще си вземем малко стари самолети за еър полисинг, но като се обърне каруцата ще е късно... Апропо не ние се натискаме да купуваме нови самолети, от НАТО ни заявиха в прав текст, че кризата в Украйна е променила нещата и България не бива повече да зависи единствено от Русия. Тоест имаше заповед "купувайте бързо западни самолети".

Нека си спомним, за един тракторист, който обещаваше да вдига своите хора с калашници, да си спомним и за едни братя дето нарекоха българите "нация от изроди"-заплаха съществува, все още латентна, но съществува.

Редактирано от Frujin Assen
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

То ПВО-то май ще да е по-ефективния борец срещу евентуално терористично нападение. Ако радарите засекат чужд самолет-камикадзе да кажем нарушил въздушното пространство, то на него ще му трябва много малко време за да се разбие в столицата или в АЕЦ-а (и това да не дава Господ като война с Рашата), то много по-голям шанс има ракетите от ПВО-то да го свалят отколкото изтребител-прехващач. Мисля че бяха необходими 25 мин. до привеждането на машината в режим на полет + г/д още толкова за реакция в базата + още ~10 докато прелети от Граф Игнатиево до мястото на инцидента и вече там ше е станало мазалото.

Митак - и унгарците са с Грипен-и, само ние ше си търкаляме 16-ките докато не им дойде време съвсем за нищо друго да не стават освен за скрап. После няма да се учудя и ако вземат Ф-5 да ни предложат, а още повече не бих се учудил и ако нашите политици го приемат.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

То по-напред нямаше ли пост със едни зачохлени Фантомчета на някаква аероморга..ми от тях да си вземем. Със сигурност ще имат повече ресурс от трета ръка шестнадесетки.

• Глобален Модератор
Публикува

Тъй. Опърпана държава като България може да реши този въпрос с БЕЗВЪЗМЕЗДНА военна помощ от съюзниците ни.

Като толкова ценят България, да намерят начин да й осигурят поне това, от което заради тях се лиши.

А ако не - трябва да се вземе "Грипен", на минимална цена, с голяма програма за каквото може производство в БГ. Да се дават стотици милиони за стари Ф 16 си е дивотия, но е и национално предателство и престъпление срещу отбранителната способност на държавата.

• Потребител
Публикува

Е това да не е СССР и Брежнев да ни подарява Су-25ци и нефт срещу доматени консерви. Отдавна вече няма безплатен обяд, а свалени гащи, отворени бузки и бой докато мърда

• Потребител
Публикува

Михов, не бъди пораженец. Как не можем да се мерим с Полша и то по история?!? Я си припомни на кой наш владетел му викаха "Спасителя на Европа" сега НАТО нито е гарант нито ни пази.

Дрън-дрън-дрън. По натовски бла-бла-бла. Това си написал.:)

Не въпрос за пораженство, а за реалности. Ние с Полша изобщо не можем да се мерим, набий си го в главата! Полша има 5,5 пъти по-голямо население, 10 пъти по-голяма икономика, а за Тервел отвъд Калотина са чували само професионалните историци. За сметка на това, Полша е възприемана като краен пост на западната цивилизация, полския въпрос е в епицентъра на целия ХХ в. и т.н. Различните държави си имат различна тежест, съобразно различните възможности. За Полша винаги ще се правят далеч по-големи компромиси, както в ЕС, така и в НАТО. Въпреки, че по конкретния въпрос не виждам за какво спорим - колкото да удължават живота на Миг-овете, в един момент ще трябва да ги снемат от въоръжение и пак да си вземат западни самолети. По-рано или по-късно - все тая.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!