Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Навремето докато бях още ученик и аз си падах малко войнстващ националист. Четях разни неща, слушах и се увличах по разни конспиративни теории, и по представите как ние сме много велика нация, но все външни врагове ни саботират и все не можем да се доберем до очакваното благоденствие.

По-късно почнах да следвам и да работя и се сблъсках директно с реалността на това как разсъждават хората и какви са конкретните им действия, както и това на какво равнище у нас са компетентността, професионализма, почтенността и пр. Така все повече започнах да осъзнавам, че всички приказки за външни врагове са просто едно извинение за собствената ни неспособност. Просто Бай Ганьо е още жив и неговият характер е описан още от Алеко, даже се изучава в училище, но никой май не му обръща внимание.

Който иска нека търси враговете на нацията на запад, изток, север или на юг.

За мен най-големият враг на българина, се намира в самия него.

Факт:)

Което не отменя обаче горепосочената политическа специфика на 20 век - или комунизъм, или пълзящ олигархизъм...

• Потребител
Публикува

Факт :)

Което не отменя обаче горепосочената политическа специфика на 20 век - или комунизъм, или пълзящ олигархизъм...

Ако ще говорим за 20-ти век по-правилно ще е или тоталитарен режим, или олигархичен. Не можем да се ограничаваме само със съветския комунизъм. Има и западни тоталитарни режими. Иначе си прав.

• 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Навремето докато бях още ученик и аз си падах малко войнстващ националист. Четях разни неща, слушах и се увличах по разни конспиративни теории, и по представите как ние сме много велика нация, но все външни врагове ни саботират и все не можем да се доберем до очакваното благоденствие.

По-късно почнах да следвам и да работя и се сблъсках директно с реалността на това как разсъждават хората и какви са конкретните им действия, както и това на какво равнище у нас са компетентността, професионализма, почтенността и пр. Така все повече започнах да осъзнавам, че всички приказки за външни врагове са просто едно извинение за собствената ни неспособност. Просто Бай Ганьо е още жив и неговият характер е описан още от Алеко, даже се изучава в училище, но никой май не му обръща внимание.

Който иска нека търси враговете на нацията на запад, изток, север или на юг.

За мен най-големият враг на българина, се намира в самия него.

Моите уважения,обаче национализма няма нищо общо с вярата в конспиративни теории,убеденост във величието на нацията или оправдаването на проблемите с външни врагове.Това може да са вярванията на разни организации самоопределящи се като "националистически",но не е свързано с национализма като идея.

Национализма е чисто и просто държавническата идея на нашето време.Светът днес е един пъзел от национални държави,зад които стоят национални идеи,сиреч национализми.Така е от около 3 века и така ще е и в настоящия век.Мисля,че и най-болните фукуямовци са изтрезнели и вече не вярват в "края на историята".

В тоя ред на мисли всеки един политик който има претенциите да е държавник на национална държава и да управлява нация трябва да е националист в класическият смисъл на думата.Понеже т.н. "националистически" организации са излишни,просто защото нямат за какво да се борят и какво да предложат(национализмът отдавна е властващата държавна идея и всички партии,поне привидно,стоят зад него) въпросните организации прибягват до подобни глупости като изброените от теб.

П.С. адйде стига вече с тоя Бай Ганьо като събирателен образ на цялата нация.Във всяко общество има кадърни и некадърни хора и всеки индивид си има както положителни така и отрицателни черти.Самокритичността е хубаво нещо,но в някакви разумни граници,иначе изпадаме в нихилизъм,а от него нищо добро не произтича.Самото съществуване на Бай Ганьо като осмиващ литературен образ показва,че (тогавашното)общество не е било съставяно само от байганьовци.

П.С.2 крайно време е съвременното българско общество да проумее,че управляващият го елит не е нещо външно и странично,едва ли не спуснато от някъде,а е част от него,при това очевидно най-способната част от него щом се е изкачил до върха на обществената пирамида.Всеки народ си заслужава управниците и те са реално отражение на този народ.Не го ли осъзнае това българина е обречен да стигне там на където се е запътил,към небитието на историята.

• Модератор Военно дело
Публикува

Точно там е проблема Лучиано, нашата олигархия се възприема като "жител на света" и дълбоко презира нашите "бай ганьовци". За тях България е просто мястото където живеят в момента, но далеч по ценни са им Вашингтон, Брюксел и Москва, те там искат да се реализират, там да спечелят уважение, а не в София. Те въобще нямат усет за националното, за България като за това на което дължат влиянието и богатството си, за тях българите са едни варвари, едни мързеливи мрънкалници, които са и некултурни отгоре на всичко.

Те не се чувстват обвързани по никакъв начин с България и българския народ, те не извеждат своя успех през успеха на България. Те са тук "за малко", да направят каквито могат пари и да вървят за Виена, Париж, Санк Петербург, места където се чувстват наистина добре. Тяхната мечта е там да ги приемат като равни.

Затова и сме на тоя хал, защото нашите управници зарязаха народа си.

• Потребител
Публикува

Глупости! Кои са тези наши управници, дето се опитват да 'вървят' в чужбина? Та те там са едно голямо нищо. Или хайде едни от многото. Не говорим за една партия дето уравлява за малко и то в коалиция.

• Потребители
Публикува

П.С. адйде стига вече с тоя Бай Ганьо като събирателен образ на цялата нация.Във всяко общество има кадърни и некадърни хора и всеки индивид си има както положителни така и отрицателни черти.

Естествено - не на цялата нация, а само на характерни черти на една част от нея.

П.С.2 крайно време е съвременното българско общество да проумее,че управляващият го елит не е нещо външно и странично,едва ли не спуснато от някъде,а е част от него,при това очевидно най-способната част от него щом се е изкачил до върха на обществената пирамида.Всеки народ си заслужава управниците и те са реално отражение на този народ.Не го ли осъзнае това българина е обречен да стигне там на където се е запътил,към небитието на историята.

Способността на управляващия елит не се поставя под съмнение - въпросът е в какво точно се състои тази способност - в издигане в йерархията и в последвало умело и безнаказано използване на властта главно за лични цели. В това наистина са много способни :)

• Потребител
Публикува

Не само олигарсите, но и т. нар. средна класа в България не свързва съдбата си и съдбата на своите деца с България.

Замислих се и установих, че не познавам никого на възраст над 50 години, чиито деца да не са в чужбина или да не се канят да живеят в чужбина.

Може би е време да се събудите.................

Това е отнася и за нашите управници, от президент през премиери, министерски съвети и депутати.

• Потребители
Публикува

И тези характерни черти на бай Ганьо са уникални на цялата планета и не се срещат при нито един друг народ, така ли?

Може би е време за малко разяснение по повод на бай Ганьо.

Всъщност неговият образ се утвърждава именно по времето на социализма като образ на гнусния прохождащ капиталист.

Самият Алеко Константинов не е смятал творението си за нещо кой знае какво, а себе никога не е разглеждал като писател.

В писател го превръщат по-късните литературни критици от тина на Петър Динеков и компания.

В действителност имаме поредица от журналистически фейлетони и памфлети на посредствено развнище. За литература никой не говори, дори и самият автор няма такива претенции.

Идеята фейлетонният образ на бай Ганьо да се използва за политическа пропаганда и дори за антибългарска такава се появява доста по-късно. И виждаме, че с радост е прегърната от все по-оглупяващите ни съвременници.

Най-накрая съм разкрит като антибългарски пропагадатор. :tooth:

Толкова дълго се прикривах, но проницателния и умен форумец Гогов за нула време ме разкри. :clap:

А това за посредствения Алеко направо изби рибата :pain:

• Модератор Военно дело
Публикува

Прочее, наистина е вярно, че Алеко не счита Бай Ганьо за хубаво свое произведение, даже се срамува. Имало е такъв епизод, върви той с приятел, но хората го познават и започват да го сочат с пръст и да казват "Това е Бай Ганьо", след което го поздравяват, ръкостискат се и прочее. Алеко видимо станал мрачен и рекал на приятеля си "Виждаш ли, за тях аз съм Бай Ганьо".

Така ли се държи един писател феновете си? Вместо да се радва, той се срамува че го отъждествяват с най известния му герой и го знаят чрез Бай Ганьо, а не чрез пътеписите.

• Потребители
Публикува

Някои хора май припознаха себе си в Бай Ганьо и взеха че се обидиха. Иначе трудно може да се намери обяснение за реакциите им.

• Модератор Военно дело
Публикува

Мен лично ме обижда, когато един литературен, хипертрофиран литературен герой, при това герой от серия хумуристични разкази бива изкарван като представителен за целия български народ.

• Потребители
Публикува

Да започнем отначало :)

Почти всеки ден се срещам с различни хора, и за да опиша някои от тези типажи съвсем спонтанно ги нарекох Байганьовци.

Това, че на някой не му харесва това определение си е негов личен проблем и аз не виждам с какво мога да му помогна.

Ще продължа да ползвам това определение когато и където намеря за добре.

Преживейте го най-сетне :)

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Свръхдемокрацията не е част от нашата политическа система. А гражданското общество си показа ушите над блатото една миналата година...

Надявам се скоро да стане по-явен фактор.

• 2 years later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Има условия, при които може да има ( да се появи ) "гражданско общество".  Ако тези условия не са налице, е работа пердута. Все едно да забодеш семка от ябълка в памук напоен с вода и следващата година да чакаш реколта.
Сложил съм кавички, защото самото понятие трябва да се изясни. И след като е ясно, за какво се говори, може да се огледаме и да преценим има ли признаци за присъствието на такова нещо. Пък било и само зачатъци.

Основното условие според мен, за да има гражданско общество така, както аз го разбирам, се състои в това, всеки гражданин на страната да има свободен достъп до всякаква информация, за всички структури подчинени изцяло или частично на държавната машина, които не са въпрос на национална сигурност. И тази машина да е длъжна да осигурява такъв достъп. По този начин всеки, който поиска и има време, може да си състави почти цялостна картинка за положението в страната. И може да осъществява контрол.

Това е първото. За съжаление, нещата са безкрайно далеч от това. Ако отида в Националната кардиологична клиника и поискам да ми дадат информация за месечните сметки за отоплителния сезон и ги питам, защо парното работи на шест, а прозорците по коридорите са отворени се умира от жега докато чакаш пред кабинета, само ще ми се изсмеят.

Или ако поискам да разбера коя фирма и как е спечелила конкурса, за каква сума е договора с общината за градинката, която направиха пред блока преди изборите, колко време според вас ще чакам, ако изобщо се случи?

Редактирано от Виктор Николов
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Предполагам, че обществен достъп до институционална информация може да се поиска и от националния омбудсман. Тоест - да се изиска от него той да се сдобие с нея и да я оповести.  

http://www.ombudsman.bg/contacts

Ето Закона за достъп до обществена информация - ако някой се интересува от него:

http://lex.bg/laws/ldoc/2134929408

А от 1996 съществува НПО - Фондация Програма "Достъп до информация"

http://www.aip-bg.org/

http://www.aip-bg.org/howto/Наръчник/

Субекти на правото на достъп до обществена информация са гражданите, чужденците и лицата без гражданство, а също - и всички юридически лица. Това са т. нар. “заявители“, които могат да упражнят правото си на достъп при условията и реда, определени с вътрешните правила и Закона за достъп до обществена информация.

Заявлението за предоставяне на достъп до обществена информация трябва да съдържа:
1. Трите имена, съответно наименованието и седалището на заявителя;
2. Описание на исканата информация;
3. Предпочитаната форма за предоставяне на достъп до исканата информация;
4. Адреса за кореспонденция със заявителя.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Не става. Царя дава, пъдаря не. Нали се спечели дело за да може да се разгледат договорите за концесиите за добив на злато на Дънди Прешъс и сие. Познай как се случва това. Не ти дават да видиш всичко, въпреки разпоредбите на съда, не можеш да снимаш, да копираш, да преписваш и прочее. Та, какво даване на информация е това? И неспазването на съдебни разпоредби си е практика тук.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!