Отиди на
Форум "Наука"

Хапвате ли маргарин?


Recommended Posts

  • Потребител

Знаем, че хидрогенираните масла имат доста негативно влияние върху човешкия организъм:

1. висок холестерол, сърдечна недостатъчност, високи нива на мазнини в кръвта

източник: маргарин-барбарин

2. отново сърдечна недостатъчност, но и инфаркт, артериосклероза, диабет, метаболитни смущения, и много други

въй-варин

3. при хидрогенирането на мазнините се използва катализатор фино диспергиран никел, чието наличие може да бъде доказано хроматографски в маргарина. За полезния ефект на тежките метали върху организма няма да говоря - достатъчно е да спомена, че блокират необратимо доста от рецепторите на клетките и те не могат да изпълняват функциите си нормално.

Има хубави масла с български произход, но ако искаме да консумираме вносни - няма проблем - дали немско, дали белгийско или английско масло - все ще е хубаво. Английското масло има някакви варианти, един от които с бая големи парчета сол вътре и чак хруска...

...

Като си помисля в България децата как маат смело вафли, кроасани, кремове, сметани, боклуци най-различни с хидрогенирани масла... и после що били дебели... ми какви да са!? С фигура като Алисия Алонсо или Мая Плисецкая? С такава храна децата ще са доста по-близо до Куин Латифа, отколкото до фигурата на Майкъл Джексън : )

О, и в някои фъстъчени масла се добавят хидрогенирани мазнини -

Наскоро един американец ми вика - Най-полезно е хляб с фъстъчено масло и сладко от ягоди!

И аз викам - Въй, не думай!?

И той продължава - "Ми хлябът е въглехидрати, полезни са за организма, фъстъченото масло е богато на протеини, от които имаме нужда, а сладкото от ягоди е плодове!"

Ей, вервайте, ама останах озъбен по един абсолютно ненаучен начин - като котарак от улицата, а не като котарак от научните котешки среди...

Веднъж едни девойки ме бяха питали за любимото ми фъстъчено масло... и тогава аз разбрах колко много видове били?

А, освен хидрогенирани мазнини, в това масло добавят и посладители - да се чуди човек диабет или инфаркт да прави?

Аз вчера бях изненадан да чуя, че маргаринът се правел от нефт. Бях го чувал и преди и без да съм голям специалист, трябва да внеса една корекция, тъй като това е ... невъзможно.

Човек мога да усвоява мастни киселини с права /неразклонена/ верига и то само ако са с четен брой въглеродни атоми.

Има няколко изключения /три киселини май бяха/, които се съдържат в меда - и които водят до алергии при някои хора точно защото не могат да ги разграждат. За да може един здрав организъм да ги разгради, прави супер "лупинги", поне по спомените ми по биохимия.

А в нефта имаме две компоненти - ароматна и алифатна. Ароматната не става за консумация, понеже няма да се справим с болшинството циклични съединения. А алифатната компонента е силно разклонена. И далеч не само с четен брой.

Четейки за историята на маргарина можем да видим, че до скоро се е правел от животински мазнини, мляко и вода. Тези животински мазнини също впоследствие започват да ги хидрогенират, започват да използват рибни масла и прочие, но растителните масла се оказват супер удар, поради ниската си себестойност.

Днес все още има маргарини на базата на животински продукти. В България мисля, че нямаме такива.

Няма какво да ви се правя - моето детство почти цялото мина под знака на маргарин Калиакра /онзи стария маргарин, със супер странния вкус/...

Помните ли как ни набиваха в главите от малкия екран за маргарин Линко??? Все едно е нещо луксозно??? И ние гледаме със сестра ми и сочим с пръстче, хаха!!!

Подобна тема във форума:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

в къщи няма нито маргарин, нито олио - използваме само висококачествен зехтин и висококачествено масло в минимални количества за попарките на малката ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

маргаринът си е доказано вреден, иначе олиото си е олио, тъй като е фитопродукт, та в него холестерол по принцип няма. Естествено зехтинът си е най-качествения продукт от доброто антично време и до днес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

маргаринът си е доказано вреден, иначе олиото си е олио, тъй като е фитопродукт, та в него холестерол по принцип няма. Естествено зехтинът си е най-качествения продукт от доброто антично време и до днес.

съвременните маргарини не са чак толкова вредни да не говорим, че те всъщност са водна емулсия на същото това олио ...

въпреки това аз съм изхвърлил и олиото и маргарина много отдавна от моята къща ...

качественият зехтин е по-полезен и по-вкусен ... за съжаление е и доста скъп и повечето българи явно не могат да си го позволят ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Истинското олио си е много добро, въпроса е да не пържеш с него. Колкото до зехтините, не знам каква е гаранцията че Вържина който се продава тук е Вържин наистина. Има Вържин и по 7лв/кг на който пише че е студено пресован и не е обработван с химикали , а има и Вържин 20лв.кг на който не пише че е студено пресован :hmmm: ...а пък и нали знаете че не може да се вярва на всичко което пише /като оня виц : Разправя един - Вече не вярвам на нищо което пише! Що бе ? - питат го. - Ами гледам на една врата пише "жени", влизам вътре , а то - тоалетна :tooth:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ям маргарин, нито краве масло - не съм им голям фен. Рядко ям и пържено, пържа с олио, но за салати само зехтин.

Иначе от здравословна гледна точка не ми пука. И без това правя достатъчно вредни неща, за да се страхувам и от маргарина.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тия неща трябва да се забранят!

Тия неща трябва да се забранят!

Така си е!Трябва да се забрани този метросексуален продукт!

А маста е друго нещо . . . с редовното ядене на запържено шкембенце в мас се става истински мъж!

Спец. поздрав за Михов

Power of Lard

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря, г-н Богданов!

П.П. За днес съм изчерпал плюсовете, утре непременно имаш мента!

Ей така се расте в България / не на ръст де/ :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбирам за какво говориш, но аз полза от Богданов нямам. Имаме общи интереси в изобразителното изкуство, музиката, всъщност изкуството като цяло, може би имаме и сходни политически разбирания. И преди да стане модератор поддържах същите отношения с него.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбирам за какво говориш, но аз полза от Богданов нямам. Имаме общи интереси в изобразителното изкуство, музиката, всъщност изкуството като цяло, може би имаме и сходни политически разбирания. И преди да стане модератор поддържах същите отношения с него.

Вярно е!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Михов, ако бях на тебе, нямаше да се занимавам да му отговарям..

За маргарина ясно, ама през студентските години маах като...

Между другото - чул/чел съм, че презрените животински мазнини са по-добри за пържене от растителните - понеже /обикновено/са твърди при стайна температура, издържат повече на термична обработка преди да се разпаднат на разни вредни..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Гаранция за храната няма, освен ако не си я произведем сами - в градинката/кочинката...

Е? На кой му се става дауншифтър?

До известна степен и на съседа не може да се вярва - дали му е здраво животното или не разрежда млекцето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов, ако бях на тебе, нямаше да се занимавам да му отговарям..

Всъщност, прав си. :)

За маргарина ясно, ама през студентските години маах като...

Между другото - чул/чел съм, че презрените животински мазнини са по-добри за пържене от растителните - понеже /обикновено/са твърди при стайна температура, издържат повече на термична обработка преди да се разпаднат на разни вредни..

И аз доста ядях маргарин като студент, но не защото много ми харесваше, а защото е идеален за бързо приготвяне на храна - сандвичи. Бях чел някакви изследвания преди време, че кравето масло въобще не се оказва толкова вредно, всъщност е много по-полезно от маргарина, докато 90-те години маргаринът се даваше като панацея и беше обявен за напълно безвреден.

Както казах обаче, рядко се интересувам кое е полезно и кое не. Стресът е много по-ключов фактор за заболявания, гледам от него да се опазя, доколкото мога.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Алва, има ли начин да ни покажеш как ще изглежда твоят утопичен свят? Посочи филм примерно...

ИЗвинение за спама, който правя и предизвиквам :)

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Както казах обаче, рядко се интересувам кое е полезно и кое не. Стресът е много по-ключов фактор за заболявания, гледам от него да се опазя, доколкото мога.

Определено, затова /всички малко или много/ правим компромиси с много вредности, не само по отношение на храната.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбирам за какво говориш, но аз полза от Богданов нямам. Имаме общи интереси в изобразителното изкуство, музиката, всъщност изкуството като цяло, може би имаме и сходни политически разбирания. И преди да стане модератор поддържах същите отношения с него.

Няма лошо,г-н Богданов е един от най-коректните модератори, незнам що се връзваш на бъзици :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма лошо,г-н Богданов е един от най-коректните модератори, незнам що се връзваш на бъзици :tooth:

Благодаря, благодаря, много мило, но обсъждахме качествата на маргарина, а качествата на модератор Богданов е ... е това друга тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбирам за какво говориш, но аз полза от Богданов нямам. Имаме общи интереси в изобразителното изкуство, музиката, всъщност изкуството като цяло, може би имаме и сходни политически разбирания. И преди да стане модератор поддържах същите отношения с него.

Приятелю Михов, ние с теб също имаме общи интереси в редица области, но най-много споделяме еднакви политически възгледи, единомишленици сме, затуй като черпиш с мента не ме забравяй. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм, олиото съдържа доста повече полиненаситени мастни киселини от зехтина. Не бих го изхвърлил с лека ръка особено ако е за салати. Друг е въпроса колко това по магазините е олио.

нека си съдържа квото иска, мононенаситените пък са повече в зехтина, смята се че той е по-полезен и съставна част от средиземноморската диета ...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!