Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Българите на Алциок, как кои? Само че - БЯГАТ! Бягат, за да се спасят от мераците на аварите да нахранят прасетата с тях... И молели франките да ги приютят!!!!!!

А не :"... се преборват всяка пролет за трасета нужни за традиционните набези на запад към земите на ИРИ и франките..."

Има дребна разлика, нали...?? :flowers:

По-сериозно, моля! :icon_rolleyes:

Редактирано от isav
  • Upvote 2
  • Мнения 522
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Българите на Алциок, как кои? Само че - БЯГАТ! Бягат, за да се спасят от мераците на аварите да нахранят прасетата с тях... И молели франките да ги приютят!!!!!!

А не :"... се преборват всяка пролет за трасета нужни за традиционните набези на запад към земите на ИРИ и франките..."

През пролетта на 568 г. кутригурите предвождани от каган Баян нападат разбиват лангобардите на Албоин, настъпват към Италия и опустошавайки населяваната преди това Панония и цялата Унгарска низина както и днешните Бохемия, Моравия и в Словакия. Същата година каган Баян и кутригурите нахлуват в източноримската провинция Далмация.

След три години сключвайки срещу плащане на трибути мирен договор с Източен Рим, за да му увеличат трибутските плащания кутригурите на Баян нападат с грабежни походи балканските провинции на Източната Римска империя.

Започната война на Юстин II през 571 г. (римско-персийски войни) са за кутригурите голяма възможност да правят грабежните си походи, поради малкото останали войски.

През 582 г. кутригурите превземат Сирмиум, където си правят лагер на Дунав за нападения на Балканите.

През 597 г. каган Баян и кутригурите нападат успешно франките и получава трибути от кралица Брунхилда.

Есента нападат Балканските провинции и получават отново трибутни плащания...

• Upvote 2
  • Потребители
Публикува

Спам, т.е. нищо по същество и избягване на въпросите.

ПС

И аз ще ти цъкна един +, за да не се логваш постоянно с втория си акаунт ;)

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува (edited)

Еньо, къде са земите на франките в 568г.?

Специално за isav, относно периодичните грабителски рейдове на кутригурите:

1. През пролетта на 568 г. кутригурите предвождани от каган Баян нападат ли и разбиват ли лангобардите на Албоин?

2. Настъпват ли към Италия, опустошават ли Панония и цялата Унгарска низина както и

днешните Бохемия, Моравия и в Словакия?

3. Същата година каган Баян и кутригурите нахлуват ли в източноримската провинция Далмация?

4. След три години сключвайки срещу плащане на трибути мирен договор с

Източен Рим, за да му увеличат трибутските плащания кутригурите на Баян

нападат ли с грабежни походи балканските провинции на Източната Римска

империя?

5. През 597 г. каган Баян и кутригурите нападат ли успешно франките и получават ли трибути от кралица Брунхилда?

5. Есента нападат ли Балканските провинции и получават ли отново трибутни плащания?...

230px-Khazar_1.gif

Редактирано от Eньо
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Намирам това за чудесна поанта - с него биха могли да приключат всички спорове по темата:

Бугарите са биле част от Марсианскиот хаганат!

• Потребител
Публикува

Е имаше нужда от до уточняване между тях двамата.

...

Относно темата, това не е точен завършек поне за мен.

Както вече споменах съм I2a1b. Група възникнала на Балканите. Което за мен доказва защо не сме тюрко-алтайци и дори доказва, че не съм иранец.

Също така се предполага, че не съм марсианец.

Които се чувстват тюрки, те да му мислят.

За мен отговорът на въпросът на темата е:

Защото сме си от Европа.

• Потребител
Публикува

Специално за isav, относно периодичните грабителски рейдове на кутригурите:

1. През пролетта на 568 г. кутригурите предвождани от каган Баян нападат ли и разбиват ли лангобардите на Албоин?

2. Настъпват ли към Италия, опустошават ли Панония и цялата Унгарска низина както и

днешните Бохемия, Моравия и в Словакия?

3. Същата година каган Баян и кутригурите нахлуват ли в източноримската провинция Далмация?

4. След три години сключвайки срещу плащане на трибути мирен договор с

Източен Рим, за да му увеличат трибутските плащания кутригурите на Баян

нападат ли с грабежни походи балканските провинции на Източната Римска

империя?

5. През 597 г. каган Баян и кутригурите нападат ли успешно франките и получават ли трибути от кралица Брунхилда?

5. Есента нападат ли Балканските провинции и получават ли отново трибутни плащания?...

230px-Khazar_1.gif

Еньо, аз не искам детайлна разбивка на мнението ти, а искам да се въздържаш от "бомбастики" "en gros",както казват из френско!!!

Когато ме пращаш при източници за Алциок( а не Алцек!) - бъди коректен, когато пращаш българите при "франките" - пак така! Миш-маш мога и сам да си сготвя в къщи и не е нужно да го ям и тук, особено по твойта рецепта!

Кутригурите с Баян ли с или са на "изток"? Или и Баян е на "изток", та трябва да:

"се преборват всяка пролет за трасета нужни за традиционните набези на запад към земите на ИРИ и франките"??? ИРИ на запад ли е в 568-ма?

И къде са лангобардите на Албойн? Къде е Панония, къде е Италия? :flowers:

Къде са франките?

Такива ми ти работи с ан гро-то...

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува

ИРИ на запад ли е в 568-ма?

И къде са лангобардите на Албойн? Къде е Панония, къде е Италия?

Къде са франките?

Естествено, че на запад, спрямо изходните им местообиталища.
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Аз нещо не разбирам, как се чепкате, като всеки говори различни неща.

В случая, ако не бъркам става дума за аварският Баян, който си е нейде около Панония, където се подвизават кутригурите в синхрон с тях, е и някой друг славянин, които са описани пък в битките.

Явно са били долна класа.

Конкретните събития обаче не си спомням.

Истината е, че извадихте франките от контекста и започна спам.

Нужно е и малко достойнство все пак. Никой тук не е мишка.

Уважавай те се и си казвайте кога грешите, тук пари не се раздават.

• Потребител
Публикува

Мироки, правилно си разбрал - Баян е НА ЗАПАД от ИРИ в 568-ма, но се бори за трасетата за ежегодните набези пак на запад ...към ИРИ!!! :frusty2:

От друга страна пак в 568-ма франките са в Бохемия, Моравия и Словакия!!!!! Или може би в 668...??? Обърка ме съвсем тоя Еньо... :frusty2::fool:

• Потребител
Публикува (edited)

Ами с Дагоберд, когато събитията са вече назрели, са към 630 година.

пп. С Баян мисля са по-рано.

Редактирано от miroki
  • Глобален Модератор
Публикува

По време на историята Алциок - Дагоберт I Баян вече не е жив. Умира около година преди това.

• Потребител
Публикува

По време на историята Алциок - Дагоберт I Баян вече не е жив. Умира около година преди това.

Във връзка със известието на Фредегарий нещата стоят така, кутригурските орди били увличани на запад в грабителски походи подчинени естествено под властта на аварския каган. Примери в изворите много. Така кутригурите вземали винаги участие в походите на на аварския каган. Това тяхно влияние е достигнало дотам, че те се домогвали да вземат властта в ръцете си.След смъртта на хаган Баян, в аварската държава избухнала вътрешни размирици във връзка с издигане на каган - от авари или кутригури. В следствие на размириците във връзка със спора за каганския престол между ажари и кутригури девет хиляди кутригури с жени и деца се обърнали към крал Дагоберт I за закрила. Дагоберт дал заповед в една нощ да ги избият. Само 700 души от кутригурите успели да избягат с помоща на Алциок (Alciocus), и намерили спасение "in marca Vinedorum".

Това известие се разказва под третата година от царуването на Дагоберт I, т. е. в 631/632 г. Fredegarii Scholastici Chronica, lib. IV, стр. 72

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

E нали беше у Павел Дякон....? :grin:

Кутригурите са участвали активно в бойните действия на аварите - не споря! Споря за това да не се "пляскат" необмислени и непроверени "цитати", тези, обобщения...

От друга страна кутригурите не са българиТЕ, само са "сродни на тях", според късните източници...

• Потребител
Публикува

E нали беше у Павел Дякон....?

Използвал съм събития описани в тези известия:

Pauli Historia Langobardorum

Fredegarii Scholastici Chronica

Отделно по-горе ти предоставих номерирах дузина събития от други извори.

.От друга страна кутригурите не са българи ...

На път си да отречеш Теофан и Никифор.

vz1a_142a.jpg

ounogoundouroi.jpg

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Той Енчо не е по четенето. Пише за кутригури, а пък цитира Теофан и Никифор за уногондури - българи. Странна раота...

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува

Той Енчо не е по четенето. Пише за кутригури, а пък цитира Теофан и Никифор за уногондури - българи. Странна раота..

Напълно прави са хронистите, "тъй наречените българи" са клонове на един и същ

обединен от Кубрат народ.

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Използвал съм събития описани в тези известия:

Pauli Historia Langobardorum

Fredegarii Scholastici Chronica

Отделно по-горе ти предоставих номерирах дузина събития от други извори.

Във връзка със събитията от 631/2г. Павел Дякон не дава сведения. Той говори за Алцеко, а не за Алциок. Мисля, че Исав имаше това предвид от самото начало.

• Потребител
Публикува

Във връзка със събитията от 631/2г. Павел Дякон не дава сведения. Той говори за Алцеко, а не за Алциок. Мисля, че Исав имаше това предвид от самото начало.

Изредил съм събития описани от Fredegarii в едно и също изречение в което се споменава и друг автор, но ясно съм го отделил със описание - "и Alciocus, известието под третата година от царуването на Дагоберт I."

Не са етични подобни заяждания.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Всъщност, както вчера писах спора започна от вмятането за похода към франките. Видя се, че е имало такова нещо. Сега се почна шикалкавене. Не е приятно да се чете така тема. Сложете си ръката на сърцето. Ясно ми е че тук са малко доблестните които си признават грешките, та просто моля да се премине по същество.

...

Или целта е да се затисне с празни приказки на бързо, мнението ми, в отговор на въпросът на темата: Защо българите не се тюрко-алтайци, според мен.

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Изредил съм събития описани от Fredegarii в едно и също изречение в което се споменава и друг автор, но ясно съм го отделил със описание - "и Alciocus, известието под третата година от царуването на Дагоберт I."

Не са етични подобни заяждания.

Добре, приемам, че не съм доогледал нещата. Извинявай.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Всъщност, както вчера писах спора започна от вмятането за похода към франките. Видя се, че е имало такова нещо. Сега се почна шикалкавене. Не е приятно да се чете така тема. Сложете си ръката на сърцето. Ясно ми е че тук са малко доблестните които си признават грешките, та просто моля да се премине по същество.

...

Или целта е да се затисне с празни приказки на бързо, мнението ми, в отговор на въпросът на темата: Защо българите не се тюрко-алтайци, според мен.

miroki. никой не се занимава с теб, извинявай, ако си обиден! Всичко почна от ей тоя пасаж"

За да се отделят и да излъчат свой каган е било нужно да сеотделят от каганата да създадат стройна военизирана организация и да си подсигуряват поминък на поданниците си, а това означавало да се преборват всяка пролет за трасета нужни за традиционните набези на запад към земите на ИРИ и франките както и да владеят пасищата на есенно - зимните станове нужни за оцеляването на народа. Именно такова познато трасе ще да е използвал Аспарух пресичайки на удобни места реките Днепър и Днестър за прехода от приазовието към делтата на Дунав.

Прабългарите не се познават с франките!

Не се заяждам, не обиждам, просто не обичам тинтири-минтири във форум , претендиращ за името "НАУКА"!!!

Прабългарите са васали на Аварския каганат! Може да са имали всякаква обществена структура и йерархия - ние нямаме информация и само гадаем! Фактът, че има "наместник Гостун" означава само едно: форма на васалитетна обособеност и племменно овластяване! Иначе за какво ни е наместник? Наместник на кого, на хагана ли?

Редактирано от isav
  • Потребител
Публикува

Не се притеснявай, не съм казвал, че се занимавате с мен. :)

Да точно за франките от този пасаж ставаше дума.

Отношенията между българи, авари и дори славяни са доста продължителни и сложни. Нека не почване О.Т. и за това.

Ако искате нека да е в друга тема.

• Upvote 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!