Отиди на
Форум "Наука"

До всички, които оспорват тюркско-алтайския произход на прабългарите

127 потребители са гласували

1. 1. Оспорвате ли тюркско-алтайската хипотеза за произхода на древните българи?

• Не, напълно я подкрепям.
      17
    • Не, подкрепям я частично.
      10
    • Да, оспорвам я частично.
      15
    • Да, оспорвам я напълно.
      74
    • Все още се колебая на коя страна да застана. В очакване съм да "изникнат" още доказателства.
      11

Recommended Posts

• Потребител

Да речем, да речем. Струва ми се обаче, че хора, които никак не познават лингвистиката и палеолингвистиката, се занимават с нея.

Но не разбрах и моля ми изясни как в унгарския има 300 прабългаризми, а в българския - едва няколко? Това е въпросът!

Извинявай, но няма как да ти отговоря. Виждаш, че относно старобългарски или български правя каквото мога. Все пак съм славист и не гледам в чуждите паници, ако не се налага. А в унгарския за 2 века динамика (8-9), могат тюркизми да навлязат от къде ли не. Та затова и не ме вълнува това. Почти същото е да се гледа на ВБ в 11-12 век и да се правят паралели с ПБЦ. Там по-скоро ще намерим такива с ВБЦ.

• Мнения 2,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители

Извинявай, но няма как да ти отговоря. Виждаш, че относно старобългарски или български правя каквото мога. Все пак съм славист и не гледам в чуждите паници, ако не се налага. А в унгарския за 2 века динамика (8-9), могат тюркизми да навлязат от къде ли не. Та затова и не ме вълнува това. Почти същото е да се гледа на ВБ в 11-12 век и да се правят паралели с ПБЦ. Там по-скоро ще намерим такива с ВБЦ.

Аз визирам днешния унгарски, не средновековния. Като славист не може да не познаваш старобългарския, там къде са "прабългаризмите"?

• Потребител

Пример - Добрев решава че прабългарската дума дванш /заек/...

При това няма никакви доказателства и за това, че думата Дванъ е прабългарска. Тя е календарен термин, и много вероятно е заета от българите подобно на календарните термини Януари, Февруари, Декември. (в които днес не виждаме богове и числа, а просто имена на месеци.) Доказателство че българите са ги разбирали думите просто като календарни термини, е фактът че ги използват и след годината 865, след която се приема че българите са били тотално славянозирани.

• Потребители

И аз чакам алано-осетинските пластове, но и тях ги няма при това не само в българския, което е още по-големия проблем. Защото аланите далеч не са контактували само с българите.

Това не го приемам, защото ние знаем добре какво се е случило с народи като азерите, а има и средновековни сведения за тюркизирането на езика на аланите. Освен това вече качих във форума книгата за ирано-славянските езикови контакти и там пише, че има ирански пласт в славянския, има "Дунавска контактна зона", което за мен е напълно достатъчно като археолог. "Сарматският пласт" е именно този, който славистите и иранистите описват във въпросната монография на РАН. Така че моля те не чакай повече, защото съм я качил вече. И като археолог те уверявам, че Дунавската контактна зона между сармати и славяни е несъмнен археологически факт.

• Upvote 2

• Потребител

Oтново превратно и/или погрешно ме разбирате. Великоруска доктрина има от поне 300 години. Сега е на по-горна вълна: все/пан иран/арии, включая подмножествените славяни и други. Естествено "големия" брат ще води хорото.

Значи Атила, отхвърляш правото на скитите, сарматите и други индо-ирански племена да имат наследници в днешно време? Както и приемаш че те са асимилирани от някакви племена славянски (за които никой не е чувал преди това), а не приемаш че те може просто да са наречени през 10 или 16 век с обобщаващото езиково наименование "славяни"?

• Потребител

"Кап" е заемка в старославянският - никой не спори за това! Въпросът е как славяните са заели "тюркската" дума за "образ, модел, подобие, калъп", а в религиозен смисъл "идол, религиозно изображение" от народ, който няма такава практика, щото тюрките нямат!!! А според теб прабългарите са тюрки...

Внимавай, щото си на собствената гол-линия и с тоя некоординиран замах, можеш да си забодеш неспасяем автогол!

Тюрките може да нямат идоли, но думата може да се свърже с друга практика - преобразяване, превръщане /в нещо някого/ на шамана.

• Потребител

Аз визирам днешния унгарски, не средновековния. Като славист не може да не познаваш старобългарския, там къде са "прабългаризмите"?

В средновековния унгарски няма как да се отделят категорично "прабългаризми", още по-малко в паралел с "старобългарския". Имаме разминаване между двете общности в пространството и времето. Имаме и паралелни външни влияния. Поради липсата на достатъчно источники, няма как да се определи цялостно "прабългарския". От там и спекулации във всички посоки. Ирански паралели и/или преки заемки са също много спорни, поради естеството на СБ, като ИЕ език и голямото доаспарухово иранско влияние на Балканите. А и кому е нужна тази екзотика? Тюркски оскъдици има, но определено към 9 век не е имало (на) тюркска (основа) лингва-франка, общодържавно койне също, камо ли официален език... Най-много да е имало тюркоговорящи фамилии или малки изолирани джобове с "бащин" пиджин някакъв. Търсим в славянските българки езици и диалекти екзотични влияния, незнайно с какъв доказ... и не виждаме огромното влияние на РИ и ИРИ. Ако дори сто "тюркизми" или "тохаризми" намерим, какво е това (доказва) на фона на хилядите "ромеизми"???

Редактирано от Атила Дуло

• Потребител

Значи Атила, отхвърляш правото на скитите, сарматите и други индо-ирански племена да имат наследници в днешно време? Както и приемаш че те са асимилирани от някакви племена славянски (за които никой не е чувал преди това), а не приемаш че те може просто да са наречени през 10 или 16 век с обобщаващото езиково наименование "славяни"?

Ако тази теория беше вярна то в момента ние и осетинците щяхме да говорим без преводач.

• Потребители

Да, а пък с турците говорим без преводач, нали? :fool:

Може ли малко по-сериозно, а? Ние българския от преди 10 века не разбираме, освен ако не го учим специално...

• Upvote 3

• Потребител

Опазил ме Господ. В никакъв случай. Също така на Траките, Македоните, Дачиите...да не карам наред, че списъка дълъг....)))

Русия, Полша и Турция и кой ли не, колко години се карат за сарматското наследство?

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=5407.0 :

Нали говорим, че българите произлизат от Балхара и са били ираниезичен народ, арийци, сармати, скити и т.н.! Техните богове са били слънцето, луната и другите звезди, които са и ирански богове. Също така зороастризма - арийската огнена религия има много точни аналози в българските обичай и ритуали - кукерите, нестинарството, поклади!

От известно време научавам това онова за полските хусари и намирам много съвпадения с изброените по-горе исторически връзки!

Ето това са крилатите хусари:...Какво е интересното тук?!

- Първо така наречения Сарматизъм в средновековието на полша, при който аристокрацията - Сарматите са се делели от славяните(поляните) и литовците!

- Второ относно символиката на крилата на хусарите намирам много ясно обяснение - Ако хусарите са произлезли от сарматите, то те са ирански народ и са зороастрийци. Като зороастрийци почитат Ахура Мазда, а той е изобразяван като Крилат лъв с човешко лице - Херувим(Ангел пазител). Този крилат лъв е много разпространен в двете българии - дунавска и волжка...

Хусарите освен, че са с крила са си наметнали и кожа от леопард и заедно са именно този крилат лъв - бога Ахура Мазда(мъдрия бог)! Той ги закриля в битките! По същия начин стрелеца от златното съкровище даден по горе е носен(подържан) на крилете на мъдрия бог.

-Трето цветовете на знамената на хусарите(и в последствие стават и знаме на полша) са бял и червен и отговарят точно на мартениците!

-Четвърто в ето това клипче

за хусарите на 5:38 е дадено едно хусарско знаме с слънце и луна на него! Същите слънце и луна са в гербовете на почти всички народи произлизащи или владяни от българите:

България...

... Унгарското малцинство Секей в румъния за което се смята че произлиза от българското племе Есегел...

• Потребител

Да, а пък с турците говорим без преводач, нали? :fool:

Ма те славяноезични ли са ?!

• Потребител

Опазил ме Господ. В никакъв случай. Също така на Траките, Македоните, Дачиите...да не карам наред, че списъка дълъг....)))

Русия, Полша и Турция и кой ли не, колко години се карат за сарматското наследство?

Нали говорим, че българите произлизат от Балхара и са били ираниезичен народ, арийци, сармати, скити и т.н.! Техните богове са били слънцето, луната и другите звезди, които са и ирански богове. Също така зороастризма - арийската огнена религия има много точни аналози в българските обичай и ритуали - кукерите, нестинарството, поклади!

От известно време научавам това онова за полските хусари и намирам много съвпадения с изброените по-горе исторически връзки!

Ето това са крилатите хусари:...Какво е интересното тук?!

- Първо така наречения Сарматизъм в средновековието на полша, при който аристокрацията - Сарматите са се делели от славяните(поляните) и литовците!

- Второ относно символиката на крилата на хусарите намирам много ясно обяснение - Ако хусарите са произлезли от сарматите, то те са ирански народ и са зороастрийци. Като зороастрийци почитат Ахура Мазда, а той е изобразяван като Крилат лъв с човешко лице - Херувим(Ангел пазител). Този крилат лъв е много разпространен в двете българии - дунавска и волжка...

Хусарите освен, че са с крила са си наметнали и кожа от леопард и заедно са именно този крилат лъв - бога Ахура Мазда(мъдрия бог)! Той ги закриля в битките! По същия начин стрелеца от златното съкровище даден по горе е носен(подържан) на крилете на мъдрия бог.

-Трето цветовете на знамената на хусарите(и в последствие стават и знаме на полша) са бял и червен и отговарят точно на мартениците!

-Четвърто в ето това клипче

за хусарите на 5:38 е дадено едно хусарско знаме с слънце и луна на него! Същите слънце и луна са в гербовете на почти всички народи произлизащи или владяни от българите:

България...

... Унгарското малцинство Секей в румъния за което се смята че произлиза от българското племе Есегел...

Впечатляващо ама не ме трогва, и по големи глупости съм чел.

Примерно ей на - прабългарите са викинги!

Ето това вече е нещо спиращо дъхът, вълнуващо, новаторско, грабавщо вниманието......

Възможно е да има едно леко притеснение че Павката Спаротоков се разхожда свободно без медицински надзор но аз го познавам от години и гарантирам за него че не е буен или опасен, просто си е луд човека.

http://frognews.bg/news_45181/Vikingi_i_balgari/

що? осетинците слявяноезични ли са?

доколкото се сещам ти си един от основните фенове на тюркския произход на прабългарите.

Я навлез в темата че нещо оплескваш нещата, виж по горе кой какво пише и после спори с макето дали сарматския е = на славянския, мен ме остави, кучета тенгристки ме яли.

• Upvote 1

• Потребител

Ако тази теория беше вярна то в момента ние и осетинците щяхме да говорим без преводач.

Не е точно така. И сред иранските народи от степите има значителни езикови разлики, и съответно тези които са били дълго под персийско влияние говорят по-различно от онези които са си живели из степите, а онези които са били далеч на изток са говорели различно от скитите от Европа. Сред осетинците вероятно има по-стабилно тохарско влияние. И именно заради това българите и аланите са били различни, въпреки че са били съюзници и са оставили близка арх. култура.

Тоест имало е племена с по-архаичен древно индо-ирански скито-сарматски език, който днес наричаме "славянски", но е имало и други иранци из степите със по-изразено тохарско и персийско влияние. След 7 век българи и алани тръгват по различни географски пътища.

Редактирано от makebulgar

• Потребител

Аз също съм се замислял над това - за да "заемеш" чуждата дума за "образ, подобие,вид" и то в религиозния и смисъл (идол, икона), трябва отсреща да имаш сериозна религиозна практика, която да впечатли славяните по нашите земи и да ги подтикне към имитация и взаимстване! Е - откъде прабългарите са я "прихванали" като при тюрките не съм чел за подобни религиозни обекти?

Ще прегледам довечера ЭСТЯ за "кап"...

Погледна ли какво стои в гръцкия оригинал, от който са превели текста?

Всъщност думата капь не се използва навсякъде в религиозен смисъл...

Иранските думи за възглавница, образ, ножница, ремък, огледало са съвсем различни (дори и в алано-осетински) и в случая само езиково неграмотни могат да тръгнат да твърдят, че тези думи били ирански заемки.

Разликите между алански и средноперсийски са били значително по-малко тогава (е сега осетинския се е набълбукал с кавказки заемки и тотално е променил граматиката под грузинско и чеченско влияние).

Дори повечето числителни си приличат като две капки вода, а при търговия те се научават най-лесно:

(старо)осетински - персийски

дыу - ду 2

фандз/фандж - пандж 5

хсаз/хшаж - шаш 6

авд - хафт 7

аст - хаст 8

дас - дах 10

сад - сад 100

.... Сред осетинците вероятно има по-стабилно тохарско влияние.

Само в най-щуравото фентъзи.

• Потребител

Иранските думи за възглавница, образ, ножница, ремък, огледало са съвсем различни (дори и в алано-осетински) и в случая само езиково неграмотни могат да тръгнат да твърдят, че тези думи били ирански заемки.

Перкунасе, с това изречение да не би да се опитваш да манипулираш спора и дискусията?

Никои не твърди че тюркските заемки в старобългарския са ирански заемки. Тия думи които си имат паралели в тюркските езици е ясно че са тюркски заемки. Въпросът беше че в тюркските езици няма такова чудо като българското дохторъ "възглавница". Поне според страницата за "прабългарския"-тюркски от уикипедия. Ако някой успее да даде произхода на думата от тюркски, монголски, манджурски или китайски, няма проблем, ще я пишем заемка от тия езици.

• Потребител

Нали говорим, че българите произлизат от Балхара и са били ираниезичен народ, арийци, сармати, скити и т.н.! Техните богове са били слънцето, луната и другите звезди, които са и ирански богове. Също така зороастризма - арийската огнена религия има много точни аналози в българските обичай и ритуали - кукерите, нестинарството, поклади! ...

Атила, хубаво е че си обърнал внимание на старото ми творчество, но нали знаеш, всичко тече и се променя. :) От тогава много вода е изтекла и много нови неща съм открил и прочел, тъй че не приемай всичко като постоянна и задължителна позиция. :)

• Потребител

Атила, хубаво е че си обърнал внимание на старото ми творчество, но нали знаеш, всичко тече и се променя. :) От тогава много вода е изтекла и много нови неща съм открил и прочел, тъй че не приемай всичко като постоянна и задължителна позиция. :)

За това лично съм те хвалил вече. Но още трудно "избягваш" от политиката и модата. Пансарматизма е същото зло, че и по-измислено от панславизма и пантюркизма. Ако се използваха без (гео)политически цели от "големите братя", а само за културен обмен...

• Потребител

"Кап" няма нищо общо с кал-ъп, погледнете какво писах преди малко и ги забравете тези тюркски измишльотини... :)

Хайде ти да поспориш с "академиците"....

http://altaica.ru/LIBRARY/edtl.htm !

• Потребител

Хайде ти да поспориш с "академиците"....

http://altaica.ru/LIBRARY/edtl.htm !

Кап - ище чисто и просто няма общо с кал -ъп. Каква е етимологията на калъп не знам и не ми се занимава. Да не е "прабългарска"? Но капище е хубава западна заемка в славянска среда. Остава някой да ми докаже, че капа и капелла са "тюркизми" и произлизат от калъп, защото се произвеждат на/с калъп? Капъ в турски може да е заемка, а не обратното. Да не дразня по-ентелегентите няма нищо за "капо ди тути капи(башкафаната)" да напиша, а капитена и капота ги оставям при капителла и естонския шкаф...

• Потребител

Ти пак даваш петнайсетина, Маготин отпуска две три тюркски думички, лека полека ше ги нулираме.

Иначе Делева ги сметна на 102 /без титлите и календарните термини !/ и това е повече от иранските като се има предвид че сумарно са под двеста а доказано иранските са доста по малко.

Като под тюркски не се разбира тюркутски, нали вече сме го уточнили това, за сега сме се спрели на по малко дразнещото и също толкова неточно "алтайски" , само мир да е.

пп

Аз избягвам да се преоглеждам в изворите, но ако го направя виждам че вярно турки не са ни наричали но са ни наричали масово хуни и няма друг народ който да е наричан толкова масово хуни до степен на пълен синоним и заменяемост във всичките варианти, било кутригури, било утигури или булгари.

Стандартна архаизация разбира се, но все пак интересно.....

Редактирано от Raven

• Потребител

Равене, искаш ли да ти изброя 300 ирански думи в старобългарския? :) Ама няма смисъл да започвам, ако ще се измъквате с това че били славянски или индоевропейски. :)

• Потребител

А искаш ли аз да ти изброя 900 ирански думи?

Поне толкова бяха в последната книга на П. Добрев, но човека работи, не дреме като нас.......

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!