Отиди на
Форум "Наука"

До всички, които оспорват тюркско-алтайския произход на прабългарите

127 потребители са гласували

1. 1. Оспорвате ли тюркско-алтайската хипотеза за произхода на древните българи?

• Не, напълно я подкрепям.
      17
    • Не, подкрепям я частично.
      10
    • Да, оспорвам я частично.
      15
    • Да, оспорвам я напълно.
      74
    • Все още се колебая на коя страна да застана. В очакване съм да "изникнат" още доказателства.
      11

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Моят съвет е да спреш за малко с четенето на исторически извори и да обърнеш внимание на някоя друга свързана дисциплина, особено бих ти препоръчал археологията, за разлика от историческите извори там си личи доста ясно дали един прабългарин е мирмидонец или тракиец.

Един известен в миналото български учен наричан в нАучните среди "ученият чукундур" от много четене на исторически извори стигна до идеята че ВПН върви наобратно.

Тамън ще разбереш защо упоменаването в исторически текст не се приема за достатъчно достоверно а се търсят по комплексни доказателства за приемането на теорията че прабългарите са траки или кимерийци.

Приемам ти съвета.

Вярно е нещата трябва да са комплексни, а не по един признак доказани.

Археологията ми е тръпка, но за съжаление след известно копане под слънцето, тръпката леко угасва. Но е несравнимо изживявне намирането на предмет. С метало търсача на купчината пръст е малко по-леко ( ако е направена под дърво).

Преди време ходех за билки без да ги познавам много много и ми дадоха една билка ( която ще берем) в едната ръка и сравнявам с откъснатото в другата.

Така е и тука, за да разберем разлика между разкопан мирмидонец и българин, трябва да сме виждали поне единият. И да знаем, че е бил това за което си мислим. ( засега това не го знаем 100%, писахме по-рано за това)

Между другото, не знаех, че има такава голяма разлиака между мирмидонец и тракиец).

Иначе следя ежедневно за археологически открития. Но коментарите относно находките понякога са потресаващи. Почти колкото и заключенията на база изворите от някои ежедневно цитирани светила в историята.

Поздрави.

• Upvote 1
  • Мнения 2,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува

Темата върви към секцията "Историческо моделиране" :)

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Относно началото - етнонимът - пра-индо-европейските форми за "блестящ, сияен, ярък" може би са подходящи, а и обясняват най-старите записи като "блъгари"?

В кръга на шегата формата за "удрям, бия, бичувам" - *bhlag^, ми допада повече - всички са били в потрес от прабългарите в боя... :biggrin:

• Потребител
Публикува

Значи в украински и руски диалекти имало ватра и в кои по-точно, както и случайно да си чувал, че точно в Южна Украйна и сега живее албаноезично население установило се там заедно с българите и гагаузите през 18-ти век. Да не говорим, че ватра може да е дошла и от запад - от Влахия и Молдова. Остави ги тези панславянски глупости, че ватра била славянска дума преминала в албански.

Прочетохте ли поне статията на В. Орел, която бях посочил?

По отношение на шаран - не мога да преценя дали в български е навлязла от влашки или от западните славянски езици, но категорично това не е старобългарска дума. Ако беше от старобългарски нямаше да е в тази форма, а и не виждам никакви причини за преход от с към ш. Вярно е, че тюрколозите твърдят, че в прабългарски имало преход от с към ш, но и това е толкова вярно, колкото и законът на Москов за отпадането на р пред т. Освен това ако беше възприета в старобългарски тя щеше да бъде под форма шоран/шорон, а не шаран.

Тогава как е възприета в останалите славянски езици с а - нали и там щеше да е в подобен вид, шорон, или шоран? От албански ли, където я няма, или от румънски, където се смята за славянска заемка?

Между другото, по тази логика и самото име българи би следвало да звучи като бългори...

Приятен ден, нямам време да продължа тази дискусия...

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Ужас, тук настъпи пълна галимация :)

най-старият езиков пласт на българите е засвидетелстван в сума ти каменни надписи, във византийски и дори тук-там в старобългарски източници ;)

Кои надписи - да не е "архаичният надпис" на "големия каменен кръст" и др. п.? ако има нещо във византийски извори, защо да е от "най-стар български пласт"? същото и за старобългарските.

• Потребител
Публикува

Кутригурите са наричани българи, българи-кутригури и "едноплеменници на уногондурите-българи", утигурите са наричани едноплеменници и с еднакви език и обичаи с кутригурите.

Така че кутригурите вероятно са от българската група племена и така погледнато кутригурите са българи но не всички българи са кутригури доколкото /предполагам/ булгар е сборен етноним на група племена а не на едно племе.

Точно така:

bul-gar - bulgarian

hun-gar - hungarian

ono-gar - onogurian

kutur-gar - kuturgurian (kutrigurian)

gar/gur/ğuz/gundur/ в различните диалекти означава племе...

• Upvote 3
  • Потребител
Публикува

От това, което чета си мисля, че май е имало историческо моделиране за достигане до тюркската теория.

Някой знаели всъщност колко правила са измислени за да стане това?

Или поне кои правила са съмнителни, да не използвам тази така категорична дума.

Освен правилото от С в Ш. Има ли и други подлежащи на критика правила?

• Upvote 3
  • Потребител
Публикува (edited)

Сигурно е тъп въпроса , ама това преминаване на с в ш винаги ли важи?

Щото то по тая логика в прабългарския език не би трябвало да го има звукът с, и ако все пак не е винаги то при кои случаи с преминава в ш.

Сиреч има ли проблем да са си имали думи и с начално "с" и с начално "ш " както в днешният чувашки език където има съскащо с и шиптящо ш.

Освен това доколкото знам този закон не е измислен от тюрколозите специално за прабългарският език ами той си важи за съвременният чувашки език, там с преминава в шиптящо ш, а това че и в прабългарският език вероятно е имало такова нещо си е една съвсем друга история.

пп

Сега чета една статия на чувашки / не ми върви гладко четенето/ но все пак забелязвам че има думи започващи със "с" и други започващи с тяхното "ç" което се явява нашето "ш".

Редактирано от Raven
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикува (edited)
]И тъй, винената хипотеза за етимологията на нашия етноним езиково е ясна: простолюдие или тълпа. В този си вид думата е възникнала като романска заемка в славянски.

Следователно, славянският (т.е. нашият) език е трайно намесен в хипотезатаИма две исторически интерпретации на винената хипотеза: чисто славянска и пра-българска.

Според пра-българската интерпретация (25% относителна вероятност) народ, населяващ Северен Кавказ и Южното Поволжие е прихванал някак си за свой етноним латинската дума за простолюдие. Оттам нашият етноним е бил донесен по Нашенско, както се разказва в традиционната история.

Чисто славянската интерпретация на винената хипотеза (75% относителна вероятност) изключва всякаква роля на някакви не-славяноезични пра-българи. Всяко местно население в римската/ромейската империя, включително и местното население по Нашенско, е простолюдие. Част от ромейското простолюдие по Нашенско преминало на славянски език, друга част говорела на гръцки, трета част - на романски. Славяноезичната част на ромейското простолюдие по Нашенско прихванало за свой етноним романската дума за простолюдие. Романоезичната част на ромейското простолюдие по Нашенско прихванало за свой етноним славянската дума власи, която е немска заемка в славянски и има две по-стари значения: чужденци и номади.

{B} Напротив, съвсем не я пренебрегвам. Изложената малко по-горе чисто славянската интерпретация на винената хипотеза е най-вероятното превъплъщение на автохтонната теория.

{C} Чел съм я тази теза. Тя е по-скоро усложнение и уточнение на изложената малко по-горе чисто славянската интерпретация на винената хипотеза и няма принципни противоречия с нея. "Римската теза за българското име" се нуждае от славянска езикова среда, каквато има. Тя усложнява нещата, намесвайки военното дело. Имало е войски в римската империя, необучени, простонародни, които се придвижвали не под строй, а на тълпи. Според мене обаче винената хипотеза в чисто славянската интерпретация върви и без военна намеса. Но може да е станало и със военна намеса. Във всеки случай по цялата територия на империята имало както местно простолюдие, така и необучени войски. Само в славянска среда обаче от това се получило етноним.

Тамарин, бях е позабравил тази "винена теория", а си изглежда съвсем правдоподобна( макар че е в историческо моделиране). В темата спорът е за езика и твоят пост мисля, че бетонира твърдението за говорения език на българите откакто са българи с това:

"Римската теза за българското име" се нуждае от славянска езикова среда, каквато има.

Българите стават българи когато са в славянска езикова среда и е съвсем нормално да говорят на български, т.е. славянски.

Не става дума за предполагаемите уногундури, кутигури и др., става дума за българите. Не съм сигурен, че се изразявам правилно, но Тамарин го е обяснил на дълго и на широко.

Един известен в миналото български учен наричан в нАучните среди "ученият чукундур" от много четене на исторически извори стигна до идеята че ВПН върви наобратно.

За ВНП на обратно не, но със сигурност е имало изтласкване няколко столетия по-рано в обратна посока - сигурно в много по-малки мащаби.

За Кутигурите, които се наричали по-рано Кимери също има сведения, но както казваш прекаленото вторачване в хрониките води до една голяма боза, затова да се върнем на българите откакто са българи( не ..дури или сюню или нещо друго, каквото и да е ).

Какъв точно смисъл може да се извади от това:

българи-кутригури

нещо като англичани-французи или чехи-поляци или ............

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Е, Глишев не искаше да прозвучи чак толкова радикално :)

Но едно е вярно - у нас нито филолозите са филолози, нито историците са историци. Особено последното е вярно. Совите не са това, което са, за съжаление.

Колкото до псевдолингвистичната попара - хайде, хайде. А обструкциите бяха неизбежни (пък и са полезни). Ти вероятно и сам се сещаш, че като пуснеш тема във форум, ще се получи това.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува
изкуствено деформираните черепи в прабългарските гробове са неразличими от тези на сарматизираните тюрки и тюркизираните сармати от след-хунските гробове в южноруската степ)" -

Не виждам как това отрича тюркската теза

До края на 19-ти век скитите са считани за тюрки поради начина им на живот; по късно се установява, че са всъщност иранци

И как по-точно се установява това - с помощтта на лингвистиката ? Текст,брой думи,статистика ?

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

..........................

Какъв точно смисъл може да се извади от това:

българи-кутригури

нещо като англичани-французи или чехи-поляци или ............

По скоро нещо като чехи към поляци, или моравци спрямо смоляни или гепиди спрямо руги и скири......

Българи не е едно племе а по скоро прикачен етноним на група племена които в един момент се обособяват на база някаква езикова и етническа родственост, така както славяни, хуни, германи е название на група родствени племена, иначе те сами по себе си се делят на готи и вандали, акацгири и бардури, драговичи и смоляничи и секви ичи и тн.

В един или друг момент тези племенни съюзи преливат един в друг, след разпада на хунският конгломерат на Атила много вероятно част от хунски племена да са прелели в ново племенно обединение заедно с други сродни племенни групи насетне известно като булгар, според археологията преливането между хунската култура Покровск и българската Сивашовка е безконфликтно от гледна точка на погребален обичай, просто няма разлика в това отношение.За разлика от тях всички предходни и последващи култури се различават съществено като погребален обичай.В степите времената условно се делят на скитско, сарматско, хунско, постхунско или хуно българско, българско, хазарско и нататъка.

Първите доказани сведения за българи са от 480г. това е първото сигурно споменаване на етнонима, всички предишни са неясни, спорни и откровенно фантастични.

Според мен най вероятната хипотеза е етнонима булгар да се е появил някъде по това време- около и след разпада на хунската империя като название на група сродни племена обособили се в резултата на някакъв конфликт или друга причина и поради това наричани смесени- булг.

Може би именно разпада на хунската империя, "делбата на народи като роби" от наследниците на Атила и Ернаховата "държава" да седи в основата на това нещо но това са си предположения.

• Потребител
Публикува

Южняк, няма да коментирам поста ти защото е прекалено дълъг но започваш да звучиш все по фанатично по петърдобревски с категорични заключения и отричане на факти за сметка на двама избрани от теб спорни и непризнати историци със малко скандални теории.

Историческите и лингвистичните гимнастики на Курта и Рона Таш са занимателни но ми звучът много сходно с поведението на Комар.

Той е млад и доста талантлив историк но има неприятният навик да избива вратата с ритник и да вика "бау".

Едно от най известните му "бау" е теорията му че Стара Велика България е "историографический миф" и се базира на неграмотността на Теофан и Никифор, всъщност такава държава никога не е съществувала а Кубрат е художествена измислица наложила се по късно като действителен персонаж.

В резултат на това Комар става известен и си прави кариерата, нещо като Пуси Райът в академичните среди.

Тезата ти че единствено западен специалист може да разчете орхонските и респективно нашите надписи е доста странна.

"Слабата и недоказана връзка" между оногондури и българи както и маджарският им произход си е чисто "бау".

Изобщо сдобивам усещане че сам се пренавиваш.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Ето един пасаж от Юпедия, касаещ и (пра)българите:

„It appears that Turkic quickly replaced the Scythian and other Iranian dialects all over Central Asia. Other migratory waves brought more Turkic speakers to Eastern and Central Europe, like the Khazars, the Avars, the Bulgars and the Turks (=> see 5000 years of migrations from the Eurasian steppes to Europe). All of them were in fact Central Asian nomads who had adopted Turkic language, but had little if any Mongolian blood. Turkic invasions therefore contributed more to the diffusion of Indo-European lineages (especially R1a1) than East Asian ones.

„Изглежда, че тюркският език бързо е заменил скитския и други ирански диалекти в цяла централна Азия. Други миграционни вълни са донесли още тюркско-говорящи в Източна и Централна Европа като хазарите, аварите, българите и тюрките (>> виж 5000 години миграция от Евразийските степи към Европа). Всички те всъщност са номади от Централна Азия, които са възприели тюркския език, но имат малко или никаква монголска кръв.
Тюркските нашествия следователно са допринесли за разпространението по-скоро на индо-европейските гени (особено на R1a1), отколкото на източно-азиатските
".

Някой хора още бъркат езикова група и семейство. Още по-объркващо/авто :)/ става, като объркат езикова група с етногенезис...

Редактирано от Атила Дуло
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Южняк, няма да коментирам поста ти защото е прекалено дълъг но започваш да звучиш все по фанатично по петърдобревски с категорични заключения и отричане на факти за сметка на двама избрани от теб спорни и непризнати историци със малко скандални теории.

Историческите и лингвистичните гимнастики на Курта и Рона Таш са занимателни но ми звучът много сходно с поведението на Комар.

Той е млад и доста талантлив историк но има неприятният навик да избива вратата с ритник и да вика "бау".

Едно от най известните му "бау" е теорията му че Стара Велика България е "историографический миф" и се базира на неграмотността на Теофан и Никифор, всъщност такава държава никога не е съществувала а Кубрат е художествена измислица наложила се по късно като действителен персонаж.

В резултат на това Комар става известен и си прави кариерата, нещо като Пуси Райът в академичните среди.

Тезата ти че единствено западен специалист може да разчете орхонските и респективно нашите надписи е доста странна.

"Слабата и недоказана връзка" между оногондури и българи както и маджарският им произход си е чисто "бау".

Изобщо сдобивам усещане че сам се пренавиваш.

Вижте, не може да има аргумент, свързан със стила на някой учен. Може да вика бау или да не вика, въпросът е какво казва? Това коментирай.

• Глобален Модератор
Публикува

„Изглежда, че тюркският език бързо е заменил скитския и други ирански диалекти в цяла централна Азия.

Изглежда ли? В цяла Азия?? От юкипедия...

• Потребител
Публикува

А дали можем да свържем трайното присъствие на прабългари на територията на днешна Украйна със съществуването на украинската дума "Бiг" ("Бог")?

• Потребител
Публикува

... Стара Велика България е "историографический миф" и се базира на неграмотността на Теофан и Никифор, всъщност такава държава никога не е съществувала а Кубрат е художествена измислица наложила се по късно като действителен персонаж.

Не го бях, чел и не знаех, че и друг мисли почти като мен.

Аз все пак не съм толкова категоричен просто се съмнявам, че е художествена измислица, или поръчка умишлена, но просто се съмнявам, не повече, не отричам - нито признавам, а чета с едно наум. Няколко пъти съм го повтарял във форумът и вероятно сте ми срещали това мое мнение.

Естествено без него България може би не е била по-далеко от отатък Дунав, от именникът.

И същото така я няма приказката за братята и ...

Но не отричам, просто се съмнявам.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Какво показва анкетата...

Гласували са 42-ма потребители.

Тюркско-алтайската хипотеза за произхода на прабългарите...

- се подкрепя напълно (от 12 д. - 28,57%) или частично (от 4 д. - 9,52%) общо от 16 гласували (38,09%)

- се оспорва напълно (от 16 д. - 38,09%) или частично (от 7 д. - 16,67%) общо от 23-ма гласували (54,76%)

- не се оспорва, но не се и подкрепя от 3-ма д. (7,14%), които стоят в засада и очакват отнякъде да "изскочат" още доказателства за/против тази хипотеза и вероятно ще се намесят неочаквано във важен момент от дискусията. На коя ли страна ще застанат? Бъдещето ще покаже.

Очакваме още хора да гласуват, за да видим как ще се измени резултатът.

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 2
  • Глобален Модератор
Публикува

А дали можем да свържем трайното присъствие на прабългари на територията на днешна Украйна със съществуването на украинската дума "Бiг" ("Бог")?

Едва ли, обща е за всички славяни.

• Глобален Модератор
Публикува

Не го бях, чел и не знаех, че и друг мисли почти като мен.

Аз все пак не съм толкова категоричен просто се съмнявам, че е художествена измислица, или поръчка умишлена, но просто се съмнявам, не повече, не отричам - нито признавам, а чета с едно наум. Няколко пъти съм го повтарял във форумът и вероятно сте ми срещали това мое мнение.

Естествено без него България може би не е била по-далеко от отатък Дунав, от именникът.

И същото така я няма приказката за братята и ...

Но не отричам, просто се съмнявам.

А, не! Не така свободно! Как ще е мит, като я пише черно на бяло в изворите. Недейте, темата предполага логично и адекватно мислене.

Апелирам към всички да се мобилизират включително и в посока отговорно писане. Свободни съчинения не са нужни, но от друга страна, разбира се, нека никой не се чувства ограничен в мнения и хипотези. :good:

• Потребители
Публикува

И защо да не е прав? С какво "магна булгария" се различава от "магна влахия" и останалите митични "магни"? С какво друго свидетелтво разполагаме освен с нескопосаното географско описание преписано/измислено от Теофан?

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!