Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Кому - как, както казват руснаците, но народът без бира не може. Чрез светло пиво-към светло бъдеще, така се перифразираха нЕкои лозунги от миналото.

Поради това, Партията и правителството се грижеха бира да има за всички. Тя беше светла, беше и тъмна, но около 90% от бутилките бяха от кафяво стъкло, а около 10% - от зелено.

Българският народ не искаш да пие бира от зелени шишета и дори правеше скандали:

минута 30:00 нататък

http://www.youtube.com/watch?v=B3ESZ9PSdnI

Загадката е - защо хората не искаха зелени бутилки?

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Кому - как, както казват руснаците, но народът без бира не може. Чрез светло пиво-към светло бъдеще, така се перифразираха нЕкои лозунги от миналото.

Поради това, Партията и правителството се грижеха бира да има за всички. Тя беше светла, беше и тъмна, но около 90% от бутилките бяха от кафяво стъкло, а около 10% - от зелено.

Българският народ не искаш да пие бира от зелени шишета и дори правеше скандали:

минута 30:00 нататък

http://www.youtube.com/watch?v=B3ESZ9PSdnI

Загадката е - защо хората не искаха зелени бутилки?

По научному

кафявото стъкло - желязни соли

зеленото стъкло - желязни, медни соли.

По народному - когато не са били пасторизирани в кафявите бутилки малко повече издържала бирата....

Сериозните фирми Leffe, Erdinger, San Miguel, Bombardier и сега само в кафяви бутилират пивото....

:biggrin::biggrin::biggrin:

  • Глобален Модератор
Публикува

До колкото помня витаеше някаква народно-кръчмарска легенда (незнам на колко бири измислена, ама на бая ще да е било), че зеленото стъкло понеже било по-светло, повече светлина пропускало и така по-бързо се прецаквала бирата. А истината е, че тя всъщност всичката се прецакваше (без значение от цвета на стъклото) за не повече от 2-3 денонощия и ставаше "на парцали", тва като изключим и че над 10% от нея си я продаваха вече прецакана и на парцали или с разни буклуци вътре. За това и всяка бира първо я обръщаха нагоре преди да си я отворят за да видят дали нещо няма да изплува, някаква малка славна буклучка от цветущата ни тогава индустрия :)

  • Глобален Модератор
Публикува

До колкото помня витаеше някаква народно-кръчмарска легенда (незнам на колко бири измислена, ама на бая ще да е било), че зеленото стъкло понеже било по-светло, повече светлина пропускало и така по-бързо се прецаквала бирата. А истината е, че тя всъщност всичката се прецакваше (без значение от цвета на стъклото) за не повече от 2-3 денонощия и ставаше "на парцали", тва като изключим и че над 10% от нея си я продаваха вече прецакана и на парцали или с разни буклуци вътре. За това и всяка бира първо я обръщаха нагоре преди да си я отворят за да видят дали нещо няма да изплува, някаква малка славна буклучка от цветущата ни тогава индустрия :)

да ама ей тогава е била ерата на истинската бира - без консерванти. А сега - ти го гледаш бира, а то - химия.

  • Глобален Модератор
Публикува

Е да, за в хладилника си купуваха не по една бира, а по една каса, 20 ст. все пак ;) Но и сега можеш да си намериш наливна бира без консерванти (мътна или "жива") ;)

  • Глобален Модератор
Публикува

Като малък ходех през летата да помагам на мои роднини- имаха една кръчма взета под аренда или нещо такова. Там обаче разните пиянки винаги искаха зелените бири, а някой даже отказваха кафевите, дори когато вече нямаше и зелени.

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

И аз мисля, че са някакви градски легенди, че повечето светлина /или поне с този цвят/ разваля бирата. В смисъл верни според мен на неповече от 10%. Иначе има фотохимични реакции в храните и лекарствата които водят до тяхното разваляне. За това лекарства и препарати са в тъмни шишета, нерядко има предписания да се държи и на тъмно... Lst roman, поправи ме ако греша.

За храните мога да дам пример с кренвирши - потъмняването на "кожичката" с времето е до голяма степен от светлината - можете са видите "отпечатани" надписи след обелване.

Това е повече в компетенциите на Ангел.

Вода - ако не е дестилирана - позеленява ако я държите и в затворена бутилка на дневна светлина и умерена температура. Зараждат се едноклетъчни /може и зелени еуглени/ /и многоклетъчни водорасли, които изпозват разтворените вещества за изграждане на биомаса..

За бирата - да сега и пълна с консерванти, тези неща са добре изучени, можете да видите и бира в прозрачни бутилки.. От друга страна помня и любители на бирата в зелени бутилки - по-лесно виждали парцалите

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!