Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Нека в тази тема съберем добрите думи, които са казани за българите и България :):

"Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация"

Шарл дьо Гол - президент на Франция , Париж 1962 година

"Богомилите създават Европейското възраждане"

Франсоа Митеран - президент на Франция

"Във Фландрия през 17-ти век, най-използваната фраза за красив и строен, симпатичен или просто ДОБЪР млад мъж е "un bon bulgar""

От “Философски речник” на Волтер

...

"Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?"

Ханс-Кристиан Андерсен в своя “Дневник”

...

"Ролята на българските църковни дейци през Средновековието може да се сравни с тази на ирландските монаси преди тях "(визира ранната Ирландска (КЕЛТСКА) църква, преди независимостта й да бъде отнета от Ватикана в 8 век; последователите на св. Патрик развиват институцията "приемно семейство", а ранната Ирландска църква (за разлика от Католическата) не е задължавала свещениците да дават обет за безбрачие; съществували са и СМЕСЕНИ манастири, по образец на тези в земите на траките-беси - ЗБС)

акад. Дмитрий Лихачов (концлагерист в ГУЛаг и инициатор за празнуването на Славянобългарската писменост – деня на Константин-Кирил Философ и брат му Методий в бившия СССР)

...

"Българите са хората, допринесли най-много за формирането на цивилизацията в Източна Европа и въвеждането на тези народи в цивилизования свят”

Проф Геза Фехер, Унгария

...

"Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време"

Проф. Санте Грачоти, Италия

...

"Само в Рая женската красота надминава тази на българските жени"

Адалудин Мухаммад Балхи – персийски (ирански) поет от 12 век.

...

"Украинците, а също така и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска вяра произхождат от България. Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан"

Вячеслав Похвалски – посланик на Украина в България.

...

"Българите са силен и непреклонен народ, който не се страхува от смъртта. Те са добронамерени към приятелите си и жестоки към враговете, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и съгласие със съседите си”.

Hugas Indejedijan – Арменски пътешественик в книгата си

"Armenian travel notes on the Balkans 17th-19th century"

...

"Българската средновековна култура е сред седемте цивилизации в световната история, които играят ключова роля в обмена на ценности и идеи между Изтока и Запада"

Shigioshi Matsuiama – японски историк

...

"Значението на етнонима “Българин” е мъдър, образован, ерудиран човек"

Abu Hamid al Aldalusi – арабски пътешественик от 12 век

...

"Началото и благоприятните възможности за формирането на днешните балкански народи е поставено от Дунавска България"

Проф. Геза Фехер, Унгария

...

"Трябва да се признае, че съществува дълбока връзка между Източна и Западна Европа в областта на културата и заедно с това да се подчертаят изключителните заслуги на българите в прехвърлянето на нови културно-цивилизационни импулси към Запада от дълбока древност."

Проф. Хари Салман (мой личен познат и приятел –ЗБС), Нидерландия. Преподава Културна история на Европа в университетите в Лайден, Хага и Карловия (Прага), полиглот

Продължението е в линка.

Източник: http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/08/16/eto-zashto-sym-gord-che-sym-bylgarin.988986

• Потребител
Публикува

Струва ми се, че прекалено се захласваме по чуждото мнение, а то не трябва да бъде толкова важно за нас, особено за гордостта ни от факта, че сме етнически българи.

• Потребител
Публикува

1.Българките са най-красиви, а българите сме най-потентни.

2.Ние сме най-интелигентната нация.

3.Измислили сме азбуката.

4.Построили сме шатрата пред центална гара.

Ерго(прабългарска дума означаваща "Аз, сина на Тангра казах!), горд съм, че съм БЪЛГАРИН. Само малко ми е кофти, че българин се римува с маргарин, а не с краве масло...

• Потребител
Публикува

Sync , цялата тая куртоазия е важала за време оно, незнам как сега сърце ти дава да се гордееш че сме най-бедния европейски народ , с всичко най- зле , за което и да е.....

• Потребители
Публикува

България е хубава, а и ние можем да проявяваме както ужасни, така и прекрасни черти. Все пак, човек трябва да попътува повечко, да види свят и да прецени за себе си колко струва обществото ни.

• Потребител
Публикува

Аз съм българин, това ми е даденост.

Майка ми и баща ми не са Мерилин Монро и Джон Кенеди, но пак си ги обичам! По същия начин обичам България и това, че съм българин! Каквито и да сме, не сме идеални, но аз съм щастлив, че съм част от тази общност! При всичките й проблеми!

• Глобален Модератор
Публикува

Точно - спокойно, достойно и най-вече - грамотно. Това би трябвало да са чертите на патриотизма.

• Потребител
Публикува (edited)

Ерго(прабългарска дума означаваща "Аз, сина на Тангра казах!), горд съм, че съм БЪЛГАРИН. Само малко ми е кофти, че българин се римува с маргарин, а не с краве масло...

хаха шатрата пред централна гара..... :tooth:

Точно - спокойно, достойно и най-вече - грамотно. Това би трябвало да са чертите на патриотизма.

защо ли чертите на патриотизма ми приличат на пръцкане по време на прием......

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува (edited)

Иначе блазни душичката човек от време на време да получава комплименти :biggrin: .

Не трябва да се прекалява с идеализацията и на страната и на народа има много вреден страничен ефект - разочарованието и преминаването в противоположното състояние на нихилизъм.

Трябва определено повече да се набляга на самия стремеж за постигане на по-високи резултати, а не на "вродени" свръх качества или минало величие.

Междудругото четох няква статия, в която психолози бяха доказали, че мисълта за успешните предци дава по-голяма решителност на човека :post-20645-1121105496: .

Просто нетрябва да се прекалява.

Шатрата пред централна гара е едно от най-големите постижения на българския либерализъм. Тотално въплащение на свободата и интернационализма. Значи хем е ориенталска идея шатра, хем под нея живеят (и акат) роми. Тотално пролетарията властва там денем и нощем, и изпълнява основната си функция като едина от вратите на София.

Редактирано от stinka (Rom)
  • Потребител
Публикува

Бях на почивка в Швейцария.

По пътя на автобана пред Швехат изведнъж всички удариха спирачки...

Натрупаха зе за аламинут хиляди коли(там се присъединява автопистата от Братислава) и незнаех защо, но почнаха австрийските коли да се изтеглят на двете страни на автопистата. В лявата писта на ляво, в дясната ня дясно. Така посредата се получи един коридор в който веднага се нацицкаха де коли едно 20 годишно зелено фауве пассат и един мерцедес джип и изфучаха 500-600 м напред. Не след малко в коридора се появи пожарникар, линейка....

Така се получи, че моята колона се предвижваше малко по-бърже и достигнах тези "умни, находчливи, рафинирани" колеги, които все пак се принудили да се върнат в редът си и да пъплят заедно с другите....

Незнам защо, не се и учудих.

Пасата беше български а джипката унгарска....

:lac::lac::lac:

• Глобален Модератор
Публикува

Бях на почивка в Швейцария.

По пътя на автобана пред Швехат изведнъж всички удариха спирачки...

Натрупаха зе за аламинут хиляди коли(там се присъединява автопистата от Братислава) и незнаех защо, но почнаха австрийските коли да се изтеглят на двете страни на автопистата. В лявата писта на ляво, в дясната ня дясно. Така посредата се получи един коридор в който веднага се нацицкаха де коли едно 20 годишно зелено фауве пассат и един мерцедес джип и изфучаха 500-600 м напред. Не след малко в коридора се появи пожарникар, линейка....

Така се получи, че моята колона се предвижваше малко по-бърже и достигнах тези "умни, находчливи, рафинирани" колеги, които все пак се принудили да се върнат в редът си и да пъплят заедно с другите....

Незнам защо, не се и учудих.

Пасата беше български а джипката унгарска....

:lac::lac::lac:

нашите хора се познават навсякъде:)))

• Глобален Модератор
Публикува

За 7 дни в Сърбия, не в Швейцария видях само 2 сериозни пътни ситуации. Едната я направи един босненец с очуканичък форд, защото обърка знаците на централна Белградска улица.

Другата я направи българска мутра с БМВ с варненски номер. За да не го размажат, два автовоза, сръбски и турски, излязоха наполовина от пътя между Ниш и Калотина и единият за малко не падна в дола на реката.

Първото беше резултат на неопитност и объркване. Никой не се развири, никой не се разспсува, шофьорът на един очукан като нашите тролей се извини на колегите си, защото заради босненския форд и той трябваше да направи непозволена маневра и да се набута за момент в насрещното...

Втората беше резултат на българския преход и на неговите субпродукти.... Мина ми през акъла - ако беше станало нещо и се наложеше да свидетелствам в сръбския съд, щях ли да изпитам някаква национална солидарност с това прасе, което за да се прави на Шумахер по тесния сръбски път едва не обърна два камиона?

Нямаше.

Не забравяйте обаче, че тези състояние са временни и моментни. Ако те ви карат да се ядосвате, то съответната ви страна не е само тук и сега. Всеки се чувства добре в неговото село, а пък и това село си има постиженията и достойнствата, ето вчера четох голям текст за Балканската война и настръхнах.

Опасно е както да изпадаш в примитивен шовинизъм, така и да изпадаш в квазиинтелигентски нихилизъм. Ако си грамотен човек, знаеш, че в света има по-големи от твоята държави, но и твоята си има немалките достойнства. И кусури, чието поправяне един истински патриот най-малкото трябва да подкрепя, ако не може да извършва.

И най-голямото поправяне е лично като индивид да се държиш цивилизовано.

пп

Като начало - да сменяш станцията като чуеш чалга и да си държиш хартийките в жабката на колата докато стигнеш кофата.

• Потребител
Публикува

Отивате в Молдова и/или Украйна...избягвате Киев, Одеса и Кишинев...още като влезете в Румънско, вече ще сте горди, че сте Българи ! Гарантирано :) , с малки изключения/само за дреболии.../.

• Глобален Модератор
Публикува

Отивате в Молдова и/или Украйна...избягвате Киев, Одеса и Кишинев...още като влезете в Румънско, вече ще сте горди, че сте Българи ! Гарантирано :) , с малки изключения/само за дреболии.../.

тук по прованса е същата картинка. Живот има само в големите градове. Миналия уикенд бях в Сухиндол - някога цъфтящ град преди мутрите от ТИМ да разграбят винпрома. Грозна и тъжна гледка.

• Глобален Модератор
Публикува

Титан на перото е Стоедин!

. . .

„Българите имат малка, но отлично организирана армия.” У. Чърчил

Е, и това е от него…

"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба."

• Потребител
Публикува

Титан на перото е Стоедин!

. . .

„Българите имат малка, но отлично организирана армия." У. Чърчил

Е, и това е от него…

"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба."

Явно не е обичал да яде вътрешности. Но тогава е малко по-на север защото унгарците пък манджа правят от шкембе даже и свински крака слагът.:biggrin:

http://www.youtube.com/watch?v=k43dJQI1lxs

или с мозък също се прави.

Енджой :tooth::tooth::tooth:

• Глобален Модератор
Публикува

е нека перифразираме Чърчил - Българите са малък, но изключително прост народ.

Ако трябва да допълня Алвата…

"И броят на българите става все по-малък и по-малък, но за сметка на това - по - прост и по-прост.."

Но да не ставаме злобни! Не е така!

Пичове са българите и аз си ги обичам.

• Потребител
Публикува

Има както неща , с които можем да се гордеем - славните моменти в историята ни , успехите по волейбол , така и неща , с които не трябва -мутрите , дупките по улиците ...Всеки народ има поводи за гордост -германците с футбола и Гьоте , италианците с Леонардо Да Винчи и културата си, французите с Наполеон и свободолюбието , руснаците с литературата . Има и поводи за негордост ... :smokeing:

• Глобален Модератор
Публикува

Има както неща , с които можем да се гордеем - славните моменти в историята ни , успехите по волейбол , така и неща , с които не трябва -мутрите , дупките по улиците ...Всеки народ има поводи за гордост -германците с футбола и Гьоте , италианците с Леонардо Да Винчи и културата си, французите с Наполеон и свободолюбието , руснаците с литературата . Има и поводи за негордост ... :smokeing:

И какви са успехите на българите по волейбол, че по нищо не личи да има такива?

• Потребител
Публикува

Ето ви още нЕкои неща за гордост :

"От банкомат в Перу изтеглиха заплатата на барман, който работи във ваканционното селище Дюни.От сметката на 23-годишния барман са изтеглени 200 щатски долара и друга валута. Младежът разбрал за тегленето, след като получил съобщение от банката.Дебитната карта била през цялото време в него.

Междувременно стана ясно, че четирима български граждани са арестувани в столицата на Уганда Кампала за източване на пари от банкомати.

Полицията в Уганда съобщи, че арестуваните Милен Кацарски, Адриан Димитров, Иван Ганчев Емилов и Антон Иванов са използвали за кражбата микрочип, който поставяли в банкомати, за да се сдобият с данни за банковите сметки на вложители.В тях са били намерени 45 нови направени карти и списък с 45 ПИН-кода. Предполага се, че набелязаните за източване сметки са били в четири местни банки."

• Потребител
Публикува (edited)

За да е по-интересно слагам и снимки.

Красотата и богатството на българския народен фолклор, обичаи и традиции!

Национален етнографски музей: http://eim-bas.com/museum.php

0df92b1dccfeb0e0354a366c6080c827.jpg

0379cad9122b6570084920e582625ab7.jpeg

14e06a023c07d0e2a1cca427e890152c.jpeg

0f5fc0d916c723f16fd54990f4326794.jpeg

3ab3d4ca663eb716e3c4ac7b286ff2a5.jpeg

dd9c930936e372075a80ec7cad6195a4.jpeg

Редактирано от Sync
  • Потребители
Публикува

И какво прави цар Симеон пред Цариград? И той ли е бил български?

Историческото българско чувство за патриотизъм и национална гордост е далеч от съвременните норми за толерантност и демокрация.

Ще честваме Балканската война, която също е агресивна. Българи живеели под робство в Тракия и Македония. Добре, ние ги освободихме през 1912-1913 г., но защо присъединихме тези земи към България. Тогава Европа веднага скочи, защото сме нарушили неин договор!

Днес туй не ни отърва в ЕС, онуй не ни харесва, ама си налягаме парцалите.

Македонците присвоили ръкописи, които уж били български. Веднага дигнахме гюрюлтия. Че ние си присвоихме всички съкровища, намерени на север от Дунав и Черно море, но никой не казва нищо против, защото хората, живеещи там, са културни.

Само в интернет има доста на брой и различни мнения за съкровището от Малая Перешчепина и те не определят, че то е било на българския владетел Кубрат. Но понеже има все пак един, който е изказал мнение, че пръстенът е на Кубрат, ние веднага обявихме, че находката е българска. Николай Овчаров даже пръст донесе от „гроба на Кубрат”. Да беше си направил поне труда да направи една научна публикация: къде точно е открил този гроб, как изглежда и т. н.

Ето срещу такива посредствени опити за налагане на нови митове в българската история трябва да се борим, а не да чакаме лъжите да се утвърдят като прословутата „тюркска”, теория, „кановете” и „хановете” и т. н. и т. н.

Аз като българин хич не се гордея, че български професори, като Николай Овчаров и Божидар Димитров се опитват да правят шоу от българската история. Те двамцата се състезават, кой ще шашне повече българските журналистки, които и без това са зашеметени от проявите на Бойко Борисов. Ние тук пък, се опитваме да си припомним някаква стара, също измислена българска слава.

• Потребител
Публикува

Тракийските гробници и светилища са единствените почти изцяло запазени представители на монументалната култова архитектура на древните траки. Основна заслуга за тяхното запазване до наши дни е, че почти всички те се намират засипани в надгробни могили. На територията на България има над 60 хиляди такива тракийски могили, от които са проучени едва около 1000. Културно наследство в земите ни е невероятно богато - долината на тракийските царе, Севтополис, съкровищата, светилищата (най-голямото - Перперикон), мистериите, митологията, тракийския орфизъм - всичко е тук, при нас.

c0c5355d9224f49ec3c92b76eb0195d2.jpeg 510928b30ddb9f2ae750fc4a5d16a5b1.jpeg

8489c66ca6a3d5afa3f6e5e2ba950f90.jpeg 4e1627406742102d439aa540c755e90c.jpeg

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!