Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Предлагам берберите да се разглеждат отделно, лично мен ми е най-интересен техния случай - малко се говори за тях по принцип. От опит знам, че те държат да се идентифицират като такива и да се дистанцират от арабите. Може би е за друга тема, но би било интересно.

П.П. Те са били колонизирани пък от арабите, ама много не се дват и днес, май...

ОТ.

И на мен берберите са ми доста интересни, а и съм живял известно време в Малката Кабилия в Алжир (Областта около Бежайа Béjaïa или Bougie на френски (свещица)), но автора да предцени, дали няма да се разводни и без това обширната тема. Но пък винаги можем да си пуснем нова ;). Имам луксозното издание на История на Северна Африка от алжирец, разбира се на француски, ама остана в България.

• Мнения 726
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

за берберите пускайте отделна тема, не и е мястото тук ...

По-добре в нова тема наистина.

И аз така смятам, нека тази остане за черна Африка.

• Потребител
Публикува (edited)

Както казах няма да пускам информация за предколониалните азиатски държави,но все пак трябва да ги споменем поне,за да имаме представа за броя.

През 1898 също идва края на над около 400 годишния султанат Магуинданао.

Тази държава е много подобна на Сулу.

http://en.wikipedia...._of_Maguindanao

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Кралство Кенедоугоу(около 1650-1898).

Тук за първи път имаме немюсюлманска истинска държава според мен.

Кралство Кенедоугоу също наричано кралство Кенедугу е предколониално западноафриканско държавно формирувание в южната част на днешната Мали (Mali).

Кенедоугоу е създадено около 1650 от народа Сеноуфо(Senoufo),които произхождат от територията на днешната

Кот д'Ивоар.

Около 13 век те започнаха да пресичат границите на днешните Кот д'Ивоар,Мали,Буркина Фасо и Гана.

Новото кралство Кенедоугоу се намирало на границата на днешните Мали и Буркина Фасо( Burkina Faso).

Позицията му е важна за обмена на стоки от пустинята на север и горите.

За жалост Сенеуфо влезли в конфликт с мюсюлманите на север от тях.

Кралство Кенедоугоу прие някой практики от народа Манде,като кралстката титла-фаама.

Първия крал на Кенедоугоу бил Нанка Траоре,като с него започнала династията Траоре,която управлявала до края на Кенедоугоу.

Има малко информация за първите години на кралството и около пет до седем владетеля управлявали между основаването на Кенедоугоу и управлението на Фаама Доуала ба Първи.

През този период Кенедоугоу поддържало относителен мир със съседите.

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Агресията срещу Кенедоугоу.

В края на 19 век се появила двойна заплаха срещу Кенедоугоу-френските колониалисти и мюсюлманския лидер Самори Тоуре.

Самори Тоуре започнал да поглъща свойте бивши търговски партньори на юг,запад и изток.

Тогавашния крал на Кенедоугоу Фаама Тиеба Траоре(управлявал от 1876 of 1893) решил във връзка с тези заплахи за държавата му,да премести столицата на кралството през 1877.

За нова столица избрал родния град на майка му-Сикассо(днес втория по-големина град в Мали-Sikasso).

Той си построил нов дворец наречен "Мамелон" на градския хълм.

Решението се оказа правилно,защото предстояли битки с мюсюлманите и французите.

Иронично,малкото кралство се превърна в една от последните голями пречки пред френския колониализъм в Западна Африка.И то едно немюсюлманско държавно формирувание.

По-големите мюсюлмански държави на север,падали бързо под френска власт или под властта на настъпващия пълководец Самори,който основал могъща регионална сила-Уасулската империя(ще я разгледам по-късно нея).

През април 1887 Самори,който досега не е претърпявал поражение и жънел победа след победа атакувал Сикассо с армия от 12 000 души.

Тогава за първи път претърпял загуба,като не успял да завладее градът.

Нещо повече още същата година французите обсадили Сикассо.Обсадата продължила и на следващата година 1888,но и те претърпяли неуспех.

Тъй като знаел,че няма да се откажат кралят Тиеба наредил да се построи тата-укрепена стена около Сиккасо през 1890.Части от стената днес са туристическа атракция.

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Французите решли да накарат Кенедоугоу да се предаде само,като поканили краля да наблюдава как френската тежка артилерия разрушава също съпротивляващия се град Сегоу(на север от Кенедоугоу).

Въпреки това Тиеба решил да продължи съпротивата.Всъщност тогава французите не успяват въпреки обстрела да превземат Сегоу.

Тиеба починал на 1 януари 1893,като следващия крал станал брат му Бабемба Траоре.

Той удържа французите в залива още пет години.

През 1897 французите най-сетне завземат Сегоу,столицата на северения съсед на Кенедоугоу- мюсюлманската Тукулурска Империя.

Тази победа поднови френските амбиции към Сикассо и те започнаха да се подготвят да превземът градът,решени да отмъстят за предишния позор.

Французите започнаха артилерийско нападение срещу стената на Сикассо през април 1898.Градът падна на 1 май същата година.

Виждайки,че французите завземат градът му,последния крал Бабемба наредил на неговата охрана да го убие.

Това достойно действие е отбелязвано в Мали всяка година.

През семтември същата година французите заловили и мюсюлманския пълководец Самори Тоуре,с което приключила сериозната съпротива срещу френския колониализъм в Западна Африка.

Кралство Кенедоугоу станало част от френски Судан.

Днес последните двама крале Тиеба и Бабемба са все още почитани в Мали,като символи на африканската съпротива срещу французите.

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Ето го двореца в Сикассо на последните двама владетеля на кралството.Забележете че това не е мюсюлманско кралство.То е анимистично.

post-11902-0-93870000-1353850551_thumb.j

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Уассулската империя или Империята Уассулу(1878-1898)

http://en.wikipedia....assoulou_Empire

Наричана още и империята Мандинка е краткосъществуваща империя в Западна Африка,изградена от завоеванията на Диулския владетел Самори Тоуре.

През 1864 тукулурския владетел Ел Хадж Умар Тал умира около град Бандиагара(днес в Мали-Bandiagara),оставяйки тогава доминиращата Тукулурска империя и местните лидери бързо откъснаха свойте части от отслабената федерация.

От тези лидери най-успешния е Самори Туре в днешна югозападна Гвинея. Guinea.

Организация на армията.

Армията на Самори е добре екипирана с европейски оръжия и комплексна структура от постоянни отряди.

Тя се разделя на пехотно крило наречено "софа"(пехотата е съставена обикновено от роби) и кавалерийско крило.

От 1887 Самори може да събере от 30 000 до 35 000 пехота и около 3000 кавалерия.

Пехотата е разделена на отряди от 10 до 20 човека наричани "се" или "кулу".

Кавалерията е разделена на груп от 50 човека наричани "сере".

"Кулу" са под командването на Кун-Тигуи,което означава началник.

"Кулу" съставляват "боло",като един боло е съставен от 100 до 200 човека.

"Боло" е от езика Банмана."Боло" е пеходен отряд.

Командирът на този отряд се нарича "боло кун-тигуи".

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува

Еспанзия на Уассулу

Самори първо започнал военна кампания спрямо своите съседи- народите Берете и Киссе.

След като ги помете,нахлу в региона Уассулу(на границата на днешните Гвинея и Мали).

В 1876 той завзе златните мини на Буре и от 1878 се обяви за Фаама(същата титла носят и кралете на Кенедоугоу) на новата империя Уассулу.

След това Самори завладява град Канкан(Kankan днес в Гвинея),ключов търговски център тогава на народа Дуила,част от етническата група Манде.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Dyula_people).

• Потребител
Публикува (edited)

Апогей и упадък на Империята Уассулу

Самори принуди завладените анимистки села да приемат исляма.

През 1884 той приел титлата "Алмани"-ръководител на всички вярващи.

В не-религиозен план,той обаче запази повечето от традициите и локалните институции на завладяните

Дори се наричал "Фаама",което значело "крал" -титла разпространени сред местните анимисти,а не сред мюсюлманите.

От 1880 до своята смърт,амбициите на Самори се сблъскаха с френската експанзия.

Той влязъл в няколко битки с френската колониална армия,като победил франузите няколко пъти.

На 2 април 1882 в битката при Уоиоуаианко той отново разбил французите,въпреки че те имали тежка артилерия на полето.

Въпреки това превъзходството на французите било толкова голямо,че той беше принуден пред 1886 да сключи договор с французите,отстъпващ им територии.

Подобен договор,отстъпващ още територии бил сключен и през 1889.

Също така през април 1887 с 12 000 армия атакувал столицата на кралство Кенедоугоу Сикассо,но там за първи път претърпял загуба от анимисти.

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува

Край.

Самори не атакувал Саккасо за втори път.

Той започнал постоянно да отстъпва,заради французите.

Те обаче скоро завладяли другите значително съпротивляващи се сили в региона.

През 1897 били унищожена Тукулорската империя,а през 1898 паднала и столицата на Кенедоугоу-Сиккасо,заедно с цялата държава.

Това позволило на френската колониална армия да започне концентрирано нападение срещу него.

На 29 семтември 1898,той бил заловен от французите и изпратен в изгнание в Габон.

Това сложило край на неговата империя Уассулу.

• Потребител
Публикува (edited)

Прочете ли го цялото за Уассулу?

И защо да не е?

Уадаи,Сокото и Уассулу са империи.

Редактирано от Gloster
  • Потребител
Публикува (edited)

Не тук е темата.Прочети всичко.

Прочети за армията на Уассулу и виж каква организация има.

И трите държави владеят много народи и са надетнически.

И за Уадаи не знам,но при Сокото и Уассулу имаме имперска философия-тя се основава на исляма и свещената война.

Сокото е създадена чрез джихад-свещенна война.

Уассулу също налага исляма над анимистите,а владетелят и се обявява за "предводител на вярващите".

Също така искам да отбележа,че при Кенедоугоу имаме африканска немюсюлманска държава.

Редактирано от Gloster
  • Глобален Модератор
Публикува

На колко кв. километра се простира Уасулу? Какво по-точно имаш предвид за организацията на армията й?

• Глобален Модератор
Публикува

Ако знаете колко резерви имам към дефиниции като "империя" в този случай....

Знаеме ги твоите резерви, не знам само защо на всеки втори постинг ни ги изсипваш наново, отново не придружени с никакви съществени аргументи или въобще с нищо.

Защо те интересува колко кв.км. е била тази империя, какво значение има? Надяваш се да не е много за да вземеш най-тържествено да я обявиш за неимперия на това жалко основание ли?

Във всички посочени статии Уасулу е наречена само с един термин - империя. И така е наречена тя ог колонизаторите, които са се сблъскали с нея.

Армията определено има сложна организация:

amori's army was well equipped with European firearms and a complex structure of permanent units. His army was divided into an infantry wing of sofa (Mandinka for infantry, usually slaves) and a cavalry wing. By 1887, Samori could field 30,000 to 35,000 infantry and about 3,000 cavalry.[1] Infantry were divided into units of 10 to 20 men known as a "se" or "kulu". Cavalry were divided into bands of 50 horsemen called a "sere".[2] Kulus were under the command of a Kun-Tigui, meaning chief. Ten kulus equaled a bolo (100-200 men). The bolo, which in the Banmana language translates to "arm", was strictly an infantry unit.[3] The bolo kun-tigui commanded this unit.
  • Потребител
Публикува (edited)

Аз го бях превел това за армията.

Ами доста сложно изградена си е.

Забележете че е победила френската армия,дори когато последната е имала тежка артилерия.

За територия е трудно да се говори-тя се е намирала в постоянни войни и е съществувала 20 години.

Единствения който я е победил е Кенедоугоу и накрая французите.

Ето го лидера и основателя на империята

http://en.wikipedia.org/wiki/Samori

Също така искам да кажа пак,че Кенедоугоу е немюсюлманска държава в черна Африка,нещо което доскоро се твърдеше,че не съществува.

А постъпката на французите да поканят краля на Кенедоугоу да гледа как артилерията им разрушава Сегоу и да му кажат-"Предай се или това ще се случа и на твоя град" е изключително нагла.

Редактирано от Gloster
  • Глобален Модератор
Публикува

Аз го бях превел това за армията.

Ами доста сложно изградена си е.

Забележете че е победила френската армия,дори когато последната е имала тежка артилерия.

Знам ама очевидно трябва да се повтаря, защото КГ някак не ги забелязва тия неща, интересно ми е сега дали ще се засили да я изкарва "протоармия" :doh:

• Потребител
Публикува

Да тази "протоармия" е била френската колониална.Даже и Кенедоугоу има победа над французите,а и над Уасулската империя.

Какви ли не чудеса правят тези протоармии.

• Потребител
Публикува

Така предлагам приемаме вече,че Уасулу е империя.

Ами Кенедоугоу?

Много е важно дали е държава,защото ако е имаме първата немюсюлманска и нехристиянска доколониална държава в черна Африка.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!