Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува

Освен това учените открили, че пулсарите потъват към общия им център на тежестта със 7 милиметра на ден.

Което може да значи, че рано или късно тези два пулсара ще се съединят като един...

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Общо взето да - всъщност това вероятно е в следствие на това ,че не се въртят достатъчно бързо . Иначе за пореден път евала на Айнщайн за откритията, които е направил.

• Потребител
Публикува

Аз пък винаги съм се чудил какво би станало ако два обекта, да речем планети, се доближат една до друга (планетите) и гравитационното им поле е абсолютно еднакво??? Дали ще се отблъснат със сила, равна на силата с която привличат или ще се получи нещо като съединяване???

• Потребител
Публикува
Гравитационна радиация и орбитално западане: двете неутронни звезди губят енергия поради излъчването на гравитационни вълни. Това води до постоянно спирализиране на орбитите на двете звезди, което евентуално ще доведе до сливането на двете тела в едно.
Не е ли по-логично да отхвръкнат в пространството когато гравитационното поле намалее ,защото то е напрактика силата на привличане ,а силата която й противостои и за това 2те звезди стоят в орбита е кинетичната ,поне така си го представях аз .
  • Потребител
Публикува
Аз пък винаги съм се чудил какво би станало ако два обекта, да речем планети, се доближат една до друга (планетите) и гравитационното им поле е абсолютно еднакво??? Дали ще се отблъснат със сила, равна на силата с която привличат или ще се получи нещо като съединяване???

Зависи как ще се доближат.

• Потребител
Публикува

Според мен ще се раздробят взаимно и ще изхвърлят множество отломки в пространството :bleh: И сега сериозно-как наистина ще се отблъснат?!

• Потребител
Публикува

Според мен не е възможно да се отблъснат. Няма отблъскваща гравитация. Ако се доближат много бързо би последвал сблъсък, но пак няма да се отблъснат като гумени топчета, ако това имаш предвид.

• Потребител
Публикува

Ако са в балистична траектория ще се ударят; ако не са в балистична траектория и се движат бавно, ще започнат да обикалят общ център на тежестта; ако не са в балистична траектория и се движат бързо, просто ще се разминат.

• Потребител
Публикува

Балистична треактория ? (иначе може да конфигурурам програмнката на QBasic ,която имам за гравитацията и да видим по-точно какво би станало (утре можеби)) .

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

а не е ли възможно при доближаване двете звезди да издърпват чрез гравитацията си неутрони една от друга и да се формира материал при центъра на тежеста им , след което да последва разпад на звездите и да се формира нова такава? оО

• 2 years later...
  • Потребител
Публикува

а не е ли възможно при доближаване двете звезди да издърпват чрез гравитацията си неутрони една от друга и да се формира материал при центъра на тежеста им , след което да последва разпад на звездите и да се формира нова такава? оО

не би трябвало да стане така

представи си полетата като ореол около звездите, едното привлича към едната другото към другата. Посредата има поле което е неутрално и няма привличане. По-скоро има привличане и към двете едновременно, но се неутрализират.

Това е като две вълни които се наслагват и в последствие се неутрализират.

За това дали ще се слеят. При въртенето си една спрямо деуга би трябвало да се ускоряват докато се постигне скорост която да ги задържи в стабилна двоица. Освен ако разстоянието се скасява прекалено бързо и скороста не може да навакса.

• Потребител
Публикува

не би трябвало да стане така

представи си полетата като ореол около звездите, едното привлича към едната другото към другата. Посредата има поле което е неутрално и няма привличане. По-скоро има привличане и към двете едновременно, но се неутрализират.

Това е като две вълни които се наслагват и в последствие се неутрализират.

За това дали ще се слеят. При въртенето си една спрямо деуга би трябвало да се ускоряват докато се постигне скорост която да ги задържи в стабилна двоица. Освен ако разстоянието се скасява прекалено бързо и скороста не може да навакса.

Хубава аналогия с "ореол" но резултатът не е еднозначен.

Наистина (и според мен) "по средата" е важно какво става; защото, ако има излъчвания на двете тела с противоположни завихряния на полетата, то те се "гасят", по средата става по-подреден физвакуумът от останалата част и те се привличат. Ако, обаче са с едно и също завихряне на полетата, то хаосът по средата става в повече и те се отблъскват. Електромагнитните полета имат такова свойство - завихряне на излъчените фотони (не е доказано, работна хипотеза е) (едноименните заряди се отблъскват, а разноименните - се привличат).

При гравитацията - гравитоните съдържатт едновременно и двете завихряния (спин 2) и затова силата е само на слабо привличане- слаба подреденост по средата.

...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!