Отиди на
Форум "Наука"

24 потребители са гласували

1. 1. Подкрепяте ли данъка върху лихвите от депозити

• ДА
      5
    • НЕ
      19

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

излишен ресурс, който да се чудят какво да го правят самите банки няма как да имат, защото те заемат капитал отвън, който просто връщат ако имат излишен ресурс ...

Ай да оставим теорията а ?

• Мнения 202
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Ай да оставим теорията а ?

ми айде мини на практиката и виж колко милиарда са върнати на банките майки през последните няколко години, да не говорим, че аз имам вътрешно инфо ...

слушам те ...

• Потребител
Публикува (edited)

Ами по външна информация е това http://profit.bg/news/Kakvo-e-suotnoshenieto-kreditidepoziti-na-bankite-u-nas-/nid-93953.html

и това

http://www.bank.bg/analyses/354/

, вътрешната ти я кажи

Редактирано от JImBeam
  • Потребители
Публикува

извинявам се за уточненията, но лихвите в БГ се формират от търсенето на банките, а не от инфлация + 10% ...

административно определяните лихви са ОЛП + 10% или ОЛП + 20% ...

ако можеш да ми препоръчаш депозит с лихва 10% + инфлацията с радост отивам там ...

иначе банките няма да фалират, и ако искаш можем да се хванем офоциално на бас за пари, но лихвените по кредитите или ще се качат или няма да паднат толкова колкото биха паднали без този данък ...

Както написах, в България лихвата е отрицателна, което е резултат от обстоятелството, че легалния сектор е по социалистически регулирана икономика. В условията на пазарна икономика влагането на пари в банка е инвестиция и като всяка инвестиция тя трябва да води до нарастване на парите, а не до реалното им намаляване като покупателна стойност. Иначе казано пазарът регулира лихвите така, че те винаги не само компенсират инфлацията, но в резултат на вложението винаги с парите от главницата и лихвата може да се купи нещо в повече. Ако не е така, то просто парите се влагат другаде - по-конкретно се пропуска посредническата роля на банките.

Доколкото в България има две икономики, то има и два начина на формиране на лихвите. Условно ще нарека едната икономика "реална" (наричат я още "сива") и легална (втори е въпросът доколко е легална, щем при опит да се развие навън, бизнесменът се озовава в затвора като Г. Боевски или Коце-Маца, а пък заради развитието и вътре в страната ни спират еврофондовете - но названието все пак е съвсем условно). При реалната икономика лихвата е доста по-висока от тази на банките. Там разбира се данъци върху лихвите нито има, нито ще има. Там лихварят винаги е на печалба и не губи от инфлацията, а винаги с главницата и лихвата може да си купи повече, отколкото ако не е дал кредита. Да не забравяме, че в България съществуват паралелно два свята.

Що се отнася до офертата за баса, то се опасявам, че както и да се развият нещата, все ще съм на загуба. Ако не съм прав, трябва да платя. Ако съм прав, ще трябва да ми платиш, но ще са ти изгорели парите и няма да има какво да взема. Каква ми е ползата да се хвана на бас, от който при всички случаи няма да спечеля?

По принцип качването или падането на лихвата не зависи от данъка - данъкът върху дохода икономически (сиреч не при "легалната" българска икономика, а при реалната у нас и легалната в белите държави) е данък върху реално получената печалба. Тъй като се облага всяка печалба, то промените в данъчното облагане нямат голямо влияние върху лихвата. При косвените данъци се вдига цената, но те са просто добавка към тази цена предназначена за бюджета и затова се получава така.

• Потребител
Публикува

Ами по външна информация е това http://profit.bg/news/Kakvo-e-suotnoshenieto-kreditidepoziti-na-bankite-u-nas-/nid-93953.html

и това

http://www.bank.bg/analyses/354/

, вътрешната ти я кажи

това дето си го написал горе е само един от механизмите за привличане на средства ...

банките работят с привлечение средства, но голяма част от тях са извън депозитната база ...

привличането на средства извън депозитната база и олихяваването им зависи от лихвите на международните пазари ...

най-често, но не единствено това става чрез банките майки ... в крайна сметка някои от най-големите бнки като ПИБ си нямат майка ...

сега по отношение на депозитната база ... там банките пак са притиснати от това за какви лихви са готови да привличат пари другите банки ... в реалността например за ПИБ ще е трудно да привлича средства на 2% за едногодишен депозит като КТБ предлага 7-8% ...

т.ч. в крайна сметка банковото търесене, било то на вътрешно, било то на външно кредитиране, е една основните определящи за лихвените нива ...

иначе, ясно си личи, че елемнтарни сентенции като money is more fluid than water and less steady than air не са известни в БГ даже и на хората завършили в УНСС ...

http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/02/01/1757030_chujdite_banki_produljavat_da_iztegliat_kapital_ot/

това горе е мащабен процес, който започна след като се развихри кризата и още продължава ...

със свободните средства се изчистват стари задължения и се извършват предсрочни разплащания ...

• Потребител
Публикува

Както написах, в България лихвата е отрицателна, което е резултат от обстоятелството, че легалния сектор е по социалистически регулирана икономика. В условията на пазарна икономика влагането на пари в банка е инвестиция и като всяка инвестиция тя трябва да води до нарастване на парите, а не до реалното им намаляване като покупателна стойност. Иначе казано пазарът регулира лихвите така, че те винаги не само компенсират инфлацията, но в резултат на вложението винаги с парите от главницата и лихвата може да се купи нещо в повече. Ако не е така, то просто парите се влагат другаде - по-конкретно се пропуска посредническата роля на банките.

Доколкото в България има две икономики, то има и два начина на формиране на лихвите. Условно ще нарека едната икономика "реална" (наричат я още "сива") и легална (втори е въпросът доколко е легална, щем при опит да се развие навън, бизнесменът се озовава в затвора като Г. Боевски или Коце-Маца, а пък заради развитието и вътре в страната ни спират еврофондовете - но названието все пак е съвсем условно). При реалната икономика лихвата е доста по-висока от тази на банките. Там разбира се данъци върху лихвите нито има, нито ще има. Там лихварят винаги е на печалба и не губи от инфлацията, а винаги с главницата и лихвата може да си купи повече, отколкото ако не е дал кредита. Да не забравяме, че в България съществуват паралелно два свята.

Що се отнася до офертата за баса, то се опасявам, че както и да се развият нещата, все ще съм на загуба. Ако не съм прав, трябва да платя. Ако съм прав, ще трябва да ми платиш, но ще са ти изгорели парите и няма да има какво да взема. Каква ми е ползата да се хвана на бас, от който при всички случаи няма да спечеля?

По принцип качването или падането на лихвата не зависи от данъка - данъкът върху дохода икономически (сиреч не при "легалната" българска икономика, а при реалната у нас и легалната в белите държави) е данък върху реално получената печалба. Тъй като се облага всяка печалба, то промените в данъчното облагане нямат голямо влияние върху лихвата. При косвените данъци се вдига цената, но те са просто добавка към тази цена предназначена за бюджета и затова се получава така.

не знам на какво си базираш съжденията горе но били дал един пример с 'пазарна икономика', където лихвата 'не само винаги компенсира инфлацията' ...

лихвите в БГ са значително по-добри отколкото където и да било на запад ...

средната лихва по-едногодишни депозити в УК е 3%, които се облагат с 20 или 40% данък общ доход, а реалната инфлация е над 5% ...

• Потребител
Публикува (edited)

ми айде мини на практиката и виж колко милиарда са върнати на банките майки през последните няколко години,

Мисля че с последната си препратка - http://www.dnevnik.b...iat_kapital_ot/

- сам си отговори

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува (edited)

Мисля че с последната си препратка сам си отговори

ами въпросът ми беше риторичен, за да разбереш, че парата не спи и понятието 'излишен ресурс' е супер относително ...

фактът че банките връщат пари на банките майки и то в големи мащаби означава, че те предпочитат да връщат тези пари вместо да ги държат излишно в БГ ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Потребител
Публикува (edited)

..и по кредите също са "по-добри" от където и да е :biggrin:

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

..и по кредите също са по-добри от където и да е :biggrin:

нормално е в БГ лихвите по-кредити да бъдат по-високи ...

банките в UK се финансират на 0.5% от АЦБ ...

банките в еврозоната на 0.75% от ЕЦБ ...

това е недостижимо за БГ банките ... които се финансират много по-скъпо ...

• Потребител
Публикува

ами въпросът ми беше риторичен, за да разбереш, че парата не спи и понятието 'излишен ресурс' е супер относително ...

фактът че банките връщат пари на банките майки и то в големи мащаби означава, че те предпочитат да връщат тези пари вместо да ги държат излишно в БГ ...

Е, аз какво казах - имат излишен ресурс и като не могат да го пробутат на клиентите, много ясно че няма да го държат на стиф

• Потребител
Публикува

Е, аз какво казах - имат излишен ресурс и като не могат да го пробутат на клиентите, много ясно че няма да го държат на стиф

понятието 'излишно' е некоректно в случая

при големите финансови институции често има несъвпъдение между търсене и предлагане или между цена на търсеното и цена на предлаганото, когато парата не се завърти по един начин тя просто се завръта по друг начин ... няма как всичко да се буферира ...

• Потребител
Публикува

нормално е в БГ лихвите по-кредити да бъдат по-високи ...

банките в UK се финансират на 0.5% от АЦБ ...

банките в еврозоната на 0.75% от ЕЦБ ...

това е недостижимо за БГ банките ... които се финансират много по-скъпо ...

Нали Гърция така я забатачиха още повече. Чуждите банки вземаха от ЕЦБ кинтите с ниска лихва а ги пробутваха на гърците с голяма горница

• Потребител
Публикува

ти май продължаваш да отконяваш темата ...

въпросът беше как се определят лихвите в retail банкирането в БГ ... от там скочихме на ресурси, на кредитни асистенти и стигнахме до гърция ...

• Потребители
Публикува

не знам на какво си базираш съжденията горе но били дал един пример с 'пазарна икономика', където лихвата 'не само винаги компенсира инфлацията' ...

средната лихва по-едногодишни депозити в УК е 3%, които се облагат с 20 или 40% данък общ доход, а реалната инфлация е над 5% ...

Проблемът е, че английските бизнесмени не идват да си влагат парите в банките в България, а кой знае защо правят много по-далечни инвестиции. А и вече не само ние сме в криза, а и УК, за което сигурно си има причина. При реалната икономика няма безплатен обяд. Китайската и турската икономика нямаше да се развиват толкова добре, ако в Западна Европа нямаше някои проблеми с доходността от инвестициите. Тъй че не е случайно, че някои, дето се надяваха на големи данъчни приходи сега мислят за големи бюджетни икономии.

Пак трябва да се повторя, че при влагането в банки факторите са доходност и сигурност. Сигурността парите да са в банка на държава, в която действат закони от няколкостотин години е доста по-голяма отколкото да се избере рискова държава като България.

• Потребител
Публикува (edited)

Е аз съм само любител в темата, нямам вътрешна информация...а между другото, минавай отвреме навреме по Fulham Rd , там до Stamford bridge има една бензиностанция с Теско, може млякото и маслините да са по-евтини :happy:

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

Проблемът е, че английските бизнесмени не идват да си влагат парите в банките в България, а кой знае защо правят много по-далечни инвестиции. А и вече не само ние сме в криза, а и УК, за което сигурно си има причина. При реалната икономика няма безплатен обяд. Китайската и турската икономика нямаше да се развиват толкова добре, ако в Западна Европа нямаше някои проблеми с доходността от инвестициите. Тъй че не е случайно, че някои, дето се надяваха на големи данъчни приходи сега мислят за големи бюджетни икономии.

Пак трябва да се повторя, че при влагането в банки факторите са доходност и сигурност. Сигурността парите да са в банка на държава, в която действат закони от няколкостотин години е доста по-голяма отколкото да се избере рискова държава като България.

английските не идват щото има валутен риск ...

но са вкарали един куп пари в имоти, а понеже паундът падна, не са чак толкова и на загуба от тях ...

иначе масово българите живеещи в еврозоната си държат парите в БГ и то най-вече за да избегнат ДОД в държавата в която са резиденти, уловката е, че банките не знаят, че те не са резиденти в БГ ... има много милиарди такава пара в БГ ...

• Потребител
Публикува (edited)

Е аз съм само любител в темата, нямам вътрешна информация...а между другото, минавай отвреме навреме по Fulham Rd , там до стадиона на Чесли има една бензиностанция с Теско, може млякото и маслините да са по-евтини :happy:

и всеки ден да минаваш кофичка маслини кат нашите от кисело мляко си е към 4 паунда, а кофичка greek style yougurt към 1 паунд ...

в софия има перфектни маслини внос от гърция за по около 12лв килото, а хубаво кисело мляко по левче бройката ...

погледни по-вниамтелно следващия път ако не ми вярваш ...

много от зеленчуците и плодовете тук са на цена на бройка, та внимавай да не бъркаш и бройката с кило ...

• Потребители
Публикува

английските не идват щото има валутен риск ...

но са вкарали един куп пари в имоти, а понеже паундът падна, не са чак толкова и на загуба от тях ...

иначе масово българите живеещи в еврозоната си държат парите в БГ и то най-вече за да избегнат ДОД в държавата в която са резиденти, уловката е, че банките не знаят, че те не са резиденти в БГ ... има много милиарди такава пара в БГ ...

Валутният риск е още по-голям в доста други държави където са направили много сериозни инвестиции, но очевидно не това е причината.

Англичаните, които вкараха пари в имоти в България вече много съжаляват, че са го направили.

Много българи имат пари в бълг. банки, защото са гастарбайтери - парите са за семействата им в България и за тях самите когато са тук. Проблемът е, че тази група трайно намалява, тъй като се установяват семейно трайно в чужбина.

Но несъмнено облагането на лихвите с данък ще доведе до изтеглянето на пари на чужденци или на гастарбайтери - те просто ще ги пренасочат в друга държава. Това разбира се важи за големите вложители. По-дребните играчи просто няма да ги сложат в банка - не на последно място и заради обстоятелството, че с облагането ще нарасне и данъчния контрол върху парите в банките.

• Потребител
Публикува (edited)

Валутният риск е още по-голям в доста други държави където са направили много сериозни инвестиции, но очевидно не това е причината.

Англичаните, които вкараха пари в имоти в България вече много съжаляват, че са го направили.

Много българи имат пари в бълг. банки, защото са гастарбайтери - парите са за семействата им в България и за тях самите когато са тук. Проблемът е, че тази група трайно намалява, тъй като се установяват семейно трайно в чужбина.

Но несъмнено облагането на лихвите с данък ще доведе до изтеглянето на пари на чужденци или на гастарбайтери - те просто ще ги пренасочат в друга държава. Това разбира се важи за големите вложители. По-дребните играчи просто няма да ги сложат в банка - не на последно място и заради обстоятелството, че с облагането ще нарасне и данъчния контрол върху парите в банките.

ти явно не четеш какво ти се пише ... или не искаш да четеш ...

почти всички инвестиции на англичаните са на кредит и то теглен във валутата на страната която се кредитира ... така се инвестира в чужбина, ма тия врътки не вървят с депозити ...

паундът се срина толкова драстично, че инвестицията в тъп БГ имот не се оказа толкова лошо нещо, колкото да държиш паунди ...

гастъбайтерите първо нямат много кинти, а второ няма къде да си изтеглят парите в друга държава, защото почти навсякъде данъците са много по-високи ...

моят данък върху лихвите е както много пъти повторих 40%, имам познати с данък 50%, а имам познати и с повече ...

пак да попитам къде е тази имагинерна пазарна икономика с лихви компенсиращи инфлацията, в америкаснките филми гледани тайно през 80те ли?

• Потребители
Публикува

ти явно не четеш какво ти се пише ... или не искаш да четеш ...

почти всички инвестиции на англичаните са на кредит и то теглен във валутата на страната която се кредитира ... така се инвестира в чужбина, ма тия врътки не вървят с депозити ...

паундът се срина толкова драстично, че инвестицията в тъп БГ имот не се оказа толкова лошо нещо, колкото да държиш паунди ...

гастъбайтерите първо нямат много кинти, а второ няма къде да си изтеглят парите в друга държава, защото почти навсякъде данъците са много по-високи ...

моят данък върху лихвите е както много пъти повторих 40%, имам познати с данък 50%, а имам познати и с повече ...

пак да попитам къде е тази имагинерна пазарна икономика с лихви компенсиращи инфлацията, в америкаснките филми гледани тайно през 80те ли?

По-скоро ти май не четеш. Ако лихвите ще се облагат, то е много по-добре да са примерно в надеждна швейцарска банка, отколкото в българска банка.

УК е предпочитана в търговските операции заради стабилното законодателство, каквото в България няма. Тъй че да правим сметки как е в УК е като случаят жабата дето вдигнала крак като видяла да подковават коня. Нека първо заплатите и пенсиите в България станат като в УК, пък после да правим сметки и дали да се сложи данък като там.

Проблемите с закупените в България имоти от чужденци тепърва предстоят за инвеститорите. То не че не спряха да купуват, но тепърва им предстои истински да съжаляват.

А твоят данък като е 40% що не си прехвърлиш парите в бълг. банка, та лихвата да ти е само 10% (или като досега 0)?

Пак повтарям - лихвата е доход от инвестиция. Ако дохода от инвестицията е нисък или е рисков, то парите се пренасочват другаде, където има повече печалба и сигурност. Става дума за пари, а не за чувства. То и българинът вече почна леко да се усеща, че това, че някой хипермаркет е пуснал за 1 ден бананите за лев съвсем не означава, че трябва да края на живота си да купуват от там каквито и цени да сложат.

• Потребител
Публикува (edited)

По-скоро ти май не четеш. Ако лихвите ще се облагат, то е много по-добре да са примерно в надеждна швейцарска банка, отколкото в българска банка.

УК е предпочитана в търговските операции заради стабилното законодателство, каквото в България няма. Тъй че да правим сметки как е в УК е като случаят жабата дето вдигнала крак като видяла да подковават коня. Нека първо заплатите и пенсиите в България станат като в УК, пък после да правим сметки и дали да се сложи данък като там.

Проблемите с закупените в България имоти от чужденци тепърва предстоят за инвеститорите. То не че не спряха да купуват, но тепърва им предстои истински да съжаляват.

А твоят данък като е 40% що не си прехвърлиш парите в бълг. банка, та лихвата да ти е само 10% (или като досега 0)?

Пак повтарям - лихвата е доход от инвестиция. Ако дохода от инвестицията е нисък или е рисков, то парите се пренасочват другаде, където има повече печалба и сигурност. Става дума за пари, а не за чувства. То и българинът вече почна леко да се усеща, че това, че някой хипермаркет е пуснал за 1 ден бананите за лев съвсем не означава, че трябва да края на живота си да купуват от там каквито и цени да сложат.

драги аз много отдавна си държа парите в БГ и поддържам минимални депозити в други държави в EU ...

нетните лихви, които ще взимам в швейцария са смешни сравнени с нетните лихви в БГ ... ти да си имал някога депозит в швейцарска банка?

и точно така става дума за пари и не за чувства ... и познавам още доста хора като мен, които държат кой по 100 кой по 200К в БГ по същите съборажения ...

• Потребител
Публикува (edited)
"потребителска кошница")се добави лихвения процент, който обикновено е до 10%. При хиперинфлация като тази, която се получи при зърнено-банковата афера направена от кабинета на доносника "Дунав" (Жан Виденов) номиналната лихва надхвърли 300 %, но реално беше съвсем малко по-висока от инфлацията, при това за един много кратък момент, в който инфлацията спря.<br style=color: rgb(28, 40, 55); line-height: 19px; background-color: rgb(243, 249, 246); ">В момента "лихвата" е отрицателна. Иначе казано лихвения процент не компенсира реалната инфлация у нас. Вложението в банка е инвестиция, и при това положение се явява очевидно неизгодна. Облагането с данък ще я направи още по-неизгодна.

Галахад, може би говориш за видовете лихвен процент. Наистина има съобразяване с очакваната инфлация - тя се прогнозира по-точно при ценова стабилност..... Та, останах с впечатлението, че въпросът е дали лихвения процент покрива инфлацията? Не е толкова просто – прилагат се 2 формулки, защото на практика се борави с реалния лихвен процент. РЛП не е изцяло зависим от инфлацията – съдържа така наречената "инфлационна компонента "( инфлацията ), влизаща като функция от номиналния ЛП, която също се измерва на прогнозен принцип, спрямо определен период. Затова може да се каже, че ценовите очаквания на кредиторите и кредитополучателите трудно могат да се измерят и съпоставят. Дори при коректно измерване има вероятност ценовите очаквания към ЛП, да се различават от действителния реален ЛП…. Но накратко, като изключим инструментите определящи ОЛП от БНБ, по-високия лихвен процент по кредитите и депозитите съответно в БГ се дължи на външен фактор от типа "кредитен рейтинг".

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува

Галахад, може би говориш за видовете лихвен процент. Наистина има съобразяване с очакваната инфлация - тя се прогнозира по-точно при ценова стабилност..... Та, останах с впечатлението, че въпросът е дали лихвения процент покрива инфлацията? Не е толкова просто – прилагат се 2 формулки, защото на практика се борави с реалния лихвен процент. РЛП не е изцяло зависим от инфлацията – съдържа така наречената "инфлационна компонента "( инфлацията ), влизаща като функция от номиналния ЛП, която също се измерва на прогнозен принцип, спрямо определен период. Затова може да се каже, че ценовите очаквания на кредиторите и кредитополучателите трудно могат да се измерят и съпоставят. Дори при коректно измерване има вероятност ценовите очаквания към ЛП, да се различават от действителния реален ЛП…. Но накратко, като изключим инструментите определящи ОЛП от БНБ, по-високия лихвен процент по кредитите и депозитите съответно в БГ се дължи на външен фактор от типа "кредитен рейтинг".

за нищо не говори, защото не знае за какво говори ...

няма такива формули РЛП=10%+инфлация или очаквана инфлация

освен това РЛП е хубава теоретична постановка, но в реалността се използва по-трудно, защото стойността му е различна за всеки евентуален вложител, т.к. хората имат различни инфлационни очаквания ...

ОЛП не се определя от БНБ в БГ ...

• Модератор Инженерни науки
Публикува

драги аз много отдавна си държа парите в БГ и поддържам минимални депозити в други държави в EU ...

нетните лихви, които ще взимам в швейцария са смешни сравнени с нетните лихви в БГ ... ти да си имал някога депозит в швейцарска банка?

и точно така става дума за пари и не за чувства ... и познавам още доста хора като мен, които държат кой по 100 кой по 200К в БГ по същите съборажения ...

Ха-ха-ха, :laugh: жив и здрав да си. Може пък наистина да си преценил добре

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!