Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Ще се радвам!

Например, едни зли езици твърдят, че един от първите укази на новата власт (стига с главната буква, това си е ОПГ по всички показатели, и преди и сега) е за Антисемитизма? Ако е - това повдига интересни въпроси. Ако не е - защо любителите на Семитизма не размахват гордо списъка и съдържанието на указите - на, бе, вижте какво пише, "... за обуването на реввоенсъветите с кожени обувки", какви глупости пишете и шушукате, нашата власт се грижи за чиновниците, примерно...!

Такива ми ти работи.

Мен лично семитите са ми интересни всякак, чета всичко по въпроса, и за арабите и за евреите и за етиопите даже.

Но ще е доста интересно да научим, ако др. Ленин, още преди да е наясно, дали ще властва или ше го обесят на някой стълб, да се е загрижил за правата на семитите, или недай Боже пеерасите, на първо място? Че и такива слухове се въртят. За мира - загрижил се е! Как беше - "Ще се борим за мир, докато камък връз камък не остане!"

Хайде лека наистина, до утре!

Редактирано от Rogi
  • Мнения 98
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)

Плюс това, ще е интересно и да видим под кой номер са декрета за мира и този за земята! Аз поне не знам със сигурност, че са номер 1 и 2. Нали така? :flowers:

Ами някои хора сме ги видяли, а и логически е редно Ленин първо да уреди мира и после земята :)

post-7061-0-33865500-1374219875_thumb.jp

Първият е издаден на 26.10.1917 и публикуван на 27.10.1917, втория е издаден на 27.10.1917 и публикуван на 28.10.1917

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

Ами някои хора сме ги видяли, а и логически е редно Ленин първо да уреди мира и после земята :)

attachicon.gifdekrety.jpg

Първият е издаден на 26.10.1917 и публикуван на 27.10.1917, втория е издаден на 27.10.1917 и публикуван на 28.10.1917

Струва ми се, че това са дати по стар стил. На кои отговарят по новия, за да се прецени спрямо 7-ми ноември как са във времето?

• Потребител
Публикува

Имаме ли шанс да видим следващите 8 декрета поне? Ако съдим по първите, Ленин иска мир насред Европейската война, а после да зарадва селяните. Разбира се това опростенческо, но нека да разгледаме формалната страна на новата власт.

• Потребител
Публикува

Ленин е принуден да иска мир и земя, за да се задържи на власт, той е дошъл на власт заради това, че едномилионния гарнизон на Питер не иска Керенски да ги прати на фронта, а не защото имат доверие на болшевиките. Огромна част от тях са селяни. Селяните са враг на пролетариата, а да дадеш земя на врага е така да се каже, популистка стъпка, като оставим това, че правиш от селския пролетарият вече собственици. Писахме за другите, създаване на ЮК, създаване на РККА, свикване на Учредително събрание, разгонването му, забрана на църковния брак, опростена процедура при развод, даване на еднакви права на всички граждане от всички националности (което води до излизане на Прибалтика и Финландия от бившата Руска Империя (още не е СССР)).

• Потребител
Публикува

Ето още един:

«Декретом об учреждении Совета Народных Комиссаров», принятым II Всероссийским Съездом Советов Рабочих, Солдатских и Крестьянских Депутатов 27 октября 1917 года

Ето го с-ва:

Вакантный пост Народного Комиссара по делам железнодорожным позже занял М.Т.Елизаров.

Освен това, много важния "Декрет за печата" с който се установява официално цензура (8/21.11.1917-та), оргинално заглавие : «О монополии на печатание объявлений», след което следват забрана на КаДетите (конститоцион-демократите), после интронизацията на патриарх Тихон 21.11/4.12, начало на преговорите за Брест-Литовск 9/22.12.

Декрет о мире 26 октября (8 ноября) провозгласил целью новой власти отказ от тайной дипломатии и немедленное заключение «всеми воюющими народами и их правительствами» «справедливого, демократического мира» «без аннексий и контрибуций». Наркому иностранных дел Троцкому Л. Д. удалось изъять и опубликовать секретные договоры царского правительства с союзниками; эти договоры использовались в большевистской пропаганде для изображения Первой мировой войны, как ведущейся в заведомо несправедливых, захватнических целях. Более важная цель декрета — достижение мира, однако, достигнута не была. Из воюющих держав к мирным переговорам присоединилась одна лишь Германия, превратив тем самым мир из всеобщего в сепаратный. Выдвинутые Германий требования оказались крайне тяжёлыми для России, фактически они содержали и аннексии, и контрибуции (более подробно см. Брестский мир).

Декрет о земле 26 октября (8 ноября) легализовал массовые самозахваты крестьянами помещичьей земли, фактически начавшиеся уже с апреля 1917 года, и принявшие особый размах летом. По оценке Ричарда Пайпса, после принятия декрета крестьянское большинство населения страны на несколько месяцев полностью отошло от политической деятельности, с головой погрузившись в «чёрный передел» земли.

Декрет об образовании Рабочего и Крестьянского правительства 26 октября (8 ноября) образовал первый состав Совнаркома во главе с Лениным[1];
Постановление об отмене смертной казни на фронте 26 октября (8 ноября);

Постановление об аресте министров Временного правительства 26 октября (8 ноября);
Постановление о борьбе с погромным движением 26 октября (8 ноября);
Постановление об образовании в армии временных революционных комитетов 26 октября (8 ноября);
Декрет о полноте власти Советов от 28 октября (10 ноября) объявил о ликвидации системы «двоевластия», отстранении всех комиссаров Временного правительства.

post-2130-0-68940800-1374420314_thumb.jp

• Потребител
Публикува (edited)

Ами ето ти тук справка за първите декрети на болшевиките

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8B%D0%B5_%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8B_%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

а тук даже са и текстовете

http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/DEKRET/index.html

Редактирано от Stefan Iv
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Благодаря.

Преди време доста хора ме убеждаваха, че имало декрет за антисемитизъм, но такъв не видях в линковете. Според вас, дали е възможно да е имало такъв или е поредната градска легенда?

Хареса ми и състава на първото правителство, особенно "грижата" на др. Сталин за членовете му, доживяли до 1937г. :flowers:

• Потребител
Публикува

Значи специално декрет за 'отмяна' на еврейските гонения, не е имало, защото не е имало официален закон, който да ги 'налага' или поощрява.

Сталин си е грижовен, той и членовете на партията от онова време 'обгрижва' ;). Но правителството е правено малко бързешката и бързо следват корекции. Интересен е 'факта', че Ленин предлага за председател на СовНарКома Троцки, който отказва с думите: "Евреин на чело на Русия! Няма да стане". Факт е в кавички, защото съм го срещал в два източника, единия от които е "Моя живот" (но не с такива думи. Другия источник не си го спомням обаче.

• Потребител
Публикува

Не е съвсем така. В царска Русия периодично са издавани наредби, ограничаващи правата на евреите. Всички те са отменени на 20 март 1917, когато временното правителство приема постановление, с което се отменят "ограниченията на правата на всички росийски (т.е. не само етническите руснаци-б.м.) граждани, обусловени от принадлежност към едно или друго вероизповедание, вероучение или националност" Така че когато болшевиките взимат властта ограниченията на евреите вече са били отменени и за това няма такъв декрет.

• Потребител
Публикува

Уфсс Стефане баш така е! Царска Русия ограничава правата на евреите и това е така, но няма 'правила' за погроми. Февруарската революция отменя и тези ограничени, така че Ленин няма какво да отмени!

Ми ти си го написал де, аз също това имах предвид.

• Потребител
Публикува

При хрусчов проблемите са основно два - не успява да изведе от кризата селското стопанство и лошия имидж, който си създава в международен мащаб.

Реформира донякъде икономиката и стандартът на живот нараства, дори се счита, че в първите години на управлението на брежнев подобряването на стандарта се дължи донякъде на инерцията от времето на хрусчов (и донякъде на не съвсем успешните опити за реформи на косигин). Някой от добрите идеи на хрусчов претърпяват неуспех и заради съпротивата на бюрократите, и заради липсата на квалифицирани и мотивирани кадри в по-ниските "етажи на властта".

Но хрусчов претърпява пълен провал в селското стопанство. От една страна, ако не бъркам, точно при него се дава възможност на селяните да имат малки лични стопанства, от друга той окрупнява колхозите в още по-големи структури. и се доверява на лисенко, който вече се е провалил при сталин.

Не успява и да се "култивира". Легендарен е случаят, когато блъска с обувката си по трибуната в ООН, а този случай не е единствен.

Натрупаните провали му костват поста. Ако беше реформирал успешно аграрния сектор може би ссср с времето щеше да се превърне в нещо като днешен китай, а може би и не.

панелките в Русия ги наричат освен "хрущевки" и "хрущобы"... успява да реши острия жилищен проблем в съюза...

• Модератор антропология
Публикува

Има декрет срещу антисемитизма, подписан от Ленин. Лично аз съм срещал това твърдение в "200 години заедно" на Солженицин, не знам дали е вярно, но предполагам, че си е проверявал източниците.

• Потребител
Публикува

Ми дай го де!

Питането беше за първите декрети, определено не е от първите. Но все пак дай го да го видим.

• Модератор антропология
Публикува

На: "По инициативе Ленина был издан знаменитый декрет Совнаркома от 1918 года, объявляющий антисемитов, погромщиков и подстрекателей к погромам «вне закона»." За останалото - Гугъл.

• Потребител
Публикува

Това:

Има декрет срещу антисемитизма, подписан от Ленин. Лично аз съм срещал това твърдение в "200 години заедно" на Солженицин, не знам дали е вярно, но предполагам, че си е проверявал източниците.

И това не са едно и също!

На: "По инициативе Ленина был издан знаменитый декрет Совнаркома от 1918 года, объявляющий антисемитов, погромщиков и подстрекателей к погромам «вне закона»." За останалото - Гугъл.

Подписан ли е от Ленин? Или само по инициатива?

Странна намеса? Ние намерихме декретите даже с текстовете. Ти ни пращаш в Гугъл. Ако обичаш или конкретно и ясно или не се меси. Като титуляр на темата те моля, като оставим това, че въпроса е страничен. Ако визираш декрета за обявяването 'извън закона' той не е е антисемитски, там само е са споменати антисемите наред с вся астналая сволач.

• Потребител
Публикува

Значи, аз говорих в един форум, с един начетен, но крайно ксенофобски настроен индивид, който твърдеше, че един от първите декрети на Совнаркома е за "Антисемитизма", който постановява разстрел на място за антисемитски прояви. Дори сам по себе си, подобен текст е нелеп. Аз прочетох цитирания декрет на Временното правителство, но моя опонент твърдеше за разпоредба на съветската власт. Това не е толкова важно, стига разбира се да не се намери нещо подобно. Колкото до първите декрети - на официална линия Ленин прави гюбеци, образно казано, за се закрепи на власт с партията си, нещо което правят всички политици, сътпили на тънък и хлъзгъв лед в управлението си.

Адаш - що за лого си лепнал? Ако не е тайна де? Аз не харесвам както антиюдеите, така и ционистите и въобще техните разправии ми идват вповечко, включително до нецензурност!

• Потребител
Публикува

Адаш - що за лого си лепнал?

Митак, относно логото, ако искаш да си изчерпателен - има и педераст :secret:

• Потребител
Публикува

Значи, аз говорих в един форум, с един начетен, но крайно ксенофобски настроен индивид, който твърдеше, че един от първите декрети на Совнаркома е за "Антисемитизма", който постановява разстрел на място за антисемитски прояви. Дори сам по себе си, подобен текст е нелеп. Аз прочетох цитирания декрет на Временното правителство, но моя опонент твърдеше за разпоредба на съветската власт. Това не е толкова важно, стига разбира се да не се намери нещо подобно. Колкото до първите декрети - на официална линия Ленин прави гюбеци, образно казано, за се закрепи на власт с партията си, нещо което правят всички политици, сътпили на тънък и хлъзгъв лед в управлението си.

Адаш - що за лого си лепнал? Ако не е тайна де? Аз не харесвам както антиюдеите, така и ционистите и въобще техните разправии ми идват вповечко, включително до нецензурност!

Mи да ти го намери тогава, а ти го постни тук. От декрет до разпоредба има голяма разлика, но ще е интересно и разпоредба да видим.

Не е тайна, но лични на лична.

• Потребител
Публикува (edited)

Ето ви го и въпросният декрет. Не е това, което го представят по руските форуми. В крайна сметка антисемитизмът си е нещо дълбоко вкоренено в Русия и до ден днешен. С две думи предписва се организаторите на антиеврейски погроми да се разстрелват. Това е.

СОВЕТ НАРОДНЫХ КОМИССАРОВ РСФСР

ДЕКРЕТ от 12 апреля 1918 года

О БОРЬБЕ С АНТИСЕМИТИЗМОМ И ЕВРЕЙСКИМИ ПОГРОМАМИ

По поступающим в Совет Народных Комиссаров сведениям контрреволюционеры во многих городах, особенно в прифронтовой полосе, ведут погромную агитацию, последствием которой были местами эксцессы против трудового еврейского населения. Буржуазная контрреволюция берёт в свои руки то оружие, которое выпало из рук царя.

Самодержавное правительство каждый раз, когда ему нужно было отвести от себя гнев народный, направляло его на евреев, указывая тёмным массам, будто все их беды от евреев. При этом еврейские богачи всегда находили себе защиту, а страдала и гибла от травли и насилий еврейская беднота.

Теперь контрреволюционеры возобновили травлю против евреев, пользуясь голодом, усталостью, а также неразвитостью наиболее отсталых масс и остатками вражды к евреям, которая была привита народу самодержавием.

В Российской Советской Федеративной Республике, где провозглашён принцип самоопределения трудовых масс всех народов, нет места национальному угнетению. Еврейский буржуа нам враг не как еврей, а как буржуа. Еврейский рабочий нам брат.

Всякая травля, какой бы то ни было нации, недопустима, преступна и позорна.

Совет Народных Комиссаров объявляет антисемитское движение и погромы евреев гибелью для дела рабочей и крестьянской революции и призывает трудовой народ Социалистической России всеми средствами бороться с этим злом.

Национальная вражда ослабляет наши революционные ряды, разъединяет единый, без различия национальностей, трудовой фронт и на руку лишь нашим врагам.

Совнарком предписывает всем Совдепам принять решительные меры к пресечению в корне антисемитского движения. Погромщиков и ведущих погромную агитацию предписывается ставить вне закона.

Председатель Совета Народных Комиссаров
Вл. Ульянов (Ленин).
Управляющий делами Совета Народных Комиссаров
Вл. Бонч-Бруевич.
Секретарь Совета

Н. Горбунов.

Редактирано от Stefan Iv

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!