Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Симпъл тези троицата расисти и са? Според теб.

Ако може, аз да отговоря. По съвременните критерии Дарвин и Киплинг са расисти, а с възгледите на Кук не съм запознат, но едва ли има капитан на европейски кораб от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ в., който да не е расист (по съвременните критерии). ;)

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува

Гледай сега как Алвата майсторски ще измъкне и вкара в употреба някой тарикатски номер в духа на висшата софистика, за да обоснове единствено, че белият расизъм се засилва. Щото, то другото не е расизъм... :biggrin:

Нека го обоснове.

Така и баба знае "да, засилва се"

Кое?

• Потребител
Публикува (edited)

Но ние въобще не знаем колко роби са преминали през Африка дотогава! Така, че - това и предположения не може да са. А ти ги формулира като твърдения - :vertag:

затова се базираме на испанските, португалските и английските регистри. неимоверно повече са. http://es.wikipedia.org/wiki/Comercio_de_esclavos_africanos

робството се захранва от икономиката. няма икономическа база в човешката история, която да е по-мощен консуматор на роби от индустриализма в западния свят - европа и америките.

чети статията за робоството КГ. всичко си пише.

Numerosas pueblos, como los ashanti de Ghana y los yoruba de Nigeria, tomaron parte del comercio de esclavos. Grupos como los imbangala de Angola y los Nyamwezi de Tanzania servían como intermediarios o bandas errantes, llevando a cabo guerras contra los estados africanos para capturar personas y exportarlas como esclavos. Diferentes agentes comerciales europeos y árabes que trataban con esclavos también apoyaban aquellos gobernantes que favorecían sus intereses. Solían favorecer activamente un grupo contra otro para provocar deliberadamente el caos y continuar así sus actividades de esclavitud.1

La esclavitud en las sociedades africanas tenía que ver más con una servidumbre contratada: los "esclavos" no se utilizaban para ser propiedad de otros hombres, ni para ser esclavizados de por vida. Los "esclavos" africanos generalmente recibían sueldos y podían acumular propiedades. A menudo compraban su propia libertad y podían lograr promoción social, como los hombres libres de la Antigua Roma. Algunos incluso alcanzaron el estatus de reyes, como por ejemplo Jaja de Opobo y Sonni Alí.

до идването на европейците, робите в африка не са били собственост на други хора, нито са заробвани доживот. обикновено получават възнаграждение и натрупват имущество. и тн....такива работи.

Редактирано от alvassareiro
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Ако може, аз да отговоря. По съвременните критерии Дарвин и Киплинг са расисти, а с възгледите на Кук не съм запознат, но едва ли има капитан на европейски кораб от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ в., който да не е расист (по съвременните критерии). ;)

кои са съвременните критерии?

• Потребител
Публикува (edited)

Ще помоля тези, които твърдят, че расизмът се засилва да обосноват твърденията си.

Само расизма!

Твърдите, че останалото "не е расизъм", други неща, не било това, не било онова и т.н.

Моля.

Първо, искам да уточня, че изразявам мнения, за които нямама претенции да са последна инстанция и ако бъдат опровергани стойностно, ще се почусвам(e) обогатен(и).

В Русия се е увеличил (могат и конкретни факти да се извадят) и продължава, на Балканите и в БГ в частност, най-вече заради социално напрежение обуздано от политически опортюнизъм. И като се погледне световното дередже, заключавам, че такива прояви са облагодетенствани, според мен. И независимо от посоката, да уточним.

Сагрегация, дискриминация, ксенофобия, дори етническа кастрация, са съществували от памтивека, но не и расизма който познаваме – хората отпреди не са го знаели още, не е бил изобретен.

Редактирано от bravo
  • Потребител
Публикува

Ами съвременната наука е доказала, че евреите са част от бялата раса, както и бра'чедите им араби. За това питах Симпъла, дали той не смята, че семитите са отделна раса, че май с четене на еврейски източници не мож' се разбра.

извинявай, митак, това сега го видях...

да не стане недоразумение, аз смятам това, което ми каже науката, но не всички правят това...

в случая с расизма, както и с много други неща, е по-важно какво човек смята, че е, отколкото какъв науката го описва;

именно за това, нещата с евреите наистина не са ми ясни...

ето сега тоз човек, смята едно

http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/10/blog-post_18.html

това расизъм ли е, вяра ли е, що е - не знам

но забележи, че той не е случаен, а е духовен лидер на партия

ти представяш ли си в Европа лидер на партия да каже нещо такова (например не за всички останали, а например за негрите), колко му даваш на свобода... и колко вестниците ще пишат, колко дълго, и каква борба и мобилизация ще се вдигне срещу това...

а неговата партия е в коалиционния кабинет, който управлява...

и министър-председателя, каза че не е съгласен, но не осъди изказването... (пак да си представим това в Европа...)

та не знам, знам какво мисля за расата на евреите, но не съм сигурен, че много от тях, мислят като науката, затова са ми интересни техните концепции, и мисля, че са важни и съществени за тази тема; около тях има толкова неясни неща и чудатости, че човек даже го хваща страх да пита... щото дори само като пита и го изкарват такъв, какъвто той по никакъв начин не е...

странно и чудно, казвам ти...

• Потребител
Публикува

затова се базираме на испанските, португалските и английските регистри. неимоверно повече са.

Имаме късмет, че са били грамотни, за да нагласяме историческата картина както ни е удобно.

Още малко ще излезе, че белите са изобретили робството.

Древен Египет, примерно, не се брои, казваш... Или робството е расизъм когато се отнася до белите, когато другите взимат роби от други раси не е расизъм.

• Потребител
Публикува

роби е имало и в египет, и в рим, и в атина. но не на етнически, а на друг принцип. расово и етнически пъстро е било робството.

едва белият човек слага знак на равенство между робство и расизъм и с едното аргументира другото.

• Потребител
Публикува

Имаме късмет, че са били грамотни, за да нагласяме историческата картина както ни е удобно.

.

всъщност е точно обратното. от регистрите на испанци и португалци става ясно колко стотици хиляди са продадени в робство, и мащабите на престъплението стават шокиращи.

• Потребител
Публикува

извинявай, митак, това сега го видях...

да не стане недоразумение, аз смятам това, което ми каже науката, но не всички правят това...

в случая с расизма, както и с много други неща, е по-важно какво човек смята, че е, отколкото какъв науката го описва;

именно за това, нещата с евреите наистина не са ми ясни...

ето сега тоз човек, смята едно

http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/10/blog-post_18.html

това расизъм ли е, вяра ли е, що е - не знам

но забележи, че той не е случаен, а е духовен лидер на партия

ти представяш ли си в Европа лидер на партия да каже нещо такова (например не за всички останали, а например за негрите), колко му даваш на свобода... и колко вестниците ще пишат, колко дълго, и каква борба и мобилизация ще се вдигне срещу това...

а неговата партия е в коалиционния кабинет, който управлява...

и министър-председателя, каза че не е съгласен, но не осъди изказването... (пак да си представим това в Европа...)

та не знам, знам какво мисля за расата на евреите, но не съм сигурен, че много от тях, мислят като науката, затова са ми интересни техните концепции, и мисля, че са важни и съществени за тази тема; около тях има толкова неясни неща и чудатости, че човек даже го хваща страх да пита... щото дори само като пита и го изкарват такъв, какъвто той по никакъв начин не е...

странно и чудно, казвам ти...

Религиозен расизъм. Присъщ на фундаменталистите от Исляма под други лозунги.

В еврейството няма "раса". Казвам ти го като юдаист по убеждения. Етиопските юдеи са черни. И когато трябваше да ги изкарат от Етиопия спретнаха цяла акция за да си ги спасят.

Какво точно те интересува, ще се постарая да ти отговоря.

• Потребител
Публикува

всъщност е точно обратното. от регистрите на испанци и португалци става ясно колко стотици хиляди са продадени в робство, и мащабите на престъплението стават шокиращи.

Колко?

• Потребител
Публикува (edited)

http://es.wikipedia.org/wiki/Esclavitud

Regiones 1492-1600 1601-1700 1701-1810 1810-1870 Total

Imperio portugués 50.000 560.000 1.891.400 1.145.400 3.646.800

Imperio británico 263.700 1.749.300 51.000 - 2.064.000

Imperio francés 155.800 1.348.400 96.000 - 1.600.200

Imperio español 75.000 292.500 578.600 606.000 1.552.100

Imperio holandes 40.000 460.000 - - 500.000

Imperio danés 4.000 24.000 - - 28.000

Total 588.500 4.434.200 2.617.000 1.751.400 9.391.100

източник

La esclavitud en la América española, Jose Andres Gallego p. 19

владеенето на испански и португалски в робската тематика определено е плюс, с който мога да се похваля.

значи от 1492 до 1870 ...9 милиона роби от африка са изнесени. вярно е не знаем цифрите преди 1492, но ми е интересно коя е тази доколумбова икономика, която ще потреби 9 милиона роби в средновековна европа......

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

и това разбира се не е вярно. няма просто доказателства. явто и ти като други бъркаш расата с етноса.

това не е разисъм обаче. то и в руанда две племена се млатиха яко и геноцид правиха, но не на расов, а на етнически и племенен принцип.

историите на китай и япония много ама много си приличат, и без западния въпрос не можеш да разбереш историите им в последните 500 години. преди това не ме интересува. и го твърдя категорично, без да съм глупак, както ме наричаш ти.

извинявай, ама наистина си като Глостър...

трябва да се съглася с теб...

ами, не мога...

не мога и да ти помогна...

твърде много неща "не те интересуват" (затова не ги знаеш) поради което можеш да напишеш една такава стройна и логична "конструкция";

с което и започнах, не е пробелем, просто не е вярна...

• Потребител
Публикува

не ме интересува историята на китай и япония преди 1500, факт. което означава, че за този период нямам никакви претенции, мнения, позиции и съждения.

визирам последните 500 години и за тях говоря.

• Глобален Модератор
Публикува

Алва, никъде няма сравнение на вътрешноафриканската търговия с роби и тази на испанци и португалци. Никъде!!!

Сега или казваш колко роби са продадени вътре в Африка, и колко от тях са европейци, или .......

Ма откакто разбрах, че неформалният лидер на робите в "Амистад" кат се прибрал в родната Либерия и станал крупен роботърговец, по някак си не-расистки ги виждам нещата :))

• Потребител
Публикува

Ще помоля тези, които твърдят, че расизмът се засилва да обосноват твърденията си.

Само расизма!

Твърдите, че останалото "не е расизъм", други неща, не било това, не било онова и т.н.

Моля.

Ето

Щом твърдиш, че расизма е присъщ на 'Сапиенса', а 'Сапиенса' увеичава броя си, значи расизма нараста.

Ако всичките 'други неща' са расизъм защо ги наричаме с други имена?

Пример

Щом имаме расовата дискриминация, защо имаме етническа такава, касова такава, когато това е едно и също? Всъщност я кажете класовата дискриминация расизъм ли е?

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

роби е имало и в египет, и в рим, и в атина. но не на етнически, а на друг принцип. расово и етнически пъстро е било робството.

едва белият човек слага знак на равенство между робство и расизъм и с едното аргументира другото.

Аз продължавам да не разбирам защо тази част от разговора трябва да аргументира засилващия се "расизъм" днес. Чии и защо се засилва?

• Потребител
Публикува

Аз продължавам да не разбирам защо тази част от разговора трябва да аргументира засилващия се "расизъм" днес. Чии и защо се засилва?

• Потребител
Публикува (edited)

Зависи от европейците wink.gif Европейци много...

Имаш ли данни за това, че става по-интензивна с идването на европейците? Или го прочете в държавния архив на Урунги?

Значи урунгу са си формирали протодържавата само благодарение на това,че европейците са им купували робите. ;)

Това далеч не е единствения пример,има много държави или протодържави,които западат когато европейците престават да търгуват с роби.

Но за тях,в другата тема. ;)

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува (edited)

потресен съм. отново се смесва религия с раса.

Няма защо да се потрисаш. Грешката е моя.

Исках да напиша религиозна дискриминация.

Не е зле да си признаваме грешките вместо да подминаваме постингите на другите правейки се на ударени.

• Потребител
Публикува (edited)

Ето

Щом твърдиш, че расизма е присъщ на 'Сапиенса', а 'Сапиенса' увеичава броя си, значи расизма нараста.

Ако всичките 'други неща' са расизъм защо ги наричаме с други имена?

Пример

Щом имаме расовата дискриминация, защо имаме етническа такава, касова такава, когато това е едно и също? Всъщност я кажете класовата дискриминация расизъм ли е?

Не виждам обосновката за която помолих.

• Потребител
Публикува (edited)

извинявам се, но при мен има някакъв технически проблем с форума.

пуска по два пъти, не дава опция за редакция и изтриване, поради което не мога да изчистя двойно постване.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!