Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Римлянин,

страхотен труд и много добре развита тема! Поздравления от мен!

"Репутацията" ми според изискванията на новата концепция на форума не ми позволява повече плюстчета за всичките ти постинги.

Ще интересно да проследиш нещата в развитие от царския период до времето на Константин Велики (ако си спомняш за нашия разговор относно легионерските щитове)!

• Глобален Модератор
Публикува

Предвидил съм да пиша и за късноримския легион от 4-5 век, но по-нататък.

• Потребител
Публикува

περι λεγεωνα

Аеций, и тук си повече от великолепен! Ще ми свършат плюсовете - респект! Просто не можеш да бъдеш оценен истински. Защо чак сега се реши? Трябва да съберем твоите "студии" на едно място - нека КГБ-то се погрижи и ангажира администраторите за списанието. Това наистина е похвално! Брава!

• Глобален Модератор
Публикува

ами аз тези теми отдавна ги бях писал, ама все изскача нещо ново и допълвах лека полека из другите сайтове. Та накрая реших и тук да ги постна, белким намеря съмишленици в увлечението.

• Потребител
Публикува

Мога да ти препоръчам допълнителни нещица за другите периоди, за които смяташ да пишеш. Оказва се, че събират прах в електронната ми библиотека. Наш Галахад изключително много подценява "Оспрейките", без да подозира, че всъщност се списват от военни историци и изследователи, а не от сульо и пульо. Вземи например Саймън Макдауъл или Майкъл Симкинс. Можем да прибавим Алекс Махлаюк и Алекс Колобов. Литература има всякаква, и ти го знаеш много добре.

Въобще, стига да има време човек да чете и да се ограмотява.

• Глобален Модератор
Публикува

и аз съм насъбрал толкова материали, които не знам кога ще успея да прочета. Само време да има.

• Глобален Модератор
Публикува

по принцип центурията се подразделя на 8-мици /контубернии/. По толкова са спали в една палатка. Съответно старшият по палатка се е наричал декан.

• 2 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Романе, ти си знаеш, че материалът е чудесен :)

Чак ми се прищя и аз да си направя малко по-желязна екипировка за ларпове, въстановки и седенки, но може би няма да е точно римска :) Всетъки, ако проимам броня, да знаеш, че ти ще си бил вдъхновителят.

• Глобален Модератор
Публикува

брат, един ромънеск си е направил варварска имитация на римска лорика /от кожа/.

По мотиви от Траяновата колона в Рим, където е показано пленено дакийско въоръжение:

535820_369250596516194_1627267784_n.jpg

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Поздравления, Римлянин!

Много голям и изчерпателнен материал си подготвил.

Едва от твоите писания започна да ми става интерeсна най-старата република.

• Глобален Модератор
Публикува

περι λεγεωνα

Аеций, и тук си повече от великолепен! Ще ми свършат плюсовете - респект! Просто не можеш да бъдеш оценен истински. Защо чак сега се реши? Трябва да съберем твоите "студии" на едно място - нека КГБ-то се погрижи и ангажира администраторите за списанието. Това наистина е похвално! Брава!

Не може да не уважим таквоз партийно поръчение!!!!!

Drake, лелеййй!!!

• Потребител
Публикува (edited)

:clap:

Преди време преглеждайки един друг форум (англоезичен) попаднах на тема за оцветени шлемове. Споменаваха се нормански, немски шлемове от Средновековието и македонски шлемове от Античноста, за моя изненада имаше твърдение за наличие на оцветени с бои римски шлемове, като се цитираха изображения от "катакомбите на Виа Мария"(без да има снимки), та ми е интересно какво е твоето мнение по този въпрос.

Редактирано от Drake
  • Глобален Модератор
Публикува

:clap:

Преди време преглеждайки един друг форум (англоезичен) попаднах на тема за оцветени шлемове. Споменаваха се нормански, немски шлемове от Средновековието и македонски шлемове от Античноста, за моя изненада имаше твърдение за наличие на оцветени с бои римски шлемове, като се цитираха изображения от "катакомбите на Виа Мария"(без да има снимки), та ми е интересно какво е твоето мнение по този въпрос.

Това наистина е интересно твърдение, но не можем да го приемем за вярно само въз основа на това, че шлемове по фрески са били оцветени. Естествено, че в живописта шлемовете ще са оцветени. Засега обаче следи от бои не са открити, а и няма как да бъдат. Боята ще се излющи веднага по време на поход.

По-заможните офицери разбира се са покривали шлемовете си със златни или сребърни орнаменти или скъпоценни камъни.Например този късноримски шлем от 4 век:

Slem_1.JPG

Но за обикновените войници това е бил безсмислен лукс.

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Дълбок поклон пред Роман. Слагайте плюсовете ! Това е заповед!

Редактирано от Frujin Assen

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!