Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Ще го постна, преди да съм се отказал. Току що получих писмо от минисерството на образованието на Онтарио, че 13 годишният ми син е приет в държавната програма за свръхинтелигени и талантливи деца. Тестваха го на 6 различни теста и се представи в горния 1% на популацията. Прехвърлят го незабавно (още този месец) в училище за свръхнадарени деца под опеката на министерството на образованието в Онтарио и Торонто скуул борд, където ще довърши средното си образование (вероятно ще е в Don Mills Gifted).

Днес съм един щастлив родител. Гледал съм го сам 3 години. Давам безплатни съвети на заинтересовани родители как се поготвят умни деца за трудни тестове по интелигентност, по които на теория "подготовка' не може да има (но само на теория) и как се създават умни деца (духовно, имам предвид) :harhar: Наздраве на форумната компания.

Браво на момчето! Да ти е живо и здраво!

Честито!

. . .

Ще си позволя да дам един съвет... постарай се да се чувства щастлив в това училище.

• Потребител
Публикува

честито!

много се радвам, че ти се радваш, дано де се радва и момчето ...

искам само да ти дам един съвет, внимавай много как ще се развива детето от тук насам и какъв живот ще води ...

нагледал съм се на проблеми с 'елитни' училища и 'вундеркинди' и смятам, че ролята на родителя е централна ...

рисковете да стане някоя глупост при по-интелигентините деца са много по-високи ...

• Глобален Модератор
Публикува

Ами поздравления. Всички се радваме ;)

Единствено може би трябва да съжаляваме, че България губи така своите таланти, след като пари за наука няма, ама за футбол например има колкото щеш...

И да важно е все пак и момчето да се радва на този факт и той да е (поне частично) също и негов личен избор.

• Модератор антропология
Публикува

Благодаря, приятели. Практичната страна на нещата е, че ще бъде с пълна стипендия при бакалавърската си степен и автоматичен прием в канадски университет по негов избор. Уместни забележки и предупреждения -имам ги предвид, мисля.

Имах подозрения кой ще е един от тестовете - Raven, и въпреки, че тестът не се "учи", го фамилиаризирах с него месец предварително. Ако на някой му дотрябва Рейвън - да свирка. Имам го качен на компютъра - обаче испанската версия :grin:

• Потребител
Публикува

Честито и на теб и на момчето най-вече (щото то е изкарало тестовете ;)). Аз съвети няма да ти давам, ти си знаеш най-добре. Да е живо и здраво!

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Южняк, ура!!!! Браво!!! Много много успех на младежа!!! Ето това искам да чувам, как българчетата успяват навсякъде! :bg:

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)

Браво на момчето и честито на бащата, за който това е може би е е едно от най-щастливите събития след раждането на виновника. Похвална е и готовността да се споделя информация по въпроса.

Както се казва: колкото повече, толкова по-добре.

Редактирано от bravo
  • Глобален Модератор
Публикува

Браво на детето! Да е живо и здраво!

А какво отличава обучението на свръхнадарените деца от обучението на техните обикновени/стандартни връстници?

Някакви специални учебни предмети ли изучават, по повече часове по някакви профилиращи ги учебни предмети ли имат или им се преподава по някаква иновативна методика?

• Модератор антропология
Публикува

Благодаря, приятели. Така, начесах си родителскатото самолюбие и с удоволствие отговарям на Историк: Историк, не знам, но ще науча и ще пиша. Каквото ни казаха е твърде общо. Малкото, което ни казаха до тук - часовете се водят от учител с двама помощници. Материалите се изучзват в по-голяма в по-голяма дълбочина от останалите програми, влиза се по-надълбоко, тъй като се предполага, че този тип деца скучаят при обикновеното ниво на преподаване и си губят времето след първите 5 мин. на "обикновен" урок. И, ех, програмата е значително по-добре финансирана. Само това, че трима души ще водят часа, и има добро финансиране, на мене ми стига да съм заинтересован.

Ще ти пиша повече, когато науча повече.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Звучи интересно... Ще ми бъде интересно да науча повече!

А всъщност, по време на учебния час и тримата учители са едновременно в класната стая, така ли?

А по всеки учебен предмет ли са по трима учители?

Какви предмети ще се изучават в това училище? Какви свободно избираеми предмети (СИП), спортове и дейности се предлагат?

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Честито! И много успех. Трамболината е дадена да влезе в елита.

Впечатли ме, че тестът е на испански? Значи не само български(?) ами и английски, френски и испаски хабла? Допълнително браво!

Дай уеб адреса на школото и всички допълнителни въпроси ще са излишни.

Доколкото съм информиран там обикновено е дадено всичко във връзка с предметите и изпитите...

:)))))

• 8 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Южняк, първо честито и от мен! :good:

И второ, чакам доклада за обучението, въпроса на Историк. Вече трябва да си събрал малко материал за едно постче.

• Модератор антропология
Публикува

Малко -да.

-Според мене е под нивото на редовното българско гимназиално обучение в соц-а....като комплексност на преподавания материал. Без мене е напълно загубен за науката, така да се каже :), никой не може да му помогне в училище; Трябва индивидуална работа, иначе не става. Надявах се училището да ме отмени, но не би. По трима преподаватели в клас, един учител и двама помощник учители. Това единствено е добре, към останалото - а именно, преподавания материал, имам огромни критики. Примерно по литература цял срок разглеждаха една единствена книга и работиха върху нея - есета, театри, драми, музика (?), рисунки - страница по страница, каквото се сетиш, което е много хубаво, дълбочина, но - все пак става въпрос за една-единствена книга. Ами останалите? Еднокнижници. Математиката им е по-назад от българската от соца, физика - догодина, но, само който планира да учи физика в университет в бъдеще. Същото с биологията. Ранно профилиране, в 8-ми клас трябва да имат план какво ще учат в университета и по това се правят индивидуални програми, което не е нещо особено. Особеното, поне в моите очи е, че класът е от 15 китайчета, 2-3 индийчета и само 2 европейчета - Гого и едно германско еврейче. Китайчетата в класа му са крайно изпълнителни и работохолици отвъд всякаква представа, с тях въобще не можем да се сравняваме. Няма значение какво се учи - учи се здраво и са жестоко амбициозни - китайчетата. Гого се губи напълно като работливост сред тях, а е сравнително работлив. Но, това което учат, ми изглежда скучно и твърде ограничено. Разнообразявам го в къщи, това лято записа и университетски курс в щатите, да мо преподадат това, което аз не мога и т.н. Ще видим как ще е в 9-ти клас, началото беше - ами смущаващо и не много обещаващо, освен грижи :) :). И огромна конкуренция, безпощадна работа. Тия са толкова конкурентни и компетитивни - китайчетата, че дори традиционни етноси с афинитет към образованието и науките като евреи, руснаци, германци - за англичани изобщо не говоря - не могат да пробият покрай тях, няма място за тях в образованието. И....ами не знам, много ще е трудно на бъдещите генерации в тоя прекрасен нов свят, но още веднъж - твърде много рутина и повторяемост в това специализирано образование, твърде много тунелност на мисленето- не съм възхитен, дано догодина е по-добре. Нашите училища бяха по-добри, мое мнение. Сега може и да не са.

Skubi, училището е Don Mills Collegiate Institute - gifted programm,

http://schoolweb.tdsb.on.ca/donmillsci/SpecialPrograms/GiftedProgram.aspx,

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!