Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Може би изглежда забързано от гледната точка на неяпонеца. За японците това е нормално ежедневие. Много от тях работят на две места, а когато се приберат вкъщи, пишат в някакъв форум или блог, превеждат новини или нещо такова и получават и трета заплата. Спят по малко и въпреки това, не изглеждат стресирани. Но за един чужденец изглежда, че страната на изгряващото Слънце е разчекната между минало и бъдеще. Настоящето се усеща, когато се храниш и когато си легнеш да спиш.

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикувано

Забързано и то прекалено, няма я тук романтиката на БДЖ, където бъдещето и настоящето не се усещат, но пък миналото - определено, можеш и да спиш (ако си намериш седящо място в блъсканицата), можеш и да се храниш, всъщност ако решиш да се храниш някъде на софийската централна гара, значи живота трябва вече много да ти е омръзнал ;)

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

О, по определени маршрути на японските железници има ресторанти, които предлагат много вкусна храна (говорим за обедно меню). Има много японци, които пътуват по тези линии, без необходимост, само - за да опитат от тази храна!

http://www.youtube.com/watch?v=CiD7QKJKc8Y

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикувано

Единственото, може би, което не харесвам в Япония е кухнята им, най-вече защото е почти изцяло от морски ястия, а те никак не ми понасят.

  • Глобален Модератор
Публикувано

Ох, с тази тема ме върнахте назад във времето - през октомври 2006 г.

Ето влака на път за град Окаяма (побратимен с Пловдив). Ето японския Пловдив... Как ми се иска да се върна там и физически!

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

За разлика от китайската кухня, японската не е мазна. Което е много важно, ако искате да се храните по здравословна диета. Яжте по три пъти на ден само суши и сашими и ще се вталите. (Сериозно!) Представете си, че ядете японски сърмички, увити с водорасло "Nori", вместо - с (гаден) лозов лист!

За около 2 седмици изядох толкова риба и водорасли, че даже потта ми се вмириса на риба. Обаче се върнах втален. Ядях само суши и сашими. Понякога - и супа "miso". Много ориз, никакъв хляб (е, посетих един магазин за френска кулинария и си взех няколко хлебчета и кифлички, но това ми беше целия хляб за две седмици. А тук мога да изям повече от половин хляб само на едно ядене! Там обаче хлябът не ми липсваше.)

Ядях и истинско кисело мляко - без тукашните химии в него. Трябваше да отида до Япония, за да се насладя на истинския вкус на киселото мляко, на истинския вкус на чая... Сега вече съм много по-придирчив по отношение на чая, който пия. И на кисеРото мРяко, де... (В японския език липсва звукът Л. Заменен е с Р.

Препоръчвам "Zen chai" на фирма "Тееканне". Той се доближава най-много до японския вкус на зеления чай. В някоя чаена къща пък може да откриете повече видове чай, близки на вкус до японския. Обаче ефектът е едно мислено подуване на главата - все едно някой я надува като балон. И после балонът спада до нормалната големина на главата. Ако това усещане го няма, значи това не е истински чай! (Оставям настрана чаената церемония, на която се предлага чай, който няма този поразителен ефект.)

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикувано

Не мога да не постна това:

http://www.alakart.bg/article/22/

post-471-0-70507700-1359364399_thumb.jpg

post-471-0-37133700-1359364412_thumb.jpg

post-471-0-54193900-1359364427_thumb.jpg

post-471-0-76188800-1359364437_thumb.jpg

post-471-0-32334300-1359364450_thumb.jpg

  • Потребители
Публикувано

Единственото, може би, което не харесвам в Япония е кухнята им, най-вече защото е почти изцяло от морски ястия, а те никак не ми понасят.

Наблягай на ориза и сакето, и най-вече на второто :drinks_drunk:

  • Глобален Модератор
Публикувано

Сакето е малко по-силно от... минералната ни вода. Изобщо няма да го усети.

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Но пък може да основем начален капитал с басове по надпиване в някой бар :) :) :) :)

БТВ тия с какво си мият влаковете, гарите и цялата държава???

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикувано

Е, от парче сурова риба нито се умира (ако не е зле приготвено фугу - вид отровна риба), нито пък е и толкова гадно на вкус. на втората или третата хапка се свиква с вкуса.

Аз не мога друго да си представя - да ядеш жива стрида. Стридата е вид мида. Ето това е наистина гадно. А парчето сурово месо е парче от умряла риба, няма да мърда, докато го ядете.

  • Потребител
Публикувано

Е стриди все още не съм опитвал, ама ако се ядат....живи, няма и да опитам...никога! Аз по принцип съм си малко консервативен на тази тема (храната), когато тук отидохме за първи път да опитаме (аз за първи) класическия чешки гулаш, една дама (българка), спомена, че няма начин да не му слагат кръв...и това отложи опиването от моя страна с няколко месеца (докато една камарадка не го приготви, а аз и 'светех' да видя ще сложи ли или няма да сложи кръв ;)).

  • Глобален Модератор
Публикувано

И тя какво? Сложи ли кръв в супата? А - в чая?

  • Потребител
Публикувано

Чешкия гулаш не е супа (както унгарския например). Не, не сложи, а в чая защо да слага кръв!?! В Японско така ли правят?

Ето как изглежда типично чешкия гулаш с кнедлики (това се тези бели кръгчета, най-често от варено тесто или от варено картофено тесто).

post-2130-0-17002100-1359372956_thumb.jp

untitled.bmp

  • Глобален Модератор
Публикувано

Не, в Япония не се добавя кръв в чая. Не се слага и захар. Може да се добави лимон или мляко. Но така се предлага чаят на европейците. Японците го пият чист. А всяка добавка в чая променя и влошава вкусовите му качества.

Аз направих аналогия с една хеви метал песен на Mercifull fate (King diamond). "Do you want a good cup of tea with blood, my dear?" се пита в нея.

  • Потребител
Публикувано

Браво на японците ;)! И аз така го пия, без захар, лимон или мляко. Само че японски не съм пил, предпочитам си черен, по възможност грузински. Отвари (дето разни невежи ;) наричат чай) от разни буренаци рядко пия, инстантни 'чайове' никогиш.

  • Глобален Модератор
Публикувано

Японците пият предимно зелен и черен чай. Белият чай май го пият повече китайците. Грузинският чай е по-различен на вкус от японския.

Опитай зелен "Zen chai"! Ще добиеш бегла представа за вкуса на японския зелен чай.

  • Потребител
Публикувано

Пълен провал е това шинкансе, толкова време се засилва и пак не можа да :plane:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.