Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Имам приятел, който работи за голяма китайска компания. Той ми разправя, че е смърт да имаш хоби. За китайския работодател да имаш хоби означава да не си напълно отдаден на работата си и да има какво да те разсейва. Затова и китайците, които работят в тази компания нямат хоби. Те работят.

В Западната цивилизация, към която и ние се числим, интересите вън от работата са важни. Помагат ни да намираме нестандартни решения като използваме опит вън от работното си място.

Различни стратегии....

• Потребител
Публикува

Днес е модерно да се говори, че е хубаво да имаш хоби. Да имаш интерес вън от професията. Обаче - аз бих доълнил - творчески, нещо, с което да се проявяваш...примерно хоби спорт - зяпане на мачове с бира в ръка не се брои, но ритането на топка - да.

Такива ми ти работи котешки ти разправям.

ритането на топка е безполезно и безцелно занимание, нито смисъл има, нито цел, затова си е чиста загуба на време.

• Потребител
Публикува

Благодаря за коментарите.
Моето мнение също е, че човек трябва да работи нещо, което го влече, защото в работа се прекарва голяма част от живота. Ако човек работи нещо, което не му е по сърце тогава той просто се мъчи.

Не искам да съм като повечето работещи да чакам с нетърпение да свърши работния ден или да дойде петък. Ако човек е истински отдаден на нещо той не усеща как минават часовете и освен това има вътрешен стимул да прогресира в областта си. Нещо подобно е с геймърите, които са запалени по някоя игра.

Във всяко нещо има трудности, но когато ти обичаш едно нещо можеш да ги преодолееш по-лесно.

Затова търся нещо, което да ме завладее и да ми стане страст.

ритането на топка е безполезно и безцелно занимание, нито смисъл има, нито цел, затова си е чиста загуба на време.

Не бих казал. Спорта е важен за това човек да се чувства добре. Без значение какво ще спортува.

• Глобален Модератор
Публикува

Имам приятел, който работи за голяма китайска компания. Той ми разправя, че е смърт да имаш хоби. За китайския работодател да имаш хоби означава да не си напълно отдаден на работата си и да има какво да те разсейва. Затова и китайците, които работят в тази компания нямат хоби. Те работят.

В Западната цивилизация, към която и ние се числим, интересите вън от работата са важни. Помагат ни да намираме нестандартни решения като използваме опит вън от работното си място.

Различни стратегии....

ами разликата е в това, че ние работим, за да живеем, а те живеят, за да работят.

• Потребител
Публикува (edited)

Спортът само вреди, без значение кой спорт. За доброто здраве първо правилно хранене, второ добра мобилност, трето правилен начин на мислене. Но не и спорт. Затова пълна забрана на спорта, тази вредна, безполезна и ненужна дейност, спортът вън от училища и университети, и закриване на измисления университет по спорт. измисленото министерство слава богу го закриха вчера.

който има за хоби спорт, значи не му стига пипето за нещо по-интелигентно и стойностно.

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Животът не е компютърна игра, но много хора си мислят, че живеят в компютърна игра. Един приятел се беше зарибил дотолкова по играта "Silk road online", че веднъж, след около 10 часа игра в компютърния клуб, като излезе на улицата, му се привиждаха торбички с плячка, пускани от убитите врагове. И наистина, на всеки 5-10 крачки се навеждаше, за да си прибере поредната торбичка!

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Авиомоделизмът е технически спорт.

Да го броим ли за зел-дал?

Историк, боже, чак се чудя как хора над 8-годишна възраст играят на игри.

Едно време играх малко в продължение на седмица и нещо ми омръзна.

Не е за мене тая работа. Друго си е да набараш кълбо с прежда... мериното колко готино се влачи по плочките...

Извинете за офтопика, но в тази голяма китайска компания служителите й в понеделник само клюкарствали в чата. Този мой приятел ми вика - общо взето един некитаец едно нещо ако го върши два дни, китаецът го върши седмица. На всичкото отгоре си имат служителка, която отговаря за чистотата - проверява дали се къпят и им дава предписания - да се къпят веднъж седмично.

Ще кажете - преувеличавам. Ми той не ме лъже, вярвам му. Имали колеги, които не се къпели. Един така дошъл от Пекин за три месеца и дошъл деня да си тръгва, моя приятел казал на шофьора - леле, вие още багажа от хотела не сте взели!? а той трябва да лети!!! И шофьорът казал - А, той така дойде? няма багаж.

И така не е само един човек.
Аз попитах - добре, как три месеца с едни дрехи? - Ами ходи на работа с едни дрехи, в неделя ги пере и стои гол, докато не изсъхнат. Много били като него.

Това за китайската работливост е малко разтегливо понятие. Просто са много.

...

• Потребител
Публикува

Аз физически се тренирам като снимам. Ако не съм снимал дълго време и после имам мускулна треска : )

И със сигурност не си бих взел служител, ако търсех, който няма хоби.Щото това ще означава, че той не разбира от нищо друго. Не ми е ясно и колко ще си разбира от работата, ако нищо друго не гледа. Ей тъй, от интерес поне. Може и да бъркам. И естествено, говоря за професия, при която няма как тя самата да ти бъде обект на хоби. Макар че по-горе писах, че сегашната ми работа е хоби. Има много неща, които използвам от хобито си в професията и обратно. В известна степен си приличат много.

Интересно нещо са шефовете. Много голяма работа са някои от тях, въртят игрички, борби... и в един момент, в който се пенсионират - умират прави. Щото стават НУЛА. И обикновено в този момент си проличава какво е истинското отношение към тях.

Наскоро станах неволен свидетел на подобно нещо. Вероятно за пенсионирания господин би било по-добре да бе умрял.

Много хора окапват в първите две години от пенсионирането (от неспособност да се приспособят към новите условия).

Затова е важно и да се замислиш какъв искаш да станеш, какъв живот искаш да водиш. Те нещата са свързани.

• Потребител
Публикува (edited)

Спортът само вреди, без значение кой спорт. За доброто здраве първо правилно хранене, второ добра мобилност, трето правилен начин на мислене. Но не и спорт. Затова пълна забрана на спорта, тази вредна, безполезна и ненужна дейност, спортът вън от училища и университети, и закриване на измисления университет по спорт. измисленото министерство слава богу го закриха вчера.

който има за хоби спорт, значи не му стига пипето за нещо по-интелигентно и стойностно.

Не мога да разбера защо смятате, че спорта е безполезен и дори, че вреди. Може да има, както повечето неща, и някои негативни страни, но те са много малко. Бих искал да разбера защо имате такова мнение за спорта.

EDIT: намерих темата в раздела "Спорт". Няма нужда да отговаряте.

Редактирано от ds.789
  • Потребител
Публикува

Вреди, поради няколко причини. Първо, сформира агитки, които се трепят по улиците, къртят, леят кръв. Второ, води до сериозни контузии. Трето, иззема ценно време, което хората могат да ползват за четене на книги примерно. Четвърто, спортът е бъкан с корупции. Пето, спортът води до затъпяване. Доказателство - виж повечето спортисти на какво ниво са.

• Потребители
Публикува

То май сега въпросът трябва да е

Как решихте къде да заминавате?

Но пък от Шенген много помогнаха за решаването на тази дилема, като оттеглиха от дневния ред въпроса да ни отворят вратата на клетката.

Сега в България нещата не опират до избор на занимание, а до хващане на това, което може, че и него няма да го има дълго. Тъй че който е 10 клас да наблегне на езикова подготовка и конвертируема специалност. За съжаление много от хуманитарните науки не се класират в последната категория.

• Потребител
Публикува

Езиците здраво да се учат, не като мене и колегите ми, дето едва сричаме... щото просто светът се интернационализира.

Преди години просто не вярвах, че ще може един ден да отида някъде, ако ще и на разходка...просто не вярвах.

Младите днес трябва да четат, това английски, немски, френски, испански, италиански, руски...да са им в главите от малки.

:-)

Жалко за Шенген.

Все едно сме нещо дефектни, но решението е изцяло политическо. Така в европата могат да работят само два вида работници - с дефицитна професия или хора без образование, а последните са много повече от пърите...

• Глобален Модератор
Публикува

Бях май на седем и брат ми ми даде една малка бяла книжка за крал Артур... същото е и досега :)

(Ти си бил цял поет, бе, КГ. Това за дворовете ми е доста познато.)

Знам я, знам я!!!!

Абе готино си беше в стара София... ;)

• Потребител
Публикува

Аз съм един младеж, който сега е 10 клас и ми предстои много важен избор - да реша с какво ще се занимавам през живота си (имам предвид професионално). За някои може това да е лесно, други не му обръщат толкова внимание, но за мен е важно да реша. Но имам един проблем - не знам какво точно ме влече. Имах две неща, които ми бяха като страст и исках да се занимавам с тях, но не знам какво точно стана, просто престанаха да ми харесват повече.

Та бих искал да разбера как другите хора избират къде да се насочат.

Където и да се насочиш,гледай да не се разправяш с клиенти.Ако може да работиш по хобито си и сам да си си началник,най добре.Имай напредвид,че повечето хора не работят това което са искали и за каквото са учили.И трябва да си готов, появили се по добра възможност да не я изпускаш.
  • Потребител
Публикува

Когато си добър в едно нещо, можеш да се справиш финансово.

Пример - съседа шахматист. По логикага с парите бихме казали да не се завимава с шах човек, обаче тоя мой съсед изкара добри пари с шах. Или пък цигуларчето, което от малко беше на цигулката и днес всички го знаят. И двамата днес не живеят в България, но това е друга тема. Мога да дам още съграждани за пример, не са само тези двамата...

Въпросът е да си добър, не просто посредствен.

• Глобален Модератор
Публикува

клиентите могат да бъдат директни и индиректни. Всички потребяващи твоя продукт са клиенти /независимо дали е стока или интелектуален/. Без клиенти /напълно самосиндикално/ живее само някой отшелник в гората, дето си прекопава градинката и се самоизхранва с произведената продукция.

• Потребител
Публикува

клиентите могат да бъдат директни и индиректни. Всички потребяващи твоя продукт са клиенти /независимо дали е стока или интелектуален/. Без клиенти /напълно самосиндикално/ живее само някой отшелник в гората, дето си прекопава градинката и се самоизхранва с произведената продукция.

Мислех че се разбира от само себе си.Имах впредвид да не работи като продавач или нещо такова. http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82 Иначе много е ясно ,че всички сме клиенти разбира се без отшелниците.Например бебето е клиент на майка си защото употребява нейния продукт(мляко).Но и майката е клиент на бебето защото то и доставя радост и удоволствие при използването му.
  • Потребител
Публикува
Емил писа: Хубаво е да се занимаваш с нещо, което не те кара да си казваш в петък - ох, петък е!!!
Така е, и след като много малко могат да превърнат хобито си в работа, тогава единственото нещо, което остава е да превърне работата в нещо като хоби ;). Предполагам момчето пита към какво да се насочи с оглед на по-нататъно учене - висше образование т.е. Ако не е така, моя съвет е да се специализира в някакъв занаят. Занаятчии, без значение дали са автомонтьори или някакви специалсти по електроника или зъботехници и куп други специалности винаги ще се търсят. Разбира се трябва да си много добър, но освен това само с учене не става, трябва да се пребори и да намери място в брана, където да продължиш да усвояваш нещата вече в процес на работата. Но това се отнася за почти всякаква работа, разбира се говорим за обикновенни хора, не за 'издигане' с връзки. Ако обаче става въпрос за висе образование, според мен, ако няма ясна визия трябва да се насочи към някакво образование, което позволява някакъв по-широк обхват от професии. На първо място обаче трябва да реши в областа на хуманитарните науки и да бъде или в естествените или точните. Тук много повече от пишещите братя (и сестри де) са хуманитаристи те са много по-компетентни от мен, но! една каквато и да е хуманитарна специалност не може да даде никаква подготовка в областите, където са застъпени точните науки. Примерно с някакво техническо образование или не само техническо, а по-общо в естествените науки винаги си по мобилен и може да работи и не само в тясната сфера в която си завършил. По-горе дадох пример с университетските химици, много от които работят и в банковата сфера и в икономическата и в държавния апарат (ако е нужно после се завърват съответните курсове, които са детска игра в сравнение с програмите на факултетите по естествени науки). Огромна част наприме от моите познати завършили математика са в банковата сфера. Дали в софтуеното осигуряване, дали в СУИФТ или в областа на сигурността няма значение. Някои станаха и чисти 'банкери' (в смисъл след завърване на някакви колежи работят в чисто банкови сфери несвързани с програмиране). Също така голяма част от 'научно' ориентираните се насочват към икономическата сфера. Две познати едната с МЕИ другата от факултета (химическия) поради липса на работа записаха счетоводителски курсове. После поработиха малко в такива фирми и посли си отвориха свои (разбира се след излизането на закона завъриха лесно и без проблеми икономическо образование). Виобще, ако нямаш някаква конкретна идея е по-добре да се запие нещо с което ще има по-нататък повече степени свобода за по-лесна преквалификация. Да, сега (всъщност още от мое време) много повече се търсят тесни специалисти, защото колкото и да си добър просто време няма да стане добър във всичко което учи (ние много си се гордеем с нашата голяма обща култура в сравнение с американците и даже западноевропейците вишисти и с благоговение си спомняме образованието дето ни го даде, но кой знае защо за работа фирмите предпочитат да назначават хора, които може и да не знаят, че столицата на Австралия е Канбера или къде се намира Гвинея Бисау, или какъв е заряда на неутрона ;), но в своята си специалност са научили всичко, което може да се научи за 3-те, 4-те или 5-те години тясноспециализирано обучение). Но това е, ако имаш идея какво точно ти се работи ;).
  • Потребител
Публикува

Голямата обща култура не е голям повод за гордост, ако човек не си разбира от работата.

Един западен магистър е над нивото на наш доктор. Колко над? Ми педя и половина. Трудно ми е да кажа.

• Глобален Модератор
Публикува

И защо се получава така?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!