Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Газ - генератор. През ВСВ много са се движели с такова..

Какво ви е мнението за бензина от въглища?

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Аха.. И като е дошъл социализма у нас в началото

Какво ви е мнението за бензина от въглища?

Не съм оптимист. Зависи на каква цена идва за крайния потребител - след като е натоварен от държавата и е направен по правилата - без да има големи поразии /замърсявания/

• Глобален Модератор
Публикува

Немците почти цялата ВСВ са я изкарали с него. Може ли и сега да се произвеждат големи количества?

Публикува (edited)

Не съм запознат с технологията, но 90% да според мен, стига да имаш въглища.

Нашите обаче не са от най-добрите. Освен това инвестиция за такъв завод, инвестиции в очистващи въздух и депониращи отпадък съоръжения, после както подобава на гориво се товари с акциз и ДДС.. Сметката не излиза за такова гориво, ще видя дали съм прав и ще си кажа.

Нещата с биомасата са по-различни, но можем само дизел, заместител на бензина в БГ няма как.

Редактирано от Joro-01
  • Потребители
Публикува (edited)

Идеята на Рудолф Дизел е била неговият двигател да работи с растително масло. Сегашните дизелови двигатели обаче имат проблем да работят на 100% растително масло. Филтрите се запушват бързо, според някои има проблем и с помпите. Разходът е по-голям.

Иначе по закон (или наредба, не се сещам) в дизеловото гориво продавано у нас трябва да има биодизел, мисля, че 5 или 6 %.

С бензина наистина е по-сложно и там се даде заден ход с биосъставките.

PS Имам предвид, че е спряно увеличаването на съдържанието, а не че въобще няма етанол в бензина.

Редактирано от scarecrow
Публикува

Чудя се какви са възможностите да се използват силани. Силициевите хидриди трябва да растат така както алканите. Може да се окажат силно токсични де. Не се добиват - това ще са синтетини горива, а ако ще е синтетично - най-вероятно ще вкараме енергия за да го добием. И ако после го изгорим в ДВГ с ефективност (КПД) 20% до мах 35%.. Не става някак си. Само за някои специфични приложения може да си струва - ракетни горива или някъде където трябват калорични горива. Освен всичко друго отпадъка ще е кварцов прах.. Абразив и причинител на силикоза.

Малко за такива горива

http://www.strath.ac.uk/physics/research/centreforspacescienceandapplications/siliconhydridebasedchemicalrocketandscramjetpropulsion/

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!