Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 331
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

нали разбирате, че политиците нямат интерес да ни обяснят нещата по този начин, защото искат да бъдат преизбирани, в резултат раздуват публичните разходи като в гърция, испания и португалия, иначе стават пепопулярни, а от друга страна получават финансиране от едри олигарси, които ще направят всичко възможно да запазят сегашната схема

която е Ако спечелим ние, печелим само ние. Ако изгубим обаче, губят всички.

точно обратно на идеите на Левски.

• Потребител
Публикува

Ей ма направо се плаша вече какво ли не бълва комунистическата и прекрито комунистическата пропаганда.

• Потребител
Публикува

Ми де да знам тоя неолиберален модел изкара света от кризата през 70те, и даде деситилетия икономически бум и разцвет на запада и на по-голямата част от света.

То в капитализма няма универсална рецепта, и винаги ще има кризи.

• Потребител
Публикува

Не знам за пропагандата...ама на мен ми звучи като истина,ама сигурно не разбирам от пропаганда. :secret:

• Потребител
Публикува (edited)

Не знам за пропагандата...ама на мен ми звучи като истина,ама сигурно не разбирам от пропаганда. :secret:

Къде е проблема в тези над две деситилетия икономически бум?

Какво искате? Докато ресурсите го позволяваха беше добре за всички. Когато стана много, веригата се скъса в най-слабите звена и стегна нещата.

Къде е проблема? Да нямаше такъв бум? Постоянно да беше като сега?

Разберете го няма вечно щастие и вечен успех. Така е било, така и ще бъде.

Лошите банки и т.н. коя е алтернативата?

От една страна е естествено, нанякъде да се изпусне парата от затягането на коланите - лошите банки и т.н. Но от друга страна не трябва да се стига до крайности и психопати комунисти да пробутват идиотизми и утопии.

Коя бе алтернативата?

И Алвасейро, пропуснат е един много важен момент. Кюпа е един! Когато се срива се срива почти цялата икономика и банки вкл. И обратно при ръст и бум е за всички.

И това алвасейро дето го пишеш не го е родила твоята главица.

Редактирано от stinka (Rom)
  • Потребител
Публикува (edited)

сега, нека продъжим. немските две простички аксиоми - да не печата пари, и да има независима централна банка, за да не й казва никой дали да печата или не, Германия минава успешно и през ВСВ, и през кризата от 70те. скачането на цените на петрола води до рецесия. Повечето европейски държави плюс САЩ реагират на кризата от 70те г. като печатат пари и увеличават публичния си дълг с повече публични разходи.

Германия не печата пари. в резултат инфлацията средно за западна европа към 1975 е 35%, а в германия е 6%. Немците, вманиачени по стабилността на цените, не играят по свирката на американци и французи. жсвен това поддържат публичните си разходи стабилни. няма инфлация, няма и безработица.

освен тази рестриктивна икономическа политика, Германия има и много голям индустриален потенциал. за да бъдат конкурентноспособни на германия, държави като франция, италия и англия, трябва да печатат повече пари, за да обезценяват националните си валути. така разходите за производство са по-ниски, и могат да продават на по-ниски цени от немците. Това е ясно, нали? всички европейски държави от 70те и 80, от франция и англия до португалия и гърция поддържат конкурентноспособност чрез обезценяване на валутата си и изкуствено напомпана инфлация.

какво правят немците за да отговорят на мръсните им номерца? хаха ами орязват заплатите. значи хем цените стават пак по-ниски от френските, хем няма инфлация.

немците преглъщат всичко, ситга да няма инфлация. събитията от 20те години са национална травма. отделно, обединението с източна германия още веднъж посочва колко важна е монетарната стабилност. затова синдикатите до един подпрепят правителството при всяко орязване на заплати и там стачки почти няма.

важно е да се свали цената на произведените блага, дори и с цената на по-ниски заплата, за да няма обезценяване на марката, и оттука хиперинфлация.

разбира се, за да се намали крайната цена на немските продукти, трябва да се пипа по три елемента - цена на суровини, цена на труда и ниво на данъци. Суровините са външен фактор и международният пазар определя цените им. Това не става. рязването на данъците засяга пряко социалната държава, и това не става. Остава да се орежат заплатите.

така докато другите държави увеличават конкуретноспособността си обезценявайки валутата си, и така и индиректно орязват заплатите и пердизвикват инфлация,

германия директно и открито орязва заплати и избягва инфлация.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

Какво искате? Докато ресурсите го позволяваха беше добре за всички. Когато стана много, веригата се скъса в най-слабите звена и стегна нещата.

От една страна е естествено, нанякъде да се изпусне парата от затягането на коланите - лошите банки и т.н. Но от друга страна не трябва да се стига до крайности и психопати комунисти да пробутват идиотизми и утопии.

Коя бе алтернативата?

И Алвасейро, пропуснат е един много важен момент. Кюпа е един! Когато се срива се срива почти цялата икономика и банки вкл. И обратно при ръст и бум е за всички.

Много въпроси и признавам си,не се орентирам каква точно е мисълта.Но по-малкото което разбирам,ще задам и аз един...защо трябва да се приема че по-малкото зло е добра алтернатива?

• Глобален Модератор
Публикува

Много ме мързи днес да споря (или подкрепям) с Алвата, но ще препоръчам на него и на другите форумци книгата на Фердинанд Липс "Конспирацията срещу златото". Авторът (май вече покойник) е швейцарски банкер с 50 години опит зад гърба си. Той е твърд привърженик на съсипания след Първата световна война златен стандарт и обяснява добре какво се случва със световната икономика когато изчезне естествено контролиращият ефект на златния стандарт върху финансовите операции и политика .

П.П. Книгата може да се намери в нетя (на български) със съвсем малко търсене.

• Потребител
Публикува

Ми де да знам тоя неолиберален модел изкара света от кризата през 70те, и даде деситилетия икономически бум и разцвет на запада и на по-голямата част от света.

То в капитализма няма универсална рецепта, и винаги ще има кризи.

Кризата от 70-тте беше специфична, петролна криза, породена от други причини.

• Глобален Модератор
Публикува

нали разбирате, че политиците нямат интерес да ни обяснят нещата по този начин, защото искат да бъдат преизбирани

Е значи Алвата твърдо е решил да не се занимава с политика. :wavetowel2:

• Потребител
Публикува

Кризата от 70-тте беше специфична, петролна криза, породена от други причини.

така е. породена беше от войната между израел и арабите.

• Потребител
Публикува

Коя бе алтернативата?

изключително погрешно мислене. ти ти казваш, че кризите са неминуеми. ами все едно да караш кола години наред, и в един момент на катастрофираш. и да заявиш - ами то е нормално, ама я вижте колко години карах добре. то рано или късно става катастрофата....ама може и да не стане, и затова има установени правила за движение, които се спазват. спрат ли да се спазват, става катастрофа. и си понасяш глобата. е аз ти казвам в икономиката кои са правилата, кой ги спазва и кой не, и катастрофата, която е пердизвикал, трябва да си я плати.

• Потребител
Публикува (edited)

Значи само нагоре а?

Няма кризи съмо растеж нон стоп? От де петрол, метали и т.н. за нонстоп растеж?

В основата на всяка криза е недосига на ресурси.

"Мръсните" банки да платят! Ми кои са им вложителите?

Именно кризата е естественият регулатор!

Че темата е и за Испания и Португалия :)

Че какво бяха Испания и Португалия през 70те? Преди неолиберализмът!

Редактирано от stinka (Rom)
  • Потребител
Публикува (edited)

естествените регулатори на пазара са фалитите на неефективните фирми. не икономическата криза.

т.е ти ми казваш че ако един некадър строител му рухне къщата трябва това да повлече цялата икономика. хаха

през 70 безработицата в испания е по ниска от сега.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

Спам , спам , спам.

Ти да не си банкер ? :biggrin:

Ако по въпроса с финансовата кризата се ограничаваш до : " случва се време от време " , това си е твое право. Но има хора които се интересуват на по дълбоко ниво .

• Потребител
Публикува

изключително погрешно мислене. ти ти казваш, че кризите са неминуеми. ами все едно да караш кола години наред, и в един момент на катастрофираш. и да заявиш - ами то е нормално, ама я вижте колко години карах добре. то рано или късно става катастрофата....ама може и да не стане, и затова има установени правила за движение, които се спазват. спрат ли да се спазват, става катастрофа. и си понасяш глобата. е аз ти казвам в икономиката кои са правилата, кой ги спазва и кой не, и катастрофата, която е пердизвикал, трябва да си я плати.

Катастрофата си е катастрофа, би било по правилно да се сравни кризата с амортизацията на автомобила - да, тя наистина настъпва по някое време( обърнете внимание на иконом. цикли ). И ако трябва да се избегни катастрофата, е нужно да се правят профилактични ремонти. :) - ако не се случва това, смятам сещате се за какви мърлячи става дума.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!