Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Там има и друго - по-малко хора са, познават се. Не е така тежка работата, че да се налага новобранците да ти я вършат. Обстановката е, както обичаха да казват тогава - максимално близка до бойната, често направо и бойна, защото от ГДР па и оттука имаше кандидати да подивеят в дивия запад.. Пък и отвън да ся шмугне някой надали не са опитвали.

После това си е пехотно-полицейска част в планинско-гориста местност - новобранецът бързо се научава и разликата със стария е само във времето на службата - докато при други части стария знае чудеса, а новобранецът, както се отбеляза горе, като дойде не знае и как да си обуе заместителят на чорапите :))

Например в Чехия, щом още тръгнахме, изчезнаха като с магическа пръчка всякакви истории с новобранци! Просто всички осъзнаха сериозността на положението и тия социалнопсихологически отклонения и девиации се изпариха.

За да се върнат при връщането на досадния ежедневен бит след това.

• Мнения 130
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Ха, забравихме челните дъски на леглата. Ония, дето подпират дюшека от къмто предната част на кревата. В нашия, Гара Пиринския полк по едно време със заповед ги махнаха. Познайте защо? Използваха се бая често като аргумент...

• Глобален Модератор
Публикува

Само в строителни войски съм ги виждал, където служеха точно за този аргумент и почти за нищо друго. Контингента и челни дъски.....

• Глобален Модератор
Публикува

При мен карантината бе свързана с възродителния процес.

Най общо казано,тя се състои в отмяната на свиждания и отпуски. Разрешено е само изпращането/получаването на писма, но ако на плика на писмото е написан ранг и/или номер поделение - писмото се унищожава.

• Глобален Модератор
Публикува
  • Глобален Модератор
Публикува

На фона на руски или съветски марш е. Този режисьор явно работи в стилистиката на РККА :))

Кадрите обаче са си интересни :)

• Потребител
Публикува

В началото въобще не те допускат до стари. Освен един, мл. сержант, ефрейтор или дори сержант, който отговаря за 12 човека да ги обучи на основните неща. Това обучение, което всички знаят от филмите е тегаво, но не е проблем. Макар, че маршируване и тия работи никак не са приятни. За най-малкото нещо, което един направи погрешно, например, могат да накарат всички да бягат или да правят лицеви опори или да правят патешко ходене или например, да изнесат всичките легла навън и да почнат да ги постилат и развалят или дори да бягат с тях в кръг...

Абе глупости :))

Проблемът почва след клетвата, ако не си в специално някакво учебно поделение, където стари няма. ...

Иначе на средатат на службата ставаш стар, но това е тема за цяла социологическа дисертация?

Нещо не ми стана много ясно, тъй като разговора малко се отмести в друга посока - има ли официално някакво разделение, т.е. да не са разрешени контатките между новобранците и по-старите в казармата в първите дни на службата, или въобще до клетвата? И доколкото разбирам след преминаване на някакво вътрешноказармено неписано правило, т.е. установено от местните стари наборници, можеш да станеш старо куче, т.е. да влезеш в групата на старите...ама как трябва да мина една бърза казармена школа :)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Обикновено до клетвата контактите са малко - новобранците спят отделно и имат на главата си само един младши сержант - стар войник, който да ги обучава на основните неща - а през деня офицери си ги обучават на останалото.

Това не е карантина - карантината е това, което описаха по-горе, от медицински съображения или от други, но с медицински повод. Ограничават се контактите с външния свят и вътре между подразделенията.

За да станеш стар, трябва да се случи едно нещо - да ти изтече половината служба. Някъде има ритуали за инициация, свързани с пиене и пр., описани по-горе. В повечето места няма - то просто се случва. От един ден нататък, най-често като си идат твоите стари като ги уволнят - сваляш колана и буташ кепето ,разкопчаваш яката и почваш да гледаш лошо :))

Поне от това на което аз съм бил свидетел, отношенията със старите, с някои изключения, останаха студени до края. Твърде много негативни емоции бяха предизвикали ....

Тормозът над новобранците продължава приблизително до около 10 месеца, последните 2 - 3 старите се пазят, а младите вече са научили всичко и дори се е случвало да се опънат на старите, че и до бой се е стигало.

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

До клетвата новобранците са отделени от старите, по-точно стари са само срочнослужещите им командири - т.е. мл.сержанти, ефрейтори и фазани. След клетвата се смесват.

Тези, които в са школите до разпределението са като новобранци, а после като ги разпределят вече са стари.

А иначе интересен подход да се представи българската казарма на звуковия фон на съветския марш "Солдатый в поход". ИТо за социалистически марш - работата е ясна: през соца освен икономически имаше и драстичен културен упадък, тъй че нови хубави и обичани маршове не се появиха. Но интересно какво е пречело на телевизията да пусне някой български марш, пък дори да е царски?!?

• Потребители
Публикува (edited)

А, имаше имаше!

Аз съм марширувал пред съветски генерал на "Весели в боя" ;)

Да, ама тя "Весели в боя" е от Балканската война. Но питанката е, защото като няма нищо свястно от соца не бяха озвучели кадрите примерно с тази песен?!?

http://youtu.be/6UvxoMoMXB8

Редактирано от Galahad
  • Потребител
Публикува

Ние като секретно поделение бяхме непрекъснато в "карантина" поради непрекъснатия статус на повишена бойна тревога. :grin: На 5-6 месеца виждаш бял свят. Особено през 84-та, когато пак ставаха едни работи с турците, а бяхме и до границата. Вътрешни войски ни вардеха в периметър от 5-6 километра, но през ден ни вдигаха по тревога щом някой от местните се обадеше, че бил видял непознат в района. И айдеее, пълно бойно снаряжение и цял ден обикаляш като гламав периметъра на поделението в гонене на дивото. Барем един "диверсант" не ловнахме, добре че наблизо отглеждаха полудиви прасенца, та се облажвахме с понякое сукалче като боен трофей (ама хич не беше лесно, защото женските полудиви прасета са бая опасни майки и имахме специална тактика за отвличане, завещана ни от старите, която ние завещахме на нашите новобранци).

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Ееее, Галахаде, ще ти се карам. Уточнявай за по младите какво е това "фазан". Аз знам, но има и по млади от мен.

Поздрав за всички с един хубав документален филм.

Филмът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всички под 25 години и силно препоръчителен за всички под 30 години.

Редактирано от Frujin Assen
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Проблемът почва след клетвата, ако не си в специално някакво учебно поделение, където стари няма. ...

Иначе на средатат на службата ставаш стар, но това е тема за цяла социологическа дисертация?

Аз първата година бях в учебно поделение /школа/. Един от изучаваните предмети бе психология на войника. Та от там ми е останал в главата един факт...

Младият войник адаптира към условията на казармения живот най-рано след седмия - осмия месец.

Предполагам, че след този период се размива границата между млад - стар войник.

Дори да не се държи като новобранец един военнослужещ, на практика той е такъв ... поне първите 8 месеца от службата трудно може да се има доверие на военната му подготовка /обслужването на бойната техника, боравенето с оръжието и т. н./

Абе казано с една дума - новобранците ше се избият...

Редактирано от Б.Богданов
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

За съжаление малко се наложи да отсъствам и не можех да следя форума, но отново съм на линия.

Може ли да ми кажете по колко военни комисии сте ходили и в какво се състоя общо взето прегледа? Имало ли е сред останалите момчета, с които сте били на прегледа някой, който е бил с печат "Негоден за военна служба" или всички са минавали?

Аз имам спомени, че минавах 3 комисии /в периода 2003 - 2004 г./, но последната беше най-важна, в смисъл беше общомедицинска - уши,нос гърло; дишане, кръв, урина, килограми, психо и други. Само че всичко мина доста бутафорно, поне така на мен ми се стори. Имаше и момчета, които носеха различни медицински бележки, но и тях писаха "Годен". Тъй като бях приет в университет военната ми служба се отложи, а в последствие през 2008 г. те я премахнаха.

Ще ми е интересно да споделите по ваше време как е било и разбира се за кои години става въпрос?

Редактирано от novobranka
  • Глобален Модератор
Публикува

Като цяло трудно признаваха някого за негоден. В Строителни войски видях хора с толкова нисък интелект, че направо се чудя как са ги взели.

• Потребители
Публикува

Фазанът е старшина-школник, като ги уволнят, от тях правят офицерите от запаса (освен тези, дето са си били офицери преди да се пенсионират). Наричат ги фазани, защото на пагона около Т-то им има трикольорен кант и са шарени.

А клипчетата. Едното е на фатмак (старшина) - ентусиаст, дето прави снимки. Предполагам забелязахте, че става дума за поделение за показ - там водят разни отговорни другари да видят българска казарма. Тъй че изглежда по-добре и е по-добре оборудвано от други. По повод снимките нещо весело.

Новобранци са хванати след клетвата доста пияни. ЗКПЧ (заместник командир по полит. част, тъй да се каже щатен партиен секретар) решават за наказание да ги снимат с надпис "Мамо и тате аз съм пияница". Ама нали политиките са много умни, го направиха пред агиттабло, на което пишеше: "Какви е деца раждала, раждала, ражда и днеска, българска майка юнашка" - та двата надписа си прилегнаха много. :grin:

Втория клип е с тематика за соцносталгията и няма много общо с родната казарма. Такова нещо може да се снима и за най-бедната и гадна за живеене държава по света - любим вожд в лимузина, военен парад и С-танко, коли подрусващи се по дупките на улицата ... Е, имаше в клипа и магазин с пълен щанд с месо, какъвто нямаше в реалния социалистически свят.

Но едно са клипчетата за показ, а съвсем друго е реалността.

• Модератор Биология
Публикува

Т'ва, на мъже им дай да си приказват за казармЪта ...

и имаш неизчерпаема тема на приказки! ;)

Някой ден и аз ще ви разкажа за "моята" казарма, за школата, за почти потопеното катерче на Генералния щаб, за ученията, кадровите военослужещи и други лакардии.

За една година имам 40 дни арести.

• Потребител
Публикува

Хайде нещо за разведряване:

http://www.memecenter.com/fun/885234/meanwhile-in-the-army

Ще се радвам да споделите дали подобни дивотийки е имало и при вас в казармата и кога горе долу започват, ако е имало - преди или след клетвата, още като новобранец или вече стар войник?

• Потребител
Публикува

А сещате ли се за някоя песен, която задължително е присъствала на вашата новобранска вечер? За пример ще посоча "Батальона се строява", която се появи или поне нашумя с изпълнението на групата Южен вятър в средата на 90-те, ако правилно си спомням.

До колкото разбрах от mitaca, посочената за пример песен присъства отдавана във войнишкият фолклор, но с малко по-различен текст. Някой може ли да се сети за части /фрагменти/ от нея?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Само за един фрагмент от стария текст - "моля те елааааа" :)) финал на типичният мотив, там, където в новият е "уволнениеееее" :))

/изпят с дрезгав шуменски акцент определено допринася за световната рок култура/.

Текстът беше някаква лирика май, нямам спомен за пошлост, явно е бил издържан. Грам не го помня. Помня човека, който свиреше и пееше, помня мястото, на което седеше и дори светлината от деня - дъждовен такъв. Но текста, не помня. Забравил съм го като военната тайна :)))))

Иначе през 80-те бъзикаха новобранците с това:

но само за шега - иначе хората си пускаха кой каквто музика му харесва и си слуша с приятелите. Къде рок, къде, колкото и неприятно да звучи - сръбска, къде друго.

А песента на Е.Димитров първата вечер самите офицери ни я пуснаха и я изслушахме строени в тъмнината на плаца. И те бяха хора с чувство за хумор.....

Цялата работа е в пасажа - "ще се върна след 700 днииииии" :):):):)

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!