Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 130
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува

КГ, Алвата като кръгъл цивилен нестроевак тайно завижда, затова ги говори такива - гроздето било кисело. :grin:

Ами ако почерпи, може да му направим псевдоновобранска. :drink:

Само трябва да си припомним какво имаше в списъка с вещи в повиквателната, които трябваше да набави новобранеца, та да изберем какви подаръци да му носим. Имаше някои неща, които трудно се намираха и по тази причина подаръците бяха много полезни. Имаше примерно някакви платнени торбички и др. под. неща. То за всичко си беше дефицит в празните магазини, но тези бяха и по-особени

• Потребител
Публикува

Хубава приказка се оформи, благодаря за интереса!

А вижте какъв списък намерих. Може да е от помощ, щом сте решили да правите псевдоновобранска :D

P.S. поканете и мен ;)

Frujin Assen , благодаря за споделените снимки! А имаш ли снимки на изпращане от соц. времето?

post-12801-0-03904200-1363121409_thumb.j

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Има един голям пропуск. Спомнте си дървената кутия! ;)

Дървените кутии се купуваха от лавката, защото трябваше да бъдат еднакви за съответното подразделение.

. . .

В списъка не виждам огледало, гребен, джобно ножче, тефтерче и химикалка - това се изискваше на сутрешната проверка.

. . .

Това с гребена бе тотална подигравка - при нула номер само от гребен имаш нужда.

Редактирано от Б.Богданов
  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

При нас събраха пари и ни ги накупиха. Изброените, без огледалце и гребен.

Редактирано от Joro-01
  • Глобален Модератор
Публикува

същото се случи и при мен.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

В древна Спарта изпращането се провеждало по традиция само от жените. Те изпращали своите мъже, братя, синове и бащи с думите: "Върни се със щита (в ръка) или - на щита!", тоест - жив или мъртъв.

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува

А тука ни изпращаха с думите ... И да се върнеш жив и здрав!...

Това означава, че се допуска вероятността да не се върнеш жив и/или здрав..

• Потребител
Публикува

Ами ако почерпи, може да му направим псевдоновобранска. :drink:

...

Това е много добра идея! Тамън повод да си пийнем по мъжки за здравето и щастието на бъдещия прусашки солдат Алвата!

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Това е много добра идея! Тамън повод да си пийнем по мъжки за здравето и щастието на бъдещия прусашки солдат Алвата!

Най-после да се чуе мАжка дума и у тая тема!

Айде!

• Глобален Модератор
Публикува

Подарете му един чифт партенки - за спомен от "изпращането"!

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Подарете му един чифт партенки - за спомен от "изпращането"!

Малко използвани ... само десетина пъти...

. . .

може да ви стори странно но те са многократно по-удобни и практични от чорапи . .

аз и сега ползвам, когато ходя по планини и паланки

• Глобален Модератор
Публикува

Хубава приказка се оформи, благодаря за интереса!

А вижте какъв списък намерих. Може да е от помощ, щом сте решили да правите псевдоновобранска :D

P.S. поканете и мен ;)

Frujin Assen , благодаря за споделените снимки! А имаш ли снимки на изпращане от соц. времето?

По мое време вече нямаше якички, щото бяхме с камуфлажи. Якичките бяха за "въшкарниците". Обаче към горния списък трябва да се добави и сгъваема ножка. Ползвахме ги редовно за плевене на бордюрите на алейките в поделението.

Дървените кутии се купуваха от лавката, защото трябваше да бъдат еднакви за съответното подразделение.

. . .

В списъка не виждам огледало, гребен, джобно ножче, тефтерче и химикалка - това се изискваше на сутрешната проверка.

. . .

Това с гребена бе тотална подигравка - при нула номер само от гребен имаш нужда.

Вярно, вярно, тоя тефтер и химикалката бяха жизнено важни. Нали имаше часове по теория и си записвахме уставните рапорти и отговори. Щото иначе беше съвсем реална "опасността" някой да отговори не "съвсем не", а "не съвсем", както направи един от мойта рота, още ошашавен през първата седмица. :)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

По мое време вече нямаше якички, щото бяхме с камуфлажи. Якичките бяха за "въшкарниците". Обаче към горния списък трябва да се добави и сгъваема ножка. Ползвахме ги редовно за плевене на бордюрите на алейките в поделението.

Вярно, вярно, тоя тефтер и химикалката бяха жизнено важни. Нали имаше часове по теория и си записвахме уставните рапорти и отговори. Щото иначе беше съвсем реална "опасността" някой да отговори не "съвсем не", а "не съвсем", както направи един от мойта рота, още ошашавен през първата седмица. :)

По повод на уставните отговори се сетих за един лаф - "Запейтие?" Вместо "Заповядайте?"

Това "Запейтие?" ме кефеше и съм го използвал винаги когато е възможно, тоест когато висшестоящият не може да се усети, че е подиграван..

. . .

Пояснявам за хората нямали шанса да служат на родината...

Уставният въпрос "Заповядайте?" се използва, когато изпълняващият заповед нещо не е дочул или разбрал. Цивилният въпрос Моля? е недопустим по устав и се заменя с "Заповядайте?"

• Глобален Модератор
Публикува

След като двегодишния казармен период от живота ми изтече, аз и досега казвам: "Слушам!...", когато вдигна телефонната слушалка.

• Потребители
Публикува

KGB, за какви дървени кутии става въпрос? Какво е имало в тях - нещо не ми става ясно :)

Моята още си я пазя, по-точно е при майка ми.

В нея стоят тоалетните принадлежности - самобръсначка, паста за зъби ...

420879_1.jpg

Тази не е моята, а е снимка от нета, макар подписа на снимката да е като аватара на един форумец.

• Потребител
Публикува

При нас `Запейте` и особено `Виноват` се наказваха, щото били остатъци от царската армия. В дървените кутии стояха тоалетните принадлежностил Но ножчета за бръснене например съм ползвал само 1-вата седмица, после си минах на БИГ-чета.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

За да не ти се пилеят четки за зъби, бръсначки и пр. дреболии, трябваше задължително да имаш е такава кутия в шкафчето, надписана отвътре с име, звание, подразделение - до рота.

Трябваше задължително да имаш и джобно ножче - или голям сгъваем нож, твоя си работа, огледалце, гребен малък, 2 м. бял и черен конец намотани на кепето отвътре на две яки игли, безопасни игли, химикалка и един тефтер, в който се записваше задължително не помня вече кво беше...

В началото единственото, до което имаш достъп е кутията и кърпата за лице. Останалото всчичко в една мешка, от тия дето на сега го носят гордо лапетията, зелена, със зашита на нея дървена табелка, седи прибрана и зашита за другите така, че да не можеш да я пипаш. Имаш право да я отвориш в събота, за 15 мин., и да си извадиш оттам дрехи и пр....

1 чифт партенки цяла седмица - :harhar: Стават кафяви на третия ден. И на едни черти както са сгънати и тези черти правят едни мазолчета.

Без малко щяха да ми отрежат крака по тоя повод.... :boxed:

Редактирано от КГ125
  • Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Листове и пликове за писма искаха на брат ми, сапун и сапунерка. Т. нар. "въшкарници" са българска униформа от балканската война. Тогава може да са били добри, но към 70те и 80 те бяха пълен анахронизъм.

Редактирано от Frujin Assen
  • Потребител
Публикува

Те въшкарниците бяха за да не `хабят` камуфлажките, които си седяха в складовете и чакаха да се повиши `международното напрежение. Два пъти ни ги раздадоха, единия път щото снимахме филм да пробутаме старата техника на братята африканци, втория пак на стрелби, ама не заради някаква жега.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

И после си ги взеха обратно!!!

А на кубинките им викаха кубинки, защото Добри Джуров видял Кастро с тях - пък той разбира се ги реципирал от Америка...

И плеснал с ръце па рекъл - ето такива обувки за нашата войска.....

Царската армия е била с ботуши.. Кой знае защо, вероятно за да пестят кожа, в соцармията въвеждат цинтовете..... Това е нещо като чепик до кокалчето подкован яко с желязо отдолу, обаче... пуска вода за световно. И защото е нисък, му слагаха едни гети. Резултатът беше плачевен.

Ей тоз юнак е с тях:

Впрочем това е класически новобрански вид. Стегнат с колана до задушаване, закопчан до смърт!

post-727-0-56872700-1363208071_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Като влязох в казармата(86) (школа за радисти), за мен не достигнаха кубинките и бях оборудван с цинти. Само аз от къмто 600 новобранеца. След няколко дни и мен ме оборудваха с кубинки. Разликата в удобството е сериозна. А как се пързаля цинта по мозайката не е истина. Почти като на лед.

• Потребител
Публикува

Само в школата бяхме с цинти и дългият коридор в ротата го вземахме с едно засилване (при тревога), въпреки че бе забранено да се пързаляме. После, в поделението, което бе в планината насред гора, се оказа, че тези цинти не по-малко се пързалят по склоновете, засипани с мокри и гниещи листа (шума). Там поне сменихме въшкарниците с други униформи и ни позволиха сами да си набавим кубинки. На втората седмица, нашите ми донесоха кубинки и с тях изкарах цялата казарма. На уволнението ги завещах на един мартенец, който все още се мъчеше без кубинки.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!