Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Хубаво. Да кажем, че не подозирам за невежеството си по испански, но мога да ти обясня какво правя на работа на испански език.

А дипломата на приятелката ми по френски от френското министерство как ще я коментираш? Излъгала е комисията, че говори правилно и е налучкала отговорите на теста?

...

• Мнения 74
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Хубаво. Да кажем, че не подозирам за невежеството си по испански, но мога да ти обясня какво правя на работа на испански език.

А дипломата на приятелката ми по френски от френското министерство как ще я коментираш? Излъгала е комисията, че говори правилно и е налучкала отговорите на теста?

...

Да съдим за езиково ниво на компетентност на базата на тест?

Ти сериозно ли...

• Потребител
Публикува

Дали е сериозно или не, няма значение, има си критерии, хората ги приемат в университет на базата на тест. Та така.

...

Всеки има товар на раменете си и може да отсява информацията. Ако искате, поровете из гугъл. Има статии на френски, английски и български за сугестопедията, голяма част от тях писани от д-р Лозанов. Ще видите, че екип на юнеско е признал методиката за изключително съвременен и иновативен метод и е препоръчал незабавното въвеждане в училищата. Ще видите филмчета в ютуб с архивни кадри, може да попаднете и на запис на 40 години направен по време на коремна операция без упойка в Правителствена болница на болен със слабо сърце, за който се е знаело, че не може да издържи упойката. Опериран, оздравял, няма белег от хирургическата интервенция.

Вие търсете, да не правя реклама. Това е форум за наука.

...

А иначе съм наясно, че има много българи, които не знаят много думи на български, защото просто не знаят за какво става дума. И аз не правя изключение. Може да зная какво е операционен усилвател, но до скоро не знаех какво е ток на утечка :-)

Та какво да говорим за чужди езици. За мен владеенето е нужно до ниво, което ме задоволява.

• Потребител
Публикува

Сугестопедията (не можаха ли да изпозлват българска дума) прилича на плацебо или хомеопатия. И след като е много важно ученика да вярва, че метода ще успее, аз като скептично насторен човек, не мога да не си помисля, че няма кой знае какви резултати освен смовнушение, че нещо е научено.

• Потребител
Публикува

Не мога да те убедя. Човек или учи, или "спи". Аз използвам елементи от сугестопедията в обучението на дипломанти. Виждам положителните резултати. На мен това ми стига.

Ако желаете да се запознаете със сугестопедията, най-добре прочетете книжката на доктор Лозанов. Аз не съм рекламно лице. В случая взимам отношение, защото това е форум уж за наука и понеже участвам в него, държа на коректността на информацията. В областта на сугестопедията имам малък, но ценен опит.

Тя ми е ценен помощник в работата и в контакта със студентите.

Говоря по-добре или по-зле няколко езика като също много от наученото е по сугестопедичния метод.

• Глобален Модератор
Публикува

Сугестопедията е метод на внушението, a автосугестията - на самовнушението.

Suggest - внушавам, подсказвам, предлагам, намеквам, съветвам...

• Потребител
Публикува (edited)

ОК.

Само не ползвайте форума за реклама на ... "въпросната дама, както и автора на сугестопедията д-р Лозанов".

хаха,реклама...хайде вземам си бележка,днес е ден за прошка,дано имате сили да ми простите.Иначе фактологията е такава,подрибител пита как да научи 4 езика,всеки може да даде съвет,Емил дава своя,аз се заитересовам,защото също имам интерес в момента по темата,проверявам си в нета нещата и после моля Емил за малко допълнителна информация...и на всичкото отгоре това по темата...хаха,работата е много сериозна,дано нещо не сме засегнали и твойте авторски права,иначе пак благодаря на Емил,за отделеното време,ще прочета на първо време книгата и ако реша,може да пробвам,и с ясното съзнание за плацебо ефекта,мисля че даже е описан в методиката.

Редактирано от plamenoid
  • Потребител
Публикува

Не мога да те убедя. Човек или учи, или "спи". Аз използвам елементи от сугестопедията в обучението на дипломанти. Виждам положителните резултати. На мен това ми стига.

Ако желаете да се запознаете със сугестопедията, най-добре прочетете книжката на доктор Лозанов. Аз не съм рекламно лице. В случая взимам отношение, защото това е форум уж за наука и понеже участвам в него, държа на коректността на информацията. В областта на сугестопедията имам малък, но ценен опит.

Тя ми е ценен помощник в работата и в контакта със студентите.

Говоря по-добре или по-зле няколко езика като също много от наученото е по сугестопедичния метод.

Ако това е към мен, няма за какво да ме убеждаваш. Аз просто си казвам мнението базирано на информацията, която съм намерил. Казваш, че виждаш положителни резултати и това ти стига. Хубаво, но и при хора, на които дават захарни хапчета, се виждат положителни резултати. Сравнението ми с плацебото не е неоснователно, нали? Казваш, че я споменаваш защото това е форум уж(!) за наука (малко остро изказване, не мислиш ли?). Да това е форум за наука, но сугестопедията не е наука, независимо дали дава положителни резултати при някой хора или не.

• Потребител
Публикува (edited)

Гравити, аз работя като учен. Занимавам се с наука в работното си време и в свободното си време. Ето, сега в момента подготвям един проект. За циркадните ритми. Чуда се как да завъртя така нещата, че да го одобрят.

В този форум може един специалист по история и антична естетика да "направи на пух и прах" биолозите по теми, по които те са специалисти. Затова казах, че е уж за наука. Изказването не е остро, аз се опитвам да пиша неща, които нямат псевдонаучен характер.

Ако пиша за епифизата, няма да ви говоря за чакри и "трето око", ще пиша за мелатонина и ефекта върху циркадните ритми.

Действието на сугестопедията минава отвъд плацебо ефекта, поради... "подробности", които пише в книгата, аз не съм говорител, а и вие знаете азбуката. Важно е човек да може да отсява информацията. Има доста автори, които уж използват сугестопедията, но реално са шарлатани, понеже са едни кофти имитатори. Как е станало така, че са се появили и кога - това се дължи на домашния арест на доктор Лозанов от властта. И през това време на негова 10-годишна изолация от света, доста чуждестранни, а и български автори, решили да се самопровъзгласят за сугестопеди и сугестолози.

А иначе доктор Лозанов е бил поканен след пускането си от домашен арест лично от австрийския президент да основе институт в Австрия и да работи в него. Не е за подценяване.

lozanov.pdf

Редактирано от Emil z Lonneberg
  • Потребител
Публикува

Не виждам какво общо има това, че се занимаваш с наука, още повече, че го знам! Точно като човек занимаващ се с наука би трябвало да не се учудваш на скептицизма ми. Не съм сигурен дали ще имам достатъчно интерес, но ще се опитам да прегладам това което си качил.

• Потребител
Публикува

Скептицизмът не е елемент от научния подход.

Така, например, седнах да чета за хомеопатията. Прочетох 200 стр от Органона на Ханеман. Не открих нещо, което да ме накара да я приема, но това не означава, че я отхвърлям. Възможно е да не съм открил това, заради което тя действа.

Едно време мислели, че при горенето веществата отделят флогистон. И един ден видяли, че едно вещество увеличило масата си в резултат от продухване с кислород и заключили, че флогистонът бил с отрицателна маса понякога :-)

Старая се да не стигам до там.

• Потребител
Публикува

Не ставаше дума, че скептицизма е част от научния метод. Но и безпочвената вяра също не е. Ставаше дума за това, че при големи твърдения неподкрепени от никаква наука, нито експеримент, нито теория, ученият би бил скептично настроен към тях (твърденията). Примера с хомеопатията е много добър и се очудвам на реакцията ти! Примера с флогистона е също добър, но точно за обратното за което ти го даваш. Не е пример за нещо лошо станало поради наличието на скептицизъм, а обратното. Липсата на скептицизъм е довела до там до където се стараеш да не стигнеш!!!

• Потребители
Публикува

...

Да коментираме валидността на дипломата на приятелката ти е като да коментираме цвета на очите на бръмбавръгавите въргозуняци, ако ме разбираш :) В съществуването и на двете няма как да бъдем убедени.

Иначе ето, можете да започнете с българския :grin:

http://www.youtube.com/watch?v=gEjgoP2nSDc

• Потребител
Публикува

Глупаво е да се обяснява едно обяснение, но дано има смисъл в този случай.

За хомеопатията исках да разбера как действа. Не успях. Защото описаните принципи не успях да ги преведа на молекулно ниво. Възможно е знанието да е ограничено. Колко години лекарите са се чудели защо смъртността на родилките е по-висока в болниците, отколкото в домашни условия...

Природните науки са експериментални науки и когато може да се извърши експеримент, той трябва да бъде извършен.

Историята с отрицателната маса на флогистона е опит за спасяване на честта и достойнството на теорията, на учените, които са я разработили.

В случая със сугестопедията д-р Лозанов описва процеси, които аз познавам. Започнах да чета, без да зная, че той е физиолог на мозъка. Но четейки, разбрах, че съм попаднал на човек, който използва за основа неврофизиологията. Отворете книгата на Кандел. Някои ще кажат, че Кандел е остарял. Стар, но златен. Това е основата на сугестопедията...

За всеки процес, описан от д-р Лозанов мога да ви отворя книгата на Кандел и да ви покажа молекулното съответствие. А дали действа, можете да разберете много лесно. Прочетете Кандел.

• Потребител
Публикува

Gravity, скептицизма не помага, критичноста помага. А философията наука ли е?

Gravity, скептицизма не помага, критичноста помага. Думите имат две страни. Едната е смисъла заложен по речник, а другата е смисъла вложен от нас. Двата смисъла може да се разминават. Умение е да се вникне в смисъла на думите заложен от автора им, а не да се чете буквално. И не е лесно да се учи.

• Глобален Модератор
Публикува

"Възможно е знанието да е ограничено. Колко години лекарите са се чудели защо смъртността на родилките е по-висока в болниците, отколкото - в домашни условия..."

И какво се оказало накрая? Каква е (била) причината?

• Потребител
Публикува

До родилното отделение се намирало моргата, където лекарите правели аутопсии. И от аутопсия отивали да израждат родилките. Без да си мият ръцете. Миели ги след това :-)

Един лекар се опитал да въведе дезинфекцията с хлорна вар и изял маса подигравки, нищо че се опитвал да публикува в списания. Не му давали да публикува, бил шарлатанин.

Но това вече сме го бистрили в този форум, не искам да ставам грамофон.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

• Потребител
Публикува

Emil, казахме си мненията няколко пъти, ясно е че при липсата на каквито и да е било дани ще си останем само с мнения, и си прав, че няма смисъл да ги повтаряме още веднъж. Аз продължавам да се учудвам на позицията ти, и съдейки по могото плюсове в тази тема и на позицията на много други потребители, но всеки има право да вярва в каквото си поиска.

• Потребител
Публикува

Данните се намират в една книга, за която вече споменах, писана от Нобеловия лауреат Кандел. В 1760 стр той е обяснил прекрасно физиологията на мозъка, а на тази основа е стъпил д-р Лозанов и в своята книжка ни обяснява с думи какво се получава на психофизиологично ниво при определени въздействия. Който има въпроси, отговорите ще ги намери в книжката. Ако продължи да има въпроси след прочитането на книжката, ще се опитам да отговоря.

51Qz4jvhdjL._BO2,204,203,200_PIsitb-stic

• Потребител
Публикува

Ей сега малко здрав ОТ.

Аз много съм писал тук срещу цитирането (без собствено мнение) защото смятам, че всеки има идея за външния свят. Т.нар. "описание на света". И излизането с цитат, означава следното: "по дадения въпрос, аз мисля че Еди Кой си е прав". Под посланието е: "мисля като него". Но не е така. Когато човек реши да изрече какво мисли, то често излиза нещо друго. (и докато не го изрече и после "изслуша"(да се чува какво говори) няма да разбере какво всъщност мисли) И това става така, защото самия цитиращ не е съвсем наясно с това той самия какво мисли.

Та сега Емо .... досега пишеше без цитати - своето собствено разбиране(не е трудно да се види). Което може да е изрядно, но ако някой по някакви причини се усъмни (търси авторитети на които да повярва) Емо ще е принуден да изкара и "източника" си.

1760 стр. - иди, прочети и спори. :)

Но аз форума го разбирам и като споделяне на "описания на света" (вкл. идеи) а не само сбор от факти.

• Потребител
Публикува

Препратка към книга от няколко хиляди страници е меко казано странно. И какво означава Лозанов е стъпил на тази основа? Цитирал е книгата? Нали обичаш примерите, ето един и от мен. Описъл съм конструкцията на вечен двигател, в описанието съм цитирал десте тома на Ландау-Лефшиц. Сега ако някой не ми вярва да ги прочете (по точно страница 301 на втория том) и да даоде да пита, ще му отговоря. Несериозно нали?

• Потребител
Публикува

Ами то твоето питане е странно. Искаш данни за описани процеси? Процесите са описани в една дебела книга. На мен ми отне 1 година от живота да се боря с тази книга, докато започна да разбирам отчасти какво става в този мозък. Борбата беше епична. За да може човек да разбере какво пише, обаче, му трябва стабилна основа по биология / физиология / медицина - някое от трите, най-добре и трите.

Аз не съм фокусник да вадя бели зайчета от ръкавите си.

Ако отговоря с думи прости, вероятно някой ще спори, защото няма да е съгласен. Ще ми философства и ще си пише неговата гледна точка, без да прави разликата, че неговото е лично мнение, а другото е факт от науката. Ако използвам думи сложни, вероятно няма да се получи спор, защото евентуалните несъгласни може и да не разберат с какво са несъгласни...

За да говорим как така сугестопедията действа извън рамките на плацебо ефекта, трябва да знаем какво е паметта, как се формира, кои са факторите, които й влияят ... или да направя резюме на някои раздели на книжката на Кандел.

Това е добра идея по принцип, ако имате интерес, може и да го сторя.

И след това можем да си говорим за сугестопедия.

• Потребител
Публикува (edited)

@ Gravity

Ми несериозно е. Но има съществена разлика. Едното е описание, а другото действащ модел, има хора виждали го и работили с него.

Редактирано от sirius

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!