Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Глишев, плийз :)))

Иначе, майтапа настрана, но темата трябва да се направи важна.

Редактирано от Last roman
  • Потребители
Публикува

ОК, ще я ковнем.

Пропуснал съм една от любимите си грешки:

"Кой чакаш"
Казва се "кого чакаш". Работата пак опира до това кой върши действието. "Кой чака" - това е правилно, защото означава "кой е този, който върши действието чакане". Но когато ти чакаш - тогава чакаш някого, а не "някой".

И още една подобна: "на кому е писано..."
Тази се появява, когато някой иска да мине за грамотен, а не е. Запомнете: или само "кому", или "на кого". Разбира се, да напишеш "на кой" означава, че си идиот.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Запомнете!

За разлика от думи като неграмотен, небрежен и некомпетентен, изрази от сорта на не знам, не мога, не искам, не виждам, не чувам, не съм, не разбирам, не пия и не пуша се пишат разделно (поотделно).

Не е частица за отрицание и се пише разделно, тоест - не се слива с думата, която отрицава (отрича).

Не знам кой е незнайният воин.(Думата воин се пише с и, а НЕ - с й.)

"Не" се пише слято в началото на прилагателни и съществителни имена (думи), в които има смисъл на отрицание. Примерно: незнание, невалиден, непушач, невъзможен, независим, неудачник, неграмотен, недостиг, неадекватен, невидим, необитаем, неравност, неуспешен, неустоим и много други, подобни на тях.
Също така - в думи като невестулка, невеста, невен, небе, нещо, негър, некролог, некропол, невролог, нервиран, нефт, нефрит, нефтопровод и други подобни, в които частицата "не" не носи смисъл на отрицание.

---

Правилно:

Аз не искам, не мога, не знам...

Не мога, не знам и не искам...
Хич не ми е до вашия срам.
Разберете ме, аз не искам!
И не мисля дори, че някога
ще пожелая.
Погрешно:
Аз неискам, немога, незнам...
Немога, незнам и неискам.
Хич неми е до вашия срам.
Разберете ме, аз неискам!
И немисля дори, че някога
щепожелая.
Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Пример за недоброто качество на училищното и на университетското обучение по български език е следната представителна извадка от фрапантни правописни грешки, допуснати от студенти, попълнили анкета за... качеството на науката и образованието в България:
- освояване на най-съвремените методи на преподаване
- вишуто образувание у нас е твърде коронпирано
- нужно е актоализирване на очебните програми
- освояването на европейски средства
- виновна е масовата негръмотност
- трява да се овеличи качеството на убразуванието
- ниското ниво на образование на цигъните у нас
- незнам
- немога да отговоря на въпроса
- неразбирам този въпрос
- немога да одговоря на този вапрос
- тряа да се увеличи броя на вишите училища, за да можи всеки чувек да има достъб до тях
- нужни са повече финансови и нефинансови стимоли
- нужно е повишаване на репотацията на оневерсетецките преподаватели
- подобряването на дисциплината на очиниците в всеко очилеще
- студентите в економическите спицялности
- многото отцъствия от лекции и опражнения
- липсата на оважение към труда на ентелектоалците
- тва е ного важно да са знай
- незаинтерисованос от страна на родителите
- трябва да се отделят по вече пари за образование
- учениците неискат да стоят в час, скучно им е
- не схващам за какво става на въпрос
- няма ясни преоретети в законодателството
- доаените в науката
Редактирано от ISTORIK
  • Потребители
Публикува

Колега, само се чудя кой ще чете :)

• Глобален Модератор
Публикува

Колега, както е казал един класик: "Койту чите, пичели, койту ни чите, ни пичели..."

• Глобален Модератор
Публикува

А какво да кажем ние - всички онези, които живеем "на майната си" - в Майнатаун (Пловдив)?

• Потребители
Публикува

Интересно - българите казват: "Отивам при майка ми", но:

"Върви на майната си"... като псуваме, сме граматично правилни.

Това се казва ценно наблюдение :) Точно така е.

• Потребител
Публикува (edited)

А интересно защо няма учтива форма, като "Да Ви *** майката!". Аз много се плаша, че през последните години е имало езикови реформи, които хич не съм отразил. Дните от седмицата, отделните думи в заглавията (освен първата, разбира се) и националността все още се пишат с малки букви, нали?

Редактирано от vorfax
  • Потребители
Публикува

Разбира се, че се пишат с малки букви :)

• Глобален Модератор
Публикува

При обръщение се ползва глагол в множествено число, без значение от това, дали срещу себе си имаме мъж, жена или смесена група - мъже и жени:

- А, вие вече, сте дошли, г-жо!

- Вие вече сте били тук, нали, г-не?

- Бихте ли ме последвали, уважаеми дами и господа...

• Потребители
Публикува

Но:
- Атос, вие сте ранен!

В романите например не се спазва главната буква при учтивата форма. И страдателните местоимения със завършек на -н, се съгласуват по род и число. Тоест: "вие сте се наранили", но: "вие сте ранен".

• Потребител
Публикува

интересно българите казват отивам при майка ми но

върви на майната си....като псуваме сме граматично правилни.

Алва,

както каза Глишев - много точно и правилно наблюдение! :thumbsup:

• 4 years later...
  • Потребител
Публикува (edited)

"Не бих опитал, освен ако съм сигурен, че ще успея" или "Не бих опитал, освен ако НЕ съм сигурен, че ще успея"?

Навсякъде се използва втория вариант. Но няма никаква логика, според мен. Най-вероятно аз греша, нямам претенции, че съм "много" грамотен. 

Редактирано от Dest
  • Потребител
Публикува

1. Явно ключът за разрешаването на проблема е функцията на частицата не в подчинените изречения. Смисълът на изреченията не се променя, след като изключим частицата, значи тя не отрича изпълнението на действието, означено с глагола.

2. Защо тогава я употребяваме? Частицата не е не само отрицателна, може да служи и за усилване, подчертаване, изтъкване:

Не ти ли помогнах достатъчно вече?
Голямото зло е, че стотици хиляди, ако не и милиони българи, живеят в един свят от криви огледала.

3. Подобна е ролята на не и в нашите два случая, но тук имаме и един много стар модел, по-точно стари модели на сложни съюзи, които са съдържали тези частици: АШТЕ НЕ, АШТЕ ДА НЕ, ДАЖЕ НЕ, ПРѢЖДЕ ДАЖЕ НЕ.

Ето едно изречение от старобългарския текст Пандектите на Антиох в превод на съвременен български (в скоби е старобългарското съответствие):

Който хули ближния си при каквото и да е прегрешение… ще изпадне в същия грях, освен ако не помоли (АШТЕ НЕ… ОУМОЛИТЪ) Бога, като се покае и изповяда греха си.

И един евангелски стих:

… тая нощ, преди още петел да пропее (ПРѢЖДЕ ДАЖЕ… НЕ ВЪЗГЛАСИТЪ), три пъти ще се отречеш от Мене. (Мат 26:34)

Но е възможен и друг превод от старобългарски:

… тая нощ, докато още петел НЕ е пропял, три пъти ще се отречеш от Мене.

4. Моделът е доста устойчив и до днес. Частицата не подчертава, изтъква, набляга на действието в подчиненото изречение като условие за извършване на действието в главното.

https://pavlinav.wordpress.com/2014/11/06/1-78/

• Потребител
Публикува (edited)

Благодаря ти за отговора.

Аз мисля, че използването на този "модел"  е смешно, въпреки че се е утвърдил. Не се постига, според мен, каквото и да е наблягане, изтъкване или подчертаване. Просто един нелогичен комичен израз. Подобно на "Сигурно ще мога", когато имаме предвид " Може би ще мога". Но това е по-скоро в разговорната реч. 

Според теб смешно ли е да използвам "логичния" вариант, като разбира се не поправям хората, когато използват "освен ако не"? От поста ти съдя, че грешно и правилно всъщност няма. 

Който хули ближния си при каквото и да е прегрешение… ще изпадне в същия грях, освен ако не помоли (АШТЕ НЕ… ОУМОЛИТЪ) Бога, като се покае и изповяда греха си.

Не мисля, че е по-малко изразително, с "освен ако помоли". Съжалявам, ако богохулствам :). Както и да е, благодаря за разяснението!

Редактирано от Dest

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!