Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Когато през 1986 гръмна Чернобил, Кънчо беше отишъл до магазина за 2 консерви копърка в собствен сос, бутилка „Веро“ и 2 хляба тип „Добруджа“.

„Кънчо, ти чу ли, че е станала авария в Чернобил“ – попита продавачката нашия герой.

„Не вярвам на такива неща. След малко ще ходим на село с жената, я дай 4 хляба, че трябва да нахраня прасето“ – отвърна Кънчо.

После двамата с жена му се качиха на семейния Москвич и поеха дългия път от 14 километра до фамилната съборетина, където всеки петък, събота и неделя Кънчо се отдаваше на безсмислен труд, защото така или иначе нощем крадеше от селскостопанските блокове в ТКЗС – то.

Тази седмица имаше повечко работа и Кънчо заедно с жена му останаха на село почти 10 дни. През това време целият свят бе покрит с радиоактивни облаци, хора жертваха живота си и Чернобил беше покрит с тонове и тонове бетон.

Когато Кънчо се прибра от село, историята с украинската атомна електроцентрала бе приключила и всичко вече бе покрито от комунистическата пропаганда.

Кънчо седеше в хола, хрупаше радиоактивни марули и пиеше 54 градусова пърцуца, произведена от неизядени буркани с компот от миналата година.

Продължение - http://www.lentata.com/page_5378.html

Чете се целия и не иска регистрация.

Скандално ли е?

А изопачено?

Някой да се чувства обиден? Надявам се да няма такива. Надявам се на никой да не му липсва чувството за хумор.

Редактирано от Joro-01
  • Мнения 97
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

За какво да се обиждаме :) Революциите се вдигат и заглъхват,а хиляди Кънчовци трябва да извършват безсмислен труд,а пък и революционерите също хрупат маруля и купуват хляб :) Има и такива,които само ходят от революция на революция,тоест за всяко нещо си има хора.

• Потребител
Публикува

И аз вчера четох това фейлетонче (надявам се че не сбърках жанра). Не мога да се съглася със заглавието, което декларира, че Кънчо е средностатистическия приспособим българин, чак толкова сериозно обобщение от едно кратко художествено съчинение няма как да е истина. Това е един метафоричен , карикатурен образ на незаинтересования от глобалните събития човек. Възможно е в някои детайли всеки от нас да се познае, или по-вероятното - да бъде припознат ;)

• Потребител
Публикува

Плюсавици рядко давам, а пък на колеги почти никога. Ама този път ударих две! На Адаша и на Спандьо.

Публикува

За тоя Кънчо знам, но съм далеч от мисълта за сравнение...

• Потребител
Публикува

Всъщност, кънчовците и вецитата нямат толкоз голямо значение. Нито даже митаците, жоровците или руменовците с цайси или без ;), мненията имат. Но зад всеки Венци стои поне един Кънчо (от първия тип), понякога поколения. След бай Ганьо идва инж. Ганев, след Андрешко, д-р Андрешков.

• Потребител
Публикува

Определено е така Спандьо, но както писах въпросните Венцита не се различават много от Кънчовците в лошия им вариант. Сега кой добър, кой лош това си е лична преценка. Всъщност не, в нужда се вижда, както правилно си забелязал ;).

Публикува (edited)

Дори и да не съм на 100% съгласен с Аспандиат + от мен

Ако приемем, че добър и не добър върви с умен и прост - то умният обикновено не е добър и Кънчо тук бие - ако приемем, че добротата е добродетел

Но нещата са доста по-сложни

Спандьо,

Радвам се, че си публикувал твоята версия като коментар под разказа

Направо публикувай разкази там, не като коментари... Ако ти се занимава

Сега е моментът да ми кажеш "Спандьо" съм за приятели... ;)

Съгласен с Митака, за Венцитата и Кънчовците

Редактирано от Joro-01
  • Модератор Военно дело
Публикува

Проблема е, че много Кънчовци водят полуживотинско съществуване с 300 лв заплата. Тях така ги притиска бедността, че не им е да нищо, освен до изкарване на 20 лв които често са жизнеспасителни.

• Потребител
Публикува

Е ако бях като Невски истински десен бих писал, това е техен проблем, сега можеш да опиташ (ако не си на години, ама и на години става) на друго място. Но тези Кънчовци ако не гласуват, сами са си виновни до голяма степен, ако гласуват какво се оплакват?

Публикува

Но не си явно...

Относно гласуването - тези избори аз не гласувах, но не се отъждествявам с Кънчо.

• Потребители
Публикува

Комунизмът причини много беди в страните, в който имаха нещастието той да се пръкне и развие там, но най-голямата беда е, че в резултат на мизерията, която докара той възпита хората на злоба и завист. Той докара хората в тези държави до положението да са готови да се самоизядат. Хора, които векове са живеели мирно, били са съседи и приятели ги видяхме вкопчени в люти войни - Босна, Косово, Чечня. Подобни проблеми имаше и в Румъния, а у нас все още се правят опити да се разпали етническа вражда, за да може политиците подбудители да си направят общо правителство и да крадат дружно.

Не говоря да имаме мечтата на компартията - правителство съставено от всички парламентарни партии под егидата на БСП. Не говоря да сме еднакви по мисъл, облекло, квадратура на панелката и марката на "Москвича". Става дума дори точно за обратното - да сме различни, но да може да живеем заедно.

Това за Кънчо би трябвало да е фейлетонче - да се осмеят слабостите на някой тип. Но то не е смешно, не е и тъжно, а е жалко. То и изблик на злоба, завист и комплекси. Идеята е просто да се оплюе другият и да му се напомни, че не трябва да се залъгва, че може да се почувства щастлив. Проблемът не е, че не е отишъл да гласува за Атака, която навправи коалиция с ДПС, нито че не е отишъл да виси по площадите, докато автора на статията е чаткал на компютъра. Проблемът е, че въпросният Кънчо не е като автора, каквото трябва да е болшинството, а е друг, различен и не му пука за мераците и болните амбиции на останалите. Ех, да беше същия като автора, па макар и ситуацията в държавата да е същата, като и ако си е Кънчо ...

• Потребител
Публикува

Но не си явно...

Относно гласуването - тези избори аз не гласувах, но не се отъждествявам с Кънчо.

Че не съм, това е ясно. Но и аз и Невски (имам предвид крайно десните) не за браняваме други мнения. Е да цензове и други щуротии сега няма как и да има ще съм против! Нищо, че съм десен, либерал съм все пак.

Относно изборите - това си е твоя воля, ама нали Кънчо не гласува, а псува после. Писах! Нищо против негласуващите, Кънчовците и такива като теб Жоро. Аз пък специално си удължих престоя в БГ за да гласувам! Ще кажеш голям праз или к'во от това! Ми нищо, ма опитвам. Ти като не гласува примерно имаш ли право да протестираш срещо каквото и да е д-но решение? Аз мисля - НЕ! Аз пък имам даже от далечна Бохемия! Сега ясно ли де?

• Потребител
Публикува (edited)

Е ако бях като Невски истински десен бих писал, това е техен проблем, сега можеш да опиташ (ако не си на години, ама и на години става) на друго място. Но тези Кънчовци ако не гласуват, сами са си виновни до голяма степен, ако гласуват какво се оплакват?

по въпроса има 2 виждания - едното е точно това - всеки да прави каквото си иска, аз съм си намерил начин да се оправям

аз обаче съм за плуралистичните мнения и многото гледни точки

не мога да забравя един дядо на 80г. как се обади в BBC Humberside

вървяха всякакви обсъждания какво може да се направи в региона, подобрения, инвиестиции и т.н.

дядото се обажда и вика - 'само приказвате, а града от 30г. върви надолу и надолу'

водещия му обяснява - 'не е така, ето вкараха 500млн. в училищата и т.н и т.н.'

дядото пак с неговото 'квото и да си говорите всичко върви само надолу'

водещия тогава му каза, 'без да ви обиждам, сигурно сте на края на житейския си път, но ако за вас е приемливо да си легнете и да оставите всичко да върви надолу, за нас не е ... затова ще продължим да дискутираме и да опитваме, защото сме избрали да живеем тук и животът е пред нас ... ако оставим всичко да върви надолу животът няма смисъл'

горното виждане е много силно и добре аргументирано, то липсва в БГ

на мен ми е чуждо защото аз съм глобален номад

въпреки това аз ясно прозирам, че в една общност от уседнали хора точно такова би трябвало да е виждането за нещата и те заедно да вървят напред

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Потребител
Публикува

П.П. Виж сега Жоро, разбирам или поне приемам хора като Галахад. Според тяхната теория изборите не променят нищо и нищо не си струва труда да се разходят в неделя до кварталното даскало. Да бе, може и по полезни нещица да се свършат, като брането на гъби, то е ясно. Но пък баш такива като твойте не разбирам. Ниц, както казват тук! Как ще се оправят нещата, ако са развалени? Ако са до бре о.к!

• Потребител
Публикува

Кънчовците са България, за добро или лошо. Болшинството.

Това е основния материал. Така, че алтернативата е да се намери общия език с тях.

Другото е словесна еквилибристика.

• Потребител
Публикува

Проблемът е, че България все повече се разделя на две: от едната страна са няколкото големи града като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и евентуално Стара Загора, Плевен и Търново, а от другата са селата и малките и средните градове. И ако в една София например е нещо нормално да кесиш по 12 часа на ден в интернет и да те вълнуват всяква сериозни неща или откровени глупости, които стават по света и у нас, за хората в малките градове това е загуба на време. Разделението върви обаче не само по линията на градска "модерност" и селско-кънчова "изостаналост", а най-вече по размера на доходите, което на свой ред определя и начина на живот и мисленето.

Това обаче не значи, че някакво градско чедо като въпросния Венци Мицов има право да се подиграва с "Кънчо", защото последният не се интересувал какво става в Турция или пие 54-градусова ракия. Мицов явно си е насмогнал на масрафите, а "Кънчо" не. За такива като Мицов има един лаф от мойто село - "един го глава цепи, на друг му се х.ят вири".

аз наскоро имах брутален сблъсък с парижкия елит и снобария и бях абсолютно отвратен

истината е, че ако кънчо иска така да си живее живота, той има пълното право да го прави

в това няма нищо лошо

както и Венци може да си живее живота както иска, какво му пречи Кънчо обаче, аз така и не разбрах

вече като опрат нещата до демокрация и избори става по-сложно

там вече всички зависим от масовия електорат

който както многократно съм писал се състои поне на 51% от пенсионери, безработни, държавни служители и лица работещи индиректно за държавата и общините ... и техните семейства ...

каква част от тяс са Кънчовци не знам ... но че никой няма да пусне кокала съм сигурен ...

• Потребител
Публикува

Крамер, не е така, хмм от де да почна(а, с Бостан? Ма сега ми се спи, иначе бих почнал с Бостън (да не сраре чете с бостан).

Аре зийтра

• Потребител
Публикува (edited)
Тук съм съгласен с Гал. Бих добавил, че това активно безучастие отслабва автоматично кредита на доверие на бъдещата власт, така че тя да внимава и да не забравя, че мисията й е да обслужва общите интереси, а не само на избирателите си и партизаните си, които са и малцинство.
И друго: всеки гражданин, гласувал, негласувал, волю не волю е работодател на парламента и правителството, тъй че има легитимното право да е взискателен, критичен и да участва в политическия живот въобще. И той може да изока, така да се каже.
Редактирано от bravo

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!