Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 172
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Темата е безумна, само това ще кажа!

А глупостите наприказвани дотук, са не на килограм, а на тон!

П.П. Подобна тема само в комплексираното от селския си произход БГ може да има. Лоша работа е закъснялата урбанизация...

някой май не е спал добре....

• Глобален Модератор
Публикува

Не, не - в Пловдив.

• Потребител
Публикува (edited)

Дразнещ, дразнещ уж далекта, пък после човек свиква с него. Като поживеем в няколко краища на страната, спираме да си задаваме такъв въпрос.

Редактирано от kramer
  • Потребител
Публикува

Мен ме дразни софийското ме-кане (Утре ще дойдеме, за да видиме дали можеме да пийнеме една бира...). Граматиески правилно, от гледна точка на кодифицираната реч, е да се пише и говори дойдем, видим, можем, пийнем.

Чета и се вая. Диалект нямам или поне си мислех, че е така, защото горенаписаното понякога (не често) самия аз ползвам, а нямам представа откъде ми се е лепнало. От Централна България съм. Никога не са ми правили забележка за това, нито са ме поправяли, т.е. никому не е правило впечатление...

ПП: Митьо Пищова говори по същия начин като нарежда, но той е от Велико Търново, при това, доколкото помня, от гръцки произход. Излиза, че не е софийски патент.

• Потребител
Публикува (edited)

мен ме дразнят всички диалекти

в смисъл дразнят ми ухото

иначе напълно осъзнавам, че част от богатството на езика е в тях и нямам нищо против съществуването им

аз говоря стандартен български без никаква диалектна жилка (под стандартен български разбирам говора наложен като стандартен по нациолната телевизия и радио, който е подвид на западните говори), за това всички българи в чужбина ме питат от къде съм, т.к. знаят че съм някъде от западна БГ и че съм високообразован, но са дотам

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

и аз съм същия. Но обичам от време на време да пускам по някоя диалектна думичка ей така - за куртоазия ;)

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува

македнскиот ме дразни много по-малко от източните диалекти

това е въпрос на това с какво ти е свикнало ухото

моето като е свикнало със западните говори, т.к. никога не съм живял в източна БГ, източните говори ме дразнят много повече и от македонскиот и от сръбскиот

• Потребител
Публикува

Аре сега, дразнят! Темата наистина е безумна и силно субективна! Мен не ме дразнят, мекането например си е 'норма' по Шоплука, ама аз никога не си позволявам да го използвам, также розАв, бозАв. Но защо се дразните когато хората го използват? Не да се правят на нещо си, а просто така знаят да говорят. Ти Невски сигурно в цяла Англия и ЮК все правилен английски чуваш?

МенЕ даже Нюи не ме подразни ;). Ама това е....друго.....вино :).

• Глобален Модератор
Публикува

най-дразнещ е македонскиот диалект, щото е пълен със србизми :)

Екстра си е македонският диалект.

• Потребител
Публикува (edited)

понятието правилен английски не съществува

има понятие стандартен английски, a по-точно http://en.wikipedia.org/wiki/Received_Pronunciation

който е въз основа на южните диалекти и можеш да го чуеш по BBC

Аре сега, дразнят! Темата наистина е безумна и силно субективна!

драги има цяла наука за това защо ухото на човека се дразни от определена музика или определени диалекти

най-често то се дразни от неща с които не е свикнало

трудно е да накараш баба да прослуша метъл, или Джорд Осбърн и Камерън утре изведнъж да започнат да се кефят на ливърпулския scouse (най-дразнещият английски диалект според статистиките)

в интерес на истината един куп хора се дразнят точно на стандартния английски и го смятат за снобски

• Потребител
Публикува (edited)

Не разбрах Невски? Правилен английски няма, а теб те дразни неправилния български?

драги митак

ще те посъветвам да четеш внимателно, да вникваш и тогава ще разбираш

има стандартен български/английски, той не е правилен или неправилен, а е стандартен

ако в Англия в основата му са южните говори защото това е по-населенета част от страната, в БГ поне в момента това са западните говори защото София е столица след Освобождението

иначе какво ми дразни ухото си е моя работа, и то само на ухото ми, то може да се дразни от каквото поиска

и никъде не съм написал какво е правилен или неправилен български, разрови ми се в постингите и ми покажи ако не съм прав

ама пак съм прав

тук пак само да вметна, защото това е цяла наука

писменият език е много по-стандартизиран от говоримия

това е приемливо за повечето хора и те даже го защитават (стремеж към грамотност), в същото време обаче защитават и правото да си говорят на собствения диалект или да изпозлват диалектни думи или да говорят с регионален акцент (това им дава идентичност)

• Потребител
Публикува

Преди това не се разрових, а прочетох, че те дразнят всички диалекти в БГ. Добре де, в ЮК, след като няма правилен, кое не те дразни?

• Потребител
Публикува (edited)

Преди това не се разрових, а прочетох, че те дразнят всички диалекти в БГ. Добре де, в ЮК, след като няма правилен, кое не те дразни?

пак ме дразнят всички, някои повече

scouse в УК ми е безспорен лидер

в БГ мьекащите източни диалекти в комбинация с ръкътъ, дънкито и водътъ ме убиват

в UK 3% от населението говори стандартен англиски, а аз живея в район с едно от най-големите разнообразия от диалекти, и едни от най-тежките диалекти (Yorkshire, на юг към шефийлд и барснли има доста шибани диалекти)

• Потребител
Публикува (edited)

ма аз да не мислиш, че страдам или че се опитвам да поправям хората

все ми е тая

въпросът е, че ако ме питаш кое ми е най-приятно да слушам това си е определно RP

между другото с нивото на образование диалектните различия намаляват и хората все повече се приближават до стандартния английски

имам един бивш шеф от Шотландия, на който почти не му личи, че е от там (това рядко се случва), все още си произнася типично er в някои думи, но всичко друго му е RP

имам един друг колега от Манчестър завършил в Оксфорд, който има абсолютно неразличим говор, не може да кажеш от коя част на УК е - типично RP, даже неутрално, без южните posh нотки

пак по темата с диалектите и вариантите на говора

замисля ли сте се защо на хората им е по-трудно да зацепват шотландски английски от американски английски например

защо един американец ще има повече проблеми да разбира шотландците отколкото те него

отговорът пак е в това с какво свиква ухото

всички гледаме американски филми, а много радко гледаме шотландски филми

така един чужденец, ще е много по-свикнал с американски английски

• Потребител
Публикува

Абе кво ги маиняхте и ги забуварихте бисерите диалектни, дето беа тръчнали по темата! Мене си ми аресваха сичките, щото са убови и са радувам на тех. Сакам си па си ги сакам! И те така те! :)

• Потребител
Публикува

ами все пак форумът е научен

та реших да вкарам малко научност в темата за диалектите и малко да я прехвърлим към британските острови за да избягаме напрежението локално

• Потребител
Публикува

Да де, научен е, но пък се надявам на хората, интересуващи се от наука, да не е забранено да се забавляват, ей така, от време на време. =)

• Потребител
Публикува (edited)

Западните диалекти бодът ухото. И са театрални и превзети. Случвало ми се е да говоря с някой и изобщо да не слушам какво говори, щото начинът по който говори ми отвлича цялото внимание. понякога даже някой думи ти се набиват в главата и ги казваш после без да искаш :).

Обаче и да се говори официален български, с правилно произнасяне на всяка дума, също се набива на уши и прави впечатление. Звучи изкуствено. Много е характерно за българските филми или за тези, чийто майчин език не е български.

Западна България или са научават да говорят като хората или... никакво море! Ши идът ламуту.

Редактирано от stinka (Rom)
  • Потребител
Публикува (edited)

западна българия ходи на море все по-рядко в българия

това беше изкуствено залитане от комунизма

Мдааааа затова Кавала и Тасос географски по прилягат на България :).

Ама айде след сто години може да сме обединени в общото ни китайско отечество. И ши си цъкаме мандарин и няма да има нито западнали, нито източни диалекти, нито гръчки, ще оцелее само македонскиот.

Редактирано от stinka (Rom)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!