Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Върбане, върбане, нерде контактьорки, нерде Южен поток... 

А впрочем, все руски пропаганди ви се привиждат. А американски? 

• Мнения 70
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Преди 56 минути, КГ125 said:

Върбане, върбане, нерде контактьорки, нерде Южен поток... 

А впрочем, все руски пропаганди ви се привиждат. А американски? 

Ами нерде Царичина, нерде банки, атомна енергетика и демокрацията за капак на края.

On 5.07.2019 г. at 19:46, КГ125 said:

Екстрасенси, енергии, Кашпировски, полъргайсти и разбира се - Царичина, къде без нея... А по това време тече здраво приватизиране на банки и предприятия, руши се атомната енергетика, спират се парите на армията, новоизлюпени бандити се срастват с полицията - е такива демократически работи, начи..

Нима ти се привижда че няма руска пропаганда?И на мен ми е любопитно, кажи нещо за американската пропаганда.

• Потребител
Публикува

Между другото, Царичина е на 12 км. от Курило, и на 30 от Бухово... 1992 освен операция "Лъч" е прекратен и добива на уран у нас. Така че, истината може да е и по иначе... 

• Потребител
Публикува

При "руска" власт имаше американска пропаганда.
Сега е обратното. И съвсем нормално. Всяка власт се бори с чуждата пропаганда.

А някой схваща ли истинския смисъл на термина пропаганда?

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, sirius said:

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, sirius said:

Каква американска пропаганда имаше при руска власт?През соца зад желязната завеса каква американска пропаганда си чул?При тоталния контрол над медиите нищо което не се харесваше на властта не можеше да проникне.Абе каква американска пропаганда ще чуеш при бай ти Тошо.Ти схващаш ли какво говориш?

• Потребител
Публикува

Не знам какво разбираш под пропаганда, но по тошово време имаше ДАЛЕЧ повече английска и американска музика, от колкото сега има руска.
Повече чужди книги, от колкото сега руски. 
СЕГА контролът е тотален и брутален. 
Но то е малко и въпрос на възприятие - ако имаш реално възприятие може да имаш и реална представа. Ако не ... всеки в своя си филм.

За малко да пропусна.
За каква руска власт говорим, че нещо не си спомням?
Нима да имаше табели на национални институции на руски език? Или табели по пътищата на руски? Или опаковки на ... слънчоглед керпи, днес си купих - три думи на български и 10 на английски. А я се огледайте на улицата колко български надписи има ... или повечето са на руски?
А може би имаше "СССР за България" с етаж в министерството на образованието?
Или имахме съветски бази в България?
Опън юр айс както се казва на новия български...

• Потребител
Публикува
Преди 13 часа, sirius said:

Не знам какво разбираш под пропаганда, но по тошово време имаше ДАЛЕЧ повече английска и американска музика, от колкото сега има руска.

Значи сега ако слушаш английска, американска, италианска, френска,руска....музика това е пропаганда?

И как така по тошово време ще да е имало повече английска и американска музика?По радиото и телевизията нямаше такова нещо  таварисч .Някои хора си слушаха в къщи такива записи направени на черно, контрабанда.Това не е пропаганда!

Дрън дрън ярина!Напротив западната литература беше много слабо представена и то цензурирана за сметка на руската.Която даже се изучаваше в училище.

И какъв е тоя контрол?Забраняват руската музика и литература ли?

Който му харесват може да отиде в библиотеката ,там ще намери всичко руско и съветско що е излязло на български.Не са забранени, контролирани и цензурирани.Ама няма мераклии!

Я кажи да видим какъв е тоя контрол над руската музика, литература, табели ,език,...какво руско е забранено?КВъобще какво руско ти липсва и искаш да  го имаш а не можеш?

За малко да пропусна.
За каква руска власт говорим, че нещо не си спомням?
Нима да имаше табели на национални институции на руски език? Или табели по пътищата на руски? Или опаковки на ... слънчоглед керпи, днес си купих - три думи на български и 10 на английски. А я се огледайте на улицата колко български надписи има ... или повечето са на руски?

Добре че не пропусна!

И за какво са ти на руски табели ? Не можеш да намериш пътя за Русия ли?

По пътищата пътуват повече английско говорящи,  за това и табелите са на български и английски.Повечето стоки които се внасят имат етикети и информация пак на английски и български, защото не ги правят в Русия.Нашата търговия е предимно на европейския пазар, където английския е универсален.Когато внасяхме от СССР тогава на опаковките пишеше на руски.Това не е пропаганда. 

Преди 14 часа, sirius said:

Или имахме съветски бази в България?

Базите пък каква връзка имат с пропагандата.Или ги споменаваш защото загуби опорна точка.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 часа, sirius said:

Излиза, че феномените Царичина, Щръклево , Кашпировски са се появили във време на смяна на една власт с друга, поради това поява на временно безвластие и безпропагандност и са запълнили пропагандната ниша . Т.е. в природата нищо не се губи, само променя вида си. :)))

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Doris said:

Излиза, че феномените Царичина, Щръклево , Кашпировски са се появили във време на смяна на една власт с друга, поради това поява на временно безвластие и безпропагандност и са запълнили пропагандната ниша . Т.е. в природата нищо не се губи, само променя вида си. :)))

Знаят управляващите - хората обичат някой  да ги лъже!.. Нали науката, не знаела всичко?!😉

...

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Doris said:

Най напред искам да кажа, че пропагандата(всякаква) през соца беше беззъба.Никой не и се връзваше.

За да има успех една пропаганда трябва да има стрес, необходимо е да се създадат условия на страх и несигурност.Тогава хората губят представа за реалността и започват да и вярват фанатично.През соца имаше чувството за сигурност, ред и благоденствие.Това беше внушавано от СМИ.В такава обстановка никаква пропаганда не е възможна.Трябват внушения за страх, ужас, кражби, убийства, изнасилвания, тогава реципиентите възприемат безкритично всичко което им кажат.Запада загниваше, там имаше безработица, хората бяха бедни и гладуваха.Докато тука всички имаха работа, пари и държавата се грижеше за всички.Вярно че там богатите(лошите)  се возеха в мерцедеси и пиеха уиски обути в дънки, но работническата класа беше бедна.Империализмът разпалваше войни, докато ние помагахме на народите да се освободят от експлоататорите и да заживеят като нас.Въобще не ни беше страх от капиталистите, ние бяхме много по силни.Нямаше никакво съмнение, че когато искаме можем да ги победим, но милостиво ги оставяхме да дишат прахоляка след нас.Щото сме добри и ги съжалявахме. Абе недорасляци, все някой ден щяха да се осъзнаят и тогава на драго сърце щяхме да им помогнем да отхвърлят капиталистическото иго.

Но когато падна желязната завеса, всички разбраха, че бедните сме ние.Това беше силен шок за повечето хора.И пропагандата услужливо им обясни, че за това са виновни империалистите.Няма смисъл да разправям как гангстерите отвъд морето ни откраднаха социализма, хубавия живот и ни насадиха на капиталистически яйца.

Ама да не се отвличаме.През соца подобни глупости като извънземни, конспирации, кемтрейлз, антиваксери и прочие ненормална паплач нямаше трибуна.Те не само бяха много по малко заради спокойния и сигурен живот, но нямаха и възможност да обменят и разпространяват налудничавите си виждания.Каквото и да говорим СМИ бяха на ниво и такива ненаучни повърни не се допускаха по телевизия, радио или пресата.

След 89 г., обаче пуснаха всички ненормални в нета ,телевизията и пресата.И те получиха чудесна възможност да обменят и разпространяват фобиите си.Абе луда работа.Това не е хубаво, ама няма как, демокрация.Ненормалните също имат права и те се възползват от тях.Може обаче, правилно би било да се ограничава и то до голяма степен разпространението на подобни глупости.Те не са безобидни, а са част от пропагандата.Чрез тях се изкривява реалността, засилва се тревожността и хората стават по лесно манипулируеми и податливи на пропаганда.

Подобни материали за ваксините, кемтрейлз, извънземни, световни заговори и др. се разпространяват най много от сайтовете за пропаганда.

• Потребител
Публикува (edited)
On 7.07.2019 г. at 16:59, sirius said:

Аз може да съм бил дете, но не съм бил идиот. Достъпната преводна литература, макар и качествено подбрана и добре преведена, беше доста рехава. Масово книжки започнаха да се появяват след 89-та. Това че родителите ни бяха събрали прилични библиотеки, не значеше че има голям избор, а че хората буквално бяха събрали всичко издадено последните три дестилетия! То и за това подборките по холните "секции" на панелните жилища, доста си приличаха, като заглавия. 

И докато за възрастните, чат пат се намираше нещо, то за подрастващи нещата в книгоиздаването бяха доста тъжни.  Комикси? Дъга, Пиф и с това завършваме, мили деца. Научно популярна литература? Поредицата "Какво знаем за...", една книжка за динозаври, списание Космос и Джеръл Даръл. Толкоз!. Книги за юнюши? Десетина добре подбрани класически автори. Ама като изчетеш Джек Лондон, Карл Май и Майн Рид после увяхваш. Фантастика? Пълна пустиня! Дори "Галактика" я разреждаха с автори от "комунистическият блок". 

С което не искам само да критикувам. Можеше и да е много по-лошо. Нашите родни каскети в лицето на Тошо и министри, които със сигурност не бяха най-тъпите каскети в Съветското Пространство, твърдо си вървяха към либеризация през 80-те, включая в киното и книгоиздаването, ама беше малко късно, пък и както се разбра, кинтите вече са били свършили. 

Редактирано от Amazonski
  • Потребител
Публикува
Преди 42 минути, Amazonski said:

Аз може да съм бил дете, но не съм бил идиот. Достъпната преводна литература, макар и качествено подбрана и добре преведена, беше доста рехава. Масово книжки започнаха да се появяват след 89-та. Това че родителите ни бяха събрали прилични библиотеки, не значеше че има голям избор, а че хората буквално бяха събрали всичко издадено последните три дестилетия! То и за това подборките по холните "секции" на панелните жилища, доста си приличаха, като заглавия. 

И докато за възрастните, чат пат се намираше нещо, то за подрастващи нещата в книгоиздаването бяха доста тъжни.  Комикси? Дъга, Пиф и с това завършваме, мили деца. Научно популярна литература? Поредицата "Какво знаем за...", една книжка за динозаври, списание Космос и Джеръл Даръл. Толкоз!. Книги за юнюши? Десетина добре подбрани класически автори. Ама като изчетеш Джек Лондон, Карл Май и Майн Рид после увяхваш. Фантастика? Пълна пустиня! Дори "Галактика" я разреждаха с автори от "комунистическият блок". 

С което не искам само да критикувам. Можеше и да е много по-лошо. Нашите родни каскети в лицето на Тошо и министри, които със сигурност не бяха най-тъпите каскети в Съветското Пространство, твърдо си вървяха към либеризация през 80-те, включая в киното и книгоиздаването, ама беше малко късно, пък и както се разбра, кинтите вече са били свършили. 

Всичките произведения на Йокаи Мор например около 57 книги, Jókai Mór összes műve 36 db

или най-добрите международни романи

a%20vil%C3%A1girodalom%20remekei-007.jpg

68 книги.....

На всяко работно място имаше такива културни агитатори които абонираха за разни сериали....Едно, че ти ги одържаха/цената/ от заплатата, тоест на изплащане ги купуваше, обикновенно по 12 книги на година издаваха и ако имаше юбилей на някой писател токава +1. 

Добра точка за теб защото изпълняваш едната препоръка за социалистическият човек да се ограмотяваш.

Второ докато запълниш секцията с кристали и/или порцеланови патенца, можеш да я заредиш с книги, да те виждаш, че си културен човек. /А ракията можеш да я криеш зад тях/.

Трето ако погледнеш най-плътно биваха заредени спалните /нали на пролетара точно в леглото го сърби за културата/ и чудесно изолира 8см бетонената стена от комшуто да не те чува когато слушаш свободна европа или недай боже нещо друго да ти е дошло на ум....

Четвъртото пък беше......Както четях поред романите ми дойде една книга Kapcsolódó kép на Чин Пинг Мей "Красиви жени в една богата къща". Два тома. От началото до краят пълно с литературно описания на сексуални актове.....Когато разказах това на приятелите в училище........

Забогатях.

Месеци занапред трябваше да водя списък кой том, при кого е. Сериозни суми ми даваха занапред ако се случи нещо с книгата.....В фотолабораторията на училището направиха специална становка за фотографирането на книгата, страница по-страница. Така, че имаше които също навъртяха сериозен бизнис около нея....

Майка ми след време забелязя, че спрямо другите книги на полицата тези два тома бая са почернели и разлистени. Сигурно знаеже за какво става дума, но нищо не ми каза.......😉 

• Потребител
Публикува

Абе Скуби, ти говориш за Унгария.

Тука също излизаха поредици, световна класика да речем, но не всички писатели ставаха за четене.Второ, никой не записваше или абонираше за книги.Напротив хубавите се издаваха в малки тиражи и се пазеха само за хора с връзки.Плявата я пускаха за свободна продажба. 

Та някои АБПФК правеха "библиотека" запазваха им книги с определени размери за да изглеждат красиво подредени в библиотеката им.Не ги четяха.Много рядко можеше да се промъкне свястна книга  за свободна продажба.Това се случваше само когато продавачките нямаха информация че книгата е хубава.

Веднъж за малко да попадна в категорията на правоимащите, успях да вляза в склада към книжарницата, но толкова беше.Повече не ме пуснаха в пещерата на Али Баба. 

Други пък излизаха само на руски.Те не се търсеха толкова и можеха да се намерят в руската книжарница. Там книгите бяха много евтини и достъпни.Понякога можеше да се открие и нещо интересно в антикварните книжарници.Така няколко пъти попаднах на ръкописи.На религиозна тематика, простотии.

И аз бях намерил през 64 година еротика.Няколко тома спомени на Д.Казанова издадени преди девети септември.Тогава ми се сториха много интересни.Ама то всеки минава най напред през индианските на Л.В.Хенрих , сетне Джек Лондон докато стигне до справочници, каталози и НПК.Сетне се връща обратно по същия път до приказките на братя Грим и спира да чете .

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, vvarbanov said:

Абе Скуби, ти говориш за Унгария.

Тука също излизаха поредици, световна класика да речем, но не всички писатели ставаха за четене.Второ, никой не записваше или абонираше за книги.Напротив хубавите се издаваха в малки тиражи и се пазеха само за хора с връзки.Плявата я пускаха за свободна продажба. 

Та някои АБПФК правеха "библиотека" запазваха им книги с определени размери за да изглеждат красиво подредени в библиотеката им.Не ги четяха.Много рядко можеше да се промъкне свястна книга  за свободна продажба.Това се случваше само когато продавачките нямаха информация че книгата е хубава.

Веднъж за малко да попадна в категорията на правоимащите, успях да вляза в склада към книжарницата, но толкова беше.Повече не ме пуснаха в пещерата на Али Баба. 

Други пък излизаха само на руски.Те не се търсеха толкова и можеха да се намерят в руската книжарница. Там книгите бяха много евтини и достъпни.Понякога можеше да се открие и нещо интересно в антикварните книжарници.Така няколко пъти попаднах на ръкописи.На религиозна тематика, простотии.

И аз бях намерил през 64 година еротика.Няколко тома спомени на Д.Казанова издадени преди девети септември.Тогава ми се сториха много интересни.Ама то всеки минава най напред през индианските на Л.В.Хенрих , сетне Джек Лондон докато стигне до справочници, каталози и НПК.Сетне се връща обратно по същия път до приказките на братя Грим и спира да чете .

Абе поне една мършава енциклопедия поне? Képtalálat a következÅre: âголÑмаÑа бÑлгаÑÑка енÑиклопедиÑâ

Kapcsolódó kép Kapcsolódó kép Нещо все е имало?2.jpg :dance3:

• Потребител
Публикува

Книгите не се слагат в библиотеката за да изглеждат красиво подредени по големина и цвят! Тия енциклопедии като гледам не са отваряни.Никога не съм искал да ги имам.Събирах редки издания и хубава художествена литература.Която четях всеки ден по няколко часа.Рядко пущаха нещо интересно, повечето пъти препрочитах.До скоро използвах всеки ден библиотеката си не съм я държал като тази от снимките за украшение.Сега е на камари на тавана, никой не иска да чете.Занесох един курс книги в библиотеката за да им ги подаря, но ме съмнява, че ги разграбиха.Не направиха никакъв опис на дарението, нито пък издадоха някакъв документ с който да ги заприходят.Мислех да занеса всички, но се отказах.

• Потребител
Публикува
Преди 11 часа, vvarbanov said:

Напротив хубавите се издаваха в малки тиражи и се пазеха само за хора с връзки.Плявата я пускаха за свободна продажба.

То пък сега няма плява?
Но според мен ТОГАВА бе по-лесно човек да намери и да си купи добра литература ... от колкото сега.
Сега е свалено нивото до там, че хората вече не отделят зърното от плявата. А плява да искаш. Че я и рекламират! ЗА ПАРИ! 
Парите са новия идол след 90-те години.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, sirius said:

То пък сега няма плява?
Но според мен ТОГАВА бе по-лесно човек да намери и да си купи добра литература ... от колкото сега.
Сега е свалено нивото до там, че хората вече не отделят зърното от плявата. А плява да искаш. Че я и рекламират! ЗА ПАРИ! 
Парите са новия идол след 90-те години.

Ретро секция. Виж само колко сериала си е купил......Имам съмнения най горните червени/в ляво/ са всички произведения на В.И.Ленин.:book:

6957814_77341309_l%5B1%5D.jpg

Поморие, преди около 20 години на плажът с черният пясък. 

Предимно баби с внуците си, жена ми, децата и аз. Изведнъж една жена възкликна на внуците си: "АМИ СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ПАРИ! САМО ЗА ПАРИ ГОВОРИТЕ! ИМА И ДРУГИ НЕЩА НА ВСЕТА ОСВЕН ПАРИТЕ!!!!". Внуците и бяха момиченце на около 5-6 и момченце на 4-5 годишна възраст.......За какво ли си говореха родителите им в къщи?

Тези деца ще Те гледат след няколко години когато станеш немощен.......ИМАШ ЛИ ПАРИ?

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува
On 9.07.2019 г. at 15:45, Skubi said:

Ретро секция. Виж само колко сериала си е купил......Имам съмнения най горните червени/в ляво/ са всички произведения на В.И.Ленин.:book:

6957814_77341309_l%5B1%5D.jpg

Поморие, преди около 20 години на плажът с черният пясък. 

Предимно баби с внуците си, жена ми, децата и аз. Изведнъж една жена възкликна на внуците си: "АМИ СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ПАРИ! САМО ЗА ПАРИ ГОВОРИТЕ! ИМА И ДРУГИ НЕЩА НА ВСЕТА ОСВЕН ПАРИТЕ!!!!". Внуците и бяха момиченце на около 5-6 и момченце на 4-5 годишна възраст.......За какво ли си говореха родителите им в къщи?

Тези деца ще Те гледат след няколко години когато станеш немощен.......ИМАШ ЛИ ПАРИ?

Горе вляво и вдясно мяза на Большая советская енциклопедия. Долу вдясно пък зеленото мяза на оксфордския речник. Едва ли партократи...

• Потребител
Публикува

Имаше предложение на един депутат виден политик, че пенсията да се дава до 70 години. После да ги издържат децата им.....Друг медия целеб, предлага, че над 60 да не се дава или удължава шофйорската книжка....Друг предлага над 65 да не се правят вече такива операции, които са скъпи, или лекарствата и рехаба е скъп. Ако все така си иска да плаща пълна цена.....Така, че на секунди сме от това да се предложи еутаназията срещу заплащане....Например Х милиона ако се съгласиш да те приспят, да се изплатят на тези които Ти искаш да ги получат....Последният подарък от дядо, баба....

Къде ли хвърлих куката?🤔

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!