Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува

Кога се предполага (или се знае) че за първи път в България е използван изразът "кисело мляко" за този продукт, който иначе се знае като "yoğurt" (тур)

/в някои български диалекти му викат "агурт"/

И още един, или два въпроса (той е за биолозите):

Някои има ли представа дали бацила Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus е разпространен извън региона на Балканите (естествено разпространение), и ако отговорът е "да" , то къде по- точно, в кои региони на Стария свят бацила сев открива?

  • Потребители
Публикува

Това е някакво патриотарско писание, от което не се разбира нищо конктретно по въпроса за бактериите, или по въпроса за името

Авторът просто заявявя че киселото мляко от балканите (и по-точно от българите?, защо не от гърците), по време на Осмалъка, се е разпространило на Югоизток (Изток) и към Средна Азия, съответно към страните от изтока/ориента..

/Киселото мляко навлиза в Индия с могулите; поред идеята на автора излиза че индийците хапват българско кисело мляко/

  • Потребител
Публикува (edited)

никой не знае дали киселото мляко е възникнало на балканите или на друго място

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

това не е единствената бактерия използвана при производството на млечно-кисели продукти т.ч. въпросът е безпредметен

този тип продукти може да възникнали на балканите, на кавказ, в близкия изток, а дори и по към иран и северна индия и афганистан

може и да са възникнали самостоятелно нa няколко места, а не пренесени

последното е най-вероятно, т.к. всеки производител на млечни продукти в древността е страдал от някаква степен на замърсяване - не е имало възможности за стерилизация

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

никой не знае дали киселото мляко е възникнало на балканите или на друго място

това не е единствената бактерия използвана при производството на млечно-кисели продукти т.ч. въпросът е безпредметен

този тип продукти може да възникнали на балканите, на кавказ, в близкия изток, а дори и по към иран и северна индия и афганистан

може и да са възникнали самостоятелно нa няколко места, а не пренесени

последното е най-вероятно, т.к. всеки производител на млечни продукти в древността е страдал от някаква степен на замърсяване - не е имало възможности за стерилизация

Даа, ма колко бактерии на киселото мляко носят името на народ или страна :P

Аз знаеш ли колко неща съм открил и след 5-10-15 и нагоре години ги виждам /има и такива дето още не са излезли/ - някои като нови продукти, други като нови технологии...

Сега сериозно - този спор съм го водел и с македонци...

Кумисът /Казахстан, Узбекистан, Татастан/ е алкохолна напитка от ферментирало мляко. За да ферментира... Кефир, по-добре от мене знаеш какво е, скандинавската алкохона напитка я забравих - има такава.

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

води го с който искаш аз съм ял всякакво кисело мляко във всякакви варианти, включително арменско, турско и гръцко и не можеш да ме убедиш, че има сигурни научни доказателства за каквото и да било

в интерес на истината предпочитам точно определно кисело мляко от северна гърция, което не се продава по супермаркетите, включително и в гърция, но това са просто лични предпочитания

  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Ха-ха, далеч сам от мисълта да водя спор и аз съм ял не БГ такова. Не знам за такива доказателства, дразнех ги просто.

По-долните неща /от предходния пост/ дето изброих стават от кисело мляко

Редактирано от Joro-01
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

От 0,08 до 2%. Сложих го доколкото е прдукт от вкисванена млякото.



http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir - тук го дават под процент, в руската - до 0,88%. БГ уики дава най-много

  • Потребител
Публикува

Я виж тук.

История на българското кисело мляко

http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/zdravoslovno-hranene/balgarskoto-kiselo-mlyako/istoriya-na-balgarskoto-kiselo-mlyako/

Това е някакво фентъзи...с много правописни грешки.

  • Потребител
Публикува

Даа, ма колко бактерии на киселото мляко носят името на народ или страна :P

Аз знаеш ли колко неща съм открил и след 5-10-15 и нагоре години ги виждам /има и такива дето още не са излезли/ - някои като нови продукти, други като нови технологии...

Сега сериозно - този спор съм го водел и с македонци...

Кумисът /Казахстан, Узбекистан, Татастан/ е алкохолна напитка от ферментирало мляко. За да ферментира... Кефир, по-добре от мене знаеш какво е, скандинавската алкохона напитка я забравих - има такава.

Кумисът си е стара българска напитка, разликата със урдата (йогурта) е в това, че веднага след закваската съда трябва да бъде положен на интензивно разбъркване.

По стара предхристиянска българска традиция този процес на ферментация протичал в мех от конска кожа, който се оставял на върха на юртата и се разтръсквал от време на време или

се закачал за седлото където започвал да кипи като младо вино и да се подкиселява и ферментира.

За религиозни церемонии се използвал специално добит чрез замразяваща дестилация кумис- с леко резлив вкус на езика като зряло вино от който на човек му ставало весело.

Сезонът за доене на кобилите традиционно продължавал между средата на юни и началото на октомври. За един сезон една кобила отделя около 1000 до 1200 килограма мляко, от които около половината се оставя за жребчето...

  • Потребител
Публикува

Кумисът си е стара българска напитка, разликата със урдата (йогурта) е в това, че веднага след закваската съда трябва да бъде положен на интензивно разбъркване.

По стара предхристиянска българска традиция този процес на ферментация протичал в мех от конска кожа, който се оставял на върха на юртата и се разтръсквал от време на време или

се закачал за седлото където започвал да кипи като младо вино и да се подкиселява и ферментира.

За религиозни церемонии се използвал специално добит чрез замразяваща дестилация кумис- с леко резлив вкус на езика като зряло вино от който на човек му ставало весело.

Сезонът за доене на кобилите традиционно продължавал между средата на юни и началото на октомври. За един сезон една кобила отделя около 1000 до 1200 килограма мляко, от които около половината се оставя за жребчето...

Това пък откъде се взе???

  • Потребител
Публикува (edited)

Това пък откъде се взе???

От къде ли?

Не е нормално българин, да не знае рецептата за приготвяне на кумис (ферментилал йогурт) - напитката, с която са израстнали аспаруховите българи, основателите на Дунавска България, потомци на Кубрата и Крума страшний...

5058088i.jpg

Редактирано от Eньо

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!