Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Ще ме извините, да отворя един въпрос към корифейщината. Наскоро се мотах по Македония и Косово и ме потресе грамадното наличие на руси мацки. Аз нали, понеже съм генетичен финикиец, както се оказа с вероятно повече от 6 хил. години присъствие на балканите (гърците и античките да го духат), като видя русо и ченето ми провисва и пр. Вярно, че там може да са се замотали и част от гепидите, ама те са много стара работа, пък и няма град Гепидово. Но има Куманово и то един от най- голямите в Македония. Известно е, че Асеневци пристигат някъде от Влашко основно подкрепени от кумански дружини, а цялата конница на Иван Асен II е куманска, барабар с командващия. Всъщност, нищо не съм чул за българска конница, след Борис. Просто я е изклал за слава во Христе, а конете за скраб и суджуци. Всичко си вървяло по мед и масло до Куликовската битка. Там, както е известно татарите разпертушинват една руско-куманска войска и приключват с руските княжества и Половия. Предполагам, че известено вече какво ги чака от предишни примери, т.е. кардинално и батално клане, цялото население се е юрнало към братята Задунайски кумани, а съм сигурен, че с тях и всякакви руски навлеци, защото после дълго време за никакви русняци около Киев не се чува. Туй цялото нещо, минало Дунава горе-долу като орда скакалци и понеже били абсолютно оскотяли и изгладняли, почнали да крадат и безчистват. Явно са имали голямо числено преимущество над добре въоръжените местни структури, защото след като не можали да се справят, последните се затворили в разните твърдини и поискали помощ. Наложило се самият Иван Асен II да се намеси начело на куманската си конница, след което със цветисти попържни, псувни и други ругателства (най-вероятно на чист кумански), гвардията разкарала цялата тая шарена тумба в югозападно направление. Позачетох за сведения за физическия облик на тия момчета и се оказа, че има, от един френски белгиец от хората на Балдуин. Дългокраки и руси! Сиреч, мацките ще са нещо като полякините, но след толкова векове и влиянието на местния микробиологичен комплекс, няма да са с толкова дълги крайници. Отгоре на всичко в руските аналии има сведения, че руските бандитски орди специално ходили да вилнеят в Половия, на лов за мацки, защото те били особено готини.

Горе-долу, същият десерт можем да намерим и в Софийското поле, около Саранци и оттатък към Мърчаево. Сиреч некакви шопи. В Косово, си щраках разни т.в. канали много дават фолклор и никаква чалга. Значи носии, музика и хората са шопски! Ама абсолютно. Само стъпките са малко по-простички. Пеят, обаче на албански, което мисля че е от телешкото и липсата на твърд алкохол.

Та ми се замота такава теория. Какво мислите? Между другото косовските и албанските албанци се оказаха доста различни. На юг приличат на италианци и българи, а тия в Косово има много руси, рижи, а тъмните приличат на унгарци.

P.S. Дали на кумански стълба е басамаци?

Редактирано от Р. Теодосиев
  • Потребител
Публикува

Хъм...Малко ми е сложно да ти проследя мисълта, но ще направя малка поправка. Куликовската битка е доста по късно от времето за което пишеш. Монголите пердашат половци и руси в битка при една река(Калка), ако не се лъжа...

• Потребител
Публикува

Ще ме извините, да отворя един въпрос към корифейщината. Наскоро се мотах по Македония и Косово и ме потресе грамадното наличие на руси мацки.

Химията е способна на велики неща :grin:

• Глобален Модератор
Публикува

Е хайде сега след Борис не сме имали конница.Веднага казвам Ахелой 917 г.

• Потребител
Публикува

Голяма част от куманите сега са унгарци. Там също са ги приели, като бягали от монголите с условие да се покатоличат. Имало даже нещо като "покуманчване" на унгарския царски двор поради женитба на крал Стефан за куманка, за голямо недоволство на църквата.

• Модератор Военно дело
Публикува

Счита се, че куманите са асимилирани от татарите. Те говорят на тюркски език, битът им е еднакъв и и както татарите са били езичници. Поради това куманите получават статута на "господарски народ"-заедно с татарите и са асимилирани.

Апропо подобно е било отношението и към българите в тюркютския и аварския хаганати, но нашите успяват да избегнат тази съдба.

• Потребител
Публикува

Хъм...Малко ми е сложно да ти проследя мисълта, но ще направя малка поправка. Куликовската битка е доста по късно от времето за което пишеш. Монголите пердашат половци и руси в битка при една река(Калка), ако не се лъжа...

Йест, виноват Ваше с-тво! При Калка. Опечатка.

Голяма част от куманите сега са унгарци. Там също са ги приели, като бягали от монголите с условие да се покатоличат. Имало даже нещо като "покуманчване" на унгарския царски двор поради женитба на крал Стефан за куманка, за голямо недоволство на църквата.

Е, че тука не е ли абсолютно същото.

• Потребител
Публикува

Ще ме извините, да отворя един въпрос към корифейщината. Наскоро се мотах по Македония и Косово и ме потресе грамадното наличие на руси мацки. Аз нали, понеже съм генетичен финикиец, както се оказа с вероятно повече от 6 хил. години присъствие на балканите (гърците и античките да го духат), като видя русо и ченето ми провисва и пр. Вярно, че там може да са се замотали и част от гепидите, ама те са много стара работа, пък и няма град Гепидово. Но има Куманово и то един от най- голямите в Македония. Известно е, че Асеневци пристигат някъде от Влашко основно подкрепени от кумански дружини, а цялата конница на Иван Асен II е куманска, барабар с командващия. Всъщност, нищо не съм чул за българска конница, след Борис. Просто я е изклал за слава во Христе, а конете за скраб и суджуци. Всичко си вървяло по мед и масло до Куликовската битка. Там, както е известно татарите разпертушинват една руско-куманска войска и приключват с руските княжества и Половия. Предполагам, че известено вече какво ги чака от предишни примери, т.е. кардинално и батално клане, цялото население се е юрнало към братята Задунайски кумани, а съм сигурен, че с тях и всякакви руски навлеци, защото после дълго време за никакви русняци около Киев не се чува. Туй цялото нещо, минало Дунава горе-долу като орда скакалци и понеже били абсолютно оскотяли и изгладняли, почнали да крадат и безчистват. Явно са имали голямо числено преимущество над добре въоръжените местни структури, защото след като не можали да се справят, последните се затворили в разните твърдини и поискали помощ. Наложило се самият Иван Асен II да се намеси начело на куманската си конница, след което със цветисти попържни, псувни и други ругателства (най-вероятно на чист кумански), гвардията разкарала цялата тая шарена тумба в югозападно направление. Позачетох за сведения за физическия облик на тия момчета и се оказа, че има, от един френски белгиец от хората на Балдуин. Дългокраки и руси! Сиреч, мацките ще са нещо като полякините, но след толкова векове и влиянието на местния микробиологичен комплекс, няма да са с толкова дълги крайници. Отгоре на всичко в руските аналии има сведения, че руските бандитски орди специално ходили да вилнеят в Половия, на лов за мацки, защото те били особено готини.

Горе-долу, същият десерт можем да намерим и в Софийското поле, около Саранци и оттатък към Мърчаево. Сиреч некакви шопи. В Косово, си щраках разни т.в. канали много дават фолклор и никаква чалга. Значи носии, музика и хората са шопски! Ама абсолютно. Само стъпките са малко по-простички. Пеят, обаче на албански, което мисля че е от телешкото и липсата на твърд алкохол.

Та ми се замота такава теория. Какво мислите? Между другото косовските и албанските албанци се оказаха доста различни. На юг приличат на италианци и българи, а тия в Косово има много руси, рижи, а тъмните приличат на унгарци.

P.S. Дали на кумански стълба е басамаци?

Ваф (така произнасят Уау, тук чесите ;)), страхотно перо, сиреч клавиатура имаш! Добре поднесено и забавно, но нищо повече, според мен де.

• Потребител
Публикува (edited)

Счита се, че куманите са асимилирани от татарите. Те говорят на тюркски език, битът им е еднакъв и и както татарите са били езичници. Поради това куманите получават статута на "господарски народ"-заедно с татарите и са асимилирани.

Апропо подобно е било отношението и към българите в тюркютския и аварския хаганати, но нашите успяват да избегнат тази съдба.

Не всички българи стават християни. В куманските орди са се вливали много от нашите братя от Волжска България (именувана през 15в. (Казанско канство) са оцелели в днешен Татарстан, Чувашия както и карачаевците-народът живеещ по високите части на Северен Кавказ и долината на р.Кубан - те са преки потомци на българите на най-големия син на кан Кубрат кан Батбаян,които остават до последно да отбраняват Велика България от нашествието на хазарите.В течение на времето тези българи се смесват с алани и кумани и нах;уват към Балканите като кумани.

Редактирано от Eньо
  • Глобален Модератор
Публикува

И все пак въпросът е много интересен. Къде се дянаха куманите...

А къде се дянаха печенезите?Народ твърде многоброен.Или пък господарски народ като аварите.Истината е пределно ясно и проста оцеляха единствено и само тези народи които приеха християнството и оцеляха благодарение на него.

• Глобален Модератор
Публикува

А къде се дянаха печенезите?Народ твърде многоброен.Или пък господарски народ като аварите.Истината е пределно ясно и проста оцеляха единствено и само тези народи които приеха християнството и оцеляха благодарение на него.

Търси костите им в периметър от петдесетина километра около Левунион.

• Модератор антропология
Публикува

Е, айде сега, царския двор през по-голямата част, ако не и през цялата, на второто българско царство е кумански. Куманите се вливат във всички балкански етноси + унгарците; които остават по степта, татарите ги ловят като зайци за роби и продават из близкия изток. Но това са известни неща. При самите кумани нещата са малко като при прабългарите; куманския речник на католическите мисионери е триезичен - латински, тюркски и...ирански. Мисълта ми е, тоя степен етнос предимно си сменя името през дългите векове на нестабилност след падането на римската империя, но иначе си стои горе-долу същия.Но, вероятно нещичко от куманите се е претопило в хората от съвр. украйна също.

• Глобален Модератор
Публикува

Ще рече, асимилират се в околните народи и държави? Унгария, България, татари, ей го и в Германия.

Изобилието от топонимия свързана с кумани в Македония мисля доста подкрепя тезата на Selfmade00 че част от тях са се спуснали къде Македония...

• Модератор антропология
Публикува

Определено я подкрепя.

Трябва да напредне още археогенетиката -в смисъл - да стане по-евтина - за да се установи недвусмислени има ли връзка м/у шопите и куманите. България и балканите са едно невероятно богатство от етноси през времената. Геноциди на практика не са същесвували, всичко се е вливало и вписвало във вече съществуващото. В същото време сме по-еднородни генетично от западноевропейците, а най-еднородни са албанците - тия две неща са странни. Истинската история си остава мистерия. Чудя се дали някога ще бъде реконструирана правдоподобно.

• Потребител
Публикува

..., а най-еднородни са албанците - тия две неща са странни. Истинската история си остава мистерия. Чудя се дали някога ще бъде реконструирана правдоподобно.

За албанците е ясно, те са в тъча и нависоко :)

• Потребител
Публикува

Хм, да видим данни за брой на куманите, щото много уж, пък държава не правят. Пръснали се тук, пръснали се там. За аварите - хаганат, за хазарите тоже, за маджарите-кралство :grin: , печенегите пък първо русите на Мономах и после Алексий Комнин ги праща в историята, за завалиите кумани - нищо. А обяснете, bitte?

• Потребител
Публикува

Зачукали са се на същото място като хуните, сарматите, готи, скитите и т.н.

Просто имам усещането, че така наречените "кумани" са конгломерат от няколко (а може би много) народи. Да една част са асимилирани от маджарите и българите, но по-голямата част са се влели (без да се напълно асимилирани) в Златната орда и "народа" татари.

Явно в степта с промяната на етноса на династията/върхушката се е променяло и името на управлявания народ.

• Модератор Военно дело
Публикува

Шопите са печенеги-май. Унищожени са от татарите, какво да го обясняваме, те учените отдавна са го обяснили.

• Потребител
Публикува

Шопите са печенеги-май. Унищожени са от татарите, какво да го обясняваме, те учените отдавна са го обяснили.

Унищожени,унищожени, колко да са унищожени? Все пак езика на кримските татари е тюрски, а не монголски. Явно са претопени или по-точно омесени с други степняци.

Ако са загубили нещо, то е името си. Обаче според мен са нямали национално съмосъзнание, а просто са се наричали с името на управляващата династия/народ.

• Потребител
Публикува

Това не е задължително според мен. Например, четох за удмуртите, че те все още смятат за своя национална религия езичеството и свързват с него националната си единтичност, въпреки, че руснаците са разпространявали християнството, а татарите - исляма.

Зачукали са се на същото място като хуните, сарматите, готи, скитите и т.н.

Просто имам усещането, че така наречените "кумани" са конгломерат от няколко (а може би много) народи. Да една част са асимилирани от маджарите и българите, но по-голямата част са се влели (без да се напълно асимилирани) в Златната орда и "народа" татари.

Явно в степта с промяната на етноса на династията/върхушката се е променяло и името на управлявания народ.

Вероятно причината е, че в крайна сметка не усядат компактно на конкретна територия, а се разпиляват из цялата степна зона на малки племена.Тоест запазват степния начин на живот.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!