Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор антропология
Публикува

Глишев има моменти, в които, като хване перото - в случая клавиатура си - е като шаман с тъпана. Такава емоция и контрол едновременно. Това с Артур и Беоулф е от тия - ами магически - моменти.

• Потребители
Публикува

Мерси, мерси :) Приятно ми беше да го пиша, самата идея ми се стори наистина интересна. Ако мога, ще се опитам наистина да го направя на диалог, естествено, в подражание на стар стил - било англосаксонски елегичен, било ирландски прозаичен. Радвам се, че ви е харесало. Но и дискусийка ако можеше да стане, ех :)

• Потребители
Публикува (edited)

Южнякът се е вдъхновил от есето (което определено ме ласкае) и ето ни нова тема за дискусия:

Ускорената еволюция - сарматските рицари на крал Артур (от блога му Антропология и социология, поглед отдясно)

Не намерих подобна тема във форума, а напоследък това, за което Южнякът пише, е популярна хипотеза: че има близост в редица сюжетни мотиви на нартския епос в Кавказ и "Артуриадата" от Уелс и Бретан; близост, създадена може би заради присъствието на сарматски части в късноримските гарнизони в Британия.

Ето моя коментар по темата на Южняка:

"Пасторалисти" на български звучи малко странно и вероятно има друг термин за номади-животновъди у нас;
разбира се, името на римския автор трябва да бъде предадено като Касий Дион;
пиенето на мляко е код за варварски начин на живот още у Омир, когото Дион добре познава - в "Одисея" с мляко се прехранва "варварският" народ на циклопите;
тезата за оцеляването и влиянието на сарматите в Британия определено се нуждае от още аргументация;
а сходството между отделни сюжетни мотиви може да идва по много пътища - не е задължително непременно сармати в римската армия да ги предават на уелските бардове :) Сещам се за поне още две възможности, които си заслужават изследването - общ стар източник, например в самата структура на индоевропейските митологии или пък пък в някакъв трети корпус легенди, повлиял и в Кавказ, и в Британия. Няма да се учудя, ако например някъде в гръцката митология открием вълшебен предмет, който помага на героя да изпълни мисия, но после трябва да бъде върнат на боговете. В търсенето на неочакваното не бива да забравяме добрата мраморна класика, защото в нея често има отговор на предполагаемо новаторските ни питания За Артур примерно много пише Галфрид Монмаутски, а у Галфрид влиянията от Вергилий са очевидни. Няма нужда да се обяснява, че Вергилий пък пряко подражава на Омир. Рано или късно цялата европейска литература опира до него. Всяко пътуване е одисея, а през половината време рицарите на Артур пътуват. Ирландските герои от Фианата, които по много неща приличат на Артуровите рицари, често направо пътуват по море, съвсем като Одисей. Няма да се учудя, ако и при нартите се намерят сюжетни мотиви за пресичане на море, езера, река и така нататък. Ето я тук възможността за проверимост на тезата за общата индоевропейска структура.

Това са козметични неща, разбира се. Темата е безумно интересна, именно защото не е изключено в чепкането й да излезе наяве я някой факт за структурата на индоевропейските митове, я поне още някое еднакво разпространило се от Кавказ до Британия гръцко литературно влияние. Така че не е никак лошо, дето другарите съвременни британски изследователи са наблегнали на сюжетно сходство в уелската и нартската традиция. От ей такива малки съвпадения понякога се раждат големи теми.

П. П. Ето една размяна на реплики между Южняка и мен по темата:

Южняка:

първото, което ми хваща окото в коментара ти, е за галактофагите на Омир; не мисля, че става въпрос за езикова конвенция относно варварите, за поетичен код или за циклопи; Омир им отделя доста страници и ги споменава повече от веднъж - вкл., междувпрочем, като еталон за морал на ахейците, за хора, които спазват "стария морален код", със стриктност, който ахейците са изоставили (по подобен начин Тацит ще опише германците по-късно); индоевропеистиката отделя доста страници на омировите млекоядци (Малори например) и консенсусно ги идентифицира със скитите - предшествениците на сарматите от причерноморската степ. Така че, съм склонен да се съглася с Малори. Паралелите между артуровите саги и нартския епос не се изчерпват с ръката, която се подава от езерото - има и други и за мен са мистерия. Може да са сарматите на римска служба, може стар индо-европейски мит, както казваш, а може и нещо друго. Но си напълно прав - далеч не е сигурно, че са сарматите, нито е *необходимо* да са те. Същото се отнася и за появата на гена на лактозната толерантност в Британия. не е задължително да се е случило през сарматските конници - както отбеляза Римлянина, там са служили и тракийски войници, примерно, а може и да са и саксонските нашественици. Сарматите са една от няколко вероятности, които съществуват. Същото се отнася и за артуровите саги. Защо подчертавам ролята на сарматите? Защото е напълно възможна.

Глишо:

Навремето писах една курсова за Омировия епос, защото ми беше направило впечатление, че всички "хора" ядат хляб, месо и вино, а всички "варвари" ядат мляко и сирене.

Скитите и изобщо останалите степни народи естествено са свързвани с яденето на мляко, а за смесването с кръв - това си става общо място у римските автори при описание на варвари от степите. Таман "вампири", както казваш

Артурови "саги" в тесен смисъл няма, а и сагите, както и най-старите източници за Артур са в проза. Поетични са най-вече френските версии на старите британски легенди.

Не знам как е записан нартският епос и съм адски любопитен за превод на английски, френски, руски или италиански - ще ми се да видя сам къде какви съвпадения има с Артуровия цикъл легенди. Пък и ми се ще да прочета нещо за осетинците - примерно как е предположена приемствеността между тях и сарматите.

Южняка:

За връзката между артурианския епос и нартските саги на осетите в качеството им на медиатор между сарматските племана от античността и съвременния свят, можеш да погледнеш примерно The Sarmatian connection: New light on the origin of the Arthurian and Holy Grail legends
CS Littleton, AC Thomas - The Journal of American Folklore, 1978 - JSTOR
... Iranian-speaking Sarmatian clans might have preserved this name in their hero tales seems
possible, if ... the Cotini and other Eastern Celts might have been in contact with some
Sarmatians.24 There ... But Ossetia is still a long way from Central Europe, to say nothing of southern ..." хиперлинк
http://www.jstor.org/discover/10.2307/539571?uid=3737608&uid=2&uid=4&sid=21102646693991

C. Scott Littleton and Linda A. Malcor's From Scythia to Camelot
VH Mair - The Heroic Age, 1999 - mun.ca
... It was this large infusion of Sarmatians that brought the first layers of the Arthurian cycle to Britain ...
It is worth noting that the major dialect of the Ossetians, Iron, is ... an almost completely Celtic intrusion
into what otherwise appears to be a cycle of largely Alano-Sarmatian origin with ..." или тук:From Scythia to Camelot: A radical reassessment of the legends of King Arthur, the Knights of the Round Table, and the Holy Grail
CS Littleton, LA Malcor - 2000 - Taylor & Francis

Не помня точно в коя тема nik1 беше аргументирал някаква теза с откъси от Литълтън и Малкор, аз пък бях скептичен на основание цитати от "Мабиногион". Във всеки случай си намерих книгат им и сега я разглеждам.

Редактирано от glishev

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!