Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Не си спомням дали има подобна тема за имена на селища или други географски обекти, затова реших да отворя такава.

Интересът възникна по повод въпрос за съществуването на селище с име Кумуклар в пределите на България към 18 в. Не зная точно къде да потърся информация, ако някой може моля да ме упъти.

• Глобален Модератор
Публикува

Имаше някъде сайт за руски топографски карти от 19 в. вкл. и на Балканите. Ако не е било някоя прекалено убита паланка може и да са го отбелязали някъде там.

• Потребители
Публикува

Сигурно ли е, че това селище днес се намира в границите на България. Защото има „Речник на селищата и селищните имена в България”, където са дадени всички градове, села и паланки към 1989 г. с техните стари имена. В речника име Кумуклар няма. Близки по звучене са Кумрулар и Кумбурлар, които са стари имена на село Ангел войвода, Хасковски окръг.

Иначе понятието „България” през 18 в. е относително понятие. Около Одрин е имало български села и техните жители масово са се изселвали в Бесарабия. Тези села обаче ги няма в речника.

Според мен щом Кумуклар го няма във въпросния речник, много трудно ще бъде открито къде е било то. Думата изглежда че от кумански произход.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Най близкия топоним, който откривам е някакво село Кумук в Дагестан, точно до Дербент, но са се преселили там от планината през 60-те на ХХ в. защото старото им поселение било разрушено от земетресение.

Kum в тюркските езици значеше пясък струва ми се, може би е някакво производно. Според последните клюки от модераторския раздел проф. Добрев е отбаннат (ама май още не го знае) и може да се появи и да хвърли малко светлина върху въпроса ;)

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува

Пандора би трябвало да търси в стари австрийски карти от 18 век. Те са сравнително подробни, но ще изисква откомандироване в Народната библиотека.

• Глобален Модератор
Публикува

Австрийците не знам дали са правили подробни на Бг, виждал съм на Босна, на Черна гора, Албания. Но вярно голямо търсене с лупа ще трябва да падне.

• Потребител
Публикува

Сигурно ли е, че това селище днес се намира в границите на България. Защото има „Речник на селищата и селищните имена в България”, където са дадени всички градове, села и паланки към 1989 г. с техните стари имена. В речника име Кумуклар няма. Близки по звучене са Кумрулар и Кумбурлар, които са стари имена на село Ангел войвода, Хасковски окръг.

Иначе понятието „България” през 18 в. е относително понятие. Около Одрин е имало български села и техните жители масово са се изселвали в Бесарабия. Тези села обаче ги няма в речника.

Според мен щом Кумуклар го няма във въпросния речник, много трудно ще бъде открито къде е било то. Думата изглежда че от кумански произход.

Предполагам, че става въпрос конкретно за 18 в., защото днес може и да не съществува.

Най близкия топоним, който откривам е някакво село Кумук в Дагестан, точно до Дербент, но са се преселили там от планината през 60-те на ХХ в. защото старото им поселение било разрушено от земетресение.

Kum в тюркските езици значеше пясък струва ми се, може би е някакво производно. Според последните клюки от модераторския раздел проф. Добрев е отбаннат (ама май още не го знае) и може да се появи и да хвърли малко светлина върху въпроса ;)

Най-вероятно става въпрос за наименование произлизащо от име на етнос - кумики. Тези на Дербент вероятно са преселници, а навярно , ако имало такова селище по нашите земи , става въпрос също за някакви преселници.

Пандора би трябвало да търси в стари австрийски карти от 18 век. Те са сравнително подробни, но ще изисква откомандироване в Народната библиотека.

Би било интересно посещение, но не виждам как. Мисълта ми е ако някой е писал нещо и извличал подобни данни. Или пък упоменаване в турските документи.

• Потребител
Публикува

Предполагам, че става въпрос конкретно за 18 в., защото днес може и да не съществува.

Най-вероятно става въпрос за наименование произлизащо от име на етнос - кумики. Тези на Дербент вероятно са преселници, а навярно , ако имало такова селище по нашите земи , става въпрос също за някакви преселници.

Точно кумуклар = кумики. А от къде е сведението за това селище. Ако е от 19 век, може да са преселници от Кавказ. Иначе има къде по-интересни топоними навсякъде из Балканите и Кавказ.

• Потребител
Публикува

Интересът възникна по повод въпрос за съществуването на селище с име Кумуклар в пределите на България към 18 в.

Кумлука, тогава до /сега вече в/ Бургас няма ли да ти свърши работа. :)

• Потребител
Публикува

Точно кумуклар = кумики. А от къде е сведението за това селище. Ако е от 19 век, може да са преселници от Кавказ. Иначе има къде по-интересни топоними навсякъде из Балканите и Кавказ.

Конкретно за това селище се интересуват кумики от Дагестан, възможно е те да имат някаква информация. Преселниците може и да са от Крим не знам точно. Също не зная колко точно е просъществувало селището.

Нарочно озаглавих темата по-общото, ако някой има желание или информация за други топоними да напише нещо.

• Потребител
Публикува

Квартал Кумлука има и в Сливен, но това все идва от турското пясък, песъчливо място, а не от кумици.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!