Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Наскоро си купих рефракторен телескоп. Нов съм в астрономията и нямам никакъв опит.

Някой може ли да ми да даде съвет поради какви причини не мога да видя
нищо? Всичко е размазано, независимо от лещите които ползвам.

На отворен прозорец, при ясно небе, през деня и вечерта. Пробвах с
Луната но дори не се вижда светлина, всичко е тъмно и размазно (разбира
се капака е махнат)

Не знам как да бъде настроен.

Ако някой може да ми даде съвет защо се получава това и нищо не се вижда? :(

• Потребител
Публикува

Ами виж в инструкциите какво пише за фокусиране и колимиране (така се нарича настройката на оптиката).

Ако се съди по ника, който си избрал, телескопът е рефлекторен ;)

• Потребител
Публикува

Мерси Дорис, за съжеление няма никакви инструкции. Само как се сглобвява, малко по малко започнах да му хващам принципа. Но за момента е много трудно да видя даже луната. :)

Иначе да, Рефлекторен (Винаги бъркам с Рефракторен) :)

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Никът ли ти е модела?

Дай точния ако не

Рефлекторния има огледало - рефлектор

http://www.celestron.com/c3/images/files/downloads/1180626153_astromaster2106.pdf

Ще се оправиш ли?

• Потребител
Публикува

Здрасти, мерси за линка с инструкции. Модела ми е Celestron 114eq. (Reflector).

Пробвах първо да фокусирам сградата, която е отсреща и успях. След това пробах с Луната, беше в обхвата на finder scope, но не нищо повече.

Ще пробвам пак. Ако можеш някакъв конкретен съвет а ми дадеш бих бил много благодарен :)

Публикува

Нищо, с възможните настройки да си поиграеш според мене (щом си фокусирал сградата, значи всичко е ок), като помниш или пишеш какво правиш /ако е сложно/. Ако е пред мене - ок, ма така...

Може ли да не си успял "да я уцелиш"? Да насочиш точно демек?

Щом е тъмно и капаци няма...

• Потребител
Публикува

Да, мисля чене мога да я нацеля. Не очаквах да е толкова трудно. Особено с Луната.
Понеже гледам от стая (На отвворен прозорец), предполагам че е по-добре да е при огасено осветление нали?

Лещите, които имам са Barlow 3x и Erecting Eyepiece 20mm, гледам да ползвам само 20 мм, дали това е правилно?

• Потребител
Публикува

Използвай окуляра с най-малко увеличение и насочващия телескоп. Не разбутвай статива. Аз имам телескоп с много по-малко увеличение и пак ми трябва време за да нацеля Луната. Възможно е да има нужда от колимиране. Има нужда и от ясно време....

• Потребител
Публикува

Точно сега пробвам. Имам леща 4мм, това е най-малката. Само нея без Barlow?

Най-странното е че с насочващия на момента я оцелвам и в момента в който погледна през окуляра - нищо.
А със сградата отсреща успях да фокусирам...

• Потребител
Публикува

Сградите имат доста по-голям ъглов размер, за това по-лесно се уцелват. Пробвай пак с някоя по-далечна сграда да я хванеш на фокус, а после извърти нагоре към небето.

Ето тук:

http://forum.starrydreams.com/

има доста хора, които разбират от големи телескопи.

• 3 years later...
Публикува

Такова ли си купила? Браво. Чети упътването, друго не мога да ти кажа. Щом виждаш луната, добре. Можеш ли да настройваш докато гледаш?

• 2 years later...
  • Потребител
Публикува

Здравейте,

Имам един проблем и търся помощ. Намирам обект с Finder-а, слагам кой да е окуляр на мястото му, фокусирам и всичко е наред. Даже качеството на изображението надминава очакванията ми. Махам окуляра, слагам леща на Барлоу и същия окуляр и.....нищо, няма изображение. Колкото и да фокусирам, каквото и да правя, просто няма. Пробвах с друга леща на Барлоу, имам две - 1,5х и 3х. Пробвах и с двете по отделно с различни окуляри, фокусирах размествах, слагах двете лещи една след друга.....не и не. Някой може ли да ми даде съвет? Предварително благодаря!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!