Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Биология
Публикува

@а200, в предходния си пост помолих да ни представиш ВМНВХ, през твоите очи.

Моля, направи го!

Разкажи за тази диета, опиши менюто си за един ден, например.

Също така ще е интересно и да разбера:

в коя възрастова група попадаш;

с какво се занимаваш;

колко време прекарваш във фитнеса.

Това са все важни точки, тговорите на които ще дадат яснота има ли смисъл ВМНВХ.

И ако ще пишем по темата - да спрете с "лиричните" отклонения и дребнавите задявки и да отнесем нещата към конкретна ситуация.

Например, да съпоставим хранителните си режими и ежедневието си.

Аз ще започна със себе си.

ям каквото ми се яде и по колкото ми се яде. Не съм стъпвал във фитнес, откакто спрях да тренирам плуване (преди около 15 години). Ежедневието ми, винаги е било и е свързано с много движение и не малко психично натоварване (харесвам си работата и не се оплаквам, просто това са рисковете на професията!). Не малка част от заниманията ми изискват сериозна концентрация. Дневно карам на 5 - 6 кафета. Спортувам, до толкова, до колкото се придвижвам с велосипед, през топлите месеци на годината. От години поддържам около 70 кг. (не знам много ли са ми, малко ли са ми, но се чувствам отлично!).

Сега, да видим как стоят нещата при вас?

  • Мнения 85
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Публикува

Гоня 50-те години. Бях стигнал 108кг, движение-0% такава ми е работата. От януари ме сложиха на хапчета за кръвното, холестирола бил голям изписаха ми статини. Досега съм правил диети падал съм до 90 кг след това съм връщал веднага. Започнах да чета и за мен стигнах до извода, че с правилното хранене ще мога да си оправя и здравето и килограмите. Махнах от менюто следните продукти:

- хляб и всички зърнени, макарони, спагети

- захар и всички производни вафли, бисквити и други боклуци. Позволявам си малко шоколад и крем карамел от време на време.

- всякакви газирани напитки. Бира пия от време на време само като ми се допие.

- картофи, ориз, боб и леща. Ако ми се дояде си хапвам ама не ми се яде така че мога и без тях.

Започнах да си набавям домашна храна: яйца от бабите на село (лично ходя да си ги вземам), свинско домашно, агнешко. Серене си правя от домашно мляко, чакам го да узрее поне 40-50 дена. Ям зеленчуци колкото ми се ядат. Плодовете съм ги намалил не по-вече от 2-3 броя на ден (ябълки, круши, портокали)

С това смятам че въглехидратите съм ги намалил достатъчно, за да не вдигам белтъчините над 40% гледам да увелича мазнините. Дали ми се получава:незнам. Вода пия до 2 л на ден, някой път забравям но не прехвърлям.

Ето ка ми изглежда дневно меню:

сутрин: 4 яйца, 50 гр. кашкавал или сирене, една краставица. ( ако съм в къщи правя си яйцата бъркани със сирене и сланина), Пия 1-2 кафета на ден

обяд: месо - свинска пържола, агнешко телешко гледам да го омазня със масло или сланинка . За гарнитура салата зелен, домати или прясно зеле.

вечер: салати най-различни, пак някакво месо или дроб , може и ракийка да изпия, и вино пия. Бирата я намалих много.

Между яденията не ям нищо, само следобед към 5 ако ми се прияде тогава ям нещо забранено за вкус: шоколад обикновенно.

Резултати: забих 100 кг с дрехите, всички казват че съм отслабнал. При мен усещам че се спихнах, корема доста намаля. Хвърлих всички хапчета, кръвното колкото пъти да го меря 120-130/на 80 /90. Важното е че като хапна след това не чувствам никакъв глад. Изчиситха ми се всички проблеми които имах от устата до изхода отзад. Имах ужасен рефлукс: спях почти седнал, всяка нощ се давех в стомашни сокове, бях получил нещо като астма от газовете и стомашни сокове които влизаха в белия дроб. Това изчезна за което съм най-доволен и нищо неможе да ме накара да се върна назад като си спомня какви кошмари бяха. Пия мултивитамини на NOW за добавка както и магнезий и цинк вечер пак на NOW. Месец май като изядем агнето дето ми го гледат ще си направя пак иследвания да видя има ли разлика в някой показатели.

така стоят нещата при мен. Когато човек 25 години е прекалявал почти със всичко идва момент да се плати сметката. Според мен сега ми е времето да хвана последния влак да си нормализирам здравето. След няколко години ще бъде късно..... Всеки да си прави сметката....

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Добре, щом си избрал за свое кредо високомазнинен - нисковъглехидратен режим за живота си - ОК.

Аз, обаче, ти казвам, че това не е за теб, защото не си разбрал за какво иде реч. В приложения от теб линк никъде не прочетох за "суровите яйца, мазното узряло сирене, мазното свинско месо" и отсъствието на хляб!?

Молбата ми е да вземеш да прочетеш някой наистина смислен учебник по диетология, по биохимия и задължително анатомия и физиология на човека, особено разделите за хигиена на храносмилателната система.

След това ела и ми кажи, че ВМНВХ е нещо по - различно от нормално балансирано хранене, което за фасон е описано по доста наукоподобен начин, с акцент на животинските продукти и много движение.

Защото ако ВМНВХ е това, както ти го представяш - ми то няма нищо общо с идеята от материала от линк'а, по си прилича на безотговорно плюскане!

Без коментар!!

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте,

Съжалявам, че пиша в така да се каже изчерпана тема, но днес случайно попаднах на нея и реших да вмъкна и аз нещо относно причините, за масовото затлъстяване в последните 30 години. Става въпрос за една стабилно подкрепена теория на Dr. Robert Lustig, който изследва метаболитното влияние на фруктозата(част от молекулата на захарта) и по- конкретно на въздействието и в-у лептина, който е ензим отговарящ, за желанието ни да се храним ( просто казано).

Там се споменава пристрастяващият ефект на захарта( а захар има в почти всичко , което е преработено) и последиците които има то върху метаболизма на човек. И всичко това повлиява затлъстяването( вътрешно и външно, като второто не представлява вреда).

Сега да уточня, за какво обясних теорията на Lustig. Господин a200 споменя, че е намалил драстично въглехидратите и аз искам да му покажа, че резултатите му с отслабването не се дължат само на този факт, а и на това, че заедно с въглехидратите е намалил и захарта. Да добавя и че абсолютно всяка дейност в човешкият организъм има нужда от глюкоза, която се набавя именно от въглехидратите. Глюкозата е толкова важна, че дори и приема и да е недостатъчен, се синтезира от организма по други начини.

Спестил съм някой научни подробности( за да е по- лесно на четящите поста ми, а и защото аз самият не съм биохимик,а по- скоро обичащ здравословното хранене до много краен предел)

PS: Моля ако ме цитирате в следващ пост критикувайте правописните ми грешки, тъй като от прекалено много време не съм писал на български език( а и по начало не ми беше сила :D)

  • Потребител
Публикува

Не знам дали темата е изчерпана, но забелязах тенденция сред някои от колегите в кръстоносния си поход срещу въглехидратите напълно да игнорират микронутриентите. goshawk се опита да намекне нещо с думите за каймака и зрялото сирене, но другата страна не схвана. А проблема е че микронутриентите се набавят изключително от растителни източници и ферментирали храни. Естествено има животински храни много богати на тази група съединения. Така че ако се мисли без познания, се стига до едно опростяване на храненето до елементарно поглъщане на енергийни субстанции. А храненето е далеч от този примитивизъм.

По темата за фруктозата се опитах веднъж да схвана идеята на автора. Не знам, от една страна доводите му са добре изложени, но познанията ми по клетъчна биохимия не са на това ниво, за да знам със сигурност дали не е пълна глупост. Проблема е там, че хората са еволюирали да метаболизират такава храна. Фруктозата се нарича още плодова захар, а не знам някога прекомерната консумация на плодове да е водила до ефекта наблюдаван в западното общество. Така че съм по-скоро скептичен. Но приемам тезата, че прекаляването с нискомолекулни захари не е никак полезно. А точно това е най-голямата промяна на съвременната диета, от високомолекулни полизахариди се преминава към нискомолекулни.

  • Потребител
Публикува

Никой не отрича микронутриентите,темата се изметна към това кой е знаещ и кое бос по този въпрос.

При това хранене, а не диета,увеличаваме мазнините за сметка на въглехидратите. 65 ед.към 15 ед.За предпочитане са т.н. бързи въглехидрати, по този начин човек е по малко време в състояние на диабет.Витамини и минерали продават и в аптеките.Зеленчуците са важни.Слънцето и холестерола са жизнено необходими.И отново,движение,спорт или физ.работа.

Вода 700 мил.30 мин преди хранене,което е 3-4 пъти на ден.

Въглехидратите и протеините се приемат почти разделно.

Предпочитам мазни свински пържоли със зеленчуци,пред картофи и ориз.Сланината и свинската мас пред маргарина.Узряло мазно сирене с домати пред макарони или фаст фуд.

  • Потребител
Публикува (edited)

Бързите въглехидрати вдигат кръвната захар бързо и рязко. Здравият човек се справя с това без проблем и въобще не се намира в състояние на диабет. Диабетът е хронична болест и е нещо съвсем друго. Сложните въглехидрати от друга страна се разграждат бавно и в кръвта постъпва равномерно количество захар. Те са по-добрият вариант. Баща ми може да яде хляб, картофи и ориз, но не е препоръчително да яде торти.

Редактирано от Flatline
  • Потребител
Публикува (edited)

Бързите въглехидрати вдигат кръвната захар бързо и рязко. Здравият човек се справя с това без проблем и въобще не се намира в състояние на диабет. Диабетът е хронична болест и е нещо съвсем друго. Сложните въглехидрати от друга страна се разграждат бавно и в кръвта постъпва равномерно количество захар. Те са по-добрият вариант. Баща ми може да яде хляб, картофи и ориз, но не е препоръчително да яде торти.

Ще се хвана за думичката"може".Кой казва че може, дофторите? По точно бизнесмените ЕТ? Те казват че и яйца не може,вредни били.На 90 % от дофторите им са нужни пациенти,това е най печелившият бизнес на планетата,да поддържаш някакво състояние на човек с лекарства.Диабетът е състояние удобно но ЕТ - та.Вече мноого рядко се намират истински доктори.

Сутрин зехтинче с маслинки и 3-4 яйца,сиренце или кисело мляко.На обяд пържола със сланината по нея,зеленчуци.Вечер мляко с ориз,сладко от капини или др.Много вода, 30-40 мин преди ядене.Движение.

Ще забрави и болести и дофтори.

Редактирано от mnoogo
  • Глобален Модератор
Публикува

пич, ако ще пишеш по същество - давай. Ако ще ми ръсиш конспиративни глупости, които за съжаление показват и нивото на което са познанията ти за 'диететиката', която предлагаш - няма да стане.

  • Потребител
Публикува

Ще се хвана за думичката"може".Кой казва че може, дофторите? По точно бизнесмените ЕТ? Те казват че и яйца не може,вредни били.На 90 % от дофторите им са нужни пациенти,това е най печелившият бизнес на планетата,да поддържаш някакво състояние на човек с лекарства.Диабетът е състояние удобно но ЕТ - та.Вече мноого рядко се намират истински доктори.

Сутрин зехтинче с маслинки и 3-4 яйца,сиренце или кисело мляко.На обяд пържола със сланината по нея,зеленчуци.Вечер мляко с ориз,сладко от капини или др.Много вода, 30-40 мин преди ядене.Движение.

Ще забрави и болести и дофтори.

Не, диабетът е болест. Втори тип, най-честата причина за който е затлъстяването, се повлиява благоприятно от движение и съответно отслабване. Тези мерки стоят в основата на лечението, като пак зависи колко е степента на панкреасна недостатъчност, защото има и хора с такъв диабет, които са на инсулин. При първи тип имунната система е избила клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, както е при баща ми и не е хубаво да изпадаш в хипергликемии. Кой го казва? На баща ми лично никой, защото той е "дофтор". Самият факт, че използваш тази дума, говори много.

  • Потребител
Публикува

Романе-Това не е диета, това е начин на живот вкл. храненето.И няма никаква конспирация,на всички е ясно че медицината е машина за пари най вече.Е някой се лекуват и безплатно,защото не ги интересува резултата.

Flatline

Има доктори и дофтори,съжалявам че така мислите.Човек трудно се променя,предпочита масовото мнение.Интересно ми е какво е мнението на баща Ви за това ежедневно меню по горе?

  • Потребител
Публикува

Хубаво че спомена влакнините. 10% от теглото на човешкото тяло и над 50% от броя на живите клетки, са симбионтни бактерии. Така наречената чревна микрофлора. А симбионтните бактерии имат нужда от храна (линейни полизахариди със забавено усвояване от организма) и нехранителни влакнини, които механично да поддържат нормалната дейност на червата. Колкото и да се говори за хищническите ни предци, реално нямаме метаболизъм на хищници. Месото е само полезна опция, която да дава концентрирана енергия. Но правилното функциониране на човешкия организъм изисква големи количества растителна храна включваща бавно усвояеми въглехидрати, нехранителни влакнини и няколко хиляди микронутриента, чието въздействие все още не е напълно изяснено на науката (та голяма глупост е да се споменават тук хапчетата с витамини и минерали), но основните източници на които са разнообразните плодове, зеленчуци и ядки.

Историята е показала, че човека е изключително гъвкаво същество по отношение на диетата. Но нещото, което най-бързо може да ни разболее сред хранителните режими е еднообразието. Така че не виждам голям смисъл от това строго следене на консумираните калории и типове храни, освен ако няма някаква медицинска причина за това. Важно е разнообразието. И да се изгаря това което се поема (в някакъв по-голям период, не ден за ден).

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Study Findings on Low Calorie Sweeteners, Diabetes Risk and Obesity Not Supported by Health Authorities and Other Studies, according to the Calorie Control Council

http://www.cnbc.com/id/102010644

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува
On 4/12/2014 at 11:32, a200 said:

Гоня 50-те години. Бях стигнал 108кг, движение-0% такава ми е работата. От януари ме сложиха на хапчета за кръвното, холестирола бил голям изписаха ми статини. Досега съм правил диети падал съм до 90 кг след това съм връщал веднага. Започнах да чета и за мен стигнах до извода, че с правилното хранене ще мога да си оправя и здравето и килограмите. Махнах от менюто следните продукти:

- хляб и всички зърнени, макарони, спагети

- захар и всички производни вафли, бисквити и други боклуци. Позволявам си малко шоколад и крем карамел от време на време.

- всякакви газирани напитки. Бира пия от време на време само като ми се допие.

- картофи, ориз, боб и леща. Ако ми се дояде си хапвам ама не ми се яде така че мога и без тях.

 

Започнах да си набавям домашна храна: яйца от бабите на село (лично ходя да си ги вземам), свинско домашно, агнешко. Серене си правя от домашно мляко, чакам го да узрее поне 40-50 дена. Ям зеленчуци колкото ми се ядат. Плодовете съм ги намалил не по-вече от 2-3 броя на ден (ябълки, круши, портокали)

 

С това смятам че въглехидратите съм ги намалил достатъчно, за да не вдигам белтъчините над 40% гледам да увелича мазнините. Дали ми се получава:незнам. Вода пия до 2 л на ден, някой път забравям но не прехвърлям.

 

Ето ка ми изглежда дневно меню:

 

сутрин: 4 яйца, 50 гр. кашкавал или сирене, една краставица. ( ако съм в къщи правя си яйцата бъркани със сирене и сланина), Пия 1-2 кафета на ден

обяд: месо - свинска пържола, агнешко телешко гледам да го омазня със масло или сланинка . За гарнитура салата зелен, домати или прясно зеле.

вечер: салати най-различни, пак някакво месо или дроб , може и ракийка да изпия, и вино пия. Бирата я намалих много.

 

Между яденията не ям нищо, само следобед към 5 ако ми се прияде тогава ям нещо забранено за вкус: шоколад обикновенно.

 

Резултати: забих 100 кг с дрехите, всички казват че съм отслабнал. При мен усещам че се спихнах, корема доста намаля. Хвърлих всички хапчета, кръвното колкото пъти да го меря 120-130/на 80 /90. Важното е че като хапна след това не чувствам никакъв глад. Изчиситха ми се всички проблеми които имах от устата до изхода отзад. Имах ужасен рефлукс: спях почти седнал, всяка нощ се давех в стомашни сокове, бях получил нещо като астма от газовете и стомашни сокове които влизаха в белия дроб. Това изчезна за което съм най-доволен и нищо неможе да ме накара да се върна назад като си спомня какви кошмари бяха. Пия мултивитамини на NOW за добавка както и магнезий и цинк вечер пак на NOW. Месец май като изядем агнето дето ми го гледат ще си направя пак иследвания да видя има ли разлика в някой показатели.

 

така стоят нещата при мен. Когато човек 25 години е прекалявал почти със всичко идва момент да се плати сметката. Според мен сега ми е времето да хвана последния влак да си нормализирам здравето. След няколко години ще бъде късно..... Всеки да си прави сметката....

 

 

 

 

 

 

 

http://cioccolatascorner.blogspot.bg/2014/04/blog-post.html

  • Потребител
Публикува

Много е закостеняло мисленето по отношение на животинските мазнини, яйцата и месото. Има много книги издадени, направени проучвания, изследвания, доказателства, но все още се намират уж учени хора, които да се мъчат да оспорят тези доказателства, безуспешно. 

-животинските мазнини, запушвали артериите и повишавали холестерола;

-яйцата-същата причина;

-месото-най-голямото зло на света, причиняващо рак и един друг куп болести, включително и диабет.(признавам си последното винаги ме е изумявало)

Всички тези твърдения увисват. Има толкова много специалисти и доктори, които подкрепят ВМНВ с подплатени доказателства, че е направо загуба на време да коментирам някои нелепи коментари, все още в унисон с голямата заблуда, започнала още през 60-те години на миналият век.

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

10 мазни храни, които са суперздравословни и от които се отслабва

Откакто мазнините бяха демонизирани, хората започнаха вместо тях да консумират повече захар, рафинирани въглехидрати и преработени храни.

В резултат на това всички станаха по-дебели и по-болни, отбелязва д-р Крис Гунар (Kris Gunnars) в статия в Authority Nutrition.

Проучванията сега показват, че мазнините, включително наситените мазнини, не са толкова опасни (виж "За сланината с любов"), а някои от тях дори се препоръчват като здравословни и "суперхрана" (1, 2).

Представяме ви 10 храни с високо съдържание на мазнини, които всъщност са изключително здравословни.

1. Авокадо

1451553349_2_559x*.jpg

Авокадото е различно от другите плодове - повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, докато авокадото е заредено с мазнини. При авокадото 77% от калориите идват от мазнините, което е повече, отколкото повечето животински храни (3).

Основна мазнина в авокадото е мононенаситена мастна киселина, наречена олеинова киселина. Тя е преобладаващата мастна киселина в зехтина, също много полезен за здравето  (4, 5).

Авокадото е сред най-добрите източници на калий, дори съдържа 40% повече калий от бананите, сочени като храна с високо съдържание на калий.

Освен това е чудесен източник на фибри, а изследванията са показали, че може да намали LDL ("лошия") холестерола и триглицеридите, като в същото време повишава HDL ("добрия") холестерол (6, 7, 8).

Въпреки че е с високо съдържание на мазнини и калории, едно проучване показва, че хората, които ядат авокадо са обикновено по-слаби и с по-малко мазнини в областта на корема, отколкото тези, които не го правят (9).

Авокадото е плод, в който 77% от калориите идват от мазнини. То е отличен източник на калий и фибри, които са много полезни за здравето на сърдечносъдовата система.

2. Кашкавал

1451556314_5_559x*.jpg

Сиренето и кашкавалът са невероятно хранителни - имайки предвид, че са необходими 10 литра мляко за получаването на 1 килограм кашкавал.

Кашкавалът е чудесен източник на калций, витамин В12, фосфор и селен, всъщност съдържа всички видове други хранителни вещества (10).

Освен това е много богат на протеини, едно тънко резенче кашкавал съдържа 6,7 грама протеини, колкото чаша мляко.

Сиренето и кашкавалът, подобно на други млечни продукти с високо съдържание на мазнини, се свързани с разнообразни ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет тип 2 (11).

Кашкавалът и сиренето са чудесен източник на витамини, минерали, протеини и качествени здравословни мазнини.


3. Черен шоколад

1451557217_7_559x*.jpg

Черният шоколад е една от онези редки здравословни храни, които са приятни и на вкус.

Той е много богат на мазнини, като на мазнините се дължат около 65% от калориите му.

Черният шоколад съдържа 11% фибри, както и над 50% от препоръчителната дневна доза желязо, магнезий, мед и магнезий (12).

Също така има толкова много антиоксиданти, че дори превъзхожда боровинките (13).

Някои от антиоксидантите в него имат мощна биологична активност, така че могат да понижат кръвното налягане и да защитят от LDL ("лошия") холестерол (14, 15).

Проучванията показват също, че хората, които ядат тъмен шоколад 5 или повече пъти седмично, е два пъти по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с хората, които не ядат тъмен шоколад (16, 17).

Има и някои проучвания, които показват, че тъмен шоколад може да подобри мозъчните функции и защитава кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи на Слънцето (18, 19).

Само трябва да се уверите, че сте избрали качествен тъмен шоколад, с най-малко 70% какао.

Черният шоколад е с високо съдържание на мазнини, но и богат на хранителни вещества и антиоксиданти. Той помага при сърдечно-съдови заболявания.

 

4. Яйца

1451558537_6_559x*.jpg

Доскоро се смяташе, че използването на целите яйца е нездравословно, защото жълтъците са богати на холестерол и мазнини.

Само едно яйце съдържа 212 мг холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием. Освен това, 62% от калориите в яйцето са от мазнини (20).

Нови изследвания обаче показват, че холестеролът в яйцата не влияе на холестерола в кръвта, поне при по-голямата част от хората (21).

Яйцето си остава един от най-наситените с хранителни вещества хранителни продукти на планетата.

Яйцата са заредени с витамини и минерали. Те съдържат почти всяко едно хранително вещество, от което се нуждаем.

В тях има и мощни антиоксиданти, които предпазват очите, както и много холин, хранително вещество за мозъка, което 90% от хората не получават в достатъчно количество (22, 23).

Яйцата са и средство за отслабване - те са едновременно много пълноценна храна и с високо съдържание на протеин, който съдейства за намаляване на теглото (24).

Въпреки, че са с високо съдържание на мазнини, хората, които заменят закуската си на зърнена основа с яйца, ще консумират по-малко калории и ще намалят теглото си (25, 26).

И не изхвърляйте жълтъка, в него има почти всички хранителни вещества.

Яйцата са най-наситената с хранителни вещества храна на планетата. Въпреки, че са с високо съдържание на мазнини и холестерол, те са невероятно здравословни.


5. Мазни риби

1451574895_8_559x*.jpg

Един от малкото продукти от животински произход, който е здравословен, е мазната риба.

Това са рибите като сьомга, пъстърва, скумрия, сардини и херинга.

Тези риби са заредени с полезни за сърцето омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини и всякакви важни хранителни вещества (27).

Проучванията показват, че хората, които ядат риба са често много по-здрави, с по-нисък риск от сърдечни заболявания, депресия, деменция и всякакви общи заболявания (28, 29,30).

Ако не можете или не искате да ядете риба, е полезно да приемате рибено масло от черен дроб на треска като добавка. То съдържа витамин D и така необходимите омега-3 мастни киселини (31).

Мазните риби като сьомга съдържат важни хранителни вещества, особено на омега-3 мастни киселини. Яденето на мазна риба подобрява здравето и намалява риска от развитието на много видове заболявания.


6. Ядки

1451577891_5_559x*.jpg

Ядките са изключително здравословни. Те са с високо съдържание на здравословни мазнини и фибри и са добър източник на растителни протеини.

Ядките са с високо съдържание на витамин Е, както и магнезий, минерал, който повечето хора не получават достатъчно (32).

Проучванията показват, че хората, които ядат ядки са по-здрави и имат по-нисък риск от различни заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет тип 2 (33, 34,35).

Препоръчват се бадеми, орехи, макадамия и много други.

Ядките са заредени с полезни мазнини, протеини, витамин Е и магнезий и са сред най-добрите източници на растителни протеини. 


7. Семена от чиа

1451578403_1_559x*.jpg

Семената на чиата обикновено не се възприемат като "мазна" храна. Въпреки това, една унция (28 грама) семена на чиа съдържат 9 грама мазнини.

Като се има предвид, че почти всички въглехидрати в семената на чиа идват от фибрите, по-голямата част от калориите им, цели 80%, всъщност идват от мазнините.

Те са отлична растителната храна с високо съдържание на мазнини (36). И то не просто някакви мазнини - по-голямата част от мазнините в семената на чиа се състоят от омега-3 мастни киселини, наречени ALA.

Семената на чиата имат многобройни полезни въздействия върху здравето, като например понижаване на кръвното налягане и противовъзпалително действие (37, 38).

Те също са невероятно хранителни. Освен фибри и омега-3 мастни киселини, семената на чиата са богати на минерали.

Семената на чиата е здравословна храна с много високо съдържание на мазнини, но и на омега-3 мастни киселини, наречени ALA, фибри и минерали.

 

8. Студено пресован зехтин

1451642279_0_559x*.jpgДруга мазна храна, за която почти всички са съгласни, че е здравословна, е студено пресованият зехтин.

Зехтинът е основен компонент на средиземноморската диета, която е доказано, че е много полезна за здравето (39, 40).

Зехтинът съдържа витамини E и K, а също и мощни антиоксиданти.

Някои от тези антиоксиданти имат противовъзпалително действие и предотвратяват окислението на частиците на LDL ("лошия") холестерол в кръвта (41, 42).

Също така зехтинът съдейства за понижаване на кръвното налягане, подобрява холестеролните маркери, а от там - намалява риска от сърдечни заболявания (43).

Студено пресованият зехтин е царят на здравословните мазнини.

Зехтинът е много полезен и невероятно ефективен за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система.

 

9. Кокосови орехи и кокосово масло

1451642194_4_559x*.jpg

Кокосовите орехи и кокосовото масло са най-богатите източници на наситени мазнини.

Всъщност около 90% от мастните киселини в тях са наситени.

Въпреки това, хората, които консумират големи количества кокосови орехи рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания и са в отлично здраве (44, 45).

Кокосовите мазнини са различни от повечето други мазнини и се състоят предимно от средноверижни мастни киселини.

Тези мастни киселини се метаболизират по различен начин, отиват направо в черния дроб, където могат да се превърнат в кетонни тела (46).

Проучванията показват, че средноверижните мазнини потискат апетита, спомагат да се поемат по-малко калории и могат да стимулира метаболизма с до 120 калории на ден (47,48).

Много изследвания показват, че този вид мазнини могат да са полезни за хора с болестта на Алцхаймер, а също и могат да ви помогнат да намалите мазнините на корема (49, 50).

Кокосовите орехи са с много високо съдържание на средноверижни мастни киселини, които се метаболизират по различен начин от другите мазнини. Те могат да намалят апетита, да увеличат изгарянето на мазнините и имат многобройни ползи за здравето.


10. Пълномаслено кисело мляко

1451642203_1_559x*.jpg

Пълномасленото кисело мляко е изключително здравословно.

То, както и другите млечни продукти с високо съдържание на мазнини, разполага с всички важни хранителни вещества.

Но също така в него има и здравословни, пробиотични бактерии, които имат мощни ефекти върху здравето ви.

Проучванията показват, че киселото мляко може да доведе до значителни подобрения в храносмилателната система и дори може да помогне в борбата с болестите на сърцето и затлъстяването (51, 52, 53).

Просто се уверете, да сте избрали истинско, пълномаслено кисело мляко.

За съжаление, много от киселите млека по рафтовете на магазините са с ниско съдържание на мазнини, но вместо това с добавена захар. Избягвайте ги.

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/10-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0_29071.html

  • Потребител
Публикува
On 1/7/2014 at 15:46, mnoogo said:

Честита Нова Година!

 

...

Сланината,яйцата,мазното узряло сирене,мазното свинско месо са за предпочитане.Хляб-не

Водата се пие повече между храненията,около 2-3 л на денонощие.

И разбира се движение,спорт,физически труд и т.н.

Честита Нова Година

Романе,хубава статия,благодаря.

Но сланината къде е?В България,като е нямало едно време авокадо,чиа и кокосови орехи хората са се хранели а и сега употребяват сланина.

 

  • Глобален Модератор
Публикува

ами със сланина са се хранели /статията явно не визира традиционните навици от нашите ширини/.

Но сланината е доказано полезен продукт, нищо че някои властимащи са на противоположното мнение.

  • Потребител
Публикува
On 4/12/2014 at 11:32, a200 said:

Започнах да си набавям домашна храна: яйца от бабите на село (лично ходя да си ги вземам), свинско домашно, агнешко. Серене си правя от домашно мляко, чакам го да узрее поне 40-50 дена. Ям зеленчуци колкото ми се ядат. Плодовете съм ги намалил не по-вече от 2-3 броя на ден (ябълки, круши, портокали)

 

С това смятам че въглехидратите съм ги намалил достатъчно, за да не вдигам белтъчините над 40% гледам да увелича мазнините. Дали ми се получава:незнам. Вода пия до 2 л на ден, някой път забравям но не прехвърлям.

 

Ето ка ми изглежда дневно меню:

 

сутрин: 4 яйца, 50 гр. кашкавал или сирене, една краставица. ( ако съм в къщи правя си яйцата бъркани със сирене и сланина), Пия 1-2 кафета на ден

обяд: месо - свинска пържола, агнешко телешко гледам да го омазня със масло или сланинка . За гарнитура салата зелен, домати или прясно зеле.

вечер: салати най-различни, пак някакво месо или дроб , може и ракийка да изпия, и вино пия. Бирата я намалих много.

 

Между яденията не ям нищо, само следобед към 5 ако ми се прияде тогава ям нещо забранено за вкус: шоколад обикновенно.

 

 

 

 

 

 

 

 Вече четвърта година съм на същото хранене почти,но като добавка вземам на всяко ядене пчелен прашец,една чаена лъжичка.

 

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)
On 1/6/2016 at 20:51, mnoogo said:

 Вече четвърта година съм на същото хранене почти,но като добавка вземам на всяко ядене пчелен прашец,една чаена лъжичка.

 

Това е скорошно изследване: вижте холестерола при такова хранене:
 

001 - Copy.jpg

Редактирано от mnoogo
  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Намерих темата докато търсех дали в клуба е писано за т.нар. "свободни радикали". Така и не научих нещо "ново" за тях от нея, но за сметка на това попрочетох за хранителните режими.

Първо искам да обърна внимание на следното във връзка с демонизирането:

http://www.lekar.bg/2007/10/07/%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B81/

Не мога да преценя доколко този материал е достоверен, отделно смятам, че е зле написан, но ако е вярна по същество стигаме отново до извода, че организмът е много фин механизъм, който не бива да се подлага на експерименти. Освен това да други места се твърди, че "стресът е причина за свободните радикали, а те са пряко съвразни с рака". Съответно, често се твърди и че основна причина за рака е стреса без да се споменават свободните радикали...За тях пък научих буквално днес/вчера.

Второто, за което я повдигам е т.нар. киселинност в средата на организма или т.нар PH. Твърди се, че е отговорно за развитието на раковите заболявания. Ако някой е запознат, моля за подробности.

За киселинния баланс чувам за втори път в рамките на два дни, като първото беше от раково болна по препоръка на лекуващите я лекари. След което в рамките на ден, тази статия http://lekuvai.bg/14189/%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D1%81%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA/ се появи из ФБ. Прочетох я с голям интерес, защото съм запозната в детайли с Терапията на Герсон и сравнявах хранителните режими. Спокойно, не съм раково болна, но имаме история в семейството и съм на възраст, в която трябва повече да мисля какво правя и какво ще ям. Лично бих правила превенция защото от раково болните научих, че в основата на ремисията винаги е и хранителният режим.

Нека във връзка със статията да обсъдим следното, цитирам:

"Той забелязал, че откакто включил млечните продукти отново в менюто си, започнал да задържа вода и да качва килограми. В последствие разбрал на какво се дължало това – на млякото. „След като прочетох не малко научна информация, разбрах, че млякото се задържа в организма с месеци. Човек, който употребява млечни продукти, задържа в себе си между 2 и 4 литра слуз – казаин. От него се прави лепилото за тапети и се изчиства от организма изключително трудно – след тоталното спиране на всякакво мляко на тялото му трябват до два месеца, за да се възстанови. Именно в тази слуз много лесно се придвижват всякакви бацили, бактерии и туморни клетки. Същевременно разваля и флората в червата“, споделя Емо. До 5-годишна възраст организмът ни може да преработва по правилния начин казаина. Затова Емо съветва родителите да не спират млякото на дечицата си, но да заменят кравето, което е силно киселинно, с домашно козе, чието ph е много близо до идеалните стойности за организма ни – 6-7.

Относно месото разбрал, че то е идеалната среда, в която всякакви бактерии се развиват в тялото ни, тъй като организмът не може да го обработи на 100%. Освен това месото затлачва червата, което пък прави човек много предразположен към всякакви болести – от настинки и хреми, до рак."

Това обаче съвпада с лекарските препоръки към раково болните. Не познавам нито един сълучай, който да не е бил посъветван от лекаря си да яде млечни продукти и меса. Точно обратното. Действително само козе сирене (минимални количества) и козе мляко (пак мин.) е позволено за разболелите се. Далеч съм от каквато и да било умисъл да промотирам вегетарианството (от което изпитвам почти смъртен страх), но лечението на болните поставя въпроси относно какво месо и в какви количества ще го консумираме. Важи и за млечните продукти.

Имам следните три въпроса и моля за повече по-компетентни отговори:

1. Свободните радикали - мит или си струва сериозно да се отнасяме към тях :)

2. Киселинност в организма - вярно ли е и как да я поддържаме в баланс

3. Месо и млечни продукти? До колко да се ограничат.

Както виждам има участвали във възраст, когато е необходимо да се погрижим повече за себе си. Темата с храненето е важна, особена като се има предвид, че сполети ли ни неприятна болест, ще се окажем в далеч по-неизгодна позиция от тази на балансираната превенция.

  • Потребител
Публикува
On 5.01.2016 г. at 20:51, mnoogo said:

 Вече четвърта година съм на същото хранене почти,но като добавка вземам на всяко ядене пчелен прашец,една чаена лъжичка.

 

Да, но той пише, че е свали сам 8 кг. тогава. Заради алкохола е. Предполагам, че вече е свалил доста повече, но по-бавно от очакваното и по-малко от това, което би свалил ако по време на режим не се консумира алкохол (и изобщо).

Интересното при ниско въглехидратните режими е, че се възстановява метаболизма и се отслабва само до нормални за височина/възраст килограми. В един момент организмът сякаш намира "идеалното" тегло и заковава на него. При постепенно връщане към високо въглехидратен режим ефектът е следният - не се пълнее дълго време защото метаболизмът работи, но после отново следва натрупване и напълняването започва с по-бързи темпове, а след едни определени възстановени килограми и с много бързи темпове.

Лично препоръчвам ниско въглехидратните режими, защото ограничаването на въглехидратите след отслабването позволява на метаболизма винаги да функционира правилно. Когато казвам ниско въглехидратни - тъмен школад и регулирана консумация на "полезните въглехидрати" не вредят по никакъв начин поне на теглото.

1. Отслабва се драстично особено когато е съчетано с най-обикновено ходене (10000 крачки, което звучи много, но всъщност изобщо не е много - продават се и крачкомери)

2. Не се пълнее отново ако се задържи ограничена консумация на въглехидратите. (Ако днес сме яли парче торта, то нека се въздържим в следващите 4 дни, от поредната кремообразна сустанция)

  • Потребител
Публикува

ПС. И последно, във връзка с водата споменавана в темата.

Нито един режим не е ефектен, дори става вреден ако не се пие вода. Мисля, че нито един здрав и прав човек не би се затруднил с1,5 литра на ден. Особено важно е за тези, които консумират белтъчини.

Нека все пак не се сравняваме с племената, чиито организми са еволюирали така, че издържат на много движение с по-малко вода. Освен това те се хранят по друг начин. Ние чистим предимно чрез изхвърлянето на течности по еди какъв си начин и водата е отличното средство и за утоляване на глада, и за пречистването на организма.

Но се поражда въпросът - а какво правим ако "задържаме вода". Трябва ли да приемаме медикаменти?

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува
On 30.04.2016 г. at 14:22, *abi* said:

Имам следните три въпроса и моля за повече по-компетентни отговори:

1. Свободните радикали - мит или си струва сериозно да се отнасяме към тях :)

2. Киселинност в организма - вярно ли е и как да я поддържаме в баланс

3. Месо и млечни продукти? До колко да се ограничат.

Както виждам има участвали във възраст, когато е необходимо да се погрижим повече за себе си. Темата с храненето е важна, особена като се има предвид, че сполети ли ни неприятна болест, ще се окажем в далеч по-неизгодна позиция от тази на балансираната превенция.

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!