Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 148
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)

Според това което казва Приск излиза, че скитите, хуните, готите и авзоните са говорели на различни езици, а не че е имало хуно-скито-готско койне. И аз при нужда мога да говоря на руски и английски, но това не значи, че в България се говори на българо-руско-английско койне.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)

И сега въпросът е споменатите от Приск три хунски думи които звучат по славянскому, дали са хунски или са скитски, щото той нарича хуните с името скити. :)

Иначе от статията е интересно това с името Суника, което веднъж било ползвано от български посланник през 9 век, а по-рано от хун "масагет родом". Дали това име има нещо общо с името Сенека!?

• Потребители
Публикува

Скитски език - колкото и американски език.

Не съм съгласен. Като цяло в науката има доминиращо мнение, че скитите са ираноезични, налице са множество доказателства, в това число и писмени паметници. Написани са и научни трудове по въпроса за речника и особеностите на скитския език.

Докато за хунския език, ще ме прощавате г-н Роман, г-н Маке, не съм видял ни един паметник, ни една граматика, ни един речник...

• Потребител
Публикува (edited)

Че е имало скитски език имало е. Херодот като говори за скитите и за не-скитите ги разделя на езиков принцип. Скити за него са тези които говорели на скитски език, а останалите които не са говорели скитски не са скити според него.

• Потребител
Публикува

Топоним е "Скития", а не "скити", които се явяват жители на топонима.

Колкото до въпроса на Маготин - хуни и масагети са един и същи народ, съответно по-старо и по-ново име. Поне ако се доверим на изворите. Те обаче са клон на гетите, които са говорили .... може би ирански? :flowers:

• Глобален Модератор
Публикува

Не съм съгласен. Като цяло в науката има доминиращо мнение, че скитите са ираноезични, налице са множество доказателства, в това число и писмени паметници. Написани са и научни трудове по въпроса за речника и особеностите на скитския език.

Докато за хунския език, ще ме прощавате г-н Роман, г-н Маке, не съм видял ни един паметник, ни една граматика, ни един речник...

Имах предвид, че античните автори говорят за скитски език като събирателно понятие. Нещо като дн. Романски езици.
  • Глобален Модератор
Публикува

:

По вашата логика излиза, че и монголите са скити, щом така ги пишат.
  • Потребител
Публикува

Незнам, колко дявола могат се събра на върхът на една игла? По горните спорове много пъти ми мязат на нещо такива "научни" спорове......

В съюза един от Рига, Москва, АлмаАта да си говорят? На руски. Руснаци ли са? НЕ.

Или в Рим? Бурокрацията на латински, интелигенцията, аристокрацията на гръцки, банкерите на еврейски, финикийски са говорели. Така, че един от Египет можел да си избира на какъв език иска да разговаря с един персиец.

Не ми се вярва да са си взимали много-много труд надменните римски автори да издирват онези примитивни индивиди по-точно на какъв език лаят....

Аз например бих писъл, че разговарях с един кримски татаирин в Москва на руски и един чечен от Грозни на английски език.

А те чули не до чули, разбрали недоразбрали, много пъти един и същи народ и/или езици ги кичат с танто измислени имена....

Или в процесът на голямата фалшификация са го делали, за да може едно събитие да го поставят няколко пъти в измислените векове......

:grin::groupwave2::grin:

• Глобален Модератор
Публикува

за да ви улесня малко мисловния процес, ще подскажа, че за древните 'скит' е аналогично на нашето 'степняк'.

• Потребители
Публикува

Имах предвид, че античните автори говорят за скитски език като събирателно понятие. Нещо като дн. Романски езици.

Античните гръцки и римски автори. Източните автори не говорят за "скитски език" и "скити". :grin: Т.е. голяма част от бъркотията се дължи на факта, че авторите на гръко-римския свят етикират доста...либерално.

И какво по точно е знаел Дарий Велики за скитския език?!

Да те улесня - говорил си е със скитския цар Skunkha без преводач, за разлика от Херодот, който най-вероятно никога не е виждал скити на живо и не си е говорил с тях.

• Потребители
Публикува

Колкото до въпроса на Маготин - хуни и масагети са един и същи народ, съответно по-старо и по-ново име. Поне ако се доверим на изворите. Те обаче са клон на гетите, които са говорили .... може би ирански? :flowers:

Проблемът е, че "масагетите" се наричат така единствено в гръцките и римски извори, но не и в ахеменидските. В иранистиката е популярно мнението, че масагети идва от лош гръцки превод на сакахаумаварга - хаомасака и оттам Херодот записва "масагети".

• Глобален Модератор
Публикува

Античните гръцки и римски автори. Източните автори не говорят за "скитски език" и "скити". :grin: Т.е. голяма част от бъркотията се дължи на факта, че авторите на гръко-римския свят етикират доста...либерално.

напълно съм съгласен.

• Потребител
Публикува (edited)

Това обаче не се отнася за Херодот. Той описва скитите като народ със специфичен език и го разграничава от други народи с други езици. Савроматите говорели на същия скитски език, но малко по-различен. Диалект вероятно. За него със сигурност скити не означава номади, степняци и варвари, щото му се налага да уточнява, едни от скитите били конници, другите били земеделци, а имало и царстващи.

• Глобален Модератор
Публикува

Айде да правим разлика между Херодот, римски и ромейски историци. Макар че Херодот не е особено достоверен повествовател.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!