Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

"Средна работна заплата по професии/браншове в България"

Смятам, че е необходима тема и дискусия във форума по този въпрос.

На първо място ще спомена че понятието (съдържанието на) "средна работна заплата" е сравнително нискоинформативно. В бизнеса (бизнес анализите) се предпочитат

по-информативните и съдържателни понятия" средна заплата по региони" , още по- конкретно "средна работна заплата по браншове" или "средна работна по професии".

Извън стаистическият обзор (обзора на данните), смятам че ще е добре да се опитаме да отговорим на въпросите "защо", т.е. да навлезем в дълбочината на проблемите.

Първият въпрос "защо" (няколко защота) според мен може да се формулира като "защо има толкова големи разлики в заплатите на различните браншове".

Отговорът/отговорите би следвало да са прости (като всички гениални неща):

-в повечето случаи става дума за разминавания между предлагане и търсене: (Първо просто)

Например, университетите ни не обучават програмисти (програмистът се учи, създава и изгражда след като завърши висшето си обучение в някои от техническите или математическите факултети), но "произвеждат" инженери и учители (обща математика), поради което средната заплата на инженер, който не се занимава със софтуер, и не е на ръководна позиция, е около два и повече пъти по ниска от тази на такъв който се занимава със софтуер

Пример илюстриращ тази връзка и логика: един тракторист обикновено* е по-добре заплатен от един инженер*, а това е така защото от образователната ни система отпаднаха/бяха закрити селскостопнаските техникуми, търсенето е по-голямо от предлагането

Казано с други думи: имаме диспропорционирано образование..

*Пиша обикновено, защото при изчислването на средните работни заплати по професии има важна особеност:

: в частния сектор в България хората с дадените професии и квалификации много често работят по обявени позиции и по сигурителни заплати , които не съответстват на извършваната работа, и на Например: по вътрешните нужди, изисквания и правила и според вида на извърпваната работа се изисква бакалвърска или магистърска степен, но работното място е обявено като незначително, съответно трудовията договорът е изпълен за нископлатената длъжност (например "сътрудник", "анализатор" или нещо друго), и човекът е осигуряван и/или получава (без да му се надбавя на ръка) по-малката залата

-високите заплати при лекари, зъболекари, държавни експерти и други свързани с дъравното функциониране,(тези които са високоплатени) много често не пряк резултат от дейстиве на пазарните механизми (второ просто)

Ще дам пример със себе си: заплащането ми по една държавна програма е петнадесет лева на час

Аз дори не съм се договорял за таковеа заплащане, т.е никои не ме питал;

Ако траваше да продам същата работа на свободния пазар, тя щеще да се продаде за два пъти по-ниско.

Това е засега, ще продължа когато мога,

Предварително ви благодаря за участието.

• Потребител
Публикува

Щом дойде новата партия на власт една от първите и задачи е да смени шефа на статистическия институт.Той е мощен инструмент за оформяне на общественото мнение.В България можем да говорим само за манипулационна статистика.За нагласена средна работна заплата ,измислена средна пенсия и фалшива потребителска кошница.Плащането на част от заплатата на ръка не е изключение ,а правило.При изчисленията на СРЗ едва ли са взети под внимание данните на сивата икономика.Управляващите са пряко заинтересовани да представят че СРЗ е по голяма от действителната за да ни убедят че живеем все по добре.Освен това тяхното заплащане е обвързано със средната работна заплата.

• Потребители
Публикува (edited)

НСИ за мен е слабопрочрачна по отношение на дейността си (методите) институтия, която публикува твърдения, но не методи, изследвания, анализи и решения..

При всяка таква дейност например съществуват проблемите с подбора (извадката) и подаването на неверни данни. Ако се доверим на твърденията в публикациите на НСИ - такива не проблеми съществуват (или са решени), които твърдения развалят имижда и, свалят доверието към нея, и обезсмислят за обикновените граждани дейността и..

(ПС. Не мога да намеря информация от официалните източници актуална и пълна методика/данни за/от изчисляване на средната работна заплата. Доколкото зная, при изчисляването на средната работна заплата преди около 10 години, данните за тези с минимална работна заплата не се включваха във статистическия анализ)

Управляващите са пряко заинтересовани да представят че СРЗ е по голяма от действителната за да ни убедят че живеем все по добре.Освен това тяхното заплащане е обвързано със средната работна заплата.

Политическата ни класа е корумпирана и обслужва партийните, груповите си и личните си интереси. Политическата класа не служи на нас, гражданите, демек.

То не беше само Мишо Бирата, не беше само "Корал" , не бяха само "прителските кръгове", не беше посещението до Китай само със "своите" избрани хора, не бяха олигарсите отляво и отдясно, цинизмът няма граници..

Докато има български главчовци и тъпчовци, по-точно "цървули", отляво и отдясно (аз съм десен, но не гласувах на последните избори), който поддържат сегашната порочна и цинична клика и класа (поддържайки "своите" или гласувайки срещу противниците си), то България ще си отстане Булгаристан..

(Трябва ни политическа класа от хора със други, съвременни, по-точно западни мислене, ценности и култура , не такава с "кланово" и шуробажданажко мислене и ценности и нагласи.

За да има шанс такава нова политическа класа - сегашната трябва да си отиде в историята безвъзвратно..

За съжаление - българите сме сбъркани или мазохисти)

Редактирано от nik1
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Статистическата информация е изключително важно нещо, което се пренебрегва у нас, за съжаление...

Пример: служителите на МО и МВР се пенсионират по условията на 1-ва категория! Тази привилегия не е плод на никакъв статистически анализ за средния срок на пенсионно обезпечение - тоест времето след пенсионирането на дадения индивид до смъртта му! Такава информация просто липсва! Ако се направи база данни на НСИ с информация за средната продължителност на обезпечаването по категории и професии, може да се окаже, че фуражките трябва да се пенсионират на над 60г., а един строител, примерно, ма 55г.!

• Глобален Модератор
  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Мерси за линковете, Историк.

Аз все чета, че последните две години средната заплата за България била 800 лв. А за София 1200 лв.

Вие съгласни ли сте с тези приблизителни цифри?

• Глобален Модератор
Публикува

За Пловдив съм чел, че е градът на 300-та лева. Толкова били масовите заплати. Не знам доколко е вярно.

• Потребители
Публикува (edited)

За Пловдив съм чел, че е градът на 300-та лева. Толкова били масовите заплати. Не знам доколко е вярно.

Статистическите данни за абсолютните стойности на средната работна заплата са несигурни , и следва да се приемат по-скоро условно;

Могат се ползват без много условности- сравнително /относително.

(данните за брутните осигурителни заплати/доходи от заплати, подавани към НАП, са входни за НСИ)

Статистически средната работна заплата в Пловдив за последните 5 години е с около 100-130 лева по-ниска от средната за страната.

Има пратика работещите да бъдат осигурявани на минимална работна заплата или на малко по-висока от минималната; в този смисъл, в израза "градът на 300-та лева" има известна истина

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува

Като знам какви отчети подават фирмите на стасистиката и как от тях се правят изводи......по-добре някоя врачка да питат

• Потребител
Публикува

Според Industry Watch, през последната година се наблюдава една интересна тенденция. Заплатите на базовите позиции (нискоквалифициран труд, но с изградени трудови навици и етика) отбелязват по-висок ръст в провинцията отколкото в София. Ако през 2011 в провинцията (големите градове) може да се наеме човек на базова позиция срещу 50% от заплатата в София (за същата работа), то сега вече заплатите стигат до около 75%.

Обратно, за средните позиции (изискват определени качества и умения, но не и специализирано знание у служителите) през 2011 съотношението големи провинциални градове/София е било 75:100. Сега съотношението е 60:100, но не защото заплатите в провинцията са намалели, а защото в София се отчита значителен ръст.

Ето и данните които дават Industry Watch за София и Пловдив (заплатите са нето, след осигуровки и данъци)

Базови позиции:

София - 640

Пловдив - 505

Средни позиции

София - 880

Пловдив - 575

Индъстри уоч: Работодателите предпочитат опита пред дипломата

Повече информация може да се намери в редовния им доклад - Biggest Cities Review

• Потребител
Публикува

Статистическите данни за абсолютните стойности на средната работна заплата са несигурни , и следва да се приемат по-скоро условно;

Могат се ползват без много условности- сравнително /относително.

(данните за брутните осигурителни заплати/доходи от заплати, подавани към НАП, са входни за НСИ)

Статистически средната работна заплата в Пловдив за последните 5 години е с около 100-130 лева по-ниска от средната за страната.

Има пратика работещите да бъдат осигурявани на минимална работна заплата или на малко по-висока от минималната; в този смисъл, в израза "градът на 300-та лева" има известна истина

реално, за нискоквалифициран труд, например сервитьор или камерирка в хотел или чистачка в офис, в Пловдив се плащат около 300-400-500лв чисто след данъци и удръжки

т.ч. да наистина има истина в това твърдение

800лв. средна заплата е към 620лв чисто

700лв. е към 550лв чисто

600лв. е към 470лв. чисто

изключвам плащанията на ръка бакшишите и т.н. те са непроследими за статистиката

градове като Пловдив са много добри за хора, които могат да си докарват софийски доходи там, в Пловдив се живее по-лесно и по-евтино

според мен най-лошият вариант е Варна - софийски цени, но без софийски заплати и без софийски пазар на труда

оптимумът може би е на места като Стара Загора, където хем има някакви пари в населението, хем още не е дошла софийската скъпотия

• Потребител
Публикува

КНСБ: Заплатите два пъти по-ниски от реалното

Много ми е интересно на какви данни стъпват.

От друга страна винаги ми е било чудно, как в западните балкани си позволяват по-високи заплати и кой е сбъркания - ние или те.

Малко данни за размисъл:

Средна нетна заплата - номинал в долари, по данни на световната банка.

Албания - 436

България - 442

Македония - 463

Босна - 567

Сърбия - 585

Черна Гора - 661

При положение, че на всички тези страни БВП на глава от населението е значителна по-нисък от този на България, би трябвало да имат много по-малко заети (в пъти) в сравнение с нас и съответно значително по-висока производителност на труда. Или пък е някаква врътка.

• Потребител
Публикува

тези писания на КНСБ са много ама много спорни и не е изобщо ясно наистина на какво стъпват

за западните балкани - там безработицата наистина е много по-висока отколкото в БГ

по-отношение на заплатите само в Черна Гора и Хърватска заплатите са по-височки - 720-730 Евро преди данъци

иначе на целите Балкани с изключение на Гърция, Словения и Турция както и горните държави заплатата си е около 400 Евро средно

ключовото нещо което КНСБ забравят е, че много хора не биха правили бизнес в БГ или биха си изнесли бизнеса от БГ ако тук заплатите бяха 2 пъти по-високи

• Потребител
Публикува (edited)

КНСБ: Заплатите два пъти по-ниски от реалното

Много ми е интересно на какви данни стъпват.

На данните от сивата икономика. Според тебе какъв е процентът на работещите, чиито официални и реални заплати са равни? Или и за тебе още е тайна че статистически българинът харчи повече отколкото изкарва и въпреки това депозитите в банки растат

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

Повечето работят на 2 места за това изкарват повече. Или събират две малки заплати, които в общи линии са по-малки от една голяма.

Това за Варна си е така. Не случайно бяха първи на улицата.

• Потребител
Публикува (edited)

...и това да се осигуряваш на по-високи суми не ти носи някакви придобивки

Носи, носи - един ден ще веземеш голяяяяяяяяяяма пенсия / ако доживееш до пенсия де, или пенс.фонд не фалира / :happy:

Редактирано от JImBeam
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Ми нямам избор, защото всичко ми е макс легално.

Обаче знаете ли кое е якото - дължа осигуровки до 2500 лв, и ми вземат за толко. Всичко от там нататък си е за мен и никой ме задължава.

• Потребител
Публикува (edited)

Обаче знаете ли кое е якото - дължа осигуровки до 2500 лв,

Точно това е проблема - че имате /предполагам/ различни доходи , а равни осигуровки с примерно.....т.нар. олигарси. Да кажем че твоят месечен доход е 5000лв., а този на...хампарцумян е 100000лв - осигуровките ви обаче - еднакви, после що нямало за пенсии.

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува

ОТ Не го мисли Хампарцумян (а и той не е никакъв олигарх, като беше шеф на АП стъпваше на пръсти и общо взето нищо не направи ;)), той има 10-ки начини за да си осигури старините и никой не е свързан с пенсия ;).

• Потребител
Публикува

Митак, както винаги пак не "вдяна" за какво говоря, пардон - пиша :happy:

• Потребител
Публикува

1) не може да искаш от някой, който изкарва 5-10К да се осигурява на тях, при положение, че максималната пенсия е 700лв.

2) ако няма максимален праг както е сега, много от високоплатените ще си направят фирми и ще си превъртат парите от там

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!