Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува (edited)

Аз много не съм съгласен с разбирането, че видите ли горите в световен мащаб не давали достатъчно прираст, за да се мине към дървено строителство.

Факт е че горите имат прираст, който е достатъчен за израждането (в интервал от да кажем 50 години) на дървени къщи за всяко семейство по света

(Проблемите на/с горите , с използването им и опазването им, са икономически; това са проблеми на съответните страни и икономики)

ПС Само в България годишният горски прираст е 14 милиона кубически метра , с които 14 милиона кубически метра дървесина грубо казано могат да се построят четвърт милион дървени еднофамилни (едноетажни) къщи ;)

Редактирано от nik1
  • Мнения 58
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

По голямата част от тия 14 милиона кубически метра са топола,бреза,върба,липа има още криви, тънки и чепати дето не стават. .Не е толкова много използваемия материал, той и сега не стига.

Панелките даже и санирани не са ергономични.Колкото и да са изолирани добре сградите, те трябва да се проветряват и топлината се губи .Има нещо важно на което не се обръща внимание.Не се пише никъде и не се взема предвид акумулирането на топлинната енергия.Стара кирпичена къща поддържа лесно една и съща температура без резки промени с минимален разход на енергия за отопление.Тя може да издържи няколко дни през зимата без да се пали печка, защото стените акумулират и отдават топлина в помещенията.Не познавам друг материал като кирпича,който едновременно най добре изолира, акумулира и отдава топлината.Естествено в такава къща през лятото е хладно и без климатик,от който се изстива.Най добрата комбинация за къща е кирпич и дърво.Само дървените не са толкова трайни, практични и икономични.

• Потребители
Публикува (edited)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pressed_wood

(то аз говоря за това, не за монолитна дървесина, защото тая работа с само с монолитна, твърда и качествена дървесина няма как да стане)

Та, всяко дърво и всичко дървесно (без кората) става за/на конструктивен материал -ПДЧ, МДФ, шперплат, блинд и т.н.

МДФ-(medium dentisity fiberboards) - плочите се правят от смляна на каша мека дървесина (дървесина от т.н. меки дървета)

----

В панелките няма бъдеще.

Санирането (тук не визирам топлоизолирането, а по-точно "основният им ремонт" /реновирането им) е временно решение с което най-много да им се удължи срока на експлоатация с двадесетина години отгоре

Съгласен съм с това което пишеш за кирпичените къщи.

Редактирано от nik1
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Мътните ме взели, когато се раздвижи интересна за мене тема, аз се оказвам в. затруднение или невъзможност да пиша. Предварително се извинявам за грешките

• 2 седмици по-късно...
Публикува (edited)

Когато писах предходния си пост, бях в провинцията, в едно такова малко градче. Някъде по-горе казах че не посягат на къщите. Да така е като цяло. В града. Над градчето обаче има и лозя. Всъщност хората са си заградили местенца не само там. В местата обаче, които са извън очертанията на града и няма как да се наблюдават, хората си строят или навес или направо леят бетон. Набези там не липсват съвсем, а и българинът е свикнал така да строи. Точно тогава един приятел ми разкза колко цимент и баластра качил (в тази част на хълма няколко десетки метра и джип не достига) и какъв як фундамент си е отлял. Както разбрах и стените ще са с кофраж. Казвам му "А ти вода и ток имаш ли там"? Вода имал на еди какви си метри (от социализма по лозята и на др странни местенца има изведени питейни тръбопроводи, въобще не се замислям как...), щял да я продължи, с тока било по-сложно, засега имал печка на дърва, много свещи и акумулаторни светодиодни лампи... Телевизор единствено му е гайле как ще гледа, казах му лесните решения и така...

Е, какво повече.

Така строи българинът. Солидно и мащабно. Па готовото може да е и студено. През съботите и неделите, често с години, а перилата на балконите и обзавеждането над първия едтаж остават за поколенията. Извън града ми и за измазването се отнася. Там общо взето няма човек който не умее да приготвя и налива бетон. Няма кой да мисли за такива детайли като разрешително и проект.

Та опитайте се на някой от там да обяснявате за сламена къща или бунгало.

Няма да успеете и за изолация да ги убедите. Те имат печки дето като ги наблъскат... Също много от хората там, не се впечатляват от факта, че сутрин като се събудят през зимата е екстремно студено или пък че (в някои случаи) трябва да поддържат горенето през нощтта. Свикнали са

Много се изкушавам да залитна в друга посока, но тук не е форум "Направи си сам", такъв вече има и който се интересува, може да намери по подобна тема информация - визирам сглобяемите къщи, но и за строителство изобщо.

Сега вече кое е зелено...

Според мен и сега оценката на въглеродния отпечатък или въздейсвието не се прави коректно. Много са нещата и всеки търговец си "извърта" в негова полза.

Редактирано от Joro-01
  • 4 месеца по късно...
Публикува

И един линк - Безплатна книга за строителство с естествени материали

Книгата е като линк в статията, но който си я сваляте на собствена отговорност. Който желае да си го види в google драйва и ако иска да го свали.

charlies-house-cohabitat-net.jpg

• 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!