Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Излязоха вече и официални коментари на ерудирани хора по темата с гафа на 6-о майския парад, т.е. на самите летци. В частност майор Радостин Люцканчев от базата в Безмер. Твърдението му е категорично, че атмосферните условия не са позволявали летенето на парада. Макар, че над София тогава не валеше и облачността беше разкъсана и висока, всички видяха как самолети на Луизеър и Луфтханза прелетяха през това време на близо, доста над 300 м над земята и се виждаха прекрасно, защото облаците бяха някъде над тях.

По думите му обаче по това време над Вакарел е имало ниска облачност, а изтребителите е трябвало от Долна Митрополия през нея да прелетят за към София. И за пробив през облаци е нужна връзка със специални системи, каквито има монтирани само по летищата. Така че ако да кажем парада беше на летище София е нямало проблеми да се прелети през облаците.

А по въпроса - "Какво правим ако ни нападнат в облачно време?" се предприемала тактиката с прелитане над облаците и поразяване на целта от голяма височина.

Налага се да приема експертното мнение и да се съглася, че е било така. Което обаче не оправдава политиците и генералите за провала на парада. Не могат да ме убедят, че не са знаели за ниската облачност над Вакарел. В щаба на ВВС се прави възможно най-точната прогноза за времето именно защото при гъста облачност кацанията и летенето са затруднени. Така че поне ден преди това със сигурност са знаели с максимална точност какви ще са атмосферните условия и можеха просто да организират така нещата, че изтребителите да излетят от друго място или да направят заход по траектория без облаци, или пък парад да е на летището. Но вместо да си напънат мозъците и силите за варянт 2, тия блейки просто за пореден, не точно, ами както абсолютно всеки път, решиха да излъжат народа. Приказките че това шоу щяло да бъде грандиозно и че независимо от условията щяло да има авиация се оказаха празни. Можеше поне и другите хеликоптери да покажат, след като Ми-17 все пак прелетя с флага, но не се знае защо не го направиха. За наземната техника също остава загадка защо не участва - и тя ли беше възпрепятствана от облаците? Артилерията която трябваше да даде тържествени залпове, също мълча през цялото време. Видяха се 4 оръдия до паметника на съветската армия, които в някакъв момент просто ги прибраха.

Варянтите са 2 - или в последния момент е станал повсеместен гаф покрай типичното нехайство на нашите военни и всичко се е провалило, или някой е решил да гушне парите отделени за гориво, оборудване и тн., като накрая се оправдае с времето.

И понеже политиката във форума е табу според новата политика на форума :) ми се ще в тази тема да се обсъжда предимно как точно се процедира при ниска и гъста облачност, ако изтребители биват вдигнати по тревога. И чисто физически какво се случва при преминаване на изтребител през облак от водни капки със скорост да кажем от ок. 100 м/с. или при максимална от 400 м/с.

angelmr, Joro-01?

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува

голата истина е, че в момента България няма нито армия, нито авиация, нито дори ресурси за поддръжка на остатъците й. Какъвто главнокомандващият, такава и армията.

• Глобален Модератор
Публикува

За докарване на армията до такова състояние, хм, на военен съд се ходи в някои отделно взети страни... Има в конституцията точки кой отговаря за общото ръководство на отбраната и политиката и т.н....

Горното, разбира се, казано чисто юридически, а не политически.

• Потребител
Публикува

Оставете политикта и армията, най-вече ти Наборе ;)! Елементарно Лорде! Над Вакарел авиацията влиза във формация. Парада не е безраборно летене над София. Това можеше да се случи, но нямаше да е парад! Аз пилот не съм де, пък и не съм желал да бъда, никога! Дай ми на мен море, яхти ;), а разни същества по бански по тези яхти ;). Та, по замисъла, вертолетите нямаше как да се съберат над Вакарел и да направят формация, камо ли да летят! Ще припомня че вертолетите трябваще да минат на 100-150 метра с разстояние два проперлера (перки де) което е 2Х18, 36 метра. При ниска скорост е постижимо, стига да се подредят и да няма облаци! При Изтребителите минималната скорост обаче е 400км. в час. Но и те трябва да се подредят и то точно над Вакарел. И те няма да летят на 100-150 метра, а минимум на 300 или по-добре на 500. В интерес на истината и а го чаках тоз парад! Не на трибуните, разбира се! Спах само три часа и се надигнах да го видя и снимам (абе в там дето живея има прекрасна видимост, а аз разполагам с професионална техника, аре да е полу професионална ;)!).

Даммм! Останах адски разочарован! Но не тръгнах да обвинявам армията! Ясно беше, че има форсмажорни обстоятелства и аз ги приех, а после и проверих.

голата истина е, че в момента България няма нито армия, нито авиация, нито дори ресурси за поддръжка на остатъците й. Какъвто главнокомандващият, такава и армията.

Егати тъпото! Пояснявм! Какво общо има главнокомандвущия? Ти по-добре би се справил? Ми давай, ама това е политика вече!Я да те видя ти кат' премиер, а набора ат' военен министър!. Ще бъде веселба! Уаааау, ма това е политика ;)!

Абееееееееееее, много ми е интересно, Лорде де си служил? За Романа имам нек'ви сведения от него.

• Глобален Модератор
Публикува

тъпо, нетъпо - това е тъжното положение, Митак. На гол тумбак чифте нехвърчащи изтребители сме запасали.

• Глобален Модератор
Публикува

Е не си ли забелязал, че аз и Романа си мълчим в темата "Спомени от казармата", не защото не сме дърдорковци като останалите, а защото просто нямаме какво да кажем ;)

По повод строяването в група на изтребителите и хеликоптерите - по 3-ки в случая съм съгласен, че е нямало как да стане над Вакарел, защото хълмовете са се губели в мъглата на облаците. Въпроса ми е защо гениалния ни щаб реши точно от там да излитат, знаейки че там е облачно от поне 1-2 седмици насам почти всеки ден?

• Потребител
Публикува

Лорде, а къде другаде да се 'съберат'? Парада е от изток на запад иначе можеше някъде преди Божурище. Ама щеше да е смешно, като оставим това, че тренировките са правени в 'нормалната' посока или направление. Не може хей така сутринта военния министър или Президента да стане да се протегне и да заповяда аре кръгом и пак напред ;). Военната авиация си има правила в съответствие с физиката най-вече. Вертолетите иди дойди, но изтребителите няма как да завиват във формация с 400 км. в час и без тренировки.

тъпо, нетъпо - това е тъжното положение, Митак. На гол тумбак чифте нехвърчащи изтребители сме запасали.

Има нещо вярно за съжаление :(! 3 29-ки и 5 21-ци, СУ-тата също не са много. атова спешно трябва да се купят еФ-16-ките. Ако расъждаваме реално въпреки, че са 3-та употреба все е нещо. 29-ките дето вдигме да не са модернизирани! Няма и да бъдат! За Грипен не можем и да мечтаем! Чеите (докато бях там) искаха да развалят сделката или да накарат Словакия да плати за половината ескадрила (сега не знам как е, не следя ситуацията). А съм ги виждал и то доста пъти над Табор (градче на 100км южно от Прага, известно с таборитите и Ян Хус (в центъра е една пицария в която според историците са поркали пиво войскарите на Жижка ;)))

• Потребител
Публикува

И понеже политиката във форума е табу според новата политика на форума :) ми се ще в тази тема да се обсъжда предимно как точно се процедира при ниска и гъста облачност, ако изтребители биват вдигнати по тревога. И чисто физически какво се случва при преминаване на изтребител през облак от водни капки със скорост да кажем от ок. 100 м/с. или при максимална от 400 м/с.

angelmr, Joro-01?

Въпроса няма нищо общо с политиката. :) Чиста физика си е. Принципно се получава обледяване по някои повръхности и е възможно парчета лед да попречат на управляващите плоскости да се движат, или да попаднат в двигателите, което да доведе до тяхното спиране. Друг проблем идва от авиационната метеорология, а по въпроса имам само една глава от книга прочетена. Проблема идва от някои конкретни типове облаци в които има непредсказуеми въздушни течения съпроводени с възможността от образуване на мълнии. А освен всичко това, предполагам (без да съм чел нещо конкретно по темата) че сравнително едрите дъждовни капки, или ледени кристали могат чисто физически да повредят части от самолета и дори ако такъв риск е оправдан при военни действия, едва ли си струва да се износва или поврежда самолета само за един парад, при положение че има алтернативи.

ПС. И според мен все са можели да заобиколят от някъде. Освен ако не е имало плътен обръч около София де. :) Но пък тогава какво е пречило да използват системите на летище София за да пробият облачността от горе? След като пътнически самолети са летели, значи е можело да бъде направено. Не вярвам облаците да са били пропускливи само от едната посока. :)

Оставете политикта и армията, най-вече ти Наборе ;)! Елементарно Лорде! Над Вакарел авиацията влиза във формация. Парада не е безраборно летене над София. Това можеше да се случи, но нямаше да е парад! Аз пилот не съм де, пък и не съм желал да бъда, никога! Дай ми на мен море, яхти ;), а разни същества по бански по тези яхти ;). Та, по замисъла, вертолетите нямаше как да се съберат над Вакарел и да направят формация, камо ли да летят! Ще припомня че вертолетите трябваще да минат на 100-150 метра с разстояние два проперлера (перки де) което е 2Х18, 36 метра. При ниска скорост е постижимо, стига да се подредят и да няма облаци! При Изтребителите минималната скорост обаче е 400км. в час. Но и те трябва да се подредят и то точно над Вакарел. И те няма да летят на 100-150 метра, а минимум на 300 или по-добре на 500. В интерес на истината и а го чаках тоз парад! Не на трибуните, разбира се! Спах само три часа и се надигнах да го видя и снимам (абе в там дето живея има прекрасна видимост, а аз разполагам с професионална техника, аре да е полу професионална ;)!).

Даммм! Останах адски разочарован! Но не тръгнах да обвинявам армията! Ясно беше, че има форсмажорни обстоятелства и аз ги приех, а после и проверих.

Върти ми се в главата следния въпрос. Принципно ако искаш да направиш нещо, намираш начин, ако не искаш търсиш оправдания. Та ако са искали да направят показното преминаване, като военни трябва да мислят гъвкаво и да намерят начин да заобиколят проблема. Примерно защо да летят във формация, а не един по един да минат над площада? Не са няколкостотин самолета все пак само три са. Това че не са го направили, означава единствено че им липсва гъвкавост на мисленето. Поне от моите взаимоотношения с родната акзарма преди десетина години, само този извод мога да си направя. И тогава бяха всичко друго, но не и гъвкави, сега вероятно са същите.

• Глобален Модератор
Публикува

Липсва изобщо виждане за връзката между хората и армията... Два танка да бяха изкарали, като не могат самолетите да летят. Хората видяха - гражданските могат, военните - не....

• Потребител
Публикува

От танковете жълтите павета няма ли да станат на парчета? Преди години покрай нашата къща минаха някакви танкове, после наново асфалтираха пътя.

Доста конфузно се получи парада с тия напразни обещания, но военните са си такива, обичат секретността. То пък и на един изтребител какво можеш да му видиш, докато го чуеш и вече е отлетял...

• Потребител
Публикува

...То пък и на един изтребител какво можеш да му видиш, докато го чуеш и вече е отлетял...

Това не е ли интересно! В ежедневието не се виждат такива неща. Виждаш го да се приближава, да прелита над теб, чак след това го чуваш.

• Потребител
Публикува

Виждал съм ги, за пръв път когато още не бях тръгнал на училище. Но не ги виждаш всеки ден. Само на спецялно авио шоу може някой да прелети сравнително ниско над главите на зяпачите.

• Потребител
Публикува

Ето такъв стелт ще върши работа

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9A_%D0%A4%D0%90/%D0%A2-50

Така на следващия парад отговорните органи ще имат и оправдание, ако не се появят самолетите. Те са минали, но са били в режим стелт. :)

• Модератор Инженерни науки
Публикува

angelmr, Joro-01?

Не съм видял въпроса, извини ме за което. Но и без това нямам отговор. Би трябвало нищо да не му стане /или описаните от Ангел ефекти/ и като кацне ще си го прегледат и ремонтират.

В АЕЦ /и в Тец.ове може да е така/ съм споменавал, че турбините се въртят със суха пара, точно щото капчиците ги рушат, но бойните самолети са екстремни машини.

Има облаци в които има късове лед, малко известен факт е. При преминаване през такъв облак ще има сакатлъци. Леците добре ги познават, а и на радарите се виждат

• Потребители
Публикува

По време на война разбира се някои рискове са оправдани, но в мирни условия е по-добре да не се поемат.

В случая самолетите е трябвало да прелетят по определен маршрут, докато самолетите на гражданската авиация е можело да позаобиколят, а при необходимост дори да кацнат примерно в Пловдив. Ама няма как самолетите за парада в София да направят авиопарад над тепетата, защото примерно там нямало облаци. Предполагам, че тези, които са очаквали самолетите да минат над жълтите павата нямаше да са толкова очаровани, ако самолетите са прелетели над околовръстното, при това кой както може.

По-скоро съм изненадан, че наши политически деятели са могли да вземат разумно решение, а причината не е друга - примерно парите за шоуто са отишли за избори.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Лорде, а къде другаде да се 'съберат'? Парада е от изток на запад иначе можеше някъде преди Божурище.

Митак!Защо ми задаваш такъв тъп въпрос?!! Аз ли ти обещах, че въпреки всички обстоятелства ще има самолети?!!!!!

Имам натрапчивото чувство че не бях аз!

1 летище ли има у тая скапана държава?! Май не. А ако е 1 значи - .... заеби

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

Оставете политикта и армията, най-вече ти Наборе ;)! Елементарно Лорде! Над Вакарел авиацията влиза във формация. Парада не е безраборно летене над София. Това можеше да се случи, но нямаше да е парад!

Това изречение съм го изпуснал.

Добре де, какво пречи вместо оттренираните до сантиметър въздушни строеве да бяха минали в такава формация и с такива маневри, каквито биха го използвали на бойна мисия? Избягването на райони с опасни МТО условия е рутина при пилотите. Е да, нямаше да са оттренираните строеве, на бойни мисии не ходят тройки разнотипни самолети, а двойки еднотипни, но при всички случаи щеше да стане повече парад, от колкото минаването на самотен хеликоптер носещ флага.

• 4 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!