Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, Thorn said:

Йончев, какво си пил?

:beer:Водка в бирени чаши.

А горното твърдение не е мое - чувал съм го от самите руснаци. Но може да е било само в началното училище.

• Мнения 396
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

до Ворфакс:

Хич не ме вълнува нито какъв си, нито откъде си, нито желая да те оборвам по какъвто и да е начин. Просто те приканвам за твое добро и доброто на целия останал свят да се прекръстиш на Джон и да забравиш българския език.

Редактирано от КГ125
  • Модератор Военно дело
Публикува
Преди 5 часа, Thorn said:

Добре кое му е неясното? Византийците Кирил и Методий съдават литература на славянски език, превеждат сериозен корпус от книги, създават славянски термини за сложни гръцки абстракции, обучават ученици. Кото е действително важното.

Не особено същественото е, че ползват фонетична азбука по образец на гръцката и латинската, но със доста шашави графични знаци. 

Някъде в края на 9 век или началото на 10ти в България се създава кирилицата, която е адаптация на ширко ползваната и престижна тогавашна гръцка азбука за българския език. Absolyuten analog na segashnata internet maymunitsa! I taka sa si pochnali da pishat, а вероятно тогавашните пуристи и модератори на форуми са я забранявали. След византийското завоевание, като не е имало кой да я налага зорлем, глаголицата е изчезнала.

Чакай сега малко, не беше ли Климент Охридски създателя на "кирилицата"? Едва ли са я забранявали, Климент е бил на държавна служба, демек бил е админ назначен за такъв от собственика на форума. Демек, никой не е налагал глаголицата зорлян след като кирилицата е приета от държавните власти за официална писменост.

Всъщност за фактите спор няма. Те са такива каквито са. Спора е, това което българите са направили важно ли е или не. Според антибългарите (като Ворфакс) това не е нищо съществено и няма с какво да се гордеем. Според патриотите като мен обаче това е нещо голямо и си струва пред цял свят да се хвалим с него.

Както казват в Зелениково "Никой не може да те похвали така както ти сам можеш", демек ако чакаме другите да ни похвалят завинаги ще смятаме, че сме неуки варвари. По добре е обаче да си се похвалим самички и да смятаме че сме брилянтни гении- солта на земята. Много по добре е за самочувствието. А човек без самочувствие губи смисъла на съществуването си.

• Модератор Военно дело
Публикува
Just now, vorfax said:

На голямата работа ли се правиш да ме пращаш по дяволите? Не те ли е срам, че са те поставили за администратор, а дори не можеш да пишеш по темата? Нямаш възпитание, а си тръгнал да раздаваш правосъдие. Нямам никакъв респект към теб, така че като не ти харесва тук върви по дяволите, няма да ми липсваш.

А теб не те ли е срам в български форум да мърсиш българите и българщината? Иди в някой чуждоезичен форум па си пиши там гадостите.

Не съм администратор, а само модератор и по никакъв начин не съм те ограничавал никога. Ти също не пишеш по темата, а само плюеш по България и българското.

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Frujin Assen said:

А теб не те ли е срам в български форум да мърсиш българите и българщината? Иди в някой чуждоезичен форум па си пиши там гадостите.

Не съм администратор, а само модератор и по никакъв начин не съм те ограничавал никога. Ти също не пишеш по темата, а само плюеш по България и българското.

Само едно изречение ще ти пиша, което вече го има в този форум: Аз нямам нужда от лъжите в българската история за да обичам България. Аз я обичам с всичките ѝ недостатъци, обичам я въпреки, че е била под робство и въпреки, че е саката. който обича България под илюзията, че тя е по-по-най, той не обича България, а някаква химера идеща да задоволи собствената несъстоятелност.

• Потребител
Публикува
Преди 16 минути, Frujin Assen said:

Спора е, това което българите са направили важно ли е или не. Според антибългарите (като Ворфакс) това не е нищо съществено и няма с какво да се гордеем. Според патриотите като мен обаче това е нещо голямо и си струва пред цял свят да се хвалим с него.

Ти изобщо не следиш темата. Темата е има ли българска азбука. Приносът на Охридската школа е много значим и със световен отзвук. Така, както и Джон Атанасов е направил няколко малки крачки, със стойността на голям скок за човечеството. И въпреки това Джон Атанасов не е изобретил компютъра, а Св. Кирил не е изобретил азбука. ти ме наричаш антипатриот, защото не наричам тази азбука българска и признавам приноса на чуждите народи за да възникне тази азбука, да се разпространи и развие. За мен внушенията, които подаваш нямат нищо общо с патриотизма, зад който се криеш. Те имат общо с национализма, който е зает да мрази чуждите нации и чуждите държави, вместо да обича собствената.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Отде го чукаш, както се казва, де се пука. По тая логика твоите внушения отиват към нихилизма. И? 

Впрочем дълбоко си неточен. Точно за да се развие и разпространи тази азбука и изобщо славянската култура, решаващият принос е на българите.

Отделно пък да се смята, че твоят народ има принос за нещо не е "омраза към другите" и въобще, драги, доста ми прилича твоето на манипулативност.

Тъй, че... 

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
On 4.12.2016 г. at 19:11, vorfax said:

Най-сетне някой да го каже. А иначе да, ние наистина сме първи, но с нещо, което не е за гордеене. Ние сме първите, които са ползвали тази чужда азбука. 

Това са глупости. Ние сме направили тази азбука и език четвъртия официален религиозен език на Средновековна Европа. Това са факти, "а фактът е най-упоритото нещо на този свят". 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 15 часа, Thorn said:

Йончев, какво си пил?

Всъщност, просто се мълчеше - това е руската азбука, реформирана от Петър Първи и толкоз. И вече в масовата историческата им наука се говореше за славяни и пр. и за Кирил и Методий, но ролята на България се пренебрегаше. 

Но - на академично ниво не беше така - имаше хора като акад. Лихачов, които направиха за изясняването на тази роля на България повече от самите българи. 

• Модератор История
Публикува

Кой двойкаджия какво е разбрал от уроците по история е едно, но в учебниците им не е писало, че азбуката е създадена от Ленин.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 часа, КГ125 said:

Това са глупости. Ние сме направили тази азбука и език четвъртия официален религиозен език на Средновековна Европа. Това са факти, "а фактът е най-упоритото нещо на този свят". 

Хахаха, егати "факта" :biggrin: Фактите са изложени в темата и сочат далеч по-друга истина.

Изобщо, когато някой почне да пише в тази тема, хубаво е да прочете поне първите две страници. Няма факт, че българи са изобретили, измислили или съчинили кирилицата. Има книжовна дейност, която достатъчно подробно е описана в какво се изразява. И когато някой претендира, че кирилицата е българска азбука редно е да приведе някакъв аргумент, вместо така босо да го отбелязва като "факт". Това не е аксиома, която не се нуждае от доказателства.

Редактирано от vorfax
  • Потребител
Публикува
Преди 21 часа, Frujin Assen said:

Как точно обидите на потребителя Frujin Assen си стоят, а моите коментари, които пък иначе той е цитирал за да се направи на големия патриот в преименуването на кирилицата в българица, си стоят? Това е цензура.

• Потребител
Публикува
Преди 21 часа, vorfax said:

Само едно изречение ще ти пиша, което вече го има в този форум: Аз нямам нужда от лъжите в българската история за да обичам България. Аз я обичам с всичките ѝ недостатъци, обичам я въпреки, че е била под робство и въпреки, че е саката. който обича България под илюзията, че тя е по-по-най, той не обича България, а някаква химера идеща да задоволи собствената несъстоятелност.

Ворфакс, с твоята "любвеобвилност" към България ти стигна направо до дъното - да я наричаш САКАТА. Е, не е чудно, че сме по-по-най-нещастната нация в Европа. С такива загрижени за "истината" родолюбци като теб май друго не ни е писано... с НЕбългарската азбука.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Шпага said:

Ворфакс, с твоята "любвеобвилност" към България ти стигна направо до дъното - да я наричаш САКАТА. Е, не е чудно, че сме по-по-най-нещастната нация в Европа. С такива загрижени за "истината" родолюбци като теб май друго не ни е писано... с НЕбългарската азбука.

Ти как наричаш днешната българска реалност? Как наричаш осакатената териториално България от три морета на земя с откъснати в чужди държави етнически българи? Как наричаш демографския срив, разиграл се в мирно време, който надминава двете Национални катастрофи по време на война? Как наричаш изселения милион образован и млад човешки материал извън България? Как наричаш чалгаджацията и циганизацията? Ти виждаш България просперираща и здрава, със светло и оптимистично бъдеще? Или си сляп или носиш розови очила.

• Модератор Военно дело
Публикува

От това, че плюеш България на никого не му става по добре. Как пък такъв "родолюбец" като теб не пусна барем една патриотична тема. Както казват в Зелениково "все намираш маанъ". За теб света е черен, всичко е лошо и мръсно. Като те слуша човек и го обхваща отчаяние и униние. Това ли целиш "родолюбецо"?

• Глобален Модератор
Публикува

Фружине, моля те! Макар и на мен да ми се случва да вдигна градуса, длъжни сме да бъдем въздържани.

Родолюбието може да се разбира и да се проявява по най-различни начини, но темата не е подходящият терен да уточняваме кой какъв е.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

От това, че плюеш България на никого не му става по добре. Как пък такъв "родолюбец" като теб не пусна барем една патриотична тема.

Имам такава тема.

Но за фалшиви патриоти като теб е по-лесно да наплюят някого, отколкото да направят нещо градивно за държавата си. Затова и сам си пиша темата. Ти си показателен за българския манталитет, с който искам да скъсам - биеш се в гърдите, гордееш се и се големееш, но като дойде време да дариш си гола вода. Затова такива като теб са най-гордите българи и няма да напишат и един ред в позитивна тема, а ще бълват змии и гущери в негативната.

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, T.Jonchev said:

Vorfax, нека не изостряме повече диалога. И без това се стигна твърде далеч!

Аз съм бил няколко години администратор на форуми и такова поведение за мен е недопустимо. С властта идва отговорността.. Когато човек от администрацията си позволява такива обръщения, клевети и налагане на цензура, това вече петни самия форум.

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, vorfax said:

Аз съм бил няколко години администратор на форуми и такова поведение за мен е недопустимо. С властта идва отговорността.. Когато човек от администрацията си позволява такива обръщения, клевети и налагане на цензура, това вече петни самия форум.

Влизаш в ролята на обиден и "оклеветен", а би трябвало вече да осъзнаеш, че именно твоето поведение е недопустимо. Намираш се в български форум и наричаш България "саката"! Аз се чувствам лично обидена от такова определение за страната, в която съм родена. Очевидно, чувства се обиден и Фружин. А аргументите ти за чалгата, циганията и прочие са меко казано манипулативни. Все пак това, което ти си изброил НЕ Е България.   

• Потребител
Публикува
On 4.12.2016 г. at 22:51, T.Jonchev said:

Аха. Значи доста точно съм преценил в другата тема, че Дорис е бая подразнена. Е, добре, само че това не продуцира нищо положително.

1.Не науката езикознание твърди, че за създаването на азбуката времето през 862/3г. било недостатъчно, а група историци, начело с отдавна блаженопочившия професор Александър Бурмов. Разбира се, Дорис не знае тази подробност, поради което се опитва да стреля в мрака. За разлика от дилетантите, аз никога не се бъркам в чужди науки, а проблемът с азбуката, макар да е обект на изследване из различни дисциплини, е исторически проблем - особено хронологичната му страна.

2.Дорис великолепно е разтегнала казаното от мен с "разпространяване", с "книжовен език", с "преводи", "литература" и дори "школа", като е пропуснала единствено печатницата и основаването на издателства. А аз казах, че при добро познаване на фонетиката на един език, създаването на азбука не изисква много време и това е точно така - Vorfax, пък и аз сме го експериментирали. Ако има съмнения, Дорис също би могла да пробва - не мисля, че ще й отнеме над един час.

3.Не се отказвам от нито една дума от горните два цитата. А опитът чрез тях да се доказва, че си противореча, трябва да се признае за несполучлив поради обстоятелствата, изложени в т.1.

On 5.12.2016 г. at 10:49, Thorn said:

Някъде в края на 9 век или началото на 10ти в България се създава кирилицата, която е адаптация на ширко ползваната и престижна тогавашна гръцка азбука за българския език. Absolyuten analog na segashnata internet maymunitsa! I taka sa si pochnali da pishat, а вероятно тогавашните пуристи и модератори на форуми са я забранявали. След византийското завоевание, като не е имало кой да я налага зорлем, глаголицата е изчезнала.

Възможно ли е кирилицата да е била създадена /съществувала/ евентуално използвана по-рано, но определени политически, най-вече идеологически /може би религиозни/ причини не са позволявали нейното официално въвеждане ?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 7 часа, Пандора said:

Възможно ли е кирилицата да е била създадена /съществувала/ евентуално използвана по-рано

Точно така смяташе покойният професор Емил Георгиев - той има цяла книга по тази тема.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!