Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува

Кофа топла вода няма да замръзне по-бързо от кофа студена вода. Ако обаче кофа с предварително нагрята или кипната вода се остави да се охлади до температурата на кофата със студена водя, тя ще замръзне по-бързо. Нагряването или сваряването изгонва част от въздушните мехурчета от водата; те намаляват топлопроводимостта и забавят замръзването. По същата причина предварително нагрятата вода образува по-плътен лед и затова тръбите за топла вода се пукат при замръзване преди тръбите за студена вода.

  • Глобален Модератор
Публикува

Факт е, че топлата вода замръзва по-бързо. Този ефект се използва от машините за почистване на леда /ролба/ на ледените пързалки.

https://www.youtube.com/watch?v=o59q_5Gagvs#t=138

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Още нещо ново за мен ако се появи, ще стана само читател

Майтап бре - пишете... ;)

  • Потребител
Публикува

Факт е, че топлата вода замръзва по-бързо. Този ефект се използва от машините за почистване на леда /ролба/ на ледените пързалки.

https://www.youtube.com/watch?v=o59q_5Gagvs#t=138

При равни други условия, няма как по-топлата вода да замръзне по-бързо от по-студена, по простата причина,

че по пътя към замръзването, първо ще достигне температурата на по-студената вода, а това ще отнеме

допълнително време.

P.S. По обясними причини, топлата вода по-бързо изравнява грапавините по леда и това и дава предимство

пред студената, а не че замръзва по-бързо от нея.

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

При равни други условия, няма как по-топлата вода да замръзне по-бързо от по-студена, по простата причина,

че по пътя към замръзването, първо ще достигне температурата на по-студената вода, а това ще отнеме

допълнително време.

P.S. По обясними причини, топлата вода по-бързо изравнява грапавините по леда и това и дава предимство

пред студената, а не че замръзва по-бързо от нея.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect

Няма смисъл от този спор.

Този ефект е доказан през средата на шестдесетте години на двадесети век

http://www.thecolourblue.co.uk/mpemba.shtml.

Като цяло водата има доста странни свойства, но тя не е основната тема на настоящата...

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребител
Публикува (edited)

Ако обаче кофа с предварително нагрята или кипната вода се остави да се охлади до температурата на кофата със студена водя, тя ще замръзне по-бързо.

Основната причина за това не е разтвореният въздух. Във водата, по естествени причини има разтворени соли, които

понижават в известна степен температурата и на замръзване. При загряване и особено при кипване, част от солите

падат като утайка. В охладената вече загрявана вода има по-малко соли, което съответно повишава температурата и

на замръзване и при равни други условия, тя ще замръзне по-бързо от незагряваната.

Редактирано от Moon_Watcher
  • Потребител
Публикува

http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect

Няма смисъл от този спор.

Този ефект е доказан през средата на шестдесетте години на двадесети век

http://www.thecolourblue.co.uk/mpemba.shtml.

Като цяло водата има доста странни свойства, но тя не е основната тема на настоящата...

Ами, не се каня да споря. Още повече, че експериментът е елементарен и без

проблем може да се направи и в домашни условия. Само трябва пробите да

се намират при равни други условия или поне да са в максимална степен

такива.Всеки може да види, че нищо странно няма да се случи.

P.S. Пробата се приема за замръзнала, когато напълно е загубила течната си фаза.

  • Глобален Модератор
Публикува

Грешката от не съвсем равните условия се отстранява с голям брой експерименти. Те ще я редуцират до поносим процент.

. . .

Не знам защо топлата вода замръзва по-бързо, но от доста време знам, че е факт. Мисля, че няма цялостна хипотеза на какво се дължи този феномен. Обяснения много, но доказателства липсват.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!