Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 612
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 59 минути, kall said:

Да, гърците пак са ни изпреварили и тук... Пак загубихме класацията по най-древност:-) Да не говорим и че селището не е българско, щото не е имало българи тогава.

Е , то па все идно гърци е имало тогава.

п.с. ма то и цялата тема такава - на комплексарските изцепки кой е по , по , най - насреща яко , запенващо се митбастед-ствуване

• Потребител
Публикува (edited)
1 hour ago, Thorn said:

Какво му е на конника? Срам ни е че ни е дарил свободата?

Ако ни я беше дарил нямаше да е срамно.

Наскоро коментирах, че републиките около Русия имат за национален празник освобождението си от нея. Само ние си тачим окупатора, който ни обявява война за да влезе да ни "освобождава", а след това заливаме със злато, учим му езика, точи ни ресурсите с марионетно управление и накрая още сме му длъжници и сочим на чужденците руска, повтарям, руска, не българска, църква. Като архитектурен паметник и православен храм - шедьовър, но проводник на българщина - друг път.

Редактирано от vorfax
  • Потребител
Публикува
Преди 53 минути, ДеДо Либен said:

... насреща яко , запенващо се митбастед-ствуване

В тема за митове има митове, какво очакваше да прочетеш? Няма ли да се спрете с този сарказъм и изявата на комплекси, които вече обсъдихме достатъчно страници назад. Ако откриеш нещо по темата - пишеш. Ако откриеш, че нещо е сгрешено - поправяш. Ще го оценя. Но подмятания за "пенене с митбастедствуване" са толкова ниска топка, че или трябва да подмина с пренебрежение и да оставя поредните тъпоумия в темата ми или сам да те поставя на място и да дам личния си принос към осиране на темата.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

По темата изобретателствуване на компютъра:

Цитирай

От 1938 до 1941 г. Конрад Цузе създава прървите универсални сметачни машини с електромагнитни релета, които имат свойствата на съвременните компютри (нулево поколение компютри).

Из Българска джобна енциклопедия, акад. издателство "Проф. Марин Дринов", БАН, Научноинформационен център "Българска енциклопедия", 2009 г.

Редактирано от vorfax
  • Потребител
Публикува

Нулевото поколение компютри са механични или електромеханични (с релета) сметачни устройства. Това, че сметачната  машина на Конрад Цузе е програмируема не я прави компютър.

Проблемът на митоборчеството е, че отправната му точка е идеологическа  - "ако нещо звучи патриотично, то не може да бъде".  Ако Джон Атанасов не беше с български произход, нямаше да има проблем с това, че е създател на първия компютър.

Публикува
Преди 7 минути, Doris said:

Нулевото поколение компютри са механични или електромеханични (с релета) сметачни устройства. Това, че сметачната  машина на Конрад Цузе е програмируема не я прави компютър.

Проблемът на митоборчеството е, че отправната му точка е идеологическа  - "ако нещо звучи патриотично, то не може да бъде".  Ако Джон Атанасов не беше с български произход, нямаше да има проблем с това, че е създател на първия компютър.

Дефинирай компютър. Защото ако вземем Фон Ноймановия модел аз казвам че първия компютър се е появил (на Земята) с появата на първото многоклетъчно. И даже преди това, с появата на първите сложни клетки

• Потребител
Публикува

Фон Ноймановият модел  е за електронно устройство, което автоматично извършва пресмятания по предварително зададен алгоритъм.

Публикува
Преди 7 минути, Doris said:

Фон Ноймановият модел  е за електронно устройство, което автоматично извършва пресмятания по предварително зададен алгоритъм.

Не, той дефинира основните елементи, които да притежава един компютър, независимо от природата му

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Captain Nemo said:

Не, той дефинира основните елементи, които да притежава един компютър, независимо от природата му

Даже е за точно определен компютър -  EDVAC. В последствие архитектурата на фон Нойман става основна и за следващите поколения компютри.

Публикува
Преди 15 минути, Doris said:

Даже е за точно определен компютър -  EDVAC. В последствие архитектурата на фон Нойман става основна и за следващите поколения компютри.

Вие не можете ли да изведете абстрактното от частното? Защо винаги забивате в конкретиката?

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Captain Nemo said:

Вие не можете ли да изведете абстрактното от частното? Защо винаги забивате в конкретиката?

Ако иска да е обективен, човек трябва да се придържа към фактите. Предложното от вас обобщение обезсмисля практическия смисъл на компютърната архитектура (дефинирана от фон Нойман).

Ето още един типичен пример за  идеологизиране:

On 5.10.2016 г. at 21:19, nik1 said:

Кое е най-старото злато в Света според неутрални класации, аз лично не знам. Не намирам материали, вероятно и тук информацията е разпръсната и откъслечна, но по тривиалната логика на историка и археолога  - най-старото злато може да се намери в най-старите открити селища на уседнали хора и ранни цивилизации..

/иначе казано, това злато най-вероятно лежи закопано някъде..... в Индия, или вече е намерено там/

Значи, не е в България, защото  звучи твърде патриотично, за да е истина?

Публикува
Just now, Doris said:

Ако иска да е обективен, човек трябва да се придържа към фактите. Предложното от вас обобщение обезсмисля практическия смисъл на компютърната архитектура (дефинирана от фон Нойман).

Напротив, не я обезсмисля. Само ни показва че ние, хората не сме измислили нищо ново (сравнено с природата). Освен това именно абстрактния модел е това към което се стреми науката. Другото е конкретен модел, експеримент

• Потребители
Публикува
Преди 3 часа, Doris said:

Не разбирам..Защо написаното от мен е "пример за идеологизиране"? Какво се идеологизира?

Цитирай

А значи ли че, защото звучи "патриотично",  най-старото злато в света наистина, че се намира в България?:)

Дорис, обяснил съм виждането си: няма потвърдени данни, че най-старото злато в света се намира в България.. За мен има потвърдени данни. че най-старото злато в Европа се намира в България, но не и такива че то е най-старото злато в света..

• Потребител
Публикува

Добре, кажи тогава къде е намерено по-старо обработено злато?

Ти казваш - "най-старото злато може да се намери в най-старите открити селища на уседнали хора и ранни цивилизации", но намерено ли е такова в Индия или в Анатолия? Все пак, трябват факти , а не предположения.

Може би за да имаме обработено злато са нужни и други предпоставки, не само наличие на уседнали хора, а и разслоение на обществото, за да има кой да носи златните украшения, също поява на занаяти . В това аз виждам смисъла на датирането на находките, в определяне възникването и разпространението на нови исторически явления,   а не в класации за по-по най...

• Потребители
Публикува (edited)

Doris, мисля че се аргументирах,  според достоверните данни най-старото намереното злато в Европа (но не в света) е в България (визираше се намереното край Пазарджик, което е по старо от откритото във Варненския некропол) , ти ме питаш къде е най-старото злато в света. Не знам..Как очакваш да стигна до извода, който би те "устроил"?

http://bnt.bg/en_news/the-oldest-gold-in-europe-was-discovered-near-bulgaria-s-pazardzhik

(Имаше и някаква публикация от Нешънал Жиографик, не ми се търси)

Редактирано от nik1
  • Модератор Военно дело
Публикува

Намерих това.

http://ubr.ua/leisure/it-is-interesting/naideno-samoe-staroe-v-mire-zolotoe-ukrashenie-425525

Руски източник.

http://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/archaeologists-discover-2400-year-old-gold-bongs-in-russia-10285876.html

Английски източник. Според английския най старото злато в света е отрито в Русия и е на 2400 години (нашето е на 2600).

• Потребител
Публикува (edited)

Това, което аз откривам, вкл. публикации в по-престижни медии и да речем НДж е, че най-старият златен артефакт  е от България. За това и питам - кои източници ще считаме за "проверени".

Излизат и доста ненадеждни според мен публикации...

Редактирано от *abi*
  • Модератор Военно дело
Публикува

Ми а де, барем един сърч да бяхте пуснали на ингилизки. Помолих един приятел с добър английски да потърси- намира варненския златен некропол навсякъде и тук таме Пазарджик. Тоест англоезичната интернет общественост масово знае за тях, че са най стари на света.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Ми а де, барем един сърч да бяхте пуснали на ингилизки. Помолих един приятел с добър английски да потърси- намира варненския златен некропол навсякъде и тук таме Пазарджик. Тоест англоезичната интернет общественост масово знае за тях, че са най стари на света.

От тази гледна точка много ни е слабо викито. Много пъти когато искам да потърся нещо или само да сравня, естественно излиза руското, но после много пъти сръбското вики.....И да има случайно нещо, другите са много по-богати с информация/тук сега не говоря дали е истина или не/, а нашето няколко изречения и толкоз.....

• Потребител
Публикува
Преди 19 часа, Captain Nemo said:

Дефинирай компютър. Защото ако вземем Фон Ноймановия модел аз казвам че първия компютър се е появил (на Земята) с появата на първото многоклетъчно. И даже преди това, с появата на първите сложни клетки

Този Фон Нойман не е ли Джон фон Нойман?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!