Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Работата е там, че Майкрософт не работят за спорта, а за пари. И когато преобладаващата част от ползвателите на Уиндос не искат да мърдат напред, това вече е зле.

Проблемът е, че в момента ситуацията е такава, че с един замах това може да се промени. Една безплатна ОС-Гугъл и ерата на Майкрософт може да приключи завинаги.

Ами за пари, за какво друго?! Да работят без пари за бедните и да просят по улиците, за да оцелеят. Така ли предлагаш? Че не искат да мърдат от XP е проблем на ползвателите, а не на Майкрософт. Което излиза по-скъпо на тези технически лениви и незапознати ползватели. При актуалните системи на Майкрософт поддръжката е безплатна. А при спрените такива поддръжката е платена. Което е още един плюс за новите системи.

Между другото, от нач. на тази година ще спрат или вече са спрели безплатната поддръжка на Windows 7, което изважда на предна линия като актуална система 8.1. До изместването й, евентуално, от 10.

Аз и сега ползвам Гугъл ОС. Ползвам и Windows. Не врачувам като теб за края нито на едните, нито за другите. Уважавам и едните, и другите. Въпросът е защо ти си развълнуван есхатологично за съдбата на Майкрософт и ревниво пазиш своята дърта XP. Целта е да коментираме системи, а не да си налагаме пристрастията. Ами пази си я ОС XP, никой няма да ти я вземе. Но не се опитвай тук да обясняваш колко е тя по-добра, защото не си дал нито един технически аргумент в това отношение.

• Мнения 248
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Модератор Военно дело
Публикува

Относно поддръжката. http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/lifecycle

Тук пише, че на 15 януари 2015 се прекратява базовата поддръжка на уиндоус 7 (с който съм в момента), но ей сега преди часове свали обновления. Тоест, ще се поддържа поне до 2020. ХР все още се експлоатира, но е въпрос на време-може би година максимум две с него да останат само хората със стари машини на които нищо друго не върви.

• Потребители
Публикува

Не ми стана ясно защо да е проблем за ползвателите, че не искат да мръднат от ХР, а не е проблем за Майкрософт? От това, че не са мръднали Майкрософт са загубили парите за Виста, 7,8 и е на път и 10. Ползвателите пък не са ги дали и са си спестили изгубеното време да опознаят 3 не особено успешни ОС, като са го използвали за друго, което всеки може да оцени различно, но поне за тях е било най-доброто за техния вкус. Сега само с едно леко бутване и короната на Майкрософт може да бъде отмъкната, но и това изглежда не е проблем за Бил Гейтс? А изброените ОС се провалиха, но не заради моите врачувания, а заради лошия маркетинг на компанията, който доведе до капсулиране.

Ползата от спирането на обновленията вече я видяхме - като спряха обновяването на експлорера за ХР не се мина на по-нова ОС, а на Гугълски експлорер. Тъй че Бил може да се окаже жестоко измамен в надеждите си.

И какъв технически аргумент да бъде? Повечето хора не са техници и искат тяхната ОС да върши определени неща и не ги интересува дали ще има технически възможности, които са тях нямат никакво значение.

Струва ми се, че дадох достатъчно аргументи, които за много хора имат огромно значение - цена, време за обучение, удобен за работа интерфейс. А какви аргументи имаше в полза на новите ОС? По-бързо се инсталирала. Ами че ако ОС не е бъгава това се прави веднъж за цялото и ползване. А нещо, което не е толкова екзотично?

• Потребители
Публикува

А какви аргументи имаше в полза на новите ОС? По-бързо се инсталирала. Ами че ако ОС не е бъгава това се прави веднъж за цялото и ползване. А нещо, което не е толкова екзотично?

Как да чуеш нови аргументи, като не щеш да мръднеш от пустия му преинстал. Хванал си се за него и не спираш да повтаряш, че ако нещо в техниката е по-бързо, то това не било никакво предимство. Казах ти вече, че не само флегматици ползват Windows. Щом ще обсъждаме фината техника, в нея секундите и микроните са аргумент. Ако обсъждахме мотиките или трънските майстори, които строят "на око", там те не са аргумент. :eek_yello:

Освен това за мен е признак на лоша хигиена и мърлявщина, ако човек си държи системата без преинстал години наред. Защото системата се замърсява от какво ли не.

Бяха ти дадени и други аргументи, върни се и чети по темата. Но ти ги подминаваш. Беше ти казано, че пазарният дял на 8.1 нараства, че 8.1 има много повече функции, които няма да ти изброявам, защото няма файда; има вградени програми и нови компоненти, които в XP ги няма; лесна е за експлоатация, пести ресурси, стабилна е; има приложения, каквито в XP ги няма; работи добре на стари компютри, което лично съм изпитал; много добре е решен въпросът с езиковите пакети; нова модерна визия и т.н. Може още и по-конкретно да се изброява.

Струва ми се, че дадох достатъчно аргументи, които за много хора имат огромно значение - цена, време за обучение, удобен за работа интерфейс

Цената не я коментирам, щото знам, че масовият БГ потребител, чийто говорител явно си ти, за софтуер пари не дава.

Време за обучение, хехе. Времето за обучение да минеш от XP на 8.1 е 5 минути.

Интерфейсът на 8.1 е в пъти по-удобен, но ти явно не знаеш как да си го конфигурираш и къде какво да намираш. Нещата може да се оставят по дефолт, но е предвидена възможност също за по-любознателни и технически грамотни потребители да променят нещата по свой вкус. Питай приятели да ти покажат по интерфейса безплатно или плащай на БГ майстори. Но не давай мнение за нещо, което не познаваш. Ако нещо в XP се отваря с два клика, в 8.1 го отварям с един. Да не говорим, че 8.1 в пъти по-бързо се рестартира и включва за работа, съответно по-бързо се изключва или заспива - почти мигновено.

А короната на Б. Гейтс ти не я мисли. По простата причина, че тя стои на неговата, а не на твоята глава.

Ползата от спирането на обновленията вече я видяхме - като спряха обновяването на експлорера за ХР не се мина на по-нова ОС, а на Гугълски експлорер.

Абсурден и неверен аргумент. IE не е спрян от обновление. В 8.1 е обновен, в сравнение с XP. Качват ъпдейти за него и за Adobe флаш плъгина. Има го даже в два варианта в 8.1. В 10 ще се мине на нов браузър, евентуално. Като ти е толкова важен IE, мини на 8.1, щото неговият IE е обновен и е по-добър от този на XP.

• Потребители
Публикува

Ако нещо в XP се отваря с два клика, в 8.1 го отварям с един.

..........Като ти е толкова важен IE, мини на 8.1, щото неговият IE е обновен и е по-добър от този на XP.

За туй първото да не почерпи вдъхновение от премъдрия Татов израз: "тЪз година откриваме завод за полупроводници, а догодина ще открием завод за цели проводници". :grin:

С колко клика да отваря ХР е въпрос на вкус и настройка. Мишката ми има три клавиша - ляв (отваря с 2 цъквания, а едно е за преименуване), десен (за падащо меню) и малък за отваряне с един клик. Ще рече, че "подобрението" на 8.1 изобщо не е плюс, защото ще имам 2 бутона с една функция, а няма да мога бързо да сменям имена на файлове. Още един пример каква набутка и прецакване е 8.1.

Аз с ІЕ нямам проблем - запазих си ХР и си сложих Гугълски експлорер. :mrgreen:

• Потребители
Публикува

С колко клика да отваря ХР е въпрос на вкус и настройка. Мишката ми има три клавиша - ляв (отваря с 2 цъквания, а едно е за преименуване), десен (за падащо меню) и малък за отваряне с един клик. Ще рече, че "подобрението" на 8.1 изобщо не е плюс, защото ще имам 2 бутона с една функция, а няма да мога бързо да сменям имена на файлове. Още един пример каква набутка и прецакване е 8.1.

Айде стига с глупостите. Настройки на мишката има и в 8.1, а не само в XP. Това не е пример за "набутка", а е пример за заяждане. Понеже не можеш да измислиш нищо конструктивно по въпроса.

Говорех за друго, ама няма значение.

• Потребители
Публикува

Вистата беше провал, не защото е бавна, а защото излезе не навреме. През 2006 99% от щайгите бяха ужасно слаби и всички масово ревнаха:

- Ауу, много тежка!

Как няма да е тежка - да имаш 1GB рам си беше повече от лукс, а за 2-ядрените процесори се говореше със страхопочитание.

2009 когато излезе 7-цата, вече нещата бяха други. 2012 когато излезе 8-цата, която всъщност е малко подобрение на 7-цата (нещо като service pack 2) всички пак масово ревнаха:

- Ауу, къде ми е старт бутона!

99% от потребителите не използват клавишните комбинации, в случая натискаш Windows key

original.jpg

и старт менюто се появява. + това има малки програмки които инсталират старт бутони колкото искаш.

8.1 не се появи заради старт бутона, а за да изчисти дребните недостатъци на чистата 8-ца, и да бъде "плавен преход към Win 10".

Win 10 вече 1 седмица го човъркам и се чудя защо го наричат нова операционна система, вместо да го кръстят servise pack на 8.1, което още повече обяснява защо е безплатна.

Въпреки това, моето мнение е, че всяка следваща операционна система е по-добра от предишната, и това че народът изпитва носталгия към приветливото ХР, не означава, че не трябва да излизат нови.

ХР-то е толкова приветливо, че нашата администрация (НАП, НОИ и др.) продължава да го ползва, без да са станали по-приветливи. Може би като излезе Win 25, ще минат на 7-ца.

Според мен това прекрасно мнение изчерпва темата. Показан е също прословутият старт бутон, за тези, които още не могат да го намерят. А като го натиснат (бутона, хехе), ще видят старт и приложения (отварят се от една стрелка) всякакви. Приложенията се местят в старт менюто с десен бутон и клик в падащото меню. После там се редят и пренареждат с влачене на мишката. Може да се наредят в групи и групите да се наименуват.

Тази операция се прави за 1-2 минути и не изисква никакво специално обучение. Достатъчно е потребителят да може да чете и да знае как се борави с мишката. От това аз по-удобно не познавам. С едно натискане на Windows key пред погледа ти е целият компютър - инсталирани програми, приложения, контрол панел и т.н. А ако потребителят се почесва с лявата ръка и го мързи да си мръдне пръста към Windows key, същият ефект може да постигне като кликне с мишката долу в ляво на лентата на прозорчето на Windows.

• Потребител
Публикува (edited)

Благодаря Incorrectus. С интерес следя мненията ти и съм на 100% съгласен.
По темата бих добавил, че мрънкане и оплакване може да има само от тези които плащат. Авантаджиите (като мен) нямат морално право да имат претенции. Колкото - толкова.
При положение, че 20 год. ползвам безплатно платен продукт, при наличието на други безплатни, единственото което имам право да кажа е "благодаря".

Редактирано от rumcaiz
  • Потребители
Публикува

По темата бих добавил, че мрънкане и оплакване може да има само от тези които плащат. Авантаджиите (като мен) нямат морално право да имат претенции. Колкото - толкова.

При положение, че 20 год. ползвам безплатно платен продукт, при наличието на други безплатни, единственото което имам право да кажа е "благодаря".

Така е. Като ползваш техни продукти, уважението е въпрос на чест. Техните нови продукти би трябвало да очароват тези, които са виждали само XP. Когато за първи път инсталирах и видях прегледа на снимки в 8.1, се ококорих като лемур. :eek_yello:

Да не говорим за дребните инструменти, които работят добре и ти улесняват живота. Като например изрязващият инструмент за снимки на екрана, синхронизациите чрез OneDrive, които лично аз не ги ползвам, но оценявам възможностите, които дават. Защитната стена (Win Firewall) е също по-добра от XP, подлежи на конфигурации всякакви.

Да те питам нещо. Ако изключим 10, който е в началото, 7 ли предпочиташ или 8.1?

• Потребител
Публикува

В момента на работния си компютър имам 3 харда с 3 ОС - 7/64, 8/32 и 8.1/64.

8.1/64 инсталиран на SSD е най-доброто за мен, Някакси по мазно върви.

• Потребители
Публикува

8.1/64 инсталиран на SSD е най-доброто за мен, Някакси по мазно върви.

При мен дилемата е 8.1 - 32 или 64. Аргументи имам много за едното и за другото, ама неразумни аргументи.:)

• Потребители
Публикува

Лошото е, че е доста по проблемно човек да си набави безплатно платен хардуер. Защото някои от благинките на новите продукти ... е, не вървят на по-старите машинки. Примерно липсата на сензорен екран обезсмисля една едно от най-разбираемите нововъведения. Втори е въпроса, че за разлика от таблета и телефона, които се ползват с екран в хоризонтално положение, то ще е малко неудобно дълго време да се пипа с пръсти по вертикално стоящ екран.

А Майкрософт наистина се постараха да направят безплатните редакции на Уиндос по-желани заради неадекватните опити да ограничат ползването на такива. В смисъл бяха решили да скапват С-то и да пускат съобщение, че ОС е пиратска. И резултата беше много лош, защото много хора осъзнаха, че при платената версия Майкрософт им бърника в компютъра, докато при пиратската "рационализация" поне има някакъв шанс да са ограничили тази опция.

Не ми стана ясно защо беше майтапа с 98. В сравнение с 95 той наистина имаше много полезни нововъведения, което не може да се каже за ОС след ХР. 98 залезе бързо само защото ХР беше негов много подобрен вариант, който обаче запази и много от добре познатото на 98. Примерно плеъра от аудио, стана видео и т.н.

А след ХР трайно се е заформила тенденцията новите ОС да се харесват от все по-малка и все по-капсулирана група, която все по-трудно може да обясни с какво новата версия е по-добра от старите и все повече, които съвсем ясно сочат проблемите и недостатъците на новите.

• Потребител
Публикува (edited)

Може ли да попитам защо :grin:

Може :grin:

При мен дилемата е 8.1 - 32 или 64. Аргументи имам много за едното и за другото, ама неразумни аргументи. :)

Не знам какви са аргументите, но ако имаш рам над 3ГБ и 64 битов процесор (то май вече всички за такива), слагай 64.

Редактирано от rumcaiz
  • Потребители
Публикува

И резултата беше много лош, защото много хора осъзнаха, че при платената версия Майкрософт им бърника в компютъра, докато при пиратската "рационализация" поне има някакъв шанс да са ограничили тази опция.

И какво, Майкрософт ти бърника в компютъра, а неизвестният автор на пиратската "рационализация" е по презумпция чист като агънце. На Майкрософт не можем да се доверим, защото предполагаме, че ни шпионира шизофренично. Но ще се доверим на някой неизвестен, който нещо е бърникал със сигурност в ОС?!

Недей да лъжеш децата, които четат на форума, че трябва да се доверяват на пирати, а не на производителя. А ако приложат твоя съвет към всички ползвани стоки - лекарства, храни...?!

Производителят е предвидил възможност да се изключат и блокират всички отдалечени поддръжки. Технически грамотният потребител може да реши за себе си този проблем чрез блокаж на поддръжките, чрез умело конфигуриране на хардуерна и софтуерна защита. Но пък от Майкрософт ако решат наистина да ти бърникат, нищо няма да ги спре, защото имат съответните специалисти върху техния си продукт. Да се крият от Майкрософт престъпниците и тарикатите. Обикновеният потребител няма от какво да се страхува, особено БГ потребителят, който нито има банкови сметки за криене, нито нищо. Нито пък от Майкрософт ще тръгнат да ни точат нищожните БГ заплати, хехе.

и все по-капсулирана група, която все по-трудно може да обясни с какво новата версия е по-добра от старите

Моите постове и тези на rumcaiz явно са невидими. :bigwink:

Не знам какви са аргументите, но ако имаш рам над 3ГБ и 64 битов процесор (то май вече всички за такива), слагай 64.

Неразумни, затова не ги споделям. :)

• Модератор Военно дело
Публикува

Въпроса е Галахаде, че уиндоус 98 вече може да се подкара на съвременен хардуер само от някой много подкован маняк. Драйвери за ХР вече също трудно се намират. Това според мен е и причината масово да се преминава на 7.

И сега е време за малко история! Пожелавам на всички приятно гледане.

• Потребители
Публикува

Втори е въпроса, че за разлика от таблета и телефона, които се ползват с екран в хоризонтално положение, то ще е малко неудобно дълго време да се пипа с пръсти по вертикално стоящ екран.

Голям проблем, наистина. Според мен той може да се реши така. Ако компютърът е лаптоп, нека потребителят бутне с два пръста или с един пръст екрана напред, докато му дойде в удобно хоризонтално положение. А мониторът на настолен компютър може да се подпре с тухла, за да отиде в удобно положение.

• Потребители
Публикува

Така и не разбрах какво пречи на някои потребители, които не ползват специализиран софтуер да минат на Линукс.

ubuntu-new-top.jpg

Преходът от Windows към Linux е свързан с въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС, но страховете са необосновани

С изтичане на поддръжката на Windows XP на 8 април, пред потребителите на 12-годишната операционна система стои задачата да изберат следващата си платформа.

Освен по-новите версии Windows 7, 8 и 8.1 съществуват и алтернативни безплатни решения с отворен код, като логичният избор би бил Ubuntu – най-популярната Linux система за десктопи.

Преходът от Windows към Linux естествено е свързан с много въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС. Страховете на потребителите на Windows от подобен преход обаче нямат сериозни основания, както става ясно от сравнението между двете ОС в softpedia.com. В частност, съпоставени са основни аспекти на версиите Ubuntu 14.04 LTS и Windows XP.

Инсталация

Ако някога сте инсталирали операционна система Windows, значи знаете как да инсталирате и Ubuntu. Системата използва много опростен инсталатор, който няма да ви затрудни. Единственият недостатък е, че ако искате да създадете дялове, ще се натъкнете на някои имена, с които не сте запознати – например EXT4. Добрата новина е, че едва ли някога ще се нуждаете от множество дялове на Ubuntu.

Драйвери

Освен потребителите на Ubuntu и тези на Windows XP трябва да инсталират драйвери за новите компоненти, например Webcams. Някои устройства се поддържат от операционната система, но други изискват ръчна инсталация. Единственият драйвер, за който трябва да се притеснявате в Ubuntu, е този за графичната карта. Първата инсталация може да ви затрудни, но след като се научите да как да добавяте PPA или да ъпгредвайте пакета си, всичко вече ще ви изглежда лесно.

Главен интерфейс

Ubuntu е малко по-различна от Windows XP по отношение на интерфейса. Въпреки че той е интуитивен, някои потребители може да не искат да инвестират време да учат как да оперират в новата ОС. Добрата новина е, че Ubuntu има много разновидности, които изглеждат като Windows XP, например Xubuntu или Lubuntu – и двете са базирани на Ubuntu и представляват почти един и същ софтуер.

ubuntu-software-centre.jpg

Инсталирането на приложения в Ubuntu е изключително лесно

Инсталирането на приложения в Windows XP изглежда лесно, нали? Кликвате два пъти върху пакета, съгласявате се с EULA споразумението и програмата се инсталира сама. При Ubuntu нещата са още по-лесни – отваряте Ubuntu Software Center, намирате желаното приложение и натискате „инсталирай”.

Но инсталирането на приложения в Windows XP може да бъде много опасно, особено след като Microsoft прекрати поддръжката, т.е. престане да пуска обновления на сигурността. При Ubuntu никога няма да си навлечете вируси или малуер при инсталиране и като цяло вирусите за Linux са пренебрежимо малък брой. Дори когато се появи проблем, разработчиците на отворената платформа бързо го решават.

Имайте предвид обаче, че при Ubuntu няма да намерите всички приложения, с които сте свикнали да работите на Windows XP. Много приложения са кросплатформени, но при Ubuntu може да се наложи да търсите алтернативи.

Игри

Windows XP може да изглежда по-добра платформа за игри, но повечето разработчици скоро ще престанат да правят софтуера си съвместим с умиращата XP система. Valve влага много усилия в посока Linux и тласка цялата индустрия в тази посока. Steam за Linux се сдоби с над 500 игри само за една година и няма индикации за забавяне на тази тенденция. В следващите години Linux платформата със сигурност ще бъде равнопоставена с Windows в игрите. Така че, преходът към Ubuntu е добър ход за геймърите.

Заключение

Ако сте потребител на Windows XP и се колебаете към коя ОС да мигрирате – Linux/Ubuntu или Windows 7/8, няма причини да не изберете отворената платформа, която има всичко, от което се нуждаете.

Под Линукс могат да се изпозлват и Уиндолс приложения.

Подобрено използване на Windows приложенията в Убунту

• Потребител
Публикува

По принцип нищо не пречи... Ако потребителят не е претенциозен и ползва компютъра основно за сърфиране в Интернет, то Убунту си е супер. Не всички приложения за Windows могат да се използват под Линукс чрез Wine обаче... Това е базата данни с приложенията за Windows, работещи под Wine: https://appdb.winehq.org/

• Потребител
Публикува

В момента на работния си компютър имам 3 харда с 3 ОС - 7/64, 8/32 и 8.1/64.

Защоо? :grin:

Под Линукс могат да се изпозлват и Уиндолс приложения.

За някой от тях е нужен висок дан карате :grin: Ми някой си го ползват, не е като да не го ползват. За малко и аз щях да залитна по този път, но не съжалявам, че не го поех, просто защото щеше да ми е излишно.

• Потребител
Публикува

Защоо? :grin:

7/64 съм го инсталирал специално за жена ми, Понеже идва чат-пат да ми помага в работата и работейки обича да цъка една стара игричка, която не върви добре на 8-ца.

8/32 е нещо като "зона 51" - забранено за всякакви програми и приложения, с изключение на офис пакет, счетоводна програма и драйвер за принтера. Ползва се единствено за счетоводство и фактуриране.

И 8.1/64 е всекидневната ми ОС.

• Модератор Военно дело
Публикува

За нормалните хора убунту не е алтернатива.

1 Уиндоус е безплатна ОС (поне у нас). По принцип българина винаги гледа да не се мине и заплащането на уиндоус би бил много мощен стимул да мине на убунту, но както вече казах у нас уиндоус също е безплатен.

2 Никой не знае за убунту. Ако убунту имаше барем бат Митко парнаджията и комшията Гошо щеше да е друго.

3 Точка 3 идва от точка 2. Нормалните хора използват като поддръжка жокера "помощ от приятел", демек като не върви нещо не карат компа в сервиз, а първо се обаждат на някой приятел ако може той да даде акъл. Обаче, ако никой го няма убунтуто на кой да звънне?

4 Убунту е непознато, а нормалните хора не обичат промяната

5 Едва напоследък убунту стана стабилна ОС, а нормалния човек най мрази да бърника из компа, всичко следва да работи веднага и без проблеми.

• Потребител
Публикува (edited)

По точките:

1 То и Mac OS може да си намери човек за без пари по торентите, може да си я подкара чрез виртуална машина( излиза си за без пари.

2 Чак пък никой..., повечето хора да, но я питай някой системен администратор; иначе има голяма доза истина в това ти твърдение.

3 Те ти помощ за Убунту- http://ubuntuforums.org/ , http://askubuntu.com ,чак пък да се обажда човек на комшията...

4 Тук си прав, хората не обичат промяната.

5 Това също е до голяма степен вярно.

Редактирано от kall

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!