Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Gravity said:

Всеки учебник по космология или по ОТО го обеснява. Но ако не си чел такива, а само търсиш по ключови думи е много вероятно да си го изпуснал.

Добре де, ако си ги чел тези учебници, защо просто не обясниш какво е разширение на пространството?
Като те слушам явно и ти не си ги чел.

• Мнения 1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, gmladenov said:

Добре де, ако си ги чел тези учебници, защо просто не обясниш какво е разширение на пространството?

Обяснявал е и той, и Скенер, безброй пъти, включително и на теб. Спомням си, че преди година-година и нещо пак се заяждаше с тези неща и ти обясняваха, и те насочваха и - нищо! Днес пак питаш същото! След година пак ще питаш същото! След две години - пак! Откъде мислиш, че аз съм научил и разбрал всичко това, което изписах в коментарите си тук? От четене след всички ония насоки, които ти не искаш да разучиш! А не можеш да кажеш, че аз приемам всичко безкритично - даже и ти многократно си участвал в критикуването ми, осъществявано от Скенер и Гравити (и Кипен), нали? Няма смисъл непрекъснато да ти повтаря едно и също, след като утре пак ще питаш същото. Много по-смислено е да те провокира ти да намериш, прочетеш и разбереш. Тогава все повече неща ще започнат да ти стават ясни.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, scaner said:

Какво значи "пространството да се разширява"?

Защо мен питаш. Аз цитирам написаното и се опитвам да открия някакъва смисъл в него.
Засега безуспешно.

Ти като си чел толкова учебници, защо не обясниш какво имат предвид хората.

Ако на Гугъл въведеш cosmological redshift, първият резултат е статия на НАСА, в която се казва:

• Вселената се разширява и това разширяване разтяга светлината, пътуваща през пространството
    във феномен, известен като космологично червено отместване.

Съвсем очевидно движението на галактиките не може да разтяга светлината, пътуваща между тях.
Тоест, за поред път се потвърждава идеята, че разширението на вселената не означава движение на
галактики, а наистина разширение на пространството.

И така пак се връщаме към въпроса како значи разширение на вакуум, след като пространството
в същност е вакуум.

П.П. Ето я статията на НАСА. В подзаглавието пише:

• Светлината от галактиките се разтяга до все по-дълги, червени дължини на вълната, докато
    пътува през непрекъснато разширяваща се вселена.

https://science.nasa.gov/mission/hubble/science/science-behind-the-discoveries/hubble-cosmological-redshift/

Значи в пряк текст са написали хората, че светлината се разтяга докато пътува през пространството.
Тогава по каква причина светлината се разтяга? Нека така да поставим въпропса.

Очевидно ако пространството/вакуумът не се разширяваше, нямаше да има причина светлината да се
разтяга. Но след като имаме разширение, то светлината се разтяга.

Вари го, печи го, явно имаме разширение на вакуума (защото пространството е вакуум).
Така ни учат от официалната наука.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, gmladenov said:

Аз цитирам написаното и се опитвам да открия някакъва смисъл в него.

Когато колата ти се отдалечава от теб и ти мериш с колко метра (завързал си някаква рулетка за задницата и’) - обръщаш ли внимание, че между теб и колата ти има въздух или просто си отчиташ метрите, с които колата ти се отдалечава от теб (скоростта и’)? Въздухът участва ли по някакъв начин в замерването ти, обръщаш ли му внимание? По същия начин вълните и полетата на реалния вакуум не участват в отдалечаването на галактиките, няма никакви взаимодействия в тоя случай.  Гледаш само с колко се отдалечават галактиките с времето и тук особеността е, все едно колата ти се отдалечава от теб с изгасен двигател и без да изразходва никакво гориво или енергия. Това е подобно (обратно подобие) на гравитационното спускане, където то се случва един вид по инерция и трябва да изразходваш енергия да се спираш (затова и Гравити се мъчеше да те насочи към аналога с гравитацията и един вид потъването по инерция в област с гравитационно поле).

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикува (edited)

Станиславчо, пренебрегнал съм те (ignore user), защото не мога да ти слушам глупостите.
Не се хаби да отговаряш на постингите ми.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува
Преди 14 минути, gmladenov said:

Вселената се разширява и това разширяване разтяга светлината,

Отчиташ ли тук разликата между “разтяга светлината” и “разтяга пространството”? Светлината се разтяга с разширението на пространството, през което преминава, дължината на вълната и’ се увеличава, честотата и енергията и’ намаляват. А пък пространството не се разтяга, а се разширява.

Имам чувството, че нарочно се правиш на гламав и неразбрал, защото иначе ще излезе, че равнището на интелигентност е под това на малко дете!

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 минути, gmladenov said:

Станиславчо, пренебрегнал съм те (ignore user), защото не мога да ти слушам глупостите.
Не се хаби да отговаряш на постингите ми.

Що не попиташ Скенер и Гравити, дали са глупости? Нали не се съмняваш, че ако бяха глупости - вече щяха да са ме подпукали, че и ти с радост щеше да се включиш… 🤣

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, gmladenov said:

Казах го, но ти явно не го разбра!

Добре де, ако искаш да дискутираш нещо защо просто не се запознаеш с понятията!?

Преди 2 часа, gmladenov said:

Не знам как го преценяваш това, но то няма отнашение. Аз не съм този който "оборва" космологията без дори да знае за сакво приказва!

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Gravity said:

Казах го, но ти явно не го разбра!

На моя въпрос "как вакуумът между галактиките се увеличава, след като галактиките не се движат;
как става това на практика", ти оговаряш:

• Метриката на пространството се мени с течение на времето. 

Ти явно не разбираш, че изчислението на някакво математическо количество (в случая метрика на
пространството) по никакъв начин не обяснява явлението, а просто му дава количествена оценка.

Аз питам как се обяснява разширението на пространството - а ти ми отговаряш, че метриката се сменя.
Това е абсолютно безсмислено като обяснение.

Хайде със здраве.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Станислав Янков said:

Отчиташ ли тук разликата между “разтяга светлината” и “разтяга пространството”? Светлината се разтяга с разширението на пространството, през което преминава, дължината на вълната и’ се увеличава, честотата и енергията и’ намаляват. А пък пространството не се разтяга, а се разширява.

Имам чувството, че нарочно се правиш на гламав и неразбрал, защото иначе ще излезе, че равнището на интелигентност е под това на малко дете!

Разширение и растягане не са ли едно и също понятие, светлината се "разтяга" защото се разтяга и тъканта по която светлината пътува. Не е обратното, значи ако ТГВ е вярна, то тогава светлината представлява вълни на пространството, или вълни на някаква среда която запълва цялото пространство, значи и пространството е материално, но това трябва да се докаже че е така, и тогава ТГВ може да се приеме за вярна.

• Потребител
Публикува

Всяка среда изисква пространство за да я има, тя запълва празното пространство има протяжност така да се каже и е материална, но дали самото пространство е материално, аз смятам че не е така, че то не може да се разтяга свива или криви. Така че ако теорията за големият взрив е вярна, то ще и е необходим етер, средата която запълва цялото вселенско пространство и е проводник на светлината и взаимодействията.

• Потребител
Публикува
Преди 21 минути, gmladenov said:

На моя въпрос "как вакуумът между галактиките се увеличава, след като галактиките не се движат;
как става това на практика", ти оговаряш:

• Метриката на пространството се мени с течение на времето. 

Ти явно не разбираш, че изчислението на някакво математическо количество (в случая метрика на
пространството) по никакъв начин не обяснява явлението, а просто му дава количествена оценка.

Аз питам как се обяснява разширението на пространството - а ти ми отговаряш, че метриката се сменя.
Това е абсолютно безсмислено като обяснение.

Хайде със здраве.

Не бе, това беше само отговора на въпроса какво означава пространството да се разширява (или свива). Нали за това говорим сега. Обяснението защо и как са после, след като схванеш това. И те изискват знания по ОТО. Ако ги нямаш, трябва първо тях да натрупаш.

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Gravity said:

Обяснението защо и как са после, след като схванеш това. И те изискват знания по ОТО. Ако ги нямаш, трябва първо тях да натрупаш.

За пореден път: говорим за реалността. Какво означава в практически термини "разширение на
пространството". ОТО няма отговор, защото ОТО не я интересува реалността.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, gmladenov said:

Защо мен питаш. Аз цитирам написаното и се опитвам да открия някакъва смисъл в него.
Засега безуспешно.

Защото ти ползваш тая терминология. И това че не откриваш смисъл само говори зле за терминологията :)

Ако на Гугъл въведеш cosmological redshift, първият резултат е статия на НАСА, в която се казва:

• Вселената се разширява и това разширяване разтяга светлината, пътуваща през пространството
    във феномен, известен като космологично червено отместване.

Тръгни от това какво значи "вселената се разширява". Всичко останало е преразказ на класическата физика. Доплеровият ефект е същото "разтягане на светлината", просто е казано с по-достъпна терминология.

Но основните ти проблеми идват от представата за статична вселена. А тя не е такава, съответно нещата са различни.

Съвсем очевидно движението на галактиките не може да разтяга светлината, пътуваща между тях.
Тоест, за поред път се потвърждава идеята, че разширението на вселената не означава движение на
галактики, а наистина разширение на пространството.

Защо трябва да ползваме тая странна терминология, след като доплеровият ефект разтяга светлината. И при него, и при това фамозно "разтягане" пътят на светлината се увеличава, и то с едни и същи количествени изрази.

И след като не ти е ясно какво е разширение на пространството, защо се опитваш да правиш логически изводи?

След като пространството е отношение на материята, няма как "разширението на пространството" да не е свързано с движението на галактиките.

Светлината от галактиките се разтяга до все по-дълги, червени дължини на вълната, докато
пътува през непрекъснато разширяваща се вселена.

Само не забравяй, че "разширяваща се вселена е пряко свързана с раздалечаване на галактики. Няма какво друго да се разширява.

Значи в пряк текст са написали хората, че светлината се разтяга докато пътува през пространството.
Тогава по каква причина светлината се разтяга? Нека така да поставим въпропса.

Променя се пространствената метрика. А това го изикват физическите закони на космологическия модел. Елементарно.

Преди 4 часа, gmladenov said:

Очевидно ако пространството/вакуумът не се разширяваше, нямаше да има причина светлината да се
разтяга. Но след като имаме разширение, то светлината се разтяга.

Вари го, печи го, явно имаме разширение на вакуума (защото пространството е вакуум).
Така ни учат от официалната наука.

Забрави вакуума. Той не участва по никакъв начи. Само се заблуждаваш, като го въртиш.

Преди 51 минути, gmladenov said:

Движат се галактиките, няма какво друго да правят :) Но въпросът ти няма смисъл, защото предпоставя противоречие.

Как стигна до извода че галактиките не се движат? Някъде го прочете (къде), или това е просто измислица?

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Джереми said:

Разширение и растягане не са ли едно и също понятие

Звучат ли ти "разширение" и "разтягане" като една и съща дума, че да са едно и също нещо?! Тука въобще не засягаме разликите във физическия смисъл (в различни области на физиката тези две думи могат да употребяват с най-различни смисли)...

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 55 минути, gmladenov said:

За пореден път: говорим за реалността. Какво означава в практически термини "разширение на
пространството". ОТО няма отговор, защото ОТО не я интересува реалността.

Не бъркай ОТО със себе си! Теб не те интересува реалността и коректното ѝ научно тълкуване, ОТО се базира на реалността. "Разширение на пространството" значи увеличаване на отстоянието между физически обекти, без те да разходват енергия за целта (за движение, за ускорение, за каквото и да било, за да се движат с разширението на Вселената). Въобще - обратния процес на гравитационното привличане. (Добре, че си ме игнорирал - няма да можеш да виждаш какво пиша за теб! :rofl: )

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, gmladenov said:

пространството".

Означава, че всики път когато имаш пробни частици т.е. такива чието взаимодуйствие е пренебрежимо и се реят свободно, то след време разстоянията между тях ще са се увеличили.

ОТО няма отговор, защото ОТО не я интересува реалността.

Тези неща са точно според ОТО. 

• Потребител
Публикува (edited)

Много интересна професионална научна статия, пубикувана на уеб-страницата на Кембридж,
посветена специално на проблема:

Разширяване на пространството: коренът на всичко зло?

За разлика от нашите форумни научници, статията много добре разбира проблема с "физическата
концепция за разширяване на пространството
".

Както се оказва, обаче, статията в същност няма предложение за това как да обясни разширението.
Статията признава, че аналогията с "ратегляне на пространството" е подвеждаща, но предлага
още по-абсурдно обяснение:

• Може би е подвеждащо да се внушава, че космическото пространство се разтегля докато
    вселената се
    разширява. Може би по-добро описание, използвайки прости думи, е да се каже,
    че между два наблюдатреля се е появило повече пространство или че повече пространство
    се е "пръкнало“
    между тях. Това, обаче, е до голяма степен семантично разграничение.

С други думи, "разтегляне на пространството" е подвеждащо определение. По-правилно е да се каже,
че между галактиките се е появило/пръкнало допълнително пространство.

Разбира се как се "пръква" повече пространство между галактиките е нещо, което само един научник
може да разбере. Виж ако случайно някой има въпроси, той просто не си е научил урока. 🙄:bw:

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува

Разбира се как се "пръква" повече пространство между галактиките е нещо, което само един научник
може да разбере.

По нагоре Младенов разправяше, че пространството било "НИЩО". Сега се чуди, как се било пръкнало пръкнало повече "НИЩО", все едно има значение, дали "НИЩО"-то е 1-но "НИЩО", 2-ве "НИЩО" или пък 3-ри "НИЩО"! Явно е достатъчно да кажеш, че ти не си "научник", за да можеш да си шляпаш всякакви несвързани глупости, както ти скимне и без да има право никой да ти потърси сметка за лисата в твърденията ти на най-елементарна логика!

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 23 часа, gmladenov said:

Е как да го оставя. Нали за това е спора.

Космическото пространство е вакуум. Празнина. Нищо.
Празнината/нищото не могат да се разширяват. Що за глупост.

Но да се спори за това е загубена работа. Всеки да вярва в каквото иска.

Ето къде господинът, който ме бил игнорирал, пише черно на бяло, че пространството било "Нищо" (удебелената и подчертана дума в коментара му) и сега се чуди, как 1-но "Нищо" може да стане 2-ве "Нищо", все едно 1-на каруца със злато е станала 2-ве каруци със злато... Е, как да не ме игнорира, след като иначе щеше да му се наложи да отговори и за тази поредна негова нелогичност?! :rofl:

• Потребител
Публикува
Преди 15 часа, gmladenov said:

В следния постинг съм цитирал няколко научни източника (не популарни), според които космологическото
червено отместване не е Доплеров ефект и не се предизвиква от движение на галактиките - а се предизвиква
от разширение на пространството.

Нито един от изтичниците не изяснява какво точно се разбира под "разширение на пространството", но
разширението със сигурност не включва движение на галактиите, защото иначе космологическото червено
отместване щеше да Доплеров ефект - а то не е.

Значи като цяло излиза, че имаме увеличение на разстоянието между галактиките ... без самите галактики
да се движат.

Това как е възможно - освен ако самото пространство някак си се разширява. Така излиза, обаче, че вакуумът
може да се разширява, тъй като космическото пространство на практика e идеален вакуум.

Ти кажи как мислиш. Аз лично смятам за несеризозно, обаче, да се спори, че космическото пространство не е
вакуум.

Същият господин лъже какво пише в текстовете зад линковете, които цитира. В удебеленото и подчертано, в червен цвят, място от представения тук цитат той е написал: "тъй като космическото пространство на практика e идеален вакуум." А още в първите две изречения в текста, който той уж е цитирал (всъщност - фалшифицирал) пише следното: "Космосът (или просто космосът) е пространството, което съществува отвъд земната атмосфера и между небесните тела. [1] Той съдържа свръхниски нива на плътност на частиците, съставляващи почти перфектен вакуум[2] от предимно водородна и хелиева плазма, пропита от електромагнитно излъчване, космически лъчи, неутрино, магнитни полета и прах."

Неговият "на практика идеален вакуум" няма нищо, съвсем нищо общо с "почти перфектен вакуум", както пише в мястото, към което той е поставил линк! Утре някой ще каже "това желязо е така боядисано, все едно е почти перфектно злато", а господинът ще почне да държи сметка, че е отишъл да продаде на златар това "на практика идеално злато", но вместо това са го набили и изхвърлили! :rofl:

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 часа, gmladenov said:

може да разбере.

Естествено, когато галактиките се раздалечават, между тях трябва да се пръква кисело мляко а не пространство :)

Пространството не е нещо, която може да се разтегля и появява от нищото, то самото няма собствено количествено измерение - "повече пространство" е резултат от отношението на материята, а не някаква количествена промяна в пространството. То е качество на материята, в частност, описваща и нейното разположение и поведение. И като качество, то е следствие на поведението на тази материя.

А ние имаме описание на поведението на тази материя в уравненията на Айнщайн - природен закон! - и всичко, което виждаме с "пространството", е следствие от тези уравнения. В частност, решенията за нестационарна вселена. Уравненията ни казват - случва се еди какво си, защото разпределението на материята е еди какво си - причинно-следствена връзка. Цялата останала накачулена терминология, "разширение", "разтегляне" и прочие, за някои е опростяване, но за тези на които им се губят основите, е мътна вода :)

Тръгни от простите неща, Вселена на Фридман

Това е решение на уравненията на Айнщайн, залегнало в ТГВ. То описва метричния тензор на пространство-времето, от който, ако имаш нужните навици, може да получиш всичко за поведението на пространството и времето - от там, за опростяване, идва терминологията която не ти е ясна с разширяването и разтеглянето. И никога не забравяй - всичко това е следствие от поведението на материята, и от друга страна определя това поведение.

• Потребител
Публикува
Преди 42 минути, scaner said:

...

Пространството не е нещо, която може да се разтегля и появява от нищото, то самото няма собствено количествено измерение - "повече пространство" е резултат от отношението на материята, а не някаква количествена промяна в пространството. То е качество на материята, в частност, описваща и нейното разположение и поведение. И като качество, то е следствие на поведението на тази материя.

...

Ако горното е вярно, значи всички теории за дискретността /т.е. делимостта, "грапавостта"/ на пространството; за "тъканта" на пространство-времето и т.н. са налудничави измислици, въпреки че авторите на някои от тях са уважавани физици...

Ето нещо по тези въпроси:

https://megavselena.bg/kakvo-ako-prostranstvo-vremeto-e-grapavo-tova-shte-promeni-realnostta/

"Дали основната реалност е непрекъсната или е „нарязана“ на малки, дискретни парченца?

Поставен въпросът по друг начин: дали пространство – времето е гладко или грапаво? Въпросът отрязва сърцевината на най-фундаменталните теории на физиката, свързвайки начина, по който пространство времето се пресича с материала на нашето ежедневно съществуване.

Експерименталното тестване на природата на пространство – времето обаче досега се считаше за невъзможно, поради екстремните енергии, необходими за изследване на такива малки мащаби във Вселената. Нещата вероятно вече се променят.

Екип от астрономи предложи нов амбициозен план за използване на флота от малки космически кораби за откриване на фини промени в скоростта на светлината, отличителен белег на някои от най-умопомрачителните теории за Космоса. Ако пространство – времето наистина се раздели на много малки парченца, изследванията могат да проправят път за напълно ново разбиране на реалността.

Въпросът „какво е пространство – време?“ ни връща хиляди години назад, а съвременното ни разбиране за него опира до два странно несъвместими стълба: квантова механика и теорията на Айнщайн за общата относителност..."

• Потребител
Публикува
Преди 12 часа, gmladenov said:

Много интересна професионална научна статия, пубикувана на уеб-страницата на Кембридж,
посветена специално на проблема:

Разширяване на пространството: коренът на всичко зло?

За разлика от нашите форумни научници, статията много добре разбира проблема с "физическата
концепция за разширяване на пространството
".

Както се оказва, обаче, статията в същност няма предложение за това как да обясни разширението.
Статията признава, че аналогията с "ратегляне на пространството" е подвеждаща, но предлага
още по-абсурдно обяснение:

• Може би е подвеждащо да се внушава, че космическото пространство се разтегля докато
    вселената се
    разширява. Може би по-добро описание, използвайки прости думи, е да се каже,
    че между два наблюдатреля се е появило повече пространство или че повече пространство
    се е "пръкнало“
    между тях. Това, обаче, е до голяма степен семантично разграничение.

С други думи, "разтегляне на пространството" е подвеждащо определение. По-правилно е да се каже,
че между галактиките се е появило/пръкнало допълнително пространство.

може да разбере. Виж ако случайно някой има въпроси, той просто не си е научил урока. 🙄:bw:

Да расъдим и от обратната страна, ако както смятат тукашните релативисти, че раздалечаването на галактиките не е следствие от създаване на ново пространство, а от движение на галактиките във вече известното ни пространство,(аналогията на отдалечаващи се точки от повърхноста на раздуващ се балон, всяка точка от балона се раздаличава от останалите с пропорционалноста на радиуса на раздуващият се балон) фиг. В центъра оранжевото не е имало първоначално никакви галактики, но от там тръгва раздуването. После стават звезди и галактики и продължават с раздуването. В този сценарий няма създаване на пространство но има движение на галактиките радиално от началният център, който не е общ за цялата вселена, т.е всяка точка от вселената представлява този център, така че вселената няма център. Което значи че има движение което обаче не може да се дефинира с отправна система свързваща цялата вселена. Такова движение би трябвало да е без посока иначе трябва общ вселенски център.

Untitled.png

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!