Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Достигналата до нас в писмен вид защита на Апулей, обвинен в магьосничество, пред съда /средата на 2 век/:

1. Наистина, Максиме Клавдий, и вие, членове на съда, сигурен бях и не се съмнявах, че поради липса на доказателства известният стар нахалник Сициний Емилиан ще изпълни само с ругатни обвинителната си реч против мене, започната пред вас, преди да е съчинена у дома му. Но макар че всеки невинен може да бъде обвинен, изобличен може да бъде само виновният. Уповавайки се изцяло и единствено на това, аз - кълна се, че говоря истината! - си честитя, че ми се падна случай и възможност да защитя философията в очите на несведущите и да очистя себе си пред един съдия като тебе. Впрочем тези клевети на пръв поглед бяха тежки, а бяха и толкова внезапни, че затрудниха защитата ми. Както сигурно си спомняш, преди четири или пет дни, когато започнах да се съдя с Граниите от името на съпругата ми Пудентила, неговите адвокати неочаквано се нахвърлиха върху мене с готови клевети и започнаха да ме обвиняват в злодеяния с помощта на магия, а накрая - и в убийство на доведения ми син Понциан. Като разбрах, че това са повече махленски нападки, отколкото обвинения, като за пред съд, аз сам ги предизвиках да ме обвинят и ги подканих към това на няколко пъти. Тогава Емилиан, който виждаше, че ти вече си много ядосан и че от думи се е стигнало до дело, започна да се плаши и да търси някакво прикритие за своето безразсъдство.

2. И така, веднага щом го накараха да се подпише, той забрави за съществуването на братовия ми син Понциан, който - както малко преди това беше разтръбил - бил убит от мене, и внезапно замълча за смъртта на своя млад роднина. Но за да не излезе, че изобщо се отказва от цялото обвинение, той предпочете само да ме оклевети в магия - само в това, понеже по този начин е лесно да опозориш човека, макар че е трудно да го докажеш. Но не се осмелява да извърши открито дори това нещо: на другия ден подава жалба от името на моя доведен син Сициний Пудент, който е още съвсем невръстен, и вписва себе си като негов защитник, за да се прикрие зад крехката му възраст и да не носи отговорност за лъжливото обвинение. Ето ти нов начин да нападаш, скрит зад чужд гръб! А ако ти, с твоята изключителна проницателност, схвана тази негова хитрост и повторно му заповяда да поддържа от свое име обвинението, което е предявил, той обеща да го направи, но пак не се остави да го подтикнат към открита борба и вече, без да слуша дори тебе, упорито мята стрелите на клеветата от своето убежище. Така той избягва много пъти от опасността да бъде обвинител и се държи за изгодното положение на защитник. Впрочем още преди делото да започне, за всекиго беше лесно да се досети какво ще бъде обвинението, чиито глашатай и подбудител се страхува да го отстоява. Особено пък Сициний Емилиан: ако беше открил някаква истинска улика против мене, той никога не би се поколебал да смаже един чужденец с тези толкова тежки обвинения. Този човек много добре е знаел, че завещанието на вуйчо му е истинско, но все пак го е обявил за подправено; при това упорството му било наистина огромно, защото след като пресветлият мъж Лолий Урбик обявил, че по преценка на бившите консули то е съставено според закона и трябва да влезе в сила, този пълен безумец , на пук на височайшето заключение, се заклел, че все пак то не е истинско завещание! Така че Лолий Урбик с мъка се въздържал да не му наложи най-тежкото наказание.

3. Понеже се уповавам и на твоята справедливост, и моята невинност, надявам се че едно такова заключение ще прогърми и в този съд. Този човек съзнателно обвинява един невинен и изобщо не се притеснява, понеже, както казах, той вече е изобличаван в лъжа по едно много тежко дело от префекта на град Рим! И нищо чудно: както почтеният човек най-грижливо се пази да не повтори веднъж извършената грешка, така порочният я повтаря с нарастваща самоувереност и после колкото повече престъпления върши, все по-нагъл става. Почтеността е като дреха - колкото е по-износена, толкова си по-нехаен към нея. И затова, в името на моята непокътната почтеност, смятам за необходимо първо да отхвърля всички злословия, а след това да пристъпя към делото. Та нали аз отстоявам не само моята защита, но и на философията, а нейното величие се възправя срещу най-малкия укор, като срещу най-тежко обвинение. И тъкмо затова преди малко адвокатите на Емилиан избълваха с продажна словоохотливост толкова много измислици срещу мене лично, и толкова срещу философите изобщо, колкото е присъщо на несведущите хора. Впрочем може би изглежда, че тези користни дрънканици са заради възнаграждението, и че безочието им също трябва да се приспадне по тази сметка, понеже вече стана почти привично и позволено, когато някой трябва да бъде оплют, подобни побеснели хора да продават отровата на езика си. И все пак трябва да ги оборя накратко, било то само заради моята чест, за да не се стори на някого че по-скоро съм си признал, отколкото съм ги презрял, ако аз, който старателно се напрягам да не допусна върху себе си някакво петънце на безчестие, отмина с безразличие някоя от тези измислици. Струва ми се, е за един почтен и свенлив дух е естествено да се засяга дори от лъжливи хули, щом като даже онези, които осъзнават, че са извършили някакво престъпление, също силно се вълнуват и се сърдят, когато за тях се говори зле, макар че от как са започнали да вършат зло, са свикнали на хули и злословия и дори ако хората си мълчат, те самите пак съзнават, че могат с право да бъдат, упреквани. Ясно е, че всеки почтен и невинен човек, чиито уши са изнежени и незагрубели да слушат хули и злословия, който е толкова свикнал с похвалите, че обидата го учудва, страда в душата си много повече, когато незаслужено му се казва онова, в което самия той с право би могъл да упрекне другите. И ако случайно ви се стори, че говоря излишни неща и искам да се защищавам от съвсем нищожни нападки, нека тази моя слабост да се превърне в укор за онези, които имаха безсрамието да ме закачат дори за такива неща, а не в обвинение срещу мене, за когото ще бъде почетно да обори дори тях!

Аpuleius - Pro se de magia liber (Apologia)

http://romulus-bg.net/?page=text&prevod_id=5&proizvedenie_id=8&kniga=295&lang=bg

Редактирано от Last roman
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Случаят с отровителките, описан от Тит Ливий е много интересен в чисто социално психологическо или в криминологическо отношение - може би първият документиран случай на масова психоза сред доста голяма група от населението (ако са 100 хванатите, смятайте колко са се скрили) в относително неголямия все още древен полис, вдъховена от несъмнено 1 или повече серийни убийци - жени.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

Това ме подсеща за историята с Ноний Аспренат от Августово време.

Той дал угощение (не помня по какъв повод) на много свои роднини и приятели - около 130 души - но след него те всичките се разболели и умрели, вкл. една негова леля, чийто универсален наследник бил той. Самият Ноний обаче оцелял. Веднага се заговорило за отровителство и професионалният обвинител Касий Север дал Ноний Аспренат под съд за предумишлено убийство и дори разправял каква точно отровна напитка била използвана. Плиний Стари уточнява, че всъщност ставало въпрос за масово хранително натравяне, а не за престъпление, но никой не вярвал. Опасявайки се от общественото мнение, а и от способностите на Касий, който бил изключително интелигентен и речовит, Ноний Аспренат загубил ума и дума и вече се чувствал осъден, макар защитата му поел не по-малко знаменитият Гай Азиний Полион. Съпругата на Аспренат Квинтилия (апропо - сестра на печално известния Квинтилий Вар от Тевтобургската гора) замолила Август, който бил приятел на мъжа й, да стане втори защитник. Принцепсът обаче, с неговата мания за справедливост и съобразяване с общественото мнение, се колебаел и дори се допитал до сената на официално заседание как да постъпи: заявил, че се опасява да не би ако приеме, хората да помислят, че иска да спаси един виновен или пък да не решат, че сам той го смята за убиец - ако откаже - и това да повлияе негативно на хода на делото. Посъветвали го да поеме защитата, но да не е много активен на процеса. Поради това Август присъствал на делото, но не обелил и дума в полза на Ноний. Въпреки това обаче според Дион Касий той бил оправдан.

Този случай ясно показва до каква степен отровителството в Рим през първи век се смятало за широка и безпардонна практика.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

да, чудесен начин да обвиниш и осъдиш някой. Труднодоказуемо, но и труднооправдаемо, и поради това всяка необичайна смърт можела да се сметне за отровителство. ;)

Редактирано от Last roman

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!