Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Здравословните ползи от карфиола


Препръчано мнение

  • Администратор
Публикувано

Автор: Детелина Динева

Karfiol-640x336.jpg

Карфиолът, който по-добре познаваме като „цветно зеле”, е едногодишен зеленчук от семейството на кръстоцветните. Негови родственици са обикновеното и къдравото зеле, както и алабашът. Главата накарфиола има вид на букет, в който умело са аранжирани не съвсем развити цветни пъпчици. Около него свободно се ширят зелените листа на растението, които грижливо го обгръщат. Листата пазят букета (до известна степен) от слънчевите лъчи, както и от развитие на хлорофил. Именно на тях се дължи заслугата цветното зеле да не бъде цветно, а бяло.

Карфиолът има богата история, която започва още в Мала Азия. В следствие от различни и немалко трансормации, цветното зеле е забелязано отново в земите по Средиземноморието – Италия, Турция. В последствие придобива популярност и в други части на Европа като Англия и Франция.

Една от първопричините да изберете карфиола, особено в студените месеци на годината, е съдържащият се в него витамин C. Ако трябва да бъдем конкретни карфиолът ни носи 77% от дневната потребност от витамин С. Наистина впечатляващо!

Цветното зеле е широко разпространена култура по нашите земи, поради това често и неоправдано бива пренебрегвана като източник на безценни качества. Истината е, че освен витамин C, карфиолът отглежда в себе си и други също толкова незаменими хранителни блага.

Като такова благо безспорно може да се посочи манганът, който може да открием в солидни в кръстоцветния зеленчук. Манганът спомага правилното функциониране на централната нервна система, предотвратява развитието на остеопороза. Полезен е за хрущялните тъкани. Освен манган, карфиолът ни снабдява с фолиева киселина, която е 14% или по-конкретно 57 mcg от дневните ни хранителни нужди.

Не си мислете обаче, че позитивите на карфиола свършват до тук. Напротив. Едни от най-ценните съставки на карфиола са фитонутриентите. Фитонутриентите, освен играейки ролята на антиоксиданти за човешкото здраве, изявяват и своите антивъзпалителни и антиракови свойства. Сред фитонутриентите в цветното зеле можем да срещнем кафеената, феруловата, както и канелената киселини. Също така бета-каротин, рутин, кварцетин, бета-криптоксантин, кемпферол.

Изброените богатства на карфиола играят важна роля, попадайки в нашия организъм, не само като регулатори на жизненоважните процеси, които се случват в него. Тези ценни вещества значително намаляват риска от появата на оксидативен клетъчен стрес.

В диететиката, както в нейната профилактична насоченост, така и с лечебно направление, карфиолът се препоръчва като подходящ при различни методи за детоксикация на тялото. Съдържащото се съединение, познато под името гликорафанин, намаля значително холестерола и изявява антибактериално действие. Витамин К от своя страна, който е мастноразтворим витамин, има съществено значение за усвояването на калция, което води към по-здрави кости, а също и правилно функциониращ черен дроб.

В нашата традиция цветното зеле е дълбоко заложено при есенното приготвяне на туршии и други разновидности провизии за зимата. Като най-правилна и здравословна обаче се препоръчва консумацията му в сурово състояние под формата на салати и аранжировката на различни гарнитури. Вкусна идея е и приготвянето му на слаб огън с комбинация с други зеленчуци и сирена, запечени до получаване на златиста коричка, или задушаване в тиган.

Източник: http://agronovinite.com/

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.