Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Сравнително често гледаме по филми как свалят с гранатонет хеликоптер. нисколетчщ, ок..

Даже с тези исиямските истории имаше май и такъв случай. Знаем, че снарядът (гранатата) се влияе много по-вече от вятъра отколкото куршум. И все пак - възможно ли е? За възможно явно е възможно. Въпросът е по-лесно или по-трудно е. В сравнение с няаква друга мишена да речем. E?

• Потребител
Публикува

Четох преди време разни коментари и спомени на хора участвали в конфликтите от последните години. Според тях дори с ПТУР е много трудно да се свали хеликоптер. С РПГ според мен ще е невъзможно, но ако може някой стрелял с такова нещо да сподели на какви дистанции приблизително се стреля. Но лаишки от общи съображения ми се струва, че за стрелба по въздушни цели дори АК би имал по-голяма далекобойност, от колкото едно РПГ. А повечето хеликоптери са небронирани. Така че едва ли пилота на хеликоптер би висял неподвижно на малка дистанция от противника, за да бъде свален с РПГ. 

Публикува (edited)

В едни реални условия завсисване ниско за малко се случва, както кацане и излитане. Доколко е смислено да се гърми такъв изстрел е друг въпрос.

Стрелял съм и само нашия взовод от общо 5 стреляхме с бойни гранати. Адски неточно, но все пак имаше такива дето уцелиха и запалиха чаршафа /мишената/. Аз, въпреки че исках по желание (още два изстрела) май не можах или друг преди мене го бе издухал... За хеликоптера - мисля че би било лесно, защото гранатата върви срещу вятъра. Тоест ако духа отляво, тя ще се отклони наляво (тези неща Warlord ги каза в друга тема, в отговор на мой въпрос-закачка, на който честно казано не очаквах някой да даде верен отговор), тоест ще се получи нещо като самонасочване.

Мога да споделя ако е интересно за останалите усещания/ефекти от изстрела и самата обстановка.

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Не помня дистанцията, говореха май за триста метра, но да не говоря глупости.

За разлика от това, видът на РПГ, механизма (който не е никак сложен между другото) и как се носи /и чисти/ си спомням доста ясно. Всъщност един път съм гърмял (4 или 6 изстрела), в останалото време само съм ходил на тактика с него (разбирай и съм пълзял).

Редактирано от Joro-01
  • Глобален Модератор
Публикува

Преди време в Еъргруп един зевзек се похвали, че на учението Щит'84 в Чехосоловакия успял да свали хеликоптерна мишена с оръдието на танка (Т-72). Ако е вярно, то самонасочване на снаряда няма, та с РПГ трябва да е и по-лесно ;) А случаи със сигурност има и не само един. За Афганистан ми се върти обаче нещо, в Сирия май с АК точно бяха повредили един ниско прелитащ руски. Ама трябва да се потърси.

Публикува (edited)

М-да, случаи има, но експертни становища (които да казват колко е лесно или трудно) не открих. При всички случаи трябва да се внимава с подобни търсения в мрежата.

Аз съм твъдо убеден, че ако стреляш добре с гранатомет, хеликоптер ще се уцели дори по-лесно от каквато и да е друга мишена. Гранатата изведнъж ще се "превърне" в самонасочваща се.

Редактирано от Joro-01
  • Глобален Модератор
Публикува

Ами стига да е на сравнително ниска височина, да не се движи с голяма скорост и да не стреляш под много голям ъгъл. Но със сигурност улучването ще е по-трудно отколкото да кажем по движещ се танк. Оосвен ако хеликоптера не е зависнал за известно време - тогава ще е най-лесно, или ако се движи с ниска равна скорост по траектория по която можеш да стреляш с изпреварване. При всички случаи обаче ще е доста на късмет попадението.

Тъй че за хеликоптери и въобще въздушни цели препоръчвам ПЗРК пред РПГ ;)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 22 часа, Warlord said:

Преди време в Еъргруп един зевзек се похвали, че на учението Щит'84 в Чехосоловакия успял да свали хеликоптерна мишена с оръдието на танка (Т-72). Ако е вярно, то самонасочване на снаряда няма, та с РПГ трябва да е и по-лесно ;) А случаи със сигурност има и не само един. За Афганистан ми се върти обаче нещо, в Сирия май с АК точно бяха повредили един ниско прелитащ руски. Ама трябва да се потърси.

Бате, не е зевзек :)) . Свидетел съм на случката, т.е. само на взрива. Чисто и просто майсторство при меренето, подходящ терен и нестандартно мислене.  Т55, не е Т72. Чиста, яка наша баба 55-ца. 

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)
On 12/4/2015 at 1:23, Warlord said:

Две вметки.

Първо снаряда на Т-72 лети със скорост три пъти над тази на звука с прав изстрел вероятно към километър и с балистика позволяваща точна стрелба на дистанции от поне 2-3 километра, оръдието е стабилизирано жироскопически и е свързано с балистичен компютър изчисляващ отклоненията по вертикала и хоризонтала. Ракетата на РПГ-то е дозвукова с максимална далечина на пуска от порядъка на 300 метра, стрелеца стреля от рамо и се прицелва на око.

Второ Т-72 има ПТУР в боекомплекта си, който се изстрелва от цевта на оръдието и лети до около 5 километра (ако не бъркам).   

С АК е по-лесно, изстрелва 650- куршума в минута със скорост над 800м/сек, а при стрелба нагоре балистическата крива намалява, колкото по-голям е ъгъла, толкова по-изправена е траекторията на изстрела. Е няма да свали хеликоптер, но може да го повреди или да рани пилот, ако хеликоптера не е брониран. 

Едит: Сега прочетох че е Т-55. Тогава варианта с ПТУР отпада, но ако бъркам 55-тиците също имат балистичен компютър и жиростабилизация, а снаряда продължава да си лети с М3. :)

Редактирано от angelmr
  • Потребител
Публикува
On 12/5/2015 at 11:39, Joro-01 said:

Аз съм твъдо убеден, че ако стреляш добре с гранатомет, хеликоптер ще се уцели дори по-лесно от каквато и да е друга мишена. Гранатата изведнъж ще се "превърне" в самонасочваща се.

До колкото ми е известно въздушната струя насочена надолу е доста слаба. Хеликоптера не лети защото създава реактивна струя надолу, а защото над перките на витлото му се създава вакум. 

Публикува

Съгласен. По принцип е така или поне теорията е такава, този ефект се получава и при самолетното крило, заради профила му.

Въпреки това около хелокоптера духа доста силно, поне настрани, усещал съм го (на МИ-8 ако не се лъжа). Перките си създават вятър, а и го целишн от макс. 45°

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Тез електроники не са ли добавяни в по-късните модификации на Т-72. За 55-цата пък съвсем невероятно ми се струва да е имал балистичен компютър, 50-е години, СССР...

По първата вметка си прав. Не се замислих, че всъщност при тази скорост на снаряда и на сравнително късо разстояние силата на вятъра ще даде незначително отклонение и с това предимството на самонасочващата се РПГ граната общо взето отпада.

Второто поставя нов въпрос - среляно ли е и с ПТУРС-ове по Хеликоптери и какъв ще им е тавана и отклоненията в такава ситуация?

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува

Този Т55 който удари хеликоптера нямаше никакви компютри, с изключение главата на мерача. просто вместо да стреля по нещо, което е на земята, гръмна по нещо, което е горе. Изчисленията ставаха чрез едни криви  в мерника, в които мишената се наместваше и според вида й и известността на приблизителните размери се определяше разстоянието до нея, след което с ето тракащо колело се даваше съответен ъгъл възвишение на оръдието. Нещо такова беше не съм гърмял, не помня.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 19 часа, Joro-01 said:

Съгласен. По принцип е така или поне теорията е такава, този ефект се получава и при самолетното крило, заради профила му.

Въпреки това около хелокоптера духа доста силно, поне настрани, усещал съм го (на МИ-8 ако не се лъжа). Перките си създават вятър, а и го целишн от макс. 45°

На страни е друго, въздуха се плъзга по перките заради центробежните сили. Но да и надолу има поток, просто той е доста слаб. Не помня къде но бях гледал демонстрации по въпроса. 

Преди 10 часа, Warlord said:

Тез електроники не са ли добавяни в по-късните модификации на Т-72. За 55-цата пък съвсем невероятно ми се струва да е имал балистичен компютър, 50-е години, СССР...

По първата вметка си прав. Не се замислих, че всъщност при тази скорост на снаряда и на сравнително късо разстояние силата на вятъра ще даде незначително отклонение и с това предимството на самонасочващата се РПГ граната общо взето отпада.

Отново не помня къде бях чел за наличие на балистичен компютър в Т-55, но нямам и най-малка идея за коя точно модификация ставаше дума. 

Второто поставя нов въпрос - среляно ли е и с ПТУРС-ове по Хеликоптери и какъв ще им е тавана и отклоненията в такава ситуация?

Чел съм за такива опити, но не съм попадал на отговори на зададените въпроси. Казват само че е много трудно и с много ниска успеваемост, не на последно място заради ниската скорост на ракетата. 

Преди 7 часа, КГ125 said:

Този Т55 който удари хеликоптера нямаше никакви компютри, с изключение главата на мерача. просто вместо да стреля по нещо, което е на земята, гръмна по нещо, което е горе. Изчисленията ставаха чрез едни криви  в мерника, в които мишената се наместваше и според вида й и известността на приблизителните размери се определяше разстоянието до нея, след което с ето тракащо колело се даваше съответен ъгъл възвишение на оръдието. Нещо такова беше не съм гърмял, не помня.

Едно от хобитата ми е "филд таргерт". Мисля че съм го споменавал няколко пъти. Та там в оптиките на обикновени въздушни пушки са вградени прости но ефективни устройства за измерване на дистанцията, деклинацията и вятъра (последното се "мери" с конец или с наблюдения на тревичките до мишената), а деклинацията с обикновени нивелири. Дистанцията се мери или с разграфена скала (не много точно) или с калибрация на фокусировката на оптиката, като си записваш на колелото за настройка на фокуса на коя позиция колко метра отговарят. Вярно там времето за подготовка на изстрел е доволно голямо, а мишените не се движат. Но е показателно че не е нужно използването на балистичен компютър за поразяването на цел намираща се отвъд дистанцията на правия изстрел. В танковете оптични устройства за измерване на дистанцията има от втората световна война, не знаех какъв точно модел се използва от Т-55, явно е разграфена оптика и се мери по предварително известни размери на целта, явно модела който използва принципа на двата припокриващи се образа от два перископа намиращи се от двете страни на купола се е оказал неприложим за този танк по някаква причина. От там нататък дали целта ще се намира на земята, или под някакъв ъгъл нагоре е все едно. Танка трябва да е способен да стреля и по цели над него намиращи се на хълмове нали? :) Ако се намира във вертикалния обхват на оръдието, единственото което остава на умелия мерач и е различно от полигонната стрелба по мишени, е да прецени правилно предварението. Признавам че за това се изисква невероятно умение. Стрелбата по движеща се мишена е далеч по-сложна от тази по неподвижна. Но принципно стрелбата по хеликоптер летящ достатъчно ниско за да влезе във вертикалния обхват на танка и по движещ се танк, се различава само по скоростта на мишената, която разлика обаче е около един порядък! Е тук вече идва на помощ бързия снаряд. 

Редактирано от angelmr

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!