Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Мнения 346
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 51 минути, deaf said:

Какъв е смисълът на поговорката,че не се сещам?

кое е нормалното? Че Ти ближеш сладоледа. Нали? И какво би станало ако един ден сладоледът те заближе?😅🤣😂

Този простак Кенеди който е помазън рицар на борбата срещу вакцините изведнъж /навярно има внучета/, виждайки нарастващата епидемия от детска шарка в Тексас почва да говори, че все така си ваксиняциятаааааааааа бла, бла, бла. 

• Потребител
Публикувано
Преди 20 часа, Димитър Йорданов said:

Интересно изследване свързано с конспиративните теории и факторите, които спомагат да вярваш в тях. 

https://nauka.offnews.bg/chovekat/horata-viarvashti-v-konspirativni-teorii-sa-po-chesto-zlobni-i-zhest-201570.html

Как съм изтървал от полезрението си злобата и нейното влияние в конспиративните теории !?

Конспиративните теории обясняват неприятелските действия на някои групи "ТЕ" срещу "НАС". Нормално е хората да изпитват задоволство, радост  и злоба към "ТЕ" защото те са лошите и искат да ни навредят. Техните нещастия ни радват и "НИЕ" злобеем. "ТЕ" си получават заслуженото, справедливостта тържествува и "НИЕ" се радваме .

Злобата при вярващите в конспирации може да е адаптивна, защото им помага да се справят с усещането за заплаха. Ако светът е „опасен“ и управляван от скритите врагове („ТЕ“), тогава агресията и злорадството към тези врагове може да се възприеме като начин за оцеляване или защита на „НИЕ“.
Злобата е и защитната реакция – хората, чувстващи се безсилни или измамени, използват жестокост и подозрителност, за да възстановят усещане за контрол или морално превъзходство. Това се вижда в злорадството към нещастията на „ТЕ“, което временно повишава самочувствието на „НИЕ“.

Вместо да се справят с вътрешни конфликти или неудовлетвореност, хората насочват ЗЛОБАТА и негативните си емоции към външна мишена, която временно облекчава напрежението. Или злобата може да обедини хората около обща емоция или цел, засилвайки идентичността на "НИЕ". Тя  се използва при конфликта "НИЕ" срещу "ТЕ"
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, deaf said:

Конспирации съществуват. Това че има фалшиви конспирации сред реално съществуващите конспирации,не отменя последните.

Кое е допълнителната за дача на разузнавателните служби? И на други създадени през последните 20-30 години? Ние нищо не, екскюз АЗ, не знаем за дълбочината на тези воюващи срещу всеки хора, организации....

Даже съвсем ни е станало нормално, че телефоните ни ту се включват ту, не, че компютерат по някога е странен, после ни казват, че държавата на моби телефоните е инсталирала ПЕГАСУС софтвуер, че руското разузнаване влиза излиза в серверите на  унгарското МВнР когато си иска, че китайците са вътре в пълната система на будапещенските улични камери и всичко записана там дневна информация, вечером в огромни количеста копресирани данни потоци поемат за някакви сървъри извън Унгария...

Не си и дигаме вече веждите, защото ни казват надменно, че сме хахо когато вярваме в конспирациони лудории... 

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано (edited)

https://nauka.offnews.bg/chovekat/kogato-faktite-izchezvat-dezinformatciata-kato-novata-realnost-v-sotc-201578.html

Много обширен материал свързан с дезинформацията и конспиративните теории. 

Време за четене около 10-15 минути. В края има многобройни източници от които е почерпена информацията за статията. 

И между другото се запитах споделяната от @Gabraka и @Втори след княза

Информация към кои от следните 7 категории за вредно съдържание най-често принадлежи. 

1741351828_2_800x_.jpg

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
On 9.03.2025 г. at 5:56, deaf said:

Конспирации съществуват.

в двете ви изречения са налични няколко нонсенса.

1 - ако вие вярвате че има конспирации - е едно. Това се съотнася към вярванията, предубежденията и ролята им за психичния баланс за всеки човешки субект.

2. Ако вие знаете за някаква конспирация - то тя няма как да е конспирация, щом не е конспиративна

3. Ако вие вярвате че има "реално съществуващи" конспирации... то те не са никакви конспирации.

4 Ако дори имате личната заблуда че можете да различите "фалшивата конспирация" от "реално-съществуващата" означава и че не е нищо друго освен самозаблуда.

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
On 3.09.2024 г. at 22:14, Gabraka said:

Щом САЩ не могат да предложат конкурентноспособна стока на световния пазар, то значи им остава да елиминират противника си. Но как да водят война едновременно срещу Русия, срещу Китай и в защита на Израел? Няма лев за три фронта. Трябва да се приоритизира някой от тях.

Дори Бойкикев, гласът на всички умнокрасиви еничари, каза, че предстои отдръпване на САЩ от нашия регион и България може да се окаже от другата страна на либералната завеса. С него спори, не с мене. Той е по-вещ и осведомен 😀

On 12.09.2024 г. at 19:43, gmladenov said:

Трай, коньо, за зелена трева.

Изтеглянето на САЩ от Европа е русоробска фантазия и опорка. Руската пропаганда
непрекъснато внушава, че САЩ вредят на Европа и я рушат. Класическа тактика за
всяване на раздор.

А истината е, че на земята няма по-силен съюз от този на САЩ и ЕС. Самите САЩ
никога няма да допуснат охлаждане на отношенията с най-верния си съюзник.

Преди 8 часа, Димитър Йорданов said:

И между другото се запитах споделяната от @Gabraka и @Втори след княза

Информация към кои от следните 7 категории за вредно съдържание най-често принадлежи. 

За Втория не знам, но моята "конспирация", че САЩ не могат да водят битка на три фронта се осъществява пред очите ни - САЩ приоритизират защитата на Израел и борбата срещу Китай, а Украйна изчезва от дневния им ред. Остава да разберем колко още могат да издържат на два фронта. Според "конспирацията", наречена макроикономика, не много. Ще им е нужна помощ от някого в Близкия изток. Но това са макроикономически "конспирации" и ти, като почитател на Офнюз, а не на макроикономиката, едва ли са ти интересни...

Моята "конспирация" за предстоящ разрив между САЩ и ЕС се изпълнява синхронно с горната. И то без да съм кон и да съм траял за зелена трева!

Та такива работи. Някои предпочитат да четат Офнюз, други предпочитат да четат наука :)

• Потребител
Публикувано (edited)

On 9.03.2025 г. at 5:56, deaf said:

Конспирации съществуват. Това че има фалшиви конспирации сред реално съществуващите конспирации,не отменя последните.

Това ме накара да забележа някои особенности на конспирачите!

Те се чувстват привлечени от теориите на конспирациите. Изпитват необходимост от тях.   Не съм чувал обаче да коментират, репликират и да се интересуват от действителни конспирации. 

Хората с конспиративно мислене намират утеха в теориите на конспирациите, защото те предлагат обяснение за сложния и понякога хаотичен свят. Психологически погледнато, това им дава усещане за контрол и ред – когато   „разкриеш“ скрита истина или идентифицираш „врага“,  светът изглежда по-предвидим  и по-малко плашещ . Конспиративните теории ги привличат защото удовлеторяват чувството им за сигурност.

Обаче разкритията в WikiLeaks не предизвикват ентусиазъм у конспирачите. Когато нещо е общодостъпно и потвърдено, то губи своята привлекателност. Няма е тръпката. Ако вземат да говорят за тях никой няма да им опонира, нито ще им обърне внимание. Не могат да се изявят като носители на тайни знания, за които другите нямат хабер. Няма как да покажат превъзходство.

Реалните конспирации са сложни, бюрократични, базирани на много факти, документи и неясни мотиви, които изискват аналитичен подход.  Разбирането им изисква да се задълбочиш в техническите детайли и политикате. Това е далеч по-малко вълнуващо от теории за „чипиране чрез ваксини“, които са прости, драматични и емоционално заредени. Конспирачите се включват от емоционални, а не от интелектуални тригери.

Истинските конспирации не правят света по-сигурен за конспиртника – те го правят по-страшен. Когато разбираш, че правителството наистина шпионира гражданите си или че фармацевтичната компания е укрила опасни странични ефекти, това не ти дава усещане за контрол – то те оставя с безсилие, защото системата е реална, сложна и трудна за промяна.  

---------------------------
Винаги ме е затруднявало как да наричам (по кратко) потребителите на конспиративни теории. Хрумнаха ми няколко идеи, като "конспиртник" и "конспирач".  Има ли други предложения?

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, vvarbanov said:

Винаги ме е затруднявало как да наричам (по кратко) потребителите на конспиративни теории. Хрумнаха ми няколко идеи, като "конспиртник" и "конспирач".  Има ли други предложения?

Доколкото вярата в конспиративните теории е подчинена на страха, точно название би било параноици.

Параноята е психично състояние, характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация. Параноята е болестно състояние, при което човек има усещането, че някой непрекъснато го следи и преследва. Думата произлиза от гръцки език (παράνοια) и означава лудост.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, vvarbanov said:

Истинските конспирации не правят света по-сигурен за конспиртника – те го правят по-страшен.

Но е сто пъти по-добре от неразкритата и необяснена конспирация. Примерно в град е извършено ужасно жестоко и необяснимо убийство на младо невинно момиче. Ако убийството остане неразкрито,ще въздейства много по-лошо и потискащо гражданите,отколкото ако се разкрие – колкото и да е страшно. Дори и ако убиецът се окаже бащата на момичето – преживял тежко детство,което психически го е увредило. Разкриването на убиеца в крайна сметка ще донесе успокоение на гражданите,защото ще им даде възможно обяснение на ужасното престъпление.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 50 минути, vvarbanov said:

Аз ползвам "конспиралник" :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Gabraka said:

За Втория не знам, но моята "конспирация", че САЩ не могат да водят битка на три фронта се осъществява пред очите ни - САЩ приоритизират защитата на Израел и борбата срещу Китай, а Украйна изчезва от дневния им ред. Остава да разберем колко още могат да издържат на два фронта.

Има много просто обяснение за "политиката" на САЩ в момента. Там избраха президент, който се води
само от лични мотиви, а не от някакви геополитически съображение за страната си. 

Тръмп мрази либералите до мозъка на костите си и по тази причина тръгна да разтурва правителството
на САЩ и да се изпокарва с най-близките приятели/съюзници на САЩ: Канада, Мексико и ЕС. В същото
време като авторитарна личност той уважава Путин и тръгна да угажда на Русия.

Това не е някаква стратегическа промяна на политиката на САЩ, а са лични прищявки на президента.
В момента, в който САЩ изберат нов президент, политиката отново ще се обърне - особено ако този
президент е демократ.

• Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, gmladenov said:

Има много просто обяснение за "политиката" на САЩ в момента.

Източници като Офнюз няма как да дадат сложно обяснение.

Преди 24 минути, gmladenov said:

Там избраха президент, който се води
само от лични мотиви, а не от някакви геополитически съображение за страната си. 

Това не е някаква стратегическа промяна на политиката на САЩ, а са лични прищявки на президента.
В момента, в който САЩ изберат нов президент, политиката отново ще се обърне - особено ако този
президент е демократ.

Да е жив и здрав форумът и дано доживее встъпването в длъжност на следващия американски президент, който, разбира се, ще продължи да води настоящата американска политика.

Но след 4-5 години навярно и най-упоритите щрауси ще са извадили главите си от пясъка и няма да се самозалъгват с прости обяснения от Офнюз и други подобни места.

• Потребител
Публикувано

Има някаква неприязън във форума, към хората, които си обясняват политическите явления с тайни общества и връзки. Аз намирам такива обяснения за много често срещано и от хора на най- висок ранг. 

Българския президент обяснява, че в парламента има "зависимости". Пеевски заяввява, че цялата шумотевица за касиране на изборите е за да влезе някаква партия с неясни цели и връзки. 

В Румъния отмениха избори за президент заради нещо конспиративно. В САЩ уличават Тръмп във връзки с Путин. 

При това, има международни договори, които по принцип са тайни, да са в ущърб на трета държава и те се реализират. Да не говорим, че т.нар. хибридна война е факт, който не се отрича и в него има много пропагандни и др. механиизми за промяна на управлението на конкретни държави.

Така че конспиративните теории по принцип не са лудост. Трудното е да бъдат доказани, защото са тайни. Обикновено се изхожда от косвени улики, прим. Кой има интерес.

• Потребител
Публикувано

И сред форума съществува вяра в конспирациите. Участинци биват питани колко им плащат, приписват им се конспиративни опорки, не чути и не видени, но за които се "знае". Така че и тук, като навсякъде.

От психологическа гледна точка, това е "Лесното обяснение". Кой би се мъчил да разбере мотиви или връзки на познанието, като просто може да припише конспирация. Тя е нещо като обяснителната сила на бог или дявол. Никой не го е виждал, но има способност да влияе.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 часа, deaf said:

Но е сто пъти по-добре от неразкритата и необяснена конспирация.

според кого ( е по-добре)?

Вие как точно ще "разкриете" дадена конспирация, след като не правите нищо друго, а да гледате информация сред виртуала? Следователно - щом за нещо се споменава че е конспирация, и че е тайно, го опитвате дали ви се реализира резонанс с останалите ваши си лични системи от легенди (описания) за живота, света, хората. 

Ако не се реализира резонанс, а дисонанс - е ясно. Ако се реализира - го припознавате и го наслагвате към вашите си системи. След това "то" става ваше, защото припознаването го наслагва към онова с което се идентифицирате като личност, то й служи за опорен скелет и започва да се защитава. Колкото му е по-важна ролята или припознаването е по-дълбоко, толкова по-яростно се защитава...

Всичко, което се носи из социалното пространство (без значение дали сред виртуала или извън него) е заемка. Въпросът е, че се основава на инстинктивизми, голяма част от които се обобщават като 'социални'. Това използват и малкото специализирани центрове за "подаване" на предварително приготвени конструкции от... "новини". Принципите на които се прави успешно това са научно обосновани и практически отработени от хилядолетия.

Но за мен самия въпрос - как имате самочувствието че "знаете за дадена конспирация" само защото разигравате в главата си серии от проекции, и ги пришивате една за друга чрез т.н. "обяснения"?

=================

От друга страна - няма нищо по-естествено от това дадени социални дейности да са покрити с тайни и конспиративност. Това е задължителна част от социалното управление и без него щеше да настане тотален хаос, особено в социални динамики, сред които е положен принципа на демокрацията ( във всякакви вариации). 

Дори в рамките на едно семейство отношенията между родителите трябва да са тайна за децата ( дори и в зависимост от възрастите им).

Дори в рамките на малка фирма, динамиката на самото й управление от собственика, политиките и способите за управление трябва да са неизвестни за персонала на фирмата... Това се съотнася и до глобала...

Въпросите на компетентността и възможността за поемане на отговорност са основни за дадени социални дейности, особено когато от тях зависят съдбите, векторите или дори оцеляването на големи групи хора. Това може да се реализира само от хора с редки комбинации от дадености - които по принцип са редки субекти сред огромното множество от некомпетентни и с други "невъзможности".

Все някъде "народното управление" е нужно да му се сложи граница. За всяко действие е налице широк спектър от "ехо", рефлектиращо до множество други събития и процеси. Твърде малко хора познават в детайли и широта казусите сред които трябва да взимат решения... Следователно това е сложен процес и разни революционни и бунтарски заблуди от типа "те ме лъжат, трябва да съм сигурен, трябва да ме информират" са инфантилизъм и ехо от неизраснати етапи в личностното развитие.

Така е на всички нива и мащаби сред социума и го намирам не само естествено, а и за изключително важно условие. Един от многото тежки и сложни проблеми на растежа дойде от глобалността на информацията и виртуала, сред които т.н. "популизъм" стана твърде груб и сложен негативен фактор. Компетентните хора го разглеждат като "болест на растежа", но за мен това ражда примери като политическите идиоти, някои от които стават твърде важни, с ролята си за целия глобал... Един от тия очевидни примери е ДТ. в САЩ и типичния хаос, който веднага започва с идването на власт на тия некадърници... показва че в системата "народа да избира" има нещо дълбоко сбъркано.

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, ramus said:

според кого ( е по-добре)?

Кога ще се чувствате по-добре? Когато САЩ официално заявят,че СПИН е вирусно оръжие разработено от американската армия,но поради престъпна грешка е допуснато да излезе извън военните лаборатории,за което американската държава се извинява и уверява всички,че ще вземе мерки за ограничаването на пораженията,или ако американската държава упорито мълчи и те оставя да се чудиш откъде се е пръкнал тоя СПИН?

Кога е по-добре? Когато Кремъл официално изнесе цялата информация за катастрофата в АЕЦ"Чернобил" или те остави да се чудиш какво я е причинило?

Къде има повече благодатна почва за конспирации? В независимите и свободни държави или в диктаторските и тиранични държави?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 22 минути, deaf said:

Кога ще се чувствате по-добре

Вижте... изглежда не разбрахте - животът, планетата, звездите... не се интересуват от това дали аз, или някой си ще бил 'по-добре'. :) 

Заблудни измишльотинки, за да се почувствал някой си по-добре... Както и самия импулс за "искам да съм добре"... за първосигналните хора означава задължително "искам да съм сигурен". И всъщност "искам да знам" - е подтик не към информираност и когнитивна работа, а е с вектор към емоционалния свят и съвсем примитивни основни невронни зони, характерни за ХОМО далеч преди пещерите.

Всички лъжем и си измисляме истории, дори си ги повтаряме, самоуверяваме в тях... дори се сугестираме с тях (наричат се АФИРМАЦИИ) и това е естествена част от всяко развитие и израстване.

Това че някои си били лъгали и криели... не създава "почва за конспирации". Почва за тях има само в нуждаещите се от сигурност човешки субекти, които непрекъснато са във наситен и обсебващ тревожен фон. Тук веселият парадокс е, че те са на лов непрекъснато за информация с която да намалят тревожността си, и колкото повече информация стига до тях, толкова фонът нараства, защото те не са в състояние да се справят когнитивно с нея, и остава отново емоционалния (параноичния) план

В когнитивно отношение дали отнякъде се е "пръкнал СПИН" е напълно без значение. Но за тревожниците има огромно значение и важност да им се състави приказка. Обаче едни от тях имат нужда от една приказка, други - от друга. :) И им се подава, или си я измислят и разпространяват сами помежду си. 

ОФИЦИАЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ за Чернобил не означава "ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ". И дали и какво я било причинило... е без значение относно щетите и пряката заплаха за съществуване на многото хора.

Просто понятието ИНФОРМАЦИЯ и ИНФОРМИРАН СЪМ има огромно значение за огромната маса от емоционални хора с явни или спящи паранои. Хора, за които тревожния им фон е за цял живот и са непрекъснато на лов за каквото и да е, с което да го намалят. Обсесията на тия хора в "сигурността" е най-показателно.

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 57 минути, deaf said:

Кога е по-добре? Когато Кремъл официално изнесе цялата информация за катастрофата в АЕЦ"Чернобил" или те остави да се чудиш какво я е причинило?

Доколкото Чернобил е в Украйна и там са работили украинци, а ако имаше и най- малък повод да бъде обвинен Кремъл, това щеше да се случи, то по- добре не питай. Небрежни са и са надрусани,... да им заседне кораб в Черно море през 21 в. и да тръгнат към Курск... тури му пепел.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 18 минути, Втори след княза said:

Доколкото Чернобил е в Украйна и там са работили украинци

Добре че "понеже са работили украинци" те са причината за инцидента. :) Добре че имало някой си да бъде "обвиняван"... и някой "да не питал"

Дивият народен популизъм е рожба точно на нуждаещи се от него, които да му резонират. Вие сте чудесен пример за думите ми по-горе, за което съм доволен, че се получи и точния ник, по точния начин... отново се самоизписа доброволно.

Ама споделянето на популизъм било и манипулация - но потребителите, които се нуждаят от приказка са в очакване за "правилната манипулация" защото те са в объркана битка за отстояване на заблудите си и тя не може да спре, защото нуждата от нея е непрекъсната.

Редактирано от ramus

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.