Отиди на
Форум "Наука"

Лъжата на века: детоксикацията на организма е измама

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Не го знам този сайт, но браво, че пускат и такива неща. Защото мен лично ми е писнало от здравословно хранене, био храни, а като чуя детоксикация направо ми прилошава. Лошото е, че и медицински специалисти пеят в тоя глас. А ако направим една анкета и то само сред населението, което изобщо е чувало маркетинговия термин детоксикация, съм сигуен, че % на хората, които са уверени, че такова нещо има ще е над 90.

• Потребител
Публикува

Когато се натровиш с домашна ракия-менте(метилов алкохол),пиеш един литър домашна ракия-истинска и се детоксикираш.  :-)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Това се дължи на факта, че етанолът измества метанола като субстрат от активния център на ацеталдехиддехидрогеназа. Принципът е конкурентно изместване и няма нищо общо с детоксикацията.

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува (edited)

Статията има право единствено в частта в която критикува начина по който хранителните индустрии се възползват от идеята за детоксикацията и здравословното хранене за да си продават продуктите. Методите на статията обаче да се демонизира здравословното хранене с цел да се изобличи индустрията са грешни.

Здравословното хранене, което напрактика е свързано с естествено подпомагане на организма за детоксикация, е доказано че е полезно, че удължава живота и подобрява качеството му. И тази детоксикация не е само изчистване на някакви токсини и химикали, а е изчистване от всякакви ненужни натрупвания - мазнини, въглехидрати, витамини, белтъци, сол..., които освен, че са полезни могат да бъдат и вредни в по-големи количества. Организма има механизми да ги обработва и да се справя с тях ако са в по-големи количества, но ако несъзнателно е претоварван с тях дълго време, то той се мъчи, и изтощава, и в крайна сметка ще се разболее. Всички органи в човешкия организъм имат ограничения във възможностите си да се справят с големи количества нужни или ненужни полезни или вредни вещества. Така ако се яде много солено в крайна сметка бъбреците ще откажат и живота ще приключи. Ако се ядат много въглехидрати без нужите витамини в крайна сметка производството на инсулин ще спре, а черния дроб ще се разложи от цироза, и живота отново ще спре. Ако се ядат много мазнини те ще се натрупват, ще променят механиката на организма, а той ще се опитва да ги изхвърли през кожата. Ако се прекалява с месото организма малко по малко ще се самонатравя с произведения от разграждането на сложните белтъци ацетон.

Още пророк Данаил е препоръчал изчистващ и разтоварващ хранителен режим единствено от зеленчуци и вода за 10 дена за да им се изчистят на някакви хора лицата.

1:11 Тогава Даниил рече на надзирателя, когото началникът на скопците беше поставил над Даниила, Анания, Мисаила и Азария:
1:12 Опитай, моля, слугите си десет дни, през което време да ни се даде зеленчук да ядем и вода да пием;
1:13 после нека се прегледат пред тебе нашите лица и лицата на юношите, които ядат от изрядните ястия на царя; и според каквото видиш постъпи със слугите си.
1:14 И той ги послуша в това нещо, и ги опита десет дни.
1:15 И на края на десетте дни техните лица изглеждаха по-красиви и по-пълни отколкото лицата на всичките юноши, които ядяха от изрядните ястия на царя.
1:16 И тъй, надзирателят отнемаше от тях изрядното ястие и виното, което трябваше да пият, и им даваше зеленчук.
1:17 А на тия четири юноша Бог даде знание и разум във всяко учение и мъдрост;

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)

преди много време, след една битка, 6 месеца десният ми нервус радиалис не работеше, и по това време освен, че се учех да пиша с лявата ръка прочетох и някои книги по темата със здравословната храна, които ми бяха подръка в къщи. наред с тях прочетох и малко за метаболизма, обмяната на веществата и храносмилането от един стар учебник по анатомия на човека.

книгата която ми направи впечетление тогава, с логиката и примерите си, е ето тази, и е за всеки, без значение слаб или дебел, или болен или здрав:
sila-za-jivot.jpg

по онова време спрях да пия кафе, да ям шоколад и лютеница :) така след известно време когато организма ми отвикна от тези храни можех да ги усещам най-добре. лютеницата се оказа че е една от най-киселите храни, и не напразно служи за отмъщение върху капаците на колите :) от веществата в един шоколадов бонбон пък не можех да спя цяла нощ :)

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува

и аз съм впечатлена от демонстрираните познания, но в крайна сметка стигам до извода, че т.нар. здравословно хранене е балансираното такова

греша ли?

Друг въпрос: Това за съдържанието на желязо в Спирулината вярно ли е? Някой има ли представа как да се приема при анемия (липса на желязо в организма).

Не, че не мога да си намеря инфо, но да попитам и за мнения тук.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, правилно си разбрала. 'Здравословното хранене' /поне това, което внушават разните там гурута/ не е синоним на балансирано хранене. Иначе при анемия е добре да не се приемат добавки, а просто да се отиде на лекар, който да изпише съответния желязосъдържащ медицински продукт /ферофолгама, сорбифер, тотхема и пр./. Хранителните добавки са за здрави хора с хипохондрични проблеми.

• Потребител
Публикува
On ‎03‎.‎01‎.‎2016 at 21:50, *abi* said:

и аз съм впечатлена от демонстрираните познания, но в крайна сметка стигам до извода, че т.нар. здравословно хранене е балансираното такова

греша ли?

Друг въпрос: Това за съдържанието на желязо в Спирулината вярно ли е? Някой има ли представа как да се приема при анемия (липса на желязо в организма).

Не, че не мога да си намеря инфо, но да попитам и за мнения тук.

Точният отговор не знам, мисля че Спирулината са водорасли нали така ? Имам аквариумни рибки и знам че тези водорасли са много полезни за рибките. Цените на храните за рибки със спирулина са в пъти по високи от евтините храни. Понеже гледам рибките за красота а не за бизнес мога да си позволя да купувам такива храни и съм много доволен. Рибите са гръбначни животни донякъде роднини и предполагам водораслите са полезна храна.

Искам да споделя една теория за храненето , ще я напиша накратко тука . Аз не съм вегетарианец, но повече обичам зеленчуците - патладжани, чушки и прочее тиквички отколкото месото, но ям и меса и салами. Според тази теория - месото на животните които са генетически и родственно по далече от нас е по - полезно от месото на животните които са генетически и родственно по - близки до нас ! Какво ще рече това ? Че месото на птиците и пилетата е по полезно от свинското, телешкото , овчето и месото на бозайниците. Месото на рибите от своя страна е още по - полезно от птичето ! А раци, омари, скариди, октоподи, охлюви са най - полезното за нашите организми месо !

Аз не съм специалист по храните но считам теорията за правилна. Ако има възможност ям пилешко пред свинско, риба пред пиле, скарили и оамри и октоподи предпочитам пред рибата ! Отделно - ако ми предложат яйца , мляко или хайвер винаги предпочтиам хайвера - все едно червен или черен.  Въобще , аз много храна на един път не мога да ям става ми лошо ако смесвам или преяждам. Предпочитам простата, не силно смесена храна, па ако ще да е добре сварена фасул чорба. Никога не ми е ставало лошо от риба, хайвер, омари или калмари и стриди, макар че никога не съм отказвал такива ястия.

Чукнах на гугъла .

Arthrospira  (лат.) — род цианобектерий  (синезелёных водорослей) порядка  (Oscillatoriales). Человеком и различными видами животных употребляются в пищу в основном два вида: .... имеющие коммерческое название «Спирулина».

Синьозелените водорасли са наши много далечни родственици ! Предполагам са много полезни ! Много обичам и гъби - те също са отделно царство в живият свят различават се както от животните така и от растенията. Мисля че и благородните плесени са полезни и си ги хапвам в сиренцето и кашкавалчето с голямо удоволствие. Хапвм едно триъгълно парче сирене с благородна плесен и си лягам.

• Глобален Модератор
Публикува

Няма никакво значение, дали ядем 'близки' или 'далечни' роднини. В организма белтъците от различен произход се разлагат до едни и същи аминокиселини - присъщи за всички живи същества. Същото е с въглехидратите и мазнините.

• Потребител
Публикува

Да но има и минерали , макро и микроелементи, наситени и ненаситени мазнини, различни видове холестерини. Мазнините на морските животни обикновенно са особенно ценни. Минералните вещества в водораслите сьщо. 

• Потребител
Публикува

човешкото тяло може с две и с двеста. статистиката е една, но изключенията казват друго.

някои карат само на ориз, други само на мас от тюлени, трети на макдоналдс 

универсална диета няма

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Last roman said:

Няма никакво значение, дали ядем 'близки' или 'далечни' роднини. В организма белтъците от различен произход се разлагат до едни и същи аминокиселини - присъщи за всички живи същества. Същото е с въглехидратите и мазнините.

До колкото ми е известно всичко се е хранело, с това, което е било достъпно. В Е план няма изразени здравословни предпочитания, а "отровното" не плод на съзнателна Е в ущърб на човека. В края на краищата само Е е отговорна за това кой с какво ще се храни. Оказало се е, че ние сме се изхритрили да плюскаме почти всичко :))) За това винаги ми е било интересно следното: Независимо от това, че хората живеят в различни райони те са в състояние да консумират без проблем храната на всички останали. Дори изолираните общности няма да имат проблем да се приспособят за кратко време към съвсем непозната им човешка храна. Винаги ме е интригувало как човекоподобните стават такъв хранително-всестранен вид, толкова добре пригоден да консумира в пъти по-голямо разнообразие от храни за разлика от другите видове. Където и да се намира си набавя храна, и след хиляди години в един регион, за отрицателно време се приспособява към нова храна в друг регион. А правени ли са опити с маймуни да бъдат изхранвани с нашето гурме-меню?

• 9 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Хубаво е хората накрая да разберат, че не можеш да се "пречистиш", с пиенето на чай, вода, сокчета и подобни. Всичко това се основава на идеята, че тялото е като скачени съдове - в единия наливаш разредител, който преминава във втория, в който се намират вредните токсини, чиято концентрация пропорционална намалява, докато част от този разтвор се изхвърля от тялото.

Но това е една инфантилна представа за физиологията на човека, която показва некомпетентността на "специалистите", които проповядват този метод. А това най-често са нутриционисти.

Все още никой не може да разбере какво представляват опасните "токсини", които са в храната, въздуха и водата. Само се знае, че ги има и тялото не може да се справи с тях, ако не изпиете 5 литра вълшебен чай...

Истината е, че черният дроб при нужда синтезира изключително потентни ензими, които могат да катаболизират огромно количество от разнородни съединения (включително и изключително екзотични).

Реалната "детоксификация", която протича в черния дроб, протича на няколко фази. В първата с помощта на множество различни ензими - оксигенази, хидролази, пероксидази, дехидрогенази и други се създават нови групи в молекулата, което предшества нататъшния метаболизъм. Интересното е, че бактериите използват подобни стратегии за метаболизъм на различни странни съединения - пестициди, горива, масла и подобни. Именно с помощта на подобни бактерии се осъществява процесът "биоремедиация" - естествена "детоксификация" в природата.

При следващата стъпка модифицираното съединения се "съединява" с "преносител", а в третата стъпка комплексът се трансформира допълнително и се екскретира от тялото.

Интересното е, че поглъщане на малко количества "токсини" подобрява дейността на черния дроб. Да вземем пример с обикновен алкохол. Приемът му стимулира секретирането на алкохол дехидрогеназата и ацеталдехид дехидрогеназата - двата основни ензима в метаболизма на етанола. Така при поглъщане на допълнителни по-големи количества, нужният ензимен апарат е вече готов.

Нужните ензими се синтезират при необходимост - основен принцип на икономичността в живите системи.

Ако случайно в тялото ви се натрупват токсини, те не могат да се изчистят с вода и чай, а краят ще е фатален. Тази теза лесно може да се изпробва с реален токсин 1f642.png:)

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува (edited)

Романе и ти не си прав. Истината е някъде по средата.

Наред със сложните биохимични вериги, действат и прости физикохимични процеси.  Айде сега, концентрационните закони не действали.  Повишена концентрация --> утаяване.  Добавяне на вода --> разтваряне на утайката. Както сапунът и др. перилни препарати емулгират и вдигат мръсотиите от дрехите, така и от организма може да се отмият шлаките. Понеже ще ме осмееш за думата шлаки - това са атеросклеротичните плаки, подаграта, калцирането, шиповете и какви ли не още явни утаявания. Да не говорим за вътреклетъчните, които са по неуловими. Ако кажеш - я върви измий някоя атеросклеротична плака, аз ще ти кажа изцапай някоя дреха с кръв, вино или нещо подобно. Ако я измиеш веднага само с вода или някои прости кухненски вещества, няма да остане нищо. Ако оставиш да застарее нищо не маха петното. Същото е с плаките. Да, те обрастват, омрежват се биологично, но в начален стадий са подвластни на простата физико-химия :)

Редактирано от Exhemus
  • Потребител
Публикува

Незнам имали изследване за вредите които понасят тези разни реформ кухни, хранене, добавки, изкуствени храни? Кофтито е, че когато пациентът попадне при съответният лекар, специалист най-рядко го разпитват така дълбого. Най- много пие ли алкохол, пуши ли, ако е по-дебел как се храни и толкоз. Концентрират върху заболяването и най-често употребяват думичката НЕ. Непуши, непий, неяж мазни храни. Много рядко ще се хвани някой сериозен лекар да проучи пациента до такава дълбочина, че да му даде съвети за в бъдещият живот....

Например замислял ли се е някой, защо старите хора ядат много неща на дребно нарязани късчета и например ябълките белени? Нали като малки ни казват хапи с кората там са витамините/сегашните са наситени и с редица отрови и ваксове/...а гледаш старците акуратно с ножката режат на 8 късчета, обелват ги и така си ги ядат. И не само заради липсата на зъби....Защото кората тежко се смила и в червата почва да гние....Нали е същото и с люспите на бобчето, доматите....

И кой ти дава тогава леки и бързи резултати за отслабване за + енергия? Фитнес фашистите и тяхната огромна индустрия...Ежедневно те нападат с расни супер витамини, кремове, напитки, машини и треньори, прочие. И нали сме в демокрация, лекарите само скърцат с зъби но нищо не могат направи...

Незнам дали ви е познат артистът Ищван Буйтор но той почива заради такава една диета. За някой си филм трябвало да ослабне. И някой му препочел диета на течност. Получава възпаление на червата и в следствие на това почива....

И колко анонимни жертви има на тези убийци, които и до ден днешен рекламират в медията, спа–хотели 3, 5, 7, 30 дневни детоксикации....

Никой не е проучил....

:angry:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!